Petri Matikainen - Espoolaisen kiekkoilun puolesta

LIIGA / Haastattelu
Viime kaudella neljänneksi sijoittunut Blues on pelannut vahvaa syksyä. Joukkue on toista perättäistä kautta pelaamassa itseään liigan kärkisijoille. Onko espoolainen kiekkoilu viimein ottamassa odotetun askeleen ja pelaamassa itseään pysyvästi suurien joukkoon? Tähän ja moneen muuhun kysymykseen vastaa päävalmentaja Petri Matikainen.

Petri Matikainen valmentaa Bluesia päävalmentajana ensimmäistä kauttaan. Kaksi ensimmäistä kauttaan Espoossa mies toimi Kari Heikkilän kakkosvalmentajana. Lahdesta tulleen valmentajan ensimmäinen päävalmentajakausi on alkanut hyvissä merkeissä. Mies nauttii tilanteesta aidosti, mutta korostaa useaan kertaan yhdessä tekemisen ja nöyryyden merkitystä.

Niin, onko espoolainen kiekkoilu ottamassa sitä isoa askelta kohti kotimaisen kiekkoilun kärkeä?

- Kyllähän me sitä halutaan. Tavoite on olla vuodesta toiseen kärjessä. Se iso askel on usein monen asian summa ja varmasti ollaan oikeassa suunnassa, Matikainen vastaa.

Useaan otteeseen Matikaisen puheissa toistuu halu tehdä töitä espoolaisen kiekkoilun eteen. Motivoitunut ja määrätietoinen valmentaja tietää mitä haluaa.

- Kyllä mulla on valmentajana kova halu tehdä täällä hyvää tulosta. Vaikka en olekaan alkuperäinen espoolainen, elän espoolaiselle jääkiekolle. Kyllä mulla on kova tarve saavuttaa jotain Bluesille.

Samanlaista sitoutumista Matikainen odottaa jokaiselta pelaajaltaan.

- Odotan ja vaadin pelaajalta, että sen sydämen on sykittävä Bluesille ja espoolaiselle kiekkoilulle. Pitää antaa arvoa sille, voitot ja menestys tulevat sitten sen mukaan. Kaikki pitää laittaa tämän puolesta likoon, Matikainen korostaa.

Puhuttaessa espoolaisen kiekkoilun noususta ja syksyn voittoputkista Matikainen ei unohda myöskään menneisyyttä. Bluesin pelissä ei voi olla näkymättä se työ, jota Matikainen teki jo aiemmin entisen valmentajan Kari Heikkilän kanssa.

- Ihan varmasti tässä heijastuu myös se työ, jota Karin kanssa aiemmin tehtiin. Siellä on luotu tälle menestykselle todella vankka pohja, Matikainen kiittelee.

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

Oman lisänsä Bluesin menestykselle on tuonut seestynyt tilanne joukkueen kabineiteissa. Vihdoinkin organisaatiossa ihmiset tekevät sitä mitä osaavat ja mihin heidät on palkattu. Tätä kiittelee myös valmentaja.

- On saatu kyllä todella rauhassa olla. Meillä on loistava urheilutoimenjohtaja, jonka kanssa asiat toimivat hienosti. Toimitusjohtajasta hallitukseen ja toimiston väkeen, kaikki tekevät hommansa loistavasti.

- Mulla on koko ajan tunne, että mun ja joukkueen takana on kaikki tässä organisaatiossa. Kun kaikki voimat yhdistyy saadaan espoolaista jääkiekkoa kehitettyä ja palkinnon toivottavasti saavat aikanaan espoolaiset ihmiset.

Joukkueen identiteetti on monelta osaa vielä lapsen kengissä. Valmentajalla on kuitenkin selvänä mitkä arvot hänen joukkueessaan toteutuvat ja miltä pelin tulisi näyttää.

- Valmennuksen kanssa ollaan tästä paljon puhuttu. Kyllä sellainen luottaminen ja yhdessä tekeminen tulisi olla vahvaa. Joukkueesta pitäisi näkyä, että välitetään toisistamme.

- Pelillisesti sen tulisi olla suoraviivaista, maalille mennä vielä ahneemmin. Puolustamisen tulisi olla joukkueena tiivistä ja yhtenäistä, Matikainen luettelee.

Matikainen haluaa, että joukkue antaisi joka ilta kaikkensa viimeistä pisaraa myöten.

- Haluaisin joskus nähdä sellaisen, että oltaisiin niin paljon annettu itsestämme, ettei jaksettaisi mennä koppiin. Siinä ihmiset näkisivät, että onpas joukkue laittanut parastaan, Matikainen sanoo.

Kaiken tyytyväisyyden keskellä Matikainen haluaa korostaa, että sankaritarinoita on turha kirjoitella tässä vaiheessa kautta. Jatkuvasti mies korostaa työn teon merkitystä ja, että jalat ovat tiukasti maassa.

Viime vuonna espoolaisjoukkue sijoittui sarjassa neljänneksi. Vähempään ei Blues halua tyytyä tälläkään kaudella, mutta Matikainen ei halua spekuloida kevään sijoituksilla. Ennemmin hän puhuu tavasta, jolla tavoitteet voisi saavuttaa.

- Mitali? Aikaista sanoa tässä vaiheessa. Kyllä tässä tulee kehittää toimintaa. Tottakai mä haluan mitalin, mutta tietyllä tavalla pitää olla realisti. Kyllä meidän pitää oppia lisää voittaaksemme keväällä jotain. Jos me joukkueena kehitytään kevääseen sitten meillä on mahdollisuus mihin vain.

Siitä, millaisella pelillä mitali voisi kevällä irrota Matikaisella on selvä käsitys.

- Sen täytyy olla viimeiseen asti yrittävää, toisistaan välittävää ja agressiivista suoraviivaista peliä ja täynnä pelaamisen iloa, Matikainen tietää.

Missä sitten menee espoolainen kiekkoilu muutaman vuoden päästä, Petri Matikainen?

- Toivottavasti jonkin värisen mitalin on saanut sekä jatkaa kulkuaan liigan kärjessä. Toivottavasti siellä on paljon espoolaisia nuoria kokoonpanossa.

- Voisin joskus tulla vaikka katsomaan tänne peliä jos en itse valmenna täällä. Ja jos joku vielä sanoisi "terve", niin tietäisi, että oma valmennusaika olisi jättänyt jotain hyvää espoolaiseen kiekkoiluun, Matikainen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle