Mielipide

Uraman Lukko valmiina välieriin

LIIGA / Kolumni
Rauman Lukko tekee paluun mitalipeleihin kuuden vuoden tauon jälkeen. NHL:n työsulkukaudella 2004–2005 raumalaiset nähtiin viimeksi sarjan tässä vaiheessa ja silloin välierävastustajana ollut Kärpät passitti Lukon pronssiotteluun tylysti suoraan otteluvoitoin 3-0.

HIFK:n ja Lukon väliset runkosarjakamppailut olivat tiukkoja vääntöjä sarjapisteitä. Helsinkiläiset olivat vahvempia otteluvoitoin 3-1. Nyt pelataan paikasta finaaliin, eikä niille peleille voi antaa liian suurta arvoa. Tämän asian allekirjoittaa myös Lukon päävalmentaja Rauli Urama.

– Vastustajan videot katsotaan huolella läpi, joskin HIFK:n pelitapa on meille tuttu juttu. Samalla taktiikalla he ovat pelanneet jo vuosia nykyisen päävalmentajansa aikana. Mielestäni runkosarjassa väänsimme heidän kanssaan tasaisesti joka kerta, vaikka voitot menivätkin HIFK:n nimiin, miettii Urama ennakkoasetelmia ennen sarjan alkua.

– Kuten KalPa-sarjassa, niin tässäkin on muutamia pelaajia, joita pitää katsoa normaalia tarkemmin heidän ollessa kentällä. Mihinkään suurempaan merkkaukseen meillä ei ole kuitenkaan tarvetta.

– Aikomuksemme on puolustaa vahvasti sekä hyökätä röyhkeästi. Jokainen jääkiekosta ymmärtävä sisäistää, että mestaruuksia voitetaan hyvän puolustuspelin kautta. Mitä vähemmän menee kiekkoja omaan verkkoon, sen helpommaksi pelaaminen muodostuu.

Ottelusarjoissa eri mediat asettavat aina joukkueet järjestykseen, mutta itse joukkueille se puoli on tuntemattomampi juttu. Tämän sarjan ennakkosuosikiksi on arvioitu yleisesti HIFK.

– Antaa median asettaa omat suosikkinsa. Ehkä meillä on siinä sitten oma mahdollisuutemme iskeä väliin. Se on kuitenkin selvää, että tuolta pukukopista löytyy nippu pelaajia, jotka uskovat omaan tekemiseensä. Eikä kaukalossa ollessa niitä suosikin asemia mitenkään erota. Se on selvää, että tässä vaiheessa kautta ovat mukana enää henkisesti vahvat joukkueet, filosofoi Urama.


Urama osoittaa mistä ratkaisut löytyvät.

Maalin tekeminen vaikeutuu yleensä panosten kasvaessa jännityksen takia. Lisäksi kun vastustajat tuntevat toisensa verraten hyvin, myös tämä vaikuttaa maalinteon vaikeutumiseen.

– Meidän tekemisemme ja valmistautumisemme eivät muutu mihinkään hyväksi opituista tavoista. Omissa maalipaikoissa pitää olla tehokas. Se syö parhaiten vastustajan selkärankaa.

– Raskas sarja KalPan kanssa pelattiin, mutta niin teki vastustajakin Jokerien kanssa. Suurin ero tuli siinä, että me kävimme kolme kertaa kaukana Kuopiossa, kun taas vastustaja nukkui joka yö kotona. Pidemmällä huililla olisimme nähneet tasokkaamman sarjan, mutta näillä mennään miten päätetty on.

Normaalisti peleihin valmistautuminen on sujunut paremmalla aikataululla mihin nyt on mahdollisuus. Urama haluaakin palauttaa joukkueen normaaliin muottiin heti kun se on mahdollista.

– Tunteet pääsivät valloilleen itse kullakin neljännen KalPa-voiton jälkeen ja seuraava yö meni miten meni. Sen vuoksi tämä peliä edeltävä päivä menee enemmänkin palautellessa. Sitten nukutaan kotona hyvin ja ottelupäivän aamuna lyödään fokus tähän sarjaan. Pelipaikkakunnalle mennään vasta ottelupäivänä, mutta jatkossa varmaan mennään jo edeltävänä päivänä, kuten normaalistikin toimitaan, taustoittaa Urama.

Uramalla on vastustajan päävalmentaja Kari Jalosen kanssa hyvät välit, ovathan he tehneet yhteistyötä jo 1990-luvun alkupuolella. Sarjassa saattaa tapahtua mitä vaan, mutta Urama ei usko valmennuksen väliseen kitkaan ja sanailuun.

Paljon tapahtumia sisältänyt KalPa-sarja osoitti kuitenkin, että Urama ja Lukko ovat valmiina kohtaamaan mitä vaan päästäkseen tavoitteeseensa, joka on seuraava playoff-askelma matkalla torille.

» Lähetä palautetta toimitukselle