Mielipide

Onko medialla metsästyslupa?

LIIGA / Kolumni
“Kaikki tarvii jonkun itseänsä heikomman...” Näin lauloi Freud, Marx, Engels ja Jung -yhtye joskun 80-luvun lopulla SPR:n väkivallattomuuskampanjan tunnuslaulussa. Koulukiusaamisen piirteitä on saanut myös Lahden Pelicansin kohtelu mediassa. Yritetäänkö lintu ampua alas?

Pelikaani lentää sen verran matalalla, että kehnompikin ampuja saattaa osua. Ilta-Sanomat ampui toimittajansa Petri Sepän voimin liki koko aukeaman jutulla. Otsikko “Pelicans ei kuulu SM-liigaan” hakee aggressiivisuudessaan vertaistaan. Pelicans oli juuri hävinnyt sarjaa puhtaalla pelillä johtaville Jokereille ja peli oli lahtelaisille vasta kauden toinen.

IS:n Petri Seppä: “Palautetta on tullut”

Jatkoaika otti selvää jutun juurista. Miten tällainen otsikko syntyi? Ilta-Sanomien toimittaja Petri Seppä vierittää vastuun pois omilta harteiltaan:

- Aloite tuli meidän iltavuoron päälliköltä Tuomas Nyholmilta. Laskeskeltiin, että Pelicans oli saanut Saipalta takkiin 5-2 ja nyt sitten Jokereilta 6-0. Ja sitten pelaajalista on mitä on ja vielä näitä talousvaikeuksia... Kyllä minä tänäänkin voisin samanlaisen jutun tehdä. Ei asiat ole mihinkään muuttuneet. Oli tietysti positiivinen yllätys tämä Pelicansin voitto Bluesista. Se oli hyvä asia koko liigakiekkoilulle.

- Kyllähän siitä keskiviikon jutusta on palautettakin tullut, sähköpostia... ja yksi puhelu. Aika tuomitsevan sävyisiä, mutta tietysti pitää muistaa, että ne kaikki tulivat Lahden seudulta tai muuten Pelicansia lähellä olevista piireistä.

Perjantain Pelicans-Blues –ottelun lehdistökatsomossa päiviteltiin joukolla Ilta-Sanomien otsikointia. “Eihän Seppä edes ollut paikan päällä näkemässä kyseistä Jokeri-peliä.”

Petri Seppä, olitko paikalla?

- En. En ollut.

Oletko nähnyt yhtään Pelicansin peliä tällä kaudella?

- En vielä. Kun Pelicans ei ole vielä käynyt Helsingissä. Aika paljolti olen sieltä teidän sivustolta Jatkoajan raportteja lukenut. Joku tietysti näkee saman asian hiukka toisella tavalla kuin toinen.

Blues-peli oli lahtelaisten toinen kotiottelu ja Jokeri-pelistä yleisömäärä putosi peräti tuhannella. Katsotko olevasi osavastuussa näin rajusta yleisömäärän pudotuksesta kahden pelin välillä?

- En todellakaan. Yleisömäärien lasku on ihan koko liigan ongelma. Ihan samalla tavalla katsojaluvut laskivat Tampereella ja Helsingissä. Olihan Lahdessa kyllä iso pudotus, mutta täytyy muistaa sekin, että Blues nyt ei kovasti kiinnosta... kai oikein ketään, pohdiskelee Ilta-Sanomien Petri Seppä.

Kummola ihmettelee tarvetta negatiivisuuteen

Suomalaisen jääkiekon vahvan miehen Kalervo Kummolankin kommentteja on Pelicansin nykytilanteeseen eri medioissa liitetty. Kummola kieltää kommentoineensa asiaa pitkään aikaan.

- Ovat kaivaneet jonkun viime keväältä olevan kommentin. Tuolloin sanoin, että Pelicansin pitäisi pelata oikealla tasollaan Mestiksessä. Tänä syksynä en ole kommentoinut Pelicansin tilannetta millään tavalla, tuhahtaa Kummola.

- Kova oli Lahdessa katsojapudotus jo toisessa pelissä ja varmasti lehtien kirjoittelullakin oli vaikutuksensa. En lukenut keskiviikon Ilta-Sanomia, mutta aika kovalta kommentoinnilta kuulostaa kauden tässä vaiheessa. Ei todellakaan pitäisi mennä vetämään tuollaisia johtopäätöksiä parin pelatun pelin jälkeen.

- Kaiken kaikkiaan ihmettelen muutenkin Ilta-Sanomien linjaa. Perjantain lehdessä ei ollut esim. Jokereiden pelistä riviäkään. Sen sijaan oli kaksi isoa ja erittäin negatiivista juttua (yleisökadosta ja TPS:n henkilökemioista, toim. huom.). Toimittajat tuntuvat olevan turhautuneita siihen, ettei liigaan ole tullut kovinkaan montaa NHL-tähteä. Ehkä ne siksi kirjoittelevat näitä negatiivisia juttujaan. Ja siitä, ettei NHL-miehiä ole tänne tullut, saadaan kiittää yksinomaan Suomen verottajaa, täräyttää Kalervo Kummola suorasukaiseen tyyliinsä.

”Liigan ei tarvitse puuttua median tekemisiin”

SM-liigan toimitusjohtaja Urpo Helkovaara ei näe median toimintaa tämän kauden osalta mitenkään eriskummallisena:

- Media toimii itsenäisesti ja välillä sattuu ylilyöntejä. Lukijat kyllä osaavat arvioida sen, milloin on kyse ylilyönnistä. Sitä ei liigan tai minun tarvitse tehdä.

- Jos jotakin joukkuetta käsitellään mediassa epäoikeudenmukaisesti, uskon sen antavan pikemminkin lisää voimaa, laskeskelee Helkovaara.

Jääkiekko on miesten peli myös mediassa

Helkovaara on varmasti oikeassa siinä, että liian ohutnahkainen ei saa olla, vaan iskuja pitää kyetä ottaa vastaan sekä maalin edessä että lehtien sivuilla. Yleisömäärien suhteen roskakirjoittelulla saattaa kuitenkin olla yllättävänkin suuri vaikutus – ja silloin puhutaan rahasta. Tilanteen voisi rinnastaa teatteriesitykseen, jonka kriitikko teilaa täysin. Painettu sana mielletään totuudeksi ja karannutta valhetta on liki mahdoton saada kiinni.

Lehdistön vapauden taakse on hyvä piiloutua, mutta vastuunsa on joka tapauksessa mediallakin. Ikävää on, jos suomalainen urheilujournalismi alkaa laajemminkin lähestyä keltaisen lehdistön toimintatapoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle