Kolehmaisella huikeita kokemuksia nuorten MM-kisoista

LIIGA / Haastattelu
Janne Kolehmaisen voi sanoa kuuluneen nuorten maajoukkueen vakiokalustoon, sillä hän on ollut mukana kaksissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja kerran alle 18-vuotiaiden kisoissa. Etenkin viime vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden kisat Kanadassa olivat huikea kokemus.

- Se on varmaan kaikkien nuorten kiekkoilijoiden unelma päästä Kanadaan pelaamaan nuorten MM-kisat. Ero fanituksen kulttuurissa on aivan huikea: alkusarjan peleissäkin halli on melkein aina täynnä, vaikka ei edes olisi Kanada vastassa, Kolehmainen kehuu.

Suomi hävisi omat ottelunsa isäntä-Kanadalle kisojen avauspäivänä 1-5-maalein ja uudelleen välierissä 0-4, mutta Kolehmainen sai peleistä silti unohtumattomia kokemuksia.

- Kanadan peleissä se meininki hallissa on jotain aivan älytöntä, ja sitä syttyy itsekin pelaamaan aivan eri tavalla!

Suomi eteni kisoissa makean, jatkoajalla Ruotsista otetun, puolivälierävoiton jälkeen välieräotteluun, jossa Kanada oli kuitenkin liian vahva vastustaja. Tie vei siis pronssiotteluun, joka päättyi onnellisesti, kun USA kaatui 4-2-maalein.

- Koko yleisö oli meidän puolella. En ole sellaista kokenut aikaisemmin, oli aivan huikea fiilis, Kolehmainen muistelee.

Kolehmainen oli nuorten maajoukkueen mukana myös jo edellisvuonna, kun kisat pelattiin USA:ssa, Pohjois-Dakotan ja Minnesotan osavaltioissa.

- Pelit olivat lähellä Kanadan rajaa, joten hallit olivat melkein aina täynnä, kun Kanadan puolelta tuli niin paljon jengiä katsomaan. Sielläkin oli todella hyvä fiilis pelata.

- Meillä oli alkusarjan pelit vähän pienemmällä paikkakunnalla, eikä siellä ollut niin paljon porukkaa, mutta jatkosarjassa päästiin pelaamaan taas isompaan halliin. Siellä oli sitten taas halli täynnä, ja fiilis oli aivan uskomaton.

Vaikka Suomi jäikin USA:n-kisoissa viidenneksi, sai Kolehmainen silti matkasta makoisia muistoja. Mies nimittäin onnistui kaatamaan Ruotsin sijoitusottelussa.

- Se oli juuri se viimeinen matsi, jossa ratkesi, että me ollaan viidensiä, kun pääsin jatkoajalla ”haamuranteella” siniviivalta ratkaisemaan sen. Se oli myös huikea hetki.

SaiPa-laituri oli mukana myös jo vuoden 2004 huhtikuussa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, jotka pelattiin Valko-Venäjällä. Pelillisesti kisat eivät Suomelta sujuneet kummoisesti, sillä joukkue sijoittui vasta seitsemänneksi. Yksi asia jäi kuitenkin erityisesti Kolehmaisen mieleen.

- Venäjän ja Slovakian peli ratkaisi meidän ylemmän sarjan jatkopaikan. Jos Venäjä olisi sen voittanut, niin me oltaisiin oltu jatkossa, mutta ne menivät sitten pelaamaan tasapelin. Se oli aivan selkeästi sovittu peli – että saadaan tiputettua Suomi pois. Viimeisten kahden minuutin aikana kumpikaan joukkue ei tehnyt siellä kentällä yhtään mitään, Kolehmainen muistelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle