Hannu Ansas; "Tämä eurooppalainen tilanne on täysin pähkähullu"

LIIGA / Artikkeli
Tässä Tepsin voimakolmikon tulevaisuudenlinjauksia käsittelevän jutun toisessa osassa Hannu Ansas jyrisee pelaajasiirroista Euroopassa. Jukka Koivu on kriittinen mahdollisten saapuvien NHL-pelaajien asenteen suhteen ja Jouko Narvanmaa kommentoi Hannu Virran sanomisia.

Jukka Koivu kertoi pitkään agenttina toimineiden arvion olleen, että NHL:n työsulku aiheuttaa kaikkien aikojen sopan. Ennuste on, että NHL-peleihin tulee pitkä tauko. Ongelmia tulee varmasti täällä Euroopassa vierastyöläisinä pelaavien suomalaisten mahdollisesti korvautuessa NHL-pelaajilla. Seurojen ovien taakse saattaakin ilmestyä yllättäen pelipaikkaa tarvitsevia pelimiehiä. Samoin omat rapakon takaa palaavat kasvatit tarvitsevat pelipaikan.

- Kun katsomme, mitä media kirjoittaa meidän SM-liigastamme ja jos meidän on mahdollista saada kaikkien aikojen paras pelaajamme tänne pelaamaan Tepsin väreissä, niin pakkohan meidän on hänet ottaa. Se kääntyy meitä vastaan, jos ilmoitamme, ettemme ota ketään. Liigassa on asiasta erilaisia kantoja, tuumaili toimitusjohtaja Jouko Narvanmaa.

Mahdollisesti NHL:stä tänne tulevilla pelaajilla on oltava halu tehdä parhaansa myös eurooppalaisen seuransa eteen. Pelkästään omaa etuaan ajavia pelimanneja on turha ottaa surffailemaan. Seuralle, jossa pelataan, pitää olla annettavaa. Jukka Koivulla olikin selkeä mielipide oikean asenteen tarpeellisuudesta.

- Sanotaan nyt, että vaikka joku 500 ottelua pelannut NHL-pelaaja tulee. Jätetään tämä taloudellinen puoli tässä pois, mikä on kuitenkin iso juttu varsinkin seurojen kannalta. Onko sillä urheilijalla motivaatiota tulla vielä tänne? Jos hän tulee vain hoitamaan sitä omaa juttuaan, jotta hän voi taas vuoden kuluttua pelata siellä taalajäillä, ei tällainen auta meidän toimintaamme yhtään. Se ei ole yksilöiden, eikä joukkueen etu.

- On myös aika inhimillistä - loukkaamatta mitään pientä kaupunkia tai vaatimatonta sijoitusta tällä hetkellä omaavaa juokkuetta - kun mennään heidän halleihinsa... olosuhteet ovat mitä ovat. Pelaajat ovat kuitenkin tottuneet aika isoon kuvioon, jossa löytyy isompia halleja kuin tämä (Turkuhalli). Sekin on iso kysymys. Entä haluavatko he harjoitella joukkueen mukana? Tulevatko he meidän kanssamme pelaamaan käsipalloa tuonne Ruissaloon? Luulen, etteivät ainakaan ihan kaikki tule. Kyllä tähän liittyy mahdottomasti kysymyksiä.

Kunnon pelisäännöt tarpeen

Hannu Ansas kritisoi eurooppalaista käytäntöä. Pelaajat saattavat siirtyä ilman edes sen kummempaa keskustelua suomalaisesta seurasta Ruotsiin. Kansainvälisellä jääkiekkoliitolla olisikin tässä sarkaa hoidettavana. NHL:n kanssa on edes pelisäännöt, vaikka ei kaksiset.

- NHL:n suuntaan on kuitenkin jonkinlainen sopimus myöskin seuroihin. Vaikkeivät korvaukset ole valtavia, niin korvauksia tulee kuitenkin ja seurojen kanssa sovitaan. Tämä eurooppalainen tilanne on täysin pähkähullu. Ruotsiin voi lähteä sanomatta täällä edes hei. Pistää vaan oven perässään kiinni. Sitten täällä kuullaan, että pelaaja on mennyt siellä johonkin seuraan pelaamaan ja tämä on mahdoton tilanne.

- Tässä kansainvälisellä liitolla olisi jumalattomasti töitä, koska tämä tappaa koko tämän jääkiekkoilun. Ruotsissakin pelaa tällä hetkellä 52 suomalaista. Tämä vie taas ruotsalaisilta junioreilta pelipaikan, joka taas on johtanut siihen, ettei Ruotsi ole menestynyt enää nuorten MM-kisoissa. Olisi meidän etumme, että he pelaisivat Suomessa, Hannu Ansas ripittää.

Johdolla hyvät välit

Jukka Koivu kielsi Sakun mahdollisella paluulla TPS:n paitaan olleen vaikutusta hänen päätökseensä jatkaa Palloseuran valmentajana. Vaikuttimet ovat aivan toisaalla. Taloudellisilla asioilla ei ole niiden kanssa tekemistä. Sen sijaan Koivu alleviivaa johdon ja valmennuksen luottamuksellisia ja hyviä välejä. Nyt tehty ratkaisu olikin kaikille mieleinen.

- Oman elämäntilanteen kartoittaminen oli ensimmäinen asia. Täytyy muistaa, että tämä on minulle ensimmäinen vuosi päävalmentajana. Ei tämä mikään helppo juttu ole. Tähän liittyy niin paljon ulkopuolista asiaa, jotka ovat minulle tärkeitä. Ei Sakun paluulla ole asian kanssa tekemisissä.

- Suuntaan ja toiseen on tässä niin pitkäaikainen luottamus. Ei tämän parempaa selkänojaa voi saada. Se on ihan selvä asia. Haluan korostaa, että jos teemme kolmen vuoden sopimuksen ja olemme ensi vuonna yhdensiätoista ja väännämme ja käännämme, niin on ihan selvää, että johto reagoi. Sitten minä lähden kävelemään ja aletaan riidellä siitä, kuka maksaa mitäkin. Ei siinäkään mitään järkeä ole.

On selvää, että kun TPS:n organisaatioon hankitaan valmentajaa, ei kuka tahansa tule kysymykseen. Seula on tiheä ja vaikka tarjokkaitakin olisi, on kokonaan eri asia, kuka lopulta kykenee täyttämään mitat. Hannu Ansas kertookin, että Turussa vaaditaan todellista sitoutumista.

- Meidän on erittäin vaikeaa tuoda tänne Tepsin ulkopuolista valmentajaa. Kulttuurimme on niin syvällä ja niin vanhaa. Varmaan kaavoihinkin kangistunutta, ettei täällä ulkopuolinen pärjää. Jursi pärjäsi, hänellä on kuitenkin oma taustansa. Hän ei tullut tänne kääntymään, vaan hän tuli tänne kotiutumaan. Jursi rakensi tänne talon ja on päättänyt olla Turussa ja tulee sieltä jonain päivänä. Hän soittelee Jukalle ja minulle varsin usein.

- Luulen, että Jortikka palaa jonain päivänä taas Turkuun. Olemme siinä mielessä aika turvallisella tiellä. Meillä on tätä omaa joukkoa ja sitten on tämä kasvatusprojekti, jonka Jukka mainitsi. Ei valmentaksi kasveta päivässä ja jos kymmenen yrittää, voi yhdestä tulla valmentaja. Yhdeksästä ei tule muuta kuin apuvalmentaja. Valmentajan tehtävä on hyvin vaikea, puheenjohtaja tuumi.

Tikulla silmään, joka vanhoja muistelee

Hannu Virta kommentoi viime sunnuntaina MTV3-kanavalla lähtöään Tepsistä. TPS-ikoni Virta pahoitti mielensä joutuessaan lähtemään Turusta. Asia on tietysti ikävä puolin ja toisin. Toivoa sopii, ettei pysyviä jälkiä kuitenkaan lopulta jäänyt kenellekään. Toimitusjohtaja Narvanmaa toi julki näkemyksensä asiasta.

- Hanttahan kommentoi, että hänelle on jäänyt haavoja siitä, ettei hän saanut jatkaa täällä. Haavat alkavat nyt arpeutua. Toimittaja Jani Uotila kertoi enemmän joitakin asioita lyhyessä alustuksessaan. Edellisille valmentajalle ei ole kerrottu, kuka tuleva valmentaja on ja niin edelleen.

- Ei minulta ainakaan pankissa kyselty pankista lähtiessäni suostunko siihen, että juuri tuo tulee minun paikalleni? Minusta Hantan kommentit olivat kohtuullisen rauhalliset kuitenkin. Olen sitä mieltä, että ne ovat vanhoja asioita ja vanha sanonta on, että tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee. Enemmän tämä toimittaja koetti siinä provosoida.

Myös Hannu Ansas otti kantaa asiaan.

- Kyllähän tämä tilanne on täysin selvä. Hallinnon tehtävä on valita päävalmentaja, mutta kyllä sitten päävalmentajan sana painaa oman apulaisjoukkonsa valitsemisessa sataprosenttisesti. Ei sinne voi mennä työntämään sitä ja tätä, vaan se on päävalmentajan asia. Näin tietysti tämäkin asia on edennyt.

Vaihtuvuutta ja jatkosopimuksia

Jukka Koivu linjasi, että ketään ei täältä työnnetä pois, mutta vaihtuvuuttakin joukkueessa tulee olemaan. Jani Kiviharjun Koivu sanoi katselevan muita kuvioita tulevalla kaudella ja totesi asiasta sovitun hyvässä yhteisymmärryksessä Stounin kanssa jo ennen joulua.

- Olen käynyt pelaajien kanssa kolme kertaa kahdenkeskisen tavoitehaastattelun, jossa koetetaan kokonaisvaltaisesti katsoa, missä mennään tänään ja mihin ollaan menossa huomenna, ja mikä on tulevaisuutemme. Minulle on ensiarvoisen tärkeää, että Jokke pystyisi tekemään mahdollisimman nopeasti jatkosopimuksen muutamien runkopelaajien kanssa. Se on ehdoton edellytys pitää tämä juttu kasassa.

- Ennenkaikkea korostan, että meillä on sellaisia urheilijoita, jotka tuntevat ja tietävät meidän kulttuurimme täällä - vähän sama kuin valmentajakysymyskin. Jos siitä alamme livetä, niin tämä homma tulee syliin. Sitä taustaa vasten haluaisin, että muun muassa Mika Alatalo jatkaa meillä ja ymmärtääkseni keskustelut ovat aika pitkällä. Nurmisella, Aallolla ja Elorannalla on sopimus, mutta Elorannalla on optio. Sekin on ihan avoimesti käyty läpi hänen kanssaan silloin, kun sopimus tehtiin.

Narvanmaa puolestaan selvitti Tepsin sopimustilannetta ja tulevia kuvioita.

- Meillä on kolme maalivahtia sopimuksella ja viisi pakkia. Hyökkäyspuolella taisi olla 6-7 poikaa. Tilanne voisi olla parempikin, mutta ei se nyt ihan huonokaan ole. Jos noita muutamia runkopelaajia saadaan kiinni, voidaan ehkä vähäksi aikaa rauhoittua ja katsoa tarkemmin, mitä muualla näkyy myös.

- Meidän juniorikatraastamme on muutamia poikia maajoukkueessa ja heistäkin toivomme saavamme iloa tänne Elysee Arenalle tulevaisuudessa. Ikäluokka -86 ei välttämättä niin tärkeä vielä liigalle, mutta kasivitosissa on 2-3 poikaa. Toivottavasti juniorivalmentajamme kasvattavat heistä uusia tähtiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle