Teemu Ramstedt hakee Turusta läpimurtoa

LIIGA / Haastattelu
Kesähelteilläkään Suomen jääkiekko ei pysähdy, vaan joka joukkueessa rakennetaan kovaa vauhtia ensi kauden palapeliä. Turussa mielenkiintoinen osa tätä rakennustyötä ja TPS:n tulevaisuutta on Helsingistä hankittu Teemu Ramstedt.

Vuonna 1987 syntynyt Teemu Ramstedt voitti viime kaudella A-junioreiden pistepörssin Helsingin IFK:n paidassa. Runkosarjan 38 ottelussa syntyi komeat 49 tehopistettä. Täksi kaudeksi tuttu punanuttu sai kuitenkin jäädä ja nuorukaisen tie vei Turkuun.

Siirtyminen TPS:ään ei ollut itsestäänselvyys, vaan HIFK oli listan kärjessä, kun tämän kauden joukkuetta ryhdyttiin agentin kanssa keväällä etsimään.

- Odotimme agentin kanssa HIFK:lta jatkuvasti yhteydenottoa, mutta sieltä sanottiin vain aina kaikennäköistä syytä, "ei pysty sanomaan vielä mitään ja täytyy odottaa ketä tulee valmentajaksi". Ei vain itse pystynyt jäämään odottamaan, kun halusin sen liigapaikan. Ramstedt kertoo.

TPS:ssä tilaa taitopelaajalle

Kuvioihin ilmestyi TPS, jota Ramstedt ei välttämättä edes odottanut yhteydenottajaksi. Tarjouksen tultua tulevan kauden joukkuetta ei ollut vaikea valita.

- Turku on kuitenkin suht lähellä Helsinkiä ja menestynyt seura. Tepsi on tehnyt hyvää duunia nuorten eteen.

Omasta juniorityöstään tunnettu TPS ei viime vuosina ole onnistunut tuottamaan omista junioreistaan huipputason pelaajia entiseen malliin. Siksi katseet on suunnattava välillä muualle.

- Tepsissäkin on nyt se tilanne, että jos meiltä ei omista junnuista pelaajia löydy, niin sitten meidän on pakko hakea muualta ihan niin kuin muutkin seurat tekevät. Turha tässä on kainostella, pamauttaa päävalmentaja Hannu Jortikka.

TPS on joutunut osin olosuhteiden pakosta rakentamaan joukkuettaan pitkälti nuorten varaan, eikä perinteisellä suurseuralla ole enää varaa floppihankintoihin. Ramstedt on valmis vastaamaan haasteeseen, joka hänelle Palloseuran suunnalta heitetään.

- Tekemään peliä ja maaleja minut on sinne hommattu. Pelaavaan kokoonpanoon olisi tarkoitus päästä. Kolmas kenttä olisi tavoite. Jortikka ei pelota, Ramstedt toteaa pieni hymynkaare huulillaan.

Hannu Jortikka tietää, mitä joukkueeseen on hankittu ja pitää ensivaikutelman perusteella näkemästään.

- Kyllä hän lahjakas pelaaja on, tietysti jos liigatasolla ajatellaan, niin hän on sellainen hiomaton timantti. Mutta näkee selvästi, miksi hän on nuorena pelaajana päässyt urallaan tällaiseen vaiheeseen, hänellä on tiettyjä ominaisuuksia, näkee ja ymmärtää pelin hyvin, TPS-luotsi analysoi uutta suojattiaan.

Turkuun muutto ei nuoren miehen päätä huimaa ja kehityksen eteen hän on valmis tekemään uhrauksia. Kulttuurishokkiakaan pääkaupungin kasvatti ei usko saavansa. TPS:n joukkueessa on muutama entuudestaan tuttu kasvokin. Henrik Maunula, Juho Jokinen ja Tommi Laine ovat pelitovereita nuorten maajoukkueympyröistä.

- Onhan tämä sikäli hienoa, että tätä varten ollaan koko elämä harjoiteltu. Mikään ei pelota ainakaan. Vanhemmatkin ovat käyttäneet paljon aikaansa meikäläisen harrastuksiin ja nyt kun yksi tavoite on täyttymässä, ollaan siellä päässäkin ihan tyytyväisiä, nuorukainen summaa elämäntilanteensa.

Vankka usko menestykseen

Vaikka TPS:n viime kausi oli totaalinen epäonnistuminen, Ramstedt ei epäröinyt lähteä Turkuun. Hän luottaa myös vankasti uuden seuransa menestysedellytyksiin.

- Tottakai menestytään, miksi ei? Ei joka vuosi voi mitalipeleissä olla, hän toteaa viitateen TPS:n pariin heikompaan kauteen.

Puhdas taitopelaaja ei ota paineita SM-liigan ja A-junioreiden välisistä pelillistä eroista. Ensi kaudeksi lupailtu nollatoleranssilinja on Ramstedtin mieleen, sillä hän pääsee pelaamaan itselleen tyypillisintä peliä ilman jatkuvaa pelkoa mailaviidakosta.

- Jotkut aina juttelevat näiden kahden tason välisistä eroista ja harppauksesta liigaan. Voisi käydä katsomassa junnupelejä, siellä mennään välillä ehkä jopa kovempaa kuin liigassa. Fyysisempää se välillä ainakin on. Maalinedustapeli on liigassa kovempaa, mutta sekin taitaa muuttua ensi kaudeksi tulevan linjan myötä. Se on ihan hyvä linja.

Itseluottamus on kunnossa ja nuorukaisen tavoitteet tulevaisuutta varten ovat selkeät. Turku on hyvä ponnahduslauta NHL:ään.

- Kyllä se tavoite NHL:ssä ihan selkeästi on.

Entä se tulevan kauden pelipaikka? Hannu Jortikka ei lupaa kuuta taivaalta, mutta tilaisuus nousta esiin on varmasti tarjolla. Näytöt ratkaisevat, niin nuorilla kuin konkareillakin.

- Siitä on turha puhua, että missä hän pelaa ja kenen kanssa, mahdollisuuksia on eikä mulla ole koskaan nuoria kavereita vastaan mitään. Jos hän pystyy pelaamaan, niin varmasti saa paikan. Mahdollisuuksia hän tulee
saamaan, Jortikka linjaa.

Ramstedt on alkavalla kaudella todennäköisesti nuorten maajoukkueen runkopelaajia. Tämä näkyy vääjäämättä myös seurajoukkueessa.

- Se pitää tietysti muistaa, että hän on mukana nuorten maajoukkueessa. Ne nuoret ovat koko syksyn pois, ne on joulun pois ja sen jälkeen ne on keväällä väsyneitä, näin se vaan menee. Ei ole vielä yhtään toisenlaista tapausta tullut vastaan. Mutta hän on tullut tänne pitkällä sopimuksella ja me haetaan hänestä ennen kaikkea pelaajaa tuleville vuosille, toteaa Jortikka.

» Lähetä palautetta toimitukselle