Peter Ahola – uusi Blues-pomo ilman titteliä

LIIGA / Haastattelu
Kiekko-Espoossa ja Bluesissa 151 SM-liigaottelua tehoin 32+58=90 kiekkoillut ex-puolustaja Peter Ahola palaa Bluesin palkkalistoille 11 vuoden tauon jälkeen. Espoolaisjoukkueen entinen kapteeni on vahva keulakuva Bluesille.

Peter Aholan titteli Bluesissa on vielä auki, sillä toimenkuvaakaan ei ole lyöty täysin lukkoon. Ahola tulee mukaan urheilupuolen johtamiseen, mutta työskentelee myös muilla osa-alueilla. Ahola on viime vuosina muun muassa toiminut yksityisyrittäjänä NHL-jääkiekkoilijoiden parissa.

Espoosta aikoinaan Bostonin yliopiston joukkueeseen pelaamaan ja kauppatieteitä opiskelemaan lähtenyt Ahola on monipuolinen vahvistus Bluesille.

– Vastuualueenani tulee olemaan joukkueen kasaaminen ja siihen liittyvät asiat. Mutta yhtälailla sitten myös yhteistyökumppanisuhteet ja niiden hoitaminen, pelitapahtuman ja kausikorttimyynnin kehittäminen ja niin edelleen. Eli vähän laajempi kuva, ei pelkästään urheilutoiminnan johtaminen.

– Sen takia titteliä ei ole vielä nimetty. Kartoitetaan työkenttä ensin.

Ahola on palaveerannut urheilutoimenjohtaja Janne Vuorisen kanssa ja käynyt läpi ensi kauden joukkueen rakennusta. Yhteistyö luonnollisesti tiivistyy nyt, kun nimet ovat papereissa.

Bluesilla on ensi kaudeksi noin parikymmentä pelaajasopimusta. Myös pelaajabudjetti tulee kasvamaan jonkin verran.

– Se näyttää hyvältä, mielenkiintoinen nippu, Ahola sanoi.

– Mutta palataan niihin sitten aikanaan.

Ahola on seurannut espoolaista kiekkoa aina tarkasti ja käynyt hallilla mahdollisimman paljon.

– Olen ollut Bluesinkin toiminnassa jo aiemmin mukana erilaisissa tapahtumissa, vaikka en ole palkkalistoilla ollutkaan. Iholla on pysytty.

– Tämä on sitä mitä olen halunnut pitkään tehdä. Antaa panokseni espoolaiseen jääkiekkoon ja auttaa joukkuetta menestykseen, Ahola sanoo.

Minkälainen on Peter Aholan visio Bluesin urheilutoiminnasta tulevina vuosina?

– Juniorityö on niin valtavan hyvä, että sieltä pitää ehdottomasti saada vieläkin enemmän laatua. "Pyörivä kivi ei sammaloidu", niin kuin sanotaan. Junioreissa on meidän suuri voimavara.


Bluesin yleisökeskiarvo romahti. Peter Ahola haluaa katsomot täyteen.
Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Omien kasvattien rinnalle Ahola haluaa kokemusta ja taitoa. Esikuvia. Kansallisuudella ei ole väliä, kunhan pelaajilla on annettavaa ja persoona sopii joukkoon.

– Pelaajat tarvitsevat esikuvia. Ei pelkästään hyvältä valmennukselta, joka on ollut pitkään kunnossa.

Jos katsotaan käynnissä olevia pudotuspelejä, Bluesilla olisi tutusti tarvetta nimenomaan maaliruiskuille. Joukkue on ollut tehoton.

– No juuri näin, Ahola naurahti. – Maalintekijöitä kaivataan totta kai. Mutta joukkue pelasi esimerkiksi eilen aivan loistavan pelin, hän jatkoi.

Vaikka pelaajabudjettia kasvatetaan, ei Bluesissa ole paluuta vanhaan ainakaan ensi kaudella. Kulut eivät ole sarjan kärkiluokkaa. Se on tasoitusta rikkaammille seuroille.

– Me voitettiin KalPa eilen. No, ei mennä saivarteluun – se on pitkä sarja. Joukkue on näyttänyt ja pelannut hyvin kärkijoukkueita vastaan, se on pienestä kiinni.

– Mutta totta kai me haluamme parantaa kilpailukykyämme markkinoilla ja kilpailla huippuluokan pelaajista ns. suursijoittajien kanssa.

”Tarkoitus on täyttää tämä halli”

Aholan rooli organisaatiossa tulee siis olemaan paljon muutakin kuin pelkästään urheilupuolella Vuorisen kanssa johtaminen. Hän uskoo tulevaisuuteen.

Potentiaalisia katsojia pääkaupunkiseudulla riittää, vaikka Jokerit ja HIFK lohkaisevatkin ison osan. Bluesin yleisökeskiarvo on parhaimmillaan ollut yli 5000, päättyneessä runkosarjassa se oli 3700.

– [Potentiaali] löytyy. Meillä on tuossa 750 klubituolia myytynä. Kausikorttimyynti on yksi mitä lähdetään heti ensimmäisenä laittamaan kuntoon. Sen raju nousu on helppo – tai ei helppo, mutta täysin mahdollista saavuttaa.

– Pelitapahtuman täytyy olla sellainen, missä viihdytään. Sen kehittyminen on erittäin tärkeä asia. Sitä tulemme ehdottomasti tekemään.

Bluesin voimavara myös kannattajapuolella on nuorisossa.

– Meillä on 2500 junioria. Jos ne juniorit ja heidän vanhemmat tulevat halliin, niin se on täysi. Se on hyvä lähtökohta. Kyllä lapset kantaa Bluesin värejä, kun kaupungilla ja kouluissa kulkee. Aikuisilla saattaa olla enemmän kytköksiä muualle Suomeen. Nuorissa se voima piilee tässäkin, sieltä se ikäpolvi lähtee kasvamaan.

– Mutta nyt lähdetään ennen kaikkea hakemaan "nukkuvia" kannattajia tänne näin. Se ei vaadi kuin kovaa duunia.

Uusien kausikorttien tyypeistä ja hinnoittelusta Ahola ei osaa tarkasti sanoa vielä mitään. Pääosalla espoolaisista on tunnetusti varaa maksaa, mutta kannattajakunnan ollessa nuorekasta, on myös sellaisia joille nykyhinnat ovat olleet liian korkeita.

– Uskon, että siihen tulee muutoksia, mutta en pysty vielä lupaamaan mitään. Tarjonta tulee varmasti monipuolistumaan. Tehdään vähän markkinatutkimusta ja katsotaan.

– Tarkoitus on täyttää tämä halli. Jos se vaatii hinnanalennuksen, niin me tehdään se.

» Lähetä palautetta toimitukselle