Pakko menestyä, muttei voittaa mestaruutta

LIIGA / Haastattelu
Turun Palloseuran toimitusjohtaja Jouko Narvanmaa alleviivaa oman juniorityön merkitystä. TPS onkin ajamassa sisään useita omia nuoria ensi kaudella. Tarkoitus on koota korkeatasoinen joukkue. Hankintoja tullaan myös tekemään. Narvanmaa siirtää hopeisen kauden jälkeen mestaruuspaineita viisaasti joukkueen harteilta.

Millä mielin katsot menneeseen kauteen urheilulliselta kantilta?

- Näkisin, että pärjäsimme ihan hyvin. Erittäinkin hyvin. Ensinnäkin saimme joukkueemme kuvaa selkeästi kohennettua. Joukkue oli yritteliäs ja pelasi taitojääkiekkoa. Runkosarjan voitto oli loistava suoritus varsinkin, kun ottaa huomioon kuinka paljon poikia oli poissa. Tietenkin hopealle jääminen harmittaa aina. Meillä oli omat paikkamme voittaa ensimmäinen ja toinen matsi. Emme käyttäneet tilannetta hyväksemme. Parempi joukkue sitten voitti.

Millainen tulee olemaan HC TPS Oy:n taloudellinen tulos tällä tilikaudella?

- Se tulee olemaan suurin piirtein nollatulos. Meille tuli budjetin ohi tuollaiset puolitoista miestä käytännössä. Se on yksi syy siihen, että positiivista tulosta ei missään nimessä tulla näyttämään. Osittain varmaan syksyllä näkyivät vielä edellisen kauden pelit. Välttämättä ihan kaikkia tavoitteita ei myyntipuolellakaan saavutettu.

Entä koko konsernin tulos?

- Koko konsernin tulos tulee olemaan positiivinen. Jalkapallo ja ravintolat olivat positiivisia. On myös tiettyjä sisäisiä poistoja, jotka rasittavat HC:ta.

Tavoitteena oli päästä 7500 katsojan keskiarvoon runkosarjan otteluissa. Mikä oli lopulta toteutunut keskiarvo?

- Toteutunut keskiarvo oli 7705 katsojaa. Kevätpuoli on ollut jokaisena viitenä vuotena, joina olen ollut mukana erittäin positiivinen. Turkulainen katsomo näköjään herää vasta tammikuun aikana.

Välisarjasysteemi ei ainakaan tällaisenaan välttämättä ole kokonaisuudessaan onnistunein mahdollinen.

- Välisarjasysteemi jatkuu ensi vuonna. Tietenkin siihen olisi kaivannut uudistumistakin. Uskon, että vanha malli on meille paras ihan lyhyellä tähtäimellä katsoen siinä suhteessa, että pääsemme pelaamaan Jokereita ja HIFK:ta vastaan. Siitäkin huolimatta, että Blues-pelit eivät niin paljon vedä. Erilaisia vaihtoehtoja olisi ollut, jos oltaisi pelattu kahdellatoista joukkueella. Kyllä tämä systeemi vielä tällä hetkellä on parempi. Tietenkin olisi parasta, että joukkueita olisi parillinen, eikä pariton määrä. Olisi se sitten 12 tai 14, se on sitten toinen kysymys. Olemme kuitenkin jo toukokuussa ja budjetit on lyöty lukkoon. Jos tulisi hirvittävä muutos otteluihin, olisi toteutuma katsojalukujen osalta vaikea laskea.

Mitä puhuttu organisaatiouudistus pitää sisällään ja onko Hannu Ansas kertonut jotain uutta suunnitelmistaan?

- Käytännössä tämä on askel organisaatiokaaviomme yksinkertaistamiseksi. Suurin muutos on Turun Palloseuran Jääkiekko ry:n purkaminen eli suomeksi loppuminen. Se loppuu 30.4. ja toiminta siirtyy omistajayhdistykselle eli TPS Turku ry:lle. Siinä siirtyvät esimerkiksi bingotoiminta ja joitakin omistuksia. Ruissalon ylähuvila ja sauna, sekä Uudenmaankadun huoneistoja. Se on oikeastaan vain järkiperäistämistä. Hallintotöistä vapautuu aikaa muuhun. Ansas on ilmoittanut siirtyvänsä syrjään kuusikymppisenä. Siinä asiassa ei ole mitään uutta.

Molarit ja pakisto kunnossa - hyökkääjiä tarvitaan

Kuinka monta sopimusta Ruissalon kassakaapista löytyy ensi kaudeksi?

- Kaksikymmentäkuusi. Ei siellä taida juuri julkistamattomia olla. Uskoisin, että tämän viikon aikana saadaan jotain vahvistuksia. Strategisesti ajatuksemme on lähteä kauteen aika paljolti suomalaisvoittoisella joukkueella. Oman mielenkiintonsa tuo tietysti mahdollinen NHL:n työsulku. Emme ole käyneet vakavia keskusteluja asiasta vielä hallituksessa. Taustalla sitäkin pitää toki jatkuvasti miettiä.

- Syyskuun 15. on kiistan osapuolten viimeinen neuvottelupäivä, jonka jälkeen työsulku alkaa tai sitten ei. Sitten se voi päättyä koska tahansa. Kuitenkin joukkue joudutaan tekemään valmiiksi ja joudutaan puhumaan finanssiasioista. Miten näiden pelaajien tulo rahoitetaan ja tällaista. Siinä on monta yksityiskohtaa. On vakuutuksia, mainossopimuksia ja kaikenlaista. Jos tulossa on oikein monta poikaa, on myös syytä katsoa, mikä on meidänkin kannaltamme järkevää. Kyllä he kuitenkin nuorten poikien pelipaikkoja vievät.

Mikko Eloranta saatiin joukkueeseen kuluneen kauden pelaajabudjetin päälle. Millainen tulee TPS:n pelaajabudjetti olemaan tulevalla kaudella?

- Se tulee olemaan noin 150.000 euroa pienenpi kuin viime kaudella.

Tepsillä on sopimus kolmen maalivahdin kanssa ensi kaudesta. Teemu Lassila saattaa kuitenkin suunnata Amerikaan. Tuomo Karjalainen saanee luottoa ja kakkosmaalivahti hankitaan myös Ylösen Akatemiasta?

- Emme ole miettineet Lassilan lähtöä vielä. Hänellä on NHL-varaus ja jos hän lähtee, emme voi sille mitään. Jos näin tapahtuu, katsomme tilanteen uudestaan. Aika pitkälle olemme omavaraisia. Ari Reunasella on sopimus ja Tuomo Karjalainen pelasi viime kaudella erittäin hyvin.

Kimmo Peltonen lähti ja Marko Kiprusoff tuli. Vieläkö pakistoon on odotettavissa vahvistuksia vai mennäänkö näillä?

- Meillä on tällä hetkellä jo kahdeksan pakkia. Erosen Kimmosta on ollut keskustelua. Viikon tai parin aikana asia ratkeaa johonkin suuntaan. Pakki- ja molaripuoli ovat minusta hyvässä kunnossa kilpailijoihinkin verraten. Kirusoff on hallitsevampi pakki kuin Peltonen oli. Selänkin pitäisi olla ihan kunnossa.

Painotuksissa taitaa tulla muutoksia, sillä kolmos- ja neloskentissä on ollut suhteellisesti kallispalkkasia pelaajia. Nyt tulee kuitenkin jonkin verran poistumaa ja joukkue uudistuu jälleen. Neljäs kenttä lienee tarjoitus koota omista junioreista. Miten paljon tämä antaa liikkumatilaa ykkös- ja kakkosketjua koottaessa?

- Suurella todennäköisyydellä ja kolmos- ja nelosketju koostuvat omista pojista. Siellä on monta hyvä nuorta poikaa. Toivottavasti sieltä löytyisi uusia virtasia. Siellä on mielenkiintoisia nimiä, kuten Korpikosken Lauri, joka voitti 18-vuotiaiden kisoissa pistepörssin. Toivottavasti Korpikoski, Virtanen ja Makkonen ottavat paikan joukkueessa. Se on meille kuitenkin pitkällä tähtäyksellä paras juttu, koska todennköisesti ne omat pojat kiinnostavat myös katsojia enemmän. Ykkös- ja kakkoskentästä meiltä puuttuu kaksi-kolme pelaajaa. Ne aukot on tarkoitus täyttää mahdollisimman korkeatasoisilla kavereilla. Sentteripuolella on tekemistä, mutta kyllä nekin paikat tulevat täytetyiksi. Täytyy muistaa, että laadukkaista pelaajista on aina puutetta ja kansainvälistä kilpailua ja siihen meidän pitää vastata. Luulenpa, että kasvatustyö tulee jatkossa vielä nousemaan arvoon arvaamattomaan.

Siirtomarkkinoilla on toistaseksi ollut suhteellisen hiljaista ja suurimmat uutiset ovat toistaiseksi tehty lähtijöistä. Kotimaisia pelaajia tuntuu liikkuvan vähänlaisesti ja Turkuun on toistaiseksi tullut niissä kisoissa hopeamitaleita.

- No Dahlman halusi selkeästi mennä Helsinkiin. Se ei olut rahakysymyskään. Hassinen valitsi ilmeisesti perheen takia Hämeenlinnan. Mielenkiintoisia nimiä, mutta näilläkään kavereilla ei tietenkän ole minkäänlaista sidettä tänne. Pitää muistaa, että pelkän nimen takia ei kannata pelaajia hankkia. Meidän kannaltamme on tärkeää, että saamme muutaman auki olevan paikan täytettyä ja pääsemme rauhassa tekemään hommia.

Pari sentteriä ja yksi laituri siis hakusessa?

- Suunnilleen niin.

NHL sotkee pakkaa

Mikä on näppituntumasi mahdollisen NHL-työriidan suhteen ja miten todennäköisenä pidä työsulkua tällä hetkellä?

- Tällä hetkellä näyttää siltä, että se tulee. Ainakin niiden tietojen perusteella, jotka minulla on. Eihän siitä kuitenkaan voi tietää. Syyskuun 15. on viimeinen neuvottelupäivä. Tilanne on aika mielenkiintoinen, kun katsoo NHL-joukkueita. Aika moni oli miinuksella. Velkasaneerauksessa taitaa olla lähes kymmenen joukkuetta. Aika mielenkiintoinen on tilanne sielläkin. Jos maailman ykkösliiga on taloudellisissa vaikeuksissa, se kuvastaa myös kokonaistilannetta. Tilanne on tällainen oikeastaan lajista riippumatta. Ihan sama on jalkapallossa Euroopassa tällä hetkellä. Monet seurat voivat erittäin huonosti, jotkut erittäin hyvin. Tämän busineksen suurin haaste tulee jatkossa olemaan, ettei kulupuolta saisi enää kasvattaa. Toinen puoli on, että tuloja pitäisi pystyä saamaan vähän lisää.

Asian voi siis tiivistää niin, että business ei ole business, kun nollatulos on tyydyttävä.

- Ei tämä siinä mielessä ole, kun verrataan vaikka johonkin Nokiaan. Ei edes suhteellisesti. Meidän arvomaailmaamme kuuluu tuloksellisuus. Tämä tarkoittaa pelien voittamista ja toivottavasti positiivista tulosta taloudellisestikin. Siihen pitää tietysti pyrkiä, mutta eihän meidän tarvitse tehdä huipputulosta tilinpäätöksessä. Positiivista tulosta tietysti pitäisi pystyä näyttämään. Ainakin konsernitasolla.

- Nostaisin kuitenkin ylös tämän kasvatustyön, jota TPS ja urheiluseurat yleensäkin tekevät. Se on tämän päivän maailmassa aika iso juttu. Monet ihmiset tekevät paljon talkoohommia seuran nimissä. He tekevät erittäin hyvää työtä. Tämän rooli on suurempi kuin yleisesti ymmärretään. Mekin panostamme siihen selkeästi HC:n rahaakin. Tulee jatkossakin olemaan yksi urheilullinen päätavoitteemme, että pystyisimme kasvattamaan vielä enemmän omia poikia.

Miikka Kiprusoff, Aki Berg, Sami Salo ja Saku Koivu on julkisuudessa liitetty Tepsiin NHL:n jäädessä mahdollisesti pelaamatta. Milloin herrojen kanssa on viimeksi keskusteltu ja onko joku muu pelaaja mahdollisesti tulossa Turkuun?

- Aika paljon erilaisia pelaajia on tarjottu. Olen keskustellut agenttien kanssa kaikista muista paitsi Sakusta. Jukka on soitellut Sakun kanssa. Kyllä tästä koko jutusta tulee erittäin kova pähkinä purtavaksi. Kaikki nämä pelaajat ovat hyvätasoisia. Ei siitä ole kysymys. Neljä tuntuu aika paljolta tällä hetkellä. Erittäin selkeät pasmat pitää olla, kun päätöksiä aletaan tehdä. Kaikki ovat varmasti loistavia pelaajia, mutta jos meille olisi tulossa neljä NHL-pelaajaa, joiden kulut olisivat vaikka sanotaan 700.000 euroa, ei sellaisia rahoja löydy mistään. Tämä on yksi tekijä. Erilaisia kuluja on.

- Emme ole keskustelleet rahasta vielä sen enempää kenenkään kanssa. Sekin keskustelu pitää ensin käydä. Kaikenlaista kulua siinä tulee vakuutuksista alkaen. Lipputuloilla tuskin saisimme panostusta takaisin. Tämä ei ole niin simppeli juttu. Sitten on tarpeemme. Mitä todella tarvitsemme? Lisäksi pitää miettiä, mitä kannattajamme haluavat. Kyllä he varmaan haluaisivat kaikki. Tässä on kyse myös jatkuvuuden turvaamisesta. Omien poikien sisään ajaminen on myös tärkeää.

Kärkisijoista pelataan

Voiko TPS:lla olla tulevalla kaudella urheilullisesti mitään muuta tavoitetta kuin kirkastaa hopea kullaksi?

- Johto ei oikeastaan ole koskaan määrännyt näitä tavoitteita, vaan joukkue miettii sitä keskuudessaan. Minusta meillä pitää olla uskottava joukkue, joka pystyy taistelemaan kärkisijoista. En sanoisi, että on pakko voittaa, mutta kaikki varmaan tekevät työtä sen eteen. Menemme askel kerrallaan. En halua vastata suoraan, että meidän on pakko tavoitella kultaa. Nytkin kauden aikana tapahtui paljon erilaisia asioita, joihin kukaan ei voinut varautua. Erittäin vakavia loukkaantumisia sattui avainpelaajille. Perinteet kuitenkin velvoittavat pelaamaan kärkisijoista.

Mitä uutta itse pelitapahtumaan on luvassa ensi kaudelle?

- Tarkoituksemme on muuttaa pelitapahtumaa tietyllä tavalla. Screenin käyttöä ja niin edelleen. Katsomon viihtyvyyttä pitää lisätä pelitapahtuman aikana.

Pitääkö tämä sisällään seisomakatsomon Elyseelle?

- Se ei ole valitettavasti meidän päätettävissämme. Olemme vain vuokralaisia. Olen siihen pikkuhiljaa itse suostuvainen. Tekninen toteutus on hallin piikissä, joten siinä suhteessa olemme puun ja kuoren välissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle