Mielipide

Kärppälauman runko hahmottumassa

LIIGA / Kolumni
Oulun Kärpät julkaisi maanantaina muutaman tärkeän jatkosopimuksen. Lisäksi joukkueen valmennustiimi marssi nyt ensimmäistä kertaa lehdistön eteen.
lisää

Kärpät muokkasi taustojaan
[lue lisää]

Kärppien ensi kauden joukkue rakentuu Matti Alatalon johtaman valmennustiimin ympärille. Päävalmentajalle tuleva haaste on iso, mutta mies tarttuu hommiin innokkaana.

- Itselleni tämä on erikoinen ja hieno tilaisuus. Tuntui, että tämä on semmoinen ”kerran elämässä”-mahdollisuus. Minulla on tunne paluusta juurilleni, kun olen kasvanut tuossa kupeessa. Oli tunne, että pakko tarttua tähän. Kyseessä on iso mahdollisuus. Tästä voi syntyä hyvä juttu, mielenkiintoiset ajat ovat edessä, Alatalo kertoi.

Oululaisseuralla on ensi vuonna edessä täysin uusia tuulia, kun CHL käynnistyy syksyllä. Uusi käskijä ei ole vielä ehtinyt paljoa ajatella Euroopan valloitusta.

- CHL:stä tulee ensimmäisenä mieleen se, että kuinka se sopii SM-liigaohjelmaan. Ei se itse peli, vaan matkat ja rasitukset. Ei varmasti ole ihan helppoa. Kansainväliset pelit ovat kuitenkin ainutlaatuisia tilaisuuksia kehittyä ja antavat mahdollisuuden mennä eteenpäin, kärppävalmentaja näki.

Kiekkokansaa luonnollisesti kiinnostaa se, millaista peliä Matti Alatalon Kärpät tulee pelaamaan. Joukkueen rakennus on kuitenkin vielä pahasti kesken, joten täydellistä vastausta tähän kysymykseen ei vielä huhtikuussa saada. Yhteisharjoitukset joukkue aloittaa toukokuun 12. päivä.

- Täytyy saada ensin joukkue kokoon ja jäälle. Vasta sitten tietää, millaista peliä pelaamme. Minä itse pidän taitavasta, nopeasta ja taistelevasta jääkiekosta. Pelkistetysti se menee noin minun mielessäni, mutta se on vain se, mistä itse pidän. Joukkueen materiaali sanelee lopullisesti sen, miten Kärpät pelaa, Alatalo pohti.

Oulaistelaiselle Alatalolle Oulu on luonnollisesti tuttu kaupunki, mutta tuttu mies on myös Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno. Haapavedeltä kotoisin oleva Junno on Alatalon vanha pelikaveri miesten pelaajauran ajoilta. Nykyiset urheiluvaikuttajat olivat eri puolilla, kun Junno pelasi Haapaveden Urheilijoissa ja Alatalo Oulaisten Huimassa. Saman paidan he pukivat ylleen Haapavedellä.

- Olemme pelanneet toisiamme vastaan ja myös samassa joukkueessa. Taisimmepa pelata samassa ketjussakin, naureskeli Alatalo.

Valmennuksen luottomiehet

Menestyksen jatkuminen vaatii yleensä sekä pysyvyyttä että vaihtuvuutta. Joukkueen kapteenin sitoutuminen seuraavaksi kolmeksi kaudeksi on luonnollisesti Kärpille tärkeä asia.

- Viime kauden jälkeen ei ole vielä hirveästi ehtinyt ajatella tulevaa. Asiat ratkesivat omassa mielessä ennen pudotuspelejä. Minulla oli kaksi vaihtoehtoa: Kärpät ja ulkomaat, Ilkka Mikkola kertoi.

- Halusin haasteita, eikä ulkomailta tullut sellaista tarjousta, joka olisi tarjonnut riittävän kovan haasteen. Se oli se päällimäinen syy, miksi valitsin Kärpät. Lisäksi perhe viihtyy täällä, kaverit ovat myös lähellä ja ympäristö tuttu. Sydän tai jokin kertoi, että haluan sitoutua tänne. Ei ole vielä tarvinnut katua.

Myös joukkueen maalivahtipeli on jatkossa tuttujen hartioiden varassa. Pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi valittu Tuomas Tarkki haluaa ottaa urallaan askelia ylöspäin ja Kärpät tarjoaa hänelle tähän eväät.

- Haasteet ovat tärkeä asia myös minulle. Täällä minulla on yksi parhaista mahdollisuuksista ottaa taas yksi askel ylöspäin, maalivahti sanoi.

Tarkki tuli toissakaudella Ouluun koeajan sisältäneellä sopimuksella. Tuon jälkeen mies on torjunut seuralle kaksi kultamitalia.

- Kun oltiin Tuomaksen kanssa toimistolla ja solmittiin try out –sopimus, niin puhuttiin, että hei eihän sitä tiedä kuinka pitkäksi tämä vielä venyy hei, Junno veisteli tuttuun tyyliinsä.

Kapteenin ja maalivahdin kiinnityksien lisäksi Kärpät neuvottelee edelleen muutaman muun runkopelaajan jatkosopimuksista. Janne Pesosta odottanevat uudet haasteet, mutta liigan pakkieliittiin kuuluvan Mikko Lehtosen jatkaminen Oulussa on yhä mahdollista.

- Pesosen kanssa on juteltu. Realismia on kuitenkin, että NHL olisi hänelle se seuraava paikka. Toki siinä on monta asiaa mitkä vaikuttavat. Viime vuonnakin jo sanottiin, että hän ei pelaisi enää meille, mutta niin vain pelasi, Junno valotti.

- Lehtosen kanssa on neuvoteltu, toivottavasti saamme pidettyä hänet.

Uudistumista

Mestarijoukkueesta myös luonnollisesti lähtee pelaajia. Yksi näistä on Jukka-Pekka Laamanen. Miehen sopimus uutisoitiin aikanaan nelivuotiseksi, mutta se sisälsi kahden vuoden option. Puolustaja jättää Oulun taakseen kahden mestaruusvuoden jälkeen.

- Nelivuotisessa sopimuksessa oli optio kahden vuoden jälkeen. Neuvottelimme sitten purkamisesta ja Kärpille tulee siitä korvaus.

Jo aiemmin uutisoitujen Hannes Hyvösen, Topi Jaakolan ja Tomi Mustosen lisäksi joukkueesta poistuu myös tshekkikaksikko Michal Bros-Ondrej Kratena. Miehet palaavat kotimaahansa, kun molemmat liittyvät Sparta Prahan rivistöön pitkillä sopimuksilla.

- Kratena ja Bros olivat meille erinomaisia pelaajia, mutta molemmat haluavat palata kotimaahansa perhesyistä. Varsinkin Bros oli meille huikea vahvistus. Onneksi Kratenankaan loukkaantuminen ei lopulta ollut niin paha kuin aluksi luultiin.

Joukkueeseen haetaan vielä uusia pelaajia. SM-liigassa on ensi kaudella kolmen ulkomaalaisen sääntö, joten esimerkiksi Kärppiin yhden vuoden jatkosopimuksen tehneen ruotsalaisen Jonas Anderssonin kansalaisuushakemus on varmasti harkinnassa. Finaaleissa loistaneen Anderssonin jatkosopimus ratkesi vasta viime päivinä. Mies on tuttu pelaaja uudelle päävalmentajalle, kun he tekivät alkukauden ajan yhdessä töitä HPK:ssa.

- Halusin Jonaksen, mutta niin teki moni muukin. Minulla on hänestä hyviä kokemuksia Hämeenlinnasta ja hän on pelaaja, joka voi auttaa meitä. Arvostin hänen panostaan loppukaudella, Alatalo analysoi.

- Ulkomaalaisia on tulossa ihan varmasti. Anderssonin kansalaisuushakemusta täytyy katsoa, en kommentoi sitä sen enempää. Kaksi muutakin kovanluokan ulkomaalaista on tulossa, heidän kanssaan on neuvoteltu, Junno valotti.

Ensimmäinen uusi osa kärppälaumaan oli puolustaja Ossi-Petteri Grönholm. Jykevä pakki hakee Kärpistä uusia haasteita.

- Ensimmäiseksi on tehtävä lujasti töitä, että pystyn vakiinnuttamaan paikkani huippukovassa pakistossa ja saamaan paljon peliaikaa, Grönholm kommentoi.

Kärppien tiedotustilaisuudet saavat siis jatkoa vielä kevään aikana. Joukkueeseen haetaan vielä muutamaa profiilipelaajaa, mutta myös täydennystä alempiin kenttiin kaivataan.

- Yhtä maalivahtia haetaan ja noin kentällistä pelaajia. Lisäksi mukaan tulee try out-miehiä Hokista ja divarista. Uskon, että sieltäkin löytyy hyviä kavereita. Kuukauden sisään tiedotamme asioista lisää, Junno kartoitti.

- Meillä on kuitenkin tässä jo hyvä runko. Aina Kärpistä on lähtenyt pelaajia. Meillä on kuitenkin potentiaalisia liigahuippuja jo nyt joukkueessa. Silti tarvitsemme kentällisen huippuja, joista pari ulkomailta. Sitten vielä lisäksi nuoria ja nälkäisiä kavereita.

Kärppien kilpakumppani Jokerit julkaisi joukkueensa samana päivänä kuin oululaisseura. Helsinkiläisjoukkueessa nähdään jälleen kovia nimiä ja myös fyysinen osasto on kunnossa, kun Pasi Nielikäinen ja Sami Helenius pukevat narrinutun ylleen. Kärpissä ei kuitenkaan haluta lähteä kilpavarusteluun tappeluosastolla, vaan pysytään omassa linjassa.

- Hyviä pelaajia he ovat molemmat. Me kuitenkin jatkamme valitsemallamme linjalla. Joka joukkue kasaa omanlaisensa joukkueen.

Nähtäväksi jää, millaisen joukkueen Kärpät lopuilta saa kasaan. Lekatien suunnalta kuuluu vielä tänä keväänä. Minkä verran, se on arvoitus.

» Lähetä palautetta toimitukselle