Mielipide

Nollapisteessä – HPK 2010–2011

LIIGA / Kolumni
Hämeenlinnan Pallokerhon viime kausi päättyi upeasti hopeajuhliin. Parin vaikeamman vuoden jälkeen tämä uroteko palautti Rinkelinmäelle kertalaakilla takaisin hiukan kadoksissa olleen uskottavuuden. Silti uuden päävalmentajan Harri Rindellin johtamassa ritariryhmässä on tulevan kauden alla nippu kysymysmerkkejä.

Moni asia HPK:ssa on muuttunut sitten hopeisen kevään. Suuri määrä merkittäviä pelaajia päätti jatkaa uraansa muissa maisemissa. Lähes koko valmennusryhmäkin on uusi ja kaiken päällisiksi myös seuran organisaatiossa nähtiin muutoksia.

Ehkäpä merkittävin asia kauteen lähdettäessä on se kuinka Harri Rindell joukkoineen pystyy muutoksiin vastaamaan ja kuinka nopeasti. HPK ja mestari Turun Palloseura osoittivat viime kaudella, ettei menestykseen vaadita aina täydellistä runkosarjaa. Helppoa nousu kuilun partaalta menestykseen ei kuitenkaan ole.

Yhdeksän lähtenyttä pelaajaa jätti Kerhoon ammottavan aukon. Viime kauden ykköstykki Joonas Vihko, MM-kisoissa keväällä esiintynyt Mikko Mäenpää ja pudotuspelien pistepörssin voittaja Janne Laakkonen ovat erittäin vaikeita korvattavia ja nähtäväksi jää onko uusista pelaajista niitä suuria saappaita täyttämään.

Oma lukunsa on myös uusi valmennusryhmä, jonka muodostavat Rindellin lisäksi Pasi Arvonen, Petteri Hirvonen ja maalivahtivalmentaja Hannu Nyqvist. Kuinka nopeasti tiimi löytää yhteisen sävelen toistensa ja pelaajien kanssa?

Mielenkiintoinen puolustus

Kerho lähtee kauteen hyvällä ja mielenkiintoisella puolustuksella. Vanhat ketut Marko Tuulola ja Jukka-Pekka Laamanen ovat saaneet seurakseen nuoria lupauksia Santeri Alatalon ja Lauri Kärmeniemen muodossa. Molemmat ovat hyvin luistelevia ja peliä taidokkaasti lukevia pelaajia.

Ulkomaalaisvahvistus Mathias Porseland sen sijaan on täysi arvoitus. Ruotsalaispakki kärsi harjoituskaudella nilkkavaivoista ja on vasta nyt kuntoutunut luistimille. Täyteen kuntoon pääseminen vie tovin, ja onkin kiintoisaa nähdä minkälainen pelimies Porseland täydessä iskussa on. Toinen puolustuksen uusi kasvo on HIFK:sta saapunut raamikas Joni Haverinen. Hän on niin ikään kärsinyt loukkaantumisesta ja selkävaivojen takia miehen liiga-avaus jääkin väliin.

Paluun Kerhon palkkalistoille tehnyt toimitusjohtaja Risto Korpela seurueineen on kuitenkin reagoinut kiitettävästi puolustuksen loukkaantumishuoliin. Ruotsalaisjoukkue AIK:sta napattiin kuuden ottelun lainasopimuksella kanadalaispakki Josh MacNevin sekä KHL-joukkue Lokomotiv Jaroslavista Aleksei Shvalev. 23-vuotiaan venäläispuolustajan sopimus ulottuu tammikuun loppuun, mutta Jaroslavilla on oikeus kutsua pelaajansa takaisin vahvuuteensa lyhyelläkin varoitusajalla.

HPK-pakkien onneksi alakerran lukkona toimii edelleen loistava Teemu Lassila. Maajoukkuetason maalivahti voi viedä yksinkin Kerhon pitkälle. Lassila tulee pelaamaan tälläkin kaudella valtaosan peleistä ja miehen takana peliaikaa kärkkyy lupaava Juha Metsola. 21-vuotias maalivahti on vielä kirjoittamaton kortti, joten Lassilan mahdollisesti loukkaantuessa Metsolan ja Hannu Nyqvistin yhteistyö pantaisiin koetukselle.

Hyökkäyspäässä arvoituksia

Hyökkäyspäässä ritarimiehistö koki kovimmat kolaukset haarniskaansa. Ykkösketjun miehien Laakkosen ja Vihkon lisäksi tärkeä sentteri Joonas Kemppainen matkasi Ouluun ja ikitaistelija Jari Sailio Espooseen. Tilalle HPK palkkasi koeajan kautta latvialaisen Kaspar Saulietiksen sekä kahden vuoden sopimuksella Bluesista tulleen Juuso Puustisen. Miehet ovatkin muodostaneet yhdessä ehdottoman sentteri Ville Viitaluoman kanssa pelottavan tehotrion harjoitusotteluissa. Puustiselta on lupa odottaa lopullista läpimurtoa ja juonikkaalla Saulietiksella on aineksia uudeksi Rinkelinmäen suosikiksi.

Ykkösketjun takana onkin kiharaisempaa. Vahvat runkopelaajat Jyrki Louhi ja Toni Häppölä huilaavat loukkaantumisten takia vielä pitkän aikaa. Uusista kasvoista Mestiksestä siirtynyt keskushyökkääjä Tuukka Pulliainen, USHL-liigasta Yhdysvalloista tullut Antti Roppo, sekä Pelicansista matkaava Arsi Piispanen omaavat potentiaalia, mutta ovat kaikki jossain määrin suuria arvoituksia.

Kaiken kaikkiaan HPK:n materiaali on kapea, eikä loukkaantumisiin ole varaa. Kausi on pitkä ja raskas, joten Harri Rindell kollegoineen on haastavan paikan edessä. Leveyttä joukkueeseen on mahdollista saada nopeasti sillä koeajalla HPK:ssa pelaa vielä 10.9 asti latvialaishyökkääjä Armands Berzins. Tällä haavaa miehellä on yksi harjoitusottelu aikaa vakuuttaa valmennusjohto, eikä sopimus tietojen mukaan ole ainakaan Berzinsin loistavasta työmoraalista kiinni.

Taistelua pudotuspelipaikasta

Viime kaudella HPK kiri mahtavalla kevätkaudella itsensä pudotuspelien kotiedun lähituntumaan. Mutta silloin joukkue oli jo kasvanut yhtenäiseksi miehistöksi kahden kauden ajan. Jälleen lähes nollapisteestä starttaava projekti vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Jatkumoa edelliseltä kaudelta on jonkin verran kokeneiden pelaajien muodossa, mutta joukkueen vaihtuvuus on ollut huolestuttavan suurta.

Uuden valmennusryhmän eduksi voidaan laskea miesten aikaisemmat yhteiset kokemukset. Arvonen ja Hirvonen ovat valmentaneet aikaisemmin yhdessä Mestiksen maajoukkuetta. Rindell ja Nyqvist taas ovat tuttuja miehiä jo Kiekko-Espoon ajoilta. Arvonen on valmentajista ainoa, joka oli mukana jo viime kaudella ja mies onkin tärkeä linkki pelaajien ja valmentajien välillä.

Kaiken onnistuessa nappiin HPK selviää suoraan pudotuspeleihin. Matka sinne on kuitenkin pitkä ja sisältää monia kysymysmerkkejä. Oikeastaan vain maalivahtiosastolle ei niitä Lassilan muodossa jaeta. Alkukausi määrittääkin paljon joukkueen lopullisesta kurssista. Mikäli joukkue starttaa epävarmasti voi hieman kokematon pelaajisto muodostaa itselleen todellisen taistelun paikasta tosipeleihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös