Mielipide

Waltteri Immonen suuren haasteen edessä

LIIGA / Kolumni
Jokerit laittoi torstaina oman panoksensa pääkaupunkiseudun valmentajarulettiin, ja hyrrä pysähtyi todelliseen yllätykseen. Huhuja Hannu Jortikan lähdöstä liikkui jo aiemmin, mutta todellisena yllätyksenä voi pitää Jokeri-ikoni Waltteri Immosen nimeämistä Jortikan seuraajaksi. Monien kiekkoihmisten mieleen herää väistämättä kysymys, ovatko Jortikan jälkeensä jättämät saappaat ylisuuret Immosen täytettäväksi.

Jokeripomo Hjallis Harkimo on todennut, että tärkeimmät palaset joukkueen rakentamisessa ovat valmentaja ja maalivahti. Nyt toinen näistä tehtävistä uskotaan aikaisempaa päävalmentajakokemusta vailla olevalle Immoselle. Jokerijohdossa täytyy olla ilmeisen kova luottamus siihen, että Immonen on kyvykäs hoitamaan erittäin paineenalaista ja usein tuuliseksikin osoittautunutta tehtävää. Joka tapauksessa on selvää, että Immonen uutena valmentajana on riski, ja se riski on otettu jokeripalapelin tärkeimmän palasen kohdalla.

Hannu Jortikan aikana jokerijuna on laitettu vankasti raiteille. Immonen on ollut osa tuota prosessia, ja ammattitaitoa häneltä löytyy. Immonen on reilu ja tiukka mies, jossa on selvää johtajuutta – kuten oli jo pelaajavuosinaan. Latauksen synnyttäminen ja pelaajien käsittely ovat varmasti Immosen vahvuuksia, mutta riittääkö hänen pelillisen puolen näkemyksensä mestaruutta vuodesta toiseen tavoittelevalle joukkueelle? Tämä on suuri arvoitus, koska siitä puolesta on vastannut kaksi kautta Suomen tarkkasilmäisin valmentaja. Immonen tarvitsisi tätä puolta tukemaan vankan taustatiimin.

Toiseksi valmentajaksi nimetty Jouko Lukkarila tuo fyysisen valmennuksen tietoutta ja myös pelianalyysin puolelle oman panoksensa, mutta siltikin hän on vielä paljon suurempi kysymysmerkki kuin Immonen. Hyvää on, että valmentajat edes jollain tavalla kuitenkin täydentävät toisiaan ja tuntevat toisensa jo Lukkarilan aikaisemman jokeripestin ajoilta.

Entä kuinka seuraavien vuosien joukkueiden kokoaminen onnistuu? Jortikka on osannut vaatia oman näkemyksensä mukaisia pelaajaratkaisuja ja on saanut aikaan selvän korjausliikkeen monien aikaisempien vuosien päämäärättömältä vaikuttaneeseen pelaajahankintalinjaan. Onko Immonen riittävän vahva valmentaja jatkamaan nykyisellä tiellä ja löytyykö häneltä riittävästi osaamista, jotta hän voisi auttaa joukkueen kokoamisessa? Kannattajien mieleen ei ainakaan olisi tilanne, jossa toimitusjohtaja Matti Virmanen ja Hjallis Harkimo olisivat yksistään vastaamassa pelaajahankinnoista. Heiltä ei ole riittävää kokonaisnäkemystä takavuosina löytynyt.

Immosen valinnassa on selviä myönteisiäkin puolia. Tietty jatkuvuus valmennuksessakin on hyvä asia, ja ensi kaudella joukkueessa jatkavat pelaajat tietävät, että vaikka Jortikka lähtee joukkueesta, niin sitoutuminen joukkueeseen ei saa rakoilla kevään aikana, sillä ensi kauden valmentaja on penkin takana koko ajan. Joukkueen pelaajat tuntevat ensi kauden valmentajansa, ja tämä varmasti helpottaa päätöstä, ovatko he valmiit sitoutumaan myös jatkossa Jokereihin. Joukkueen runko on kuitenkin niin hyvä, että sitä ei kannata hajottaa liikaa ensi kaudeksi.

Myönteistä on myös se, että valmentajaksi astuu nyt todellinen Jokeri, joka on omiaan luomaan positiivista jokeri-imagoa muutamien vierailta ja samaistumiskelvottomilta tuntuneiden joukkueiden jälkeen. Tällä saralla on otettu jo kaksi kautta peräkkäin edistysaskelia, ja Immosen valinta valmentajaksi on myös vahvistava tekijä siinä, että Jokerit todella tuntuu todella Jokereilta eikä miltään muukalaislegioonalta. Tämä ei ole pelkästään paluuta menneeseen, vaan hieno haaste koko organisaatiolle siinä, että se pystyy rakentamaan jatkuvuuteen perustuvan jokeriperheen, jossa voi kehittyä niin pelaajana, valmentajana, kuin johtajanakin.

Valmentajan paikka on Immoselle tietyllä tavalla ansaittu mahdollisuus. Hän on ollut organisaatiossa töissä koko aikuisikänsä ja lunastanut tähän asti kaikki odotukset, joita hänelle on asetettu. Nyt on vuorossa jälleen yksi hyppäys eteenpäin, ja haaste on ehkä suurempi kuin koskaan aikaisemmin.

On todella toivottavaa, että Immonen onnistuu ja saa riittävästi tukea tehtävässään, sillä kenellekään ei jää hyvä maku suuhun, jos hänet irtisanottaisiin tehtävästään kesken sopimuskauden. Kukaan jokerileirissä ei halua nähdä sitä, että Immonen saisi potkut. Hän on mies, joka on ollut nostamassa suurinta osaa Jokereiden mestaruuspokaaleista kapteenina ilmaan ja mies, jonka pelinumeron Jokerit on jäädyttänyt. Siinäkin mielessä Immonen on kovan paikan edessä ja ottanut erittäin rohkeasti haasteen vastaan.

Kuinka hyvin Immonen pystyy tähän haasteeseen vastaamaan? Kuinka suuren tuen hän saa työlleen? Onko valmennusryhmä kokonaisuudessaan riittävän kova? Kulkeeko jokerijuna jatkossakin vankasti raiteillaan? Ilmassa on paljon kysymyksiä, mutta vastaukset niihin saadaan vasta ensi kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle