Sami Hirvonen kirkastamassa Tapparan kotimainetta

LIIGA / Haastattelu
Tapparan valmennus hahmottui lopullisesti vasta syyskuun alussa, kun kakkosena kauteen lähtenyt Sami Hirvonen otti eronneen Petri Mattilan paikan ja hänen apuvalmentajakseen nimettiin Marko Ojanen. Hirvonen aikoo johdattaa joukkueen SM-liigan kahdeksan parhaan joukkoon ja nostaa Mikko Saarisen aikana heikosti sujuneet kotipelit jälleen Tapparan vahvuudeksi.
''

"Toivottavasti ollaan ainakin parempi kotijoukkue, kuin kahtena aikaisempana vuotena. En tiedä mitä ihmeellistä noissa Hakametsän valoissa on rehellisesti sanottuna."

– Toivottavasti ollaan ainakin parempi kotijoukkue, kuin kahtena aikaisempana vuotena. En tiedä mitä ihmeellistä noissa Hakametsän valoissa on rehellisesti sanottuna, toteaa Sami Hirvonen, kun häneltä kysytään minkälainen on Tapparan ilme tulevalla kaudella.

Mikko Saarisen filosofiana oli antaa pelaajille vapauksia ratkaisuihin pelin sisällä. Kuitenkin välillä selkeä tekemisen malli näytti pelistä puuttuvan.

– Kyllä meillä punainen lanka pitää löytyä, se on tuki ja turva pelaajalle. Tietenkin pelataan vähän vastustajankin mukaan. Mutta kyllä siinä pitää olla myös luova ja uskaltaa pelata. Koska systeemiähän on maailman helpoin puolustaa, mutta sitten kun siihen tulee luovuus tilalle, niin pelaajan pitää keksiä ratkaisuja tilanteen hoitamiseksi, kertoo Hirvonen.

– Ideana on se, että joukkue olisi aktiivinen ja kun meillä ei kauhean isoja äijiä ole, niin jalan pitää kyllä liikkua.

Mattilan ero shokki

– Rehellisesti sanoen se oli aika shokki, toteaa Hirvonen.

Hän kertoo, että päätös ryhtyä leikkiin päävalmentajana syntyi Ruotsin Nordic Trophy -matkalla.

– Joukkue on tehnyt kuitenkin mielestäni erittäin hyvin töitä, että se ei ole vaikuttanut heihin, kun tilanne on ollut epäselvä.

Kun keskustelu kääntyy Tapparan selkeään akilleen kantapäähän ennakkokaavailuissa, eli hyökkäykseen, Hirvonen kertoo seuraavaa.

– Hyökkäyshän on kokematon. Tehoja lähti, mutta koska Lehterän tasoista pelaajaakin on tällä budjetilla mahdotonta paikata, pitää jokaisen pelaajan tehdä muutama piste enemmän, kuin viimekaudella. Sitten se ei enää olekaan niin paljoa.

Ykköspyssyksi kaavailtu Jakub Sindel otti suunnaksi Lahden.

– Ei ainakaan meillä päässyt ihan siihen toivottuun vireeseen, toteaa Hirvonen, joka haastattelupäivänä saikin Sindélin tilalle Shayne Toporowskin.

Joukkue lähtee kuitenkin arvatenkin kauteen puolustuspelaamisen kautta ja puolustushan Tapparalla onkin varsin hyvällä mallilla.

– Kyllä se näin on ja puolustuspelin pitää meillä olla timanttia, jos meinataan pärjätä. Tuskin tässä mihinkään maalikarkeloihin lähdetään. Jos tulee maaleja, niin se on hieno juttu, mutta mihinkään maalitekokilpailuun ei lähdetä.

Tapparan harjoituspelit eivät ole menneet putkeen, mutta lukuunottamatta Lukko-romahdusta suunta on ollut ylöspäin.

– Se on ollut hyvää oppia meidän nuorelle hyökkäyskalustolle, että mitä se päivittäin vaatii, että voitetaan.

Tavoitteeksi Hirvonen lataa playoffsit.

– Siihen on kaksi polkua, että voidaan mennä kympin sakistakin, mutta sitten pitää ensimmäisellä kierroksella eli niinkutsutuissa "sääliplayoffeissa" voittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle