Takaisin mitalikantaan – Kärpät 2010–2011

LIIGA / Artikkeli
Oulun Kärpillä on edessään haastava urakka, kun joukkue yrittää palata SM-liigan kärkikastiin mollivoittoisesti sujuneen edelliskauden jälkeen. Kärpät on saanut kesän aikana riveihinsä tuoretta verta sekä jäälle että penkin taakse.

Kovaa tulosta 2000-luvulla takonut oululaisjoukkue jäi viime kaudella pitkästä aikaa ilman välieräpaikkaa ja mitalia. Kärpissä tehtiin tilanteesta johtopäätös ja nyt omille nuorille tarjotaan mahdollisuus nousta esiin. Luonnollisesti myös muutama kova täsmävahvistus on hankittu helpottamaan urakkaa.

Keväällä Matti Alatalon tilalle nostettu Mikko Haapakoski on nyt ensimmäistä kertaa saanut ajaa oppejaan sisään kaikessa rauhassa. Lisäksi Kärpissä alkaa vähitellen näkyä alkuvuodesta urheilutoimenjohtajaksi astuneen Harri Ahon kädenjälki.

Tähtiä ja nuoria

Kärppien hyökkäyksestä lähti kesän aikana paljon kokemusta. Lähinnä alemmista kentistä lähteneet hyökkääjät veivät mukanaan paljon varsinkin puolustuspään osaamista, mutta samalla tämä avasi tietä omille junioreille. Keväällä SM-kultaa voittaneesta Kärppien A-nuorten joukkueesta riittääkin pyrkijöitä edustukseen, ja kilpailu nuorukaisten kesken on kovaa.

Uusina niminä Kärppien hyökkäystä tähdittävät Marko Luomala ja tshekkisentteri Kamil Kreps. Varsinkin jälkimmäinen on jo harjoituskaudella osoittanut olevansa oiva pelimies. Terveenä pysyessään Kreps kuuluu SM-liigan sentterien eliittiin ja on joukkueelleen todella tärkeä pelaaja.

Krepsin tärkeys korostuu, koska Jari Viuhkola on päässyt selkäleikkauksen jäljiltä aloittamaan varovaisen harjoittelun vasta elokuun puolella. Viuhkolan ohella Kärppien alkukauden ryhmittymästä on poissa veropakolaisena Sveitsissä majaileva taiturimainen Pavel Rosa. Näiden kahden puuttuminen näkyneekin väistämättä varsinkin oululaisjoukkueen ylivoimapelissä.

Kärkikenttiin Kärpillä on riittävästi osaamista, kun edellä mainittujen ohella mukana on myös luotettava ja tehokas Kristian Kuusela. Myös kahdesta alemmasta kentästä täytyy kuitenkin kaivaa esille tehoja ja luotettavuutta, jolloin nuorten ohella esiin täytyy nousta myös Jonathan Hedströmin tyylisten roolipelaajien.

Maalivahtiosasto kysymysmerkkinä

Todennäköisesti merkittävin muutos Kärpissä tapahtui maalivahtirintamalla. Monivuotinen luottovahti Tuomas Tarkki lähti Ruotsiin, eikä hänen tilalleen hankittu tähtitason korvaajaa. Sen sijaan Kärpät luottaa nuoriin: vastuuta kantavat Petri Koivisto ja Tomi Karhunen. Kumpikaan ei ole aiemmin pelannut liigassa ykkösvahtina, joten haaste on nuorukaisille iso. Raksilan halli ei perinteisesti ole maailman helpoin ja paineettomin paikka pysäytellä kiekkoja.

Oululaisten puolustus on paljolti samassa kuosissa kuin viime keväänäkin. Kokenut Dmitri Jushkevits lähti, mutta tilalle saapui hyvällä jalalla liikkuva Vladimir Sicak. Myös Teemu Aalto vaihtoi maisemaa, mutta hänen lähtönsä heikentää puolustusta lähinnä vain ylivoimapelin osalta.

Isossa roolissa oululaisten alakerrassa on Mikko Lehtonen. Leppoisa jääliläinen on nyt kaikessa rauhassa saanut viettää kesänsä kotimaisemissaan. Rikkonaisen viime talven jälkeen mies osoittanee jälleen olevan SM-liigan parhaita puolustajia.

Miten valmennuksen opit purevat?

Päävalmentaja vielä kokemattomalle Haapakoskelle hankittiin kesällä aisapariksi pelaajaksi kokenut, mutta valmentajanuraansa vasta aloitteleva Toni Sihvonen. Kärppävalmennuksen juonet ovatkin vielä melkoinen arvoitus, vaikka Haapakosken työn jälki on luonnollisesti näkynyt jossain määrin myös miehen kakkosvalmentajakausilla.

Iso haaste valmennukselle on nuorten sisäänajo liigarytmiin. Oululaisjuniorit eivät perinteisesti ole mitään mörssäreitä, joten nuorukaisten fyysisestä jaksamisesta on pidettävä huolta. Hyvän lisämahdollisuuden Kärpille tarjoaa myös viime keväänä Mestikseen noussut Kiekko-Laser, jossa on tarjolla isompaa vastuuta ja suurempaa jääaikaa sitä tarvitseville.

Haapakoski sai viime keväänä muutaman ottelun verran kantaa vastuuta valmennuksesta. Tuosta kokemuksesta on varmasti pientä etua, mutta silti haaste, mutta samalla myös mahdollisuus, on iso.

Kärppien kokoinen organisaatio tarjoaa mahdollisuuden muokata joukkuetta vielä kesken kauden. Joukkueesta poistettiin jo ei toivottuja osia, joten pelaajien ei kannata tuudittautua suojatyöpaikkoihin. Lisävahvistusta Kärppiin on huhuiltu lähinnä puolustuspäähän, jonne sopisi yksi kovan profiilin pakki. Myös maalivahtiosasto on takuulla tarkan syynin alla, mikäli nuoret vahdit eivät pysty vastaamaan huutoon.

Joka tapauksessa Kärpillä on nyt hyvä mahdollisuus palata mitalikantaan. Mikäli maalivahtiosasto kestää, on joukkue paremmassa kuosissa kuin vuosi sitten. Runkosarjassa Kärppien voidaan odottaa ottavan paikkansa suoraan puolivälieriin menevien joukosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle