Uutta verta - ja rahaa - TuTon taustalle?

MESTIS / Haastattelu
SM-liiga on tauolla, mutta turkulaiset kiekkojännärit viettävät silti mielenkiintoista viikkoa. Niin TPS:n kuin TuTon leireihin on liitetty lähiaikoina mielenkiintoisia huhuja ja uutisia. Kokonaisuutena merkittävin näistä olisi lehdistössä ollut väite siitä, että TuTo olisi mahdollisesti saamassa taustalleen entisiä ja nykyisiä NHL-pelaajia, jotka toisivat mukanaan myös rahoitusta. Ainakin, mikäli väitteessä on perää..?

Jatkoaika kävi kysymässä TuTo-leirin edustajalta, markkinointipäällikkö Ville Heinoselta, tuntoja viikon uutisaiheista ja päivän ottelusta. Aloitetaanpa ottelusta, jossa siis TPS ja TuTo kohtasivat Kupittaalla. Kummasta leiristä aloite kohtaamiselle tuli?

- Alun perin meikäläinen on heittänyt tämän idean Jukalle (Koivu) joskus alkusyksystä. Ajatus oli just se, että saadaan tänne Kupittaalle kerran vielä paikallismatsi. Pallo jäi Jukalle, ja hän palasi viime viikolla asiaan, että nyt heille sopisi. Näin tämä meni.

Sitten vaan kissa pöydälle ja itse asiaan, eli TuTon mahdolliseen uuteen taustarahoitukseen. Nimeltä mainiten taustakuvioissa olisivat lehtitietojen mukaan Jani Hurme ja mahdollisesti Sami Salo, jotka molemmat aloittelivat jääkiekkoilijan uraansa vaahtosammuttimen kokoisina TuTossa. Myös Aki Bergin ja Tomi Kallion nimet esiintyivät spekulaatioissa mukana.

Olet varmastikin lukenut kuluvan viikon lehdet ja arvaat mistä on kyse. Mitäpä mieltä olet kyseisestä ”skuupista”?

- Positiivinen, hieno juttu.

Entäpä jutun totuuspohja, onko siinä perää?

- No meille se tuli ihan yllätyksenä, täysin puskan takaa. Me kuultiin ekan kerran tämmöisestä kuviosta siinä vaiheessa kun sen lehden toimittaja soitti meille edellisviikolla. Osattiin siis odottaa, että semmoinen juttu tulee, mutta siinä tuli sitten vielä paljon lisää uusiakin yllätyksiä.

Onko esimerkiksi Jani Hurmeen tai muiden kanssa käyty keskusteluja siitä, että he mahdollisesti lähtisivät rahoittamaan TuTon toimintaa?

- Ei, ei ole käyty. Tekemisissä ollaan ja kaikennäköisiä kuvioita heidän kanssa toki on. Jamppa (Hurme) oli täällä ennen Floridaan lähtöä, hänen piti tulla meidän kanssa jäälle ja hän kävi tässä Lehkosen Ikan kanssa juttelemassa. Sama juttu Sami Salon kanssa. Hän oli kuukauden pätkän meidän kanssa.

Mitä mieltä ylipäänsä olet siitä ajatuksesta – jos lähdetään spekuloimaan, että näillä herroilla tosiaankin olisi asiaan kiinnostetusta – että he tulisivat mukaan rahoittamaan TuTon toimintaa? Miten itse suhtaudut tällaiseen asetelmaan?

- Meidän hallitus muodostuu neljästä kokeneesta, nyt jo hieman ikääntyneestäkin herrasta, niin ehkä minä vähän nuorempana voin sanoa sen, että jokainen organisaatio tarvitsee uutta energiaa ja virtaa tietyin väliajoin. Meilläkin on kauhean pieni toi nippu, millä me tehdään töitä. Mä ottaisin tämän asian ilomielin vastaan - murto-osankin siitä!

Täältä puolelta olisi sitten vihreää valoa asialle.

- Tottakai. Onhan se tietotaito mikä siinä koko jengissä on, niin ihan huikea.

Minkälaisia mahdollisuuksia tämä avaisi TuTolle? Jos ajatellaan, että on uusi halli tulossa ja – jos edelleen jatketaan spekulaatiolinjalla – nyt tosiaan tulisi uutta rahoitusta, niin muuttaisiko se samalla TuTon tavoitteenasettelua? Tähän asti on puhuttu tavoitteena olevan ”karsinnan pelaaminen menestyksellä”, mikä on kuitenkin hitusen häilyvä käsite. Voisiko sanoa, että tämän myötä tavoitteeksi lyötäisiin ihan selkeästi liigapaikka?

- Ei me sitä liigaselvitystä turhaan tehty silloin aikanaan. Ei se ollut mikään semmoinen ”täytetään nyt toi paperi tosta”, vaan ensinnäkin se oli hyvin raskas prosessi. Se oli opettavainen prosessi, mutta siihen meni kauheasti aikaa koko organisaatiolla. Ei sitä turhaan tehty pelleilyn takia, että voitaisiin julkisuudessa leijua että semmoinen on tehty vaan päinvastoin, se on meidän tähtäimessä pelata tulevaisuudessa liigaa. Me ei nähdä, että täällä olisi semmoista, miten sen nyt sanoisi… se on liikaa henkiinjäämistaistelua, jos pelaat vaan Mestiksessä ja play-offeissa. Tästä ei koskaan tiedä ensinnäkään mitä tälle sarjalle tapahtuu tai pistääkö SM-liiga itsensä kokonaan kiinni.

Uho puuttuu, mutta katse on siis kuitenkin selkeästi ylöspäin. Heinonen jatkaa vielä rahoituksen merkityksestä seuraavasti:

- Tämä itse kysymys rahoituksen ja taustavoimien lisääntymisestä, niin tottakai se toisi lisää vakavaraisuutta. Lehdessähän oli esimerkiksi omavaraisuusasteet. Tyydyttävän ja heikon raja on 20 prosenttia. TuTolla se on tällä hetkellä 19,9%. Vaasan Sportilla taisi olla 17,6% ja KalPalla, joka hinkuu liigaan kaikkein eniten, se oli -76%. Tilausta rahoitukselle olisi kyllä.

Tämän kommentin jälkeen ottelun toinen erä pyörähti käyntiin ja juttutuokio vaihtui pelin seuraamiseen. Itse ottelussa TPS kuritti ”pikkuveljeään” lopulta selvin lukemin 5-1, ja peliä voi käyttää vertauskuvana seurojen nykyasemia vertailtaessa. Turkulaisena kiekkoa seuraavana ihmisenä ei voi olla kiehtomatta se ajatus, että puntit hieman tasoittuisivat jatkossa, ja että joukkueet saataisiin samalle sarjatasolle.

» Lähetä palautetta toimitukselle