HPK-valmentaja: ”Ei tarvitse pelko perseen alla pelata”

LIIGA / Haastattelu
SM-liigan runkosarja lähestyy loppuaan. Kaksi asiaa on jo varmistunut, Ilves karsii ja HPK kirmaa ajoissa kesälaitumelle. Kolmantenatoista majailevalla Kerholla ei ole enää mahdollisuutta playoffseihin, eikä joukkuetta uhkaa edes karsinnat.

Käynnissä olevaa kautta on Pallokerhon osalta jäljellä vain neljä ottelua ja niihin oranssinuttujen päävalmentajalla Timo Lehkosella on selkeä päämäärä.

– Yritämme saada pelimme rennoksi ja nauttia pelaamisestamme. Pelaajamme eivät ole koko kautena nauttineet pelaamisestaan ja se on iso juttu. Otamme paineet pois ja alamme nauttimaan lätkästä. Olemme ansainneet sen tilan, ettei meidän tarvitse pelko perseen alla pelata.

Muita tavoitteita Kerholla ei pelinsä rentouttamisen lisäksi loppukaudelle jäljellä ole. HPK kiekkoilee enää vain kunniasta.

– Menemme peli kerrallaan ja yritämme saada parhaan mahdollisen tuloksen joka otteluumme. Sillä mielellä etenemme. Neljässä viimeisessä pelissämme pistämme kaikkemme likoon ja katsomme, mitä saamme. Muita ihmeellisempiä tavoitteita meillä ei enää ole. Kaikki kuitenkin tietävät, että kautemme on jo taputeltu. Pelaajillamme pitää olla silti ammattiylpeyttä, Lehkonen kommentoi.


Timo Lehkonen toivoo, että Kerhon pelaajat nauttisivat lätkästä.

Kauden viimeisissä taistoissaan HPK haastaa Pelicansin, Bluesin, Ilveksen ja HIFK:n. Lehkonen vakuuttaa hämeenlinnalaisten kamppailevan tosissaan jokaisen matsinsa voitosta, vaikka lisäpisteet eivät joukkueen sijoitusta enää muuta.

– Pelaamme voitoista oli ottelumme harjoituspeli tai mikä tahansa. Pelaajat saavat kuitenkin rahaa ammatistaan, pelaavat työpaikoistaan ja antavat näyttöjä, minkä vuoksi emme pysty puolilla valoilla pelaamaan. Jos pelaa puolilla valoilla, se on naurettavaa. Se on ammatin halveksintaa.

– Sekään ei kuitenkaan voittoon välttämättä riitä, vaikka kuinka tsemppaisimme. Vastustajamme tulevat olemaan kovia. Täytyy muistaa minkälaisella materiaalilla pelaamme. Ei se helppoa ole. Jos me haluamme voittaa jonkun pelin tässä sarjassa, meidän täytyy pelata ihan maksimirajoillamme, Lehkonen sanoo.

Joukkueen kauden viimeisiä matseja tahkotessa Lehkonen korostaa ammattiylpeyden merkitystä. Valmentaja on keskustellut aiheesta suojateilleen harjoituksissa, vaikka kuitenkin huomauttaa, että ammattiylpeydestä puhuminen on turhaa, sillä se kumpuaa kunkin pelaajan tekemisestä.

– Täytyy tehdä oikeita asioita joukkueelle, eikä ajatella itsekkäästi ottamalla tyhmiä jäähyjä, nostamalla selkäänsä tai muuta vastaavaa. Jos jokaisen vaihtonsa pelaa täysillä sata lasissa, voittaa kaksinkamppailunsa, puolustaa kunnolla ja pistää itsensä likoon, se on sitä ammattiylpeyttä. Jos sitä ei näy ollenkaan, silloin on turha puhua ammattiylpeydestä. Silloin pelaajalla ei sitä ole.

– Ammattiylpeys lähtee siitä, että jokainen pelaaja pistää itsensä likoon. Jos pelaaja ajattelee ensi kauden joukkuettaan tai lopettamistaan, se näkyy heti yksilötasolla. Jos joku lintsaa, tulos on se, ettei saada parasta mahdollista ulos. HPK on kuitenkin kuin muukalaislegioonajoukkue, mikä on kerätty kokoon, on kova haaste valmentajalle tehdä siitä sitoutunut joukkue, mikä oikeasti haluaa vielä taistella, Lehkonen kommentoi.

Kiekkoilijan vastuuta omasta tekemisestään Pallokerhon päävalmentaja painottaakin. Jokaisen yksilön tehdessä parhaansa joukkue pärjää.

– Pelaajien on otettava vastuu omasta suorittamisestaan. Se on se juttu ja silloin, kun niin tapahtuu, tulee hyviä asioita. Nimittäin yksilölle ja se auttaa joukkuetta. Yksilön on aina autettava joukkuetta, eikä niin, että joukkue auttaisi pelaajaa. Toivon, että jossain viimeisessä pelissämme pystyisimme auttamaan toinen toistamme ja nauttimaan jääkiekosta.

Tällä hetkellä Lehkosta ei miellytä se, miten Kerhon pelaajat auttavat joukkuettaan. Kerho ei ole kyennyt rentouttamaan pelaamistaan lauantain kiekkokierroksen jälkeen, milloin varmistui ettei joukkue joudu karsimaan.

– Silloin, kun ratkesi ettei Ilves tule enää ohitsemme kävi pieni puhallus. Siellä oli helpottuneita pelaajia, kun ei enää tarvitse olla paineen alla. Emme ole saaneet käännettyä tasoamme siten, että voisimme nauttia jääkiekosta. Siinä olemme epäonnistuneet, Lehkonen myöntää.

– Jatkossa toivottavasti pystymme pelaamaan vapautuneesti ja pelimme rentoutuu. Meidän täytyy miettiä miten voimme naarata pisteitä ja pyrkiä siihen, että jokainen pelaaja pystyisi pelaamaan vahvuuksillaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle