Teemu Virkkunen ei jää koskaan paikoilleen

LIIGA / Haastattelu
Teemu Virkkunen pelasi loistavan viime kauden. Ässien tehoketjun hyökkääjä jäi tehotilastossa positiiviselle puolelle, mikä oli harvinainen suoritus. Nyt on edessä jonkinlainen näytönpaikka, kun tulisi pystyä parantamaan hyvästä kaudesta parempaan. Teemu ei kuitenkaan paineita ota. Fiksu ja filmaattinen laitahyökkääjä istahti hetkeksi haastateltavaksi.

Teemu Virkkunen on Kärppien kuuluisan juniorikoulun kasvatteja. Oulussa jääkiekko on hyvin organisoitua ja antaa nuorille pelaajille myös mahdollisuuden käydä kouluja jääkiekkouran sivussa, alkaen yläasteelta ja päättyen aina yliopistomaailmaan. Myös perinteet Oulussa ovat kovat ja esikuvia kasvaa jokaisesta uudesta sukupolvesta. Reijo Ruotsalainen on legenda, ja etenkin Oulussa nuorten pelaajien esikuva ja sankari.

- Oulussa pyritään koko ajan nostamaan omia junnuja edustusjoukkueeseen, se on ihan tietoinen valinta. Kuitenkin se on lahjakkuus, mikä lähtee sieltä ihan junioritasolta. Valmentajiin on satsattu hyvin junnutasolta lähtien.

- Varmasti jokaisella oululaisella esikuvana on Reijo Ruotsalainen. Ja se oli hienoa, kun sain yhden vuoden pelata hänen kanssaan divarissa. Muistan, kun menin ensimmäisen kerran pelaamaan juniorijoukkueeseen kaupunkisarjaan ja siinä oli paitoja penkillä. Nappasin siitä paidan ja kymppi sattui, sanoin isälle, että sain Reksan numeron. Hän oli tietynlainen idoli, vaikkei samaa paikkaa pelaakaan, niin hän oli jonkinlainen henkinen idoli.

Teemu on pelannut nuorten arvokisoissa, ensin 18-vuotiaana Euroopan mestariksi ja myöhemmin 20-vuotiaana Vancouverissa nuorten MM-kisoissa.

- Oli kyllä hieno kokemus EM-kisat, kun olin 18-vuotias, siellä voitettiin. MM-kisat oli sitten, kun olin 20-vuotias, Vancouverissa. Meillä kyllä piti olla hyvä joukkue, mutta välierissä hävittiin sitten tulevalle maailmanmestarille eli Venäjälle. Se oli karvasta kalkkia, mutta hieno kokemus kyllä.

Teemu oli nostamassa Kärppiä liigaan Juhani Tammisen alaisuudessa, mutta siirtyi kuitenkin heti nousun jälkeen Bluesiin.

- Siihen oli moniakin syitä. Tyttöystävä halusi opiskelemaan Helsinkiin ja mulla oli armeija edessä ja armeija lähti just silloin Oulusta pois. Tällaisia ei-pelillisiä asioita.

Bluesissa Teemu pääsi pelaamaan entisen seura- ja ketjutoverinsa Esa Pirneksen kanssa samassa ketjussa. Joukkue vilisi muutenkin tähtiä, kuten Jan Caloun. Calounia Teemu kuvailee taitavaksi pelaajaksi, jonka kikkoihin ei jokainen pelaaja niin vain kykene. Tulokaskausi SM-liigassa meni hyvin pisteiden valossa. Sen jälkeen tapahtui jotain.

- Ensimmäiseen kauteen olin tosi tyytyväinen, sai pelata ja meni hyvin. Sitten toisella kaudella, alta kymmenen peliä oli pelattu, kun siellä vaihtui valmentaja. Toimitusjohtaja vaihtui jo kesällä eli siellä ei ollut enää ketään, jotka oli mut sinne tavallaan halunnut. Peliaika loppui siihen sitten, ja kaiken kukkuraksi mä olin silloin vielä armeijassa. Ainahan se loppujen lopuksi on kuitenkin itsestään kiinni, mutta aika hankalaa se on, jos ei pääse pelaamaan. Aika hankala on silloin mitään tehdä. Mulla oli vielä seuraava vuosi siellä, eikä siitä mitään tullut, joten oli parempi vaihtaa maisemaa.

Maisemanvaihdos suuntautui kesken kauden 2002 – 2003 Lappeenrantaan SaiPan riveihin. Pelillisesti muutos ei kuitenkaan aiheuttanut toivottua reaktiota.

- SaiPassa sitten sai kyllä pelata, mutta en tiedä mikä sitten oli kun ei onnistunut.

- Mulla oli se nivusvamma koko edellisen vuoden. Ennen kautta rupesivat jo vaivaamaan. Pelasin sen koko vuoden särkylääkkeiden avulla. Ihan hyvin sitä pelaamaan pystyi, mutta ei oikein harjoittelemaan. Sitten ne leikattiin kauden jälkeen, tuli pitkä tauko. Onneksi sitten sain kuntouttaa. Teki tosi hyvää työtä Timo Lounio, nykyinen Jokereiden fysioterapeutti, sain sitten pelata seuraavan kauden terveenä. Täytyy koputtaa puuta (päätä), mutta ei tarvinnut yhtään peliä huilata viime vuonna.

Ässissä uuteen kukoistukseen

SaiPa-kauden jälkeen Teemu siirtyi äänsirannikolle. Tilanne ei ehkä ollut paras mahdollinen, alla vaikea loukkaantuminen ja pitkä kuntoutus. Ässät kuitenkin halusi tarjota Teemulle mahdollisuuden uskoen tämän kykyihin.

- Tietysti oli kaksi aika rikkonaista kautta alla, joten ei niin älyttömästi vaihtoehtoja ollut, mutta tietenkin Tami ja Mika osoittivat kiinnostusta, että haluaisivat minut tänne. Halusivat antaa mahdollisuuden. Tamihan tunsi minut kahdeltakin vuodelta, joten tiesi mitä odottaa. Luotin siihen, että saan hyvän mahdollisuuden ja tiesin, että pystyn kyllä pelaamaan, kun saan hyvän mahdollisuuden.

Seuraava kausi olikin Teemun SM-liigauran paras kausi tähän asti. Mahdollisuus ja luottoa annettiin. Huutoon myös vastattiin ja ketju Tuominen-Fandul-Virkkunen sai aikaiseksi komeita maaleja ja oli myös tehotilaston kärjessä.

- Kun oli terve, niin sai pelata kaikki pelit ja sai pelata hyvien kavereiden kanssa, niin tuleehan sitä tulosta, useimmiten. Tuominen ja Fandul ovat hyviä pelaajia ja sai siis pelata hyvien pelaajien kanssa. Ja ketjuna sitten pelattiin molempiin suuntiin. Kovia työntekijöitä minä ja Patu, ja Fandul siinä sitten kokeneena sentterinä. Löytyi sellainen hyvä yhteispeli ja muistettiin sitten kuitenkin myös puolustaa.

Hyvän kauden jälkeen ovat ainakin yleisön odotukset korkealla. Pitäisi pystyä parempaan tai ainakin samaan. Voisi puhua toisen kauden näytön vuodesta.

- Vai näytön vuosi... tietenkin sitä pitää aina parantaa suoritustaan, ettei voi koskaan jäädä paikoilleen. Viime vuodesta jäi kuitenkin vielä paljon parannettavaa. Silloin oli niin rikkonainen kesä, ettei pystynyt oikein kunnolla harjoittelemaan. Sellaiseen fyysisen pohjan rakentamiseen pystyy nyt kiinnittämään enemmän huomiota. Sitä kautta, kun sen saa kuntoon, niin se pelikin on parempaa. En mä mitään muita henkilökohtaisia tavoitteita aseta kuin, että aina pitää pystyä parantamaan.

Paineita Teemu ei kuitenkaan kauden alkaessa ota harteilleen, vaan pyrkii omaan peliinsä.

- Paineet johtuu siitä, mitä sä itsellesi asetat. Jos sä annat ulkopuolisten vaikuttaa siihen, mitä sun paineet on, on kyllä väärällä tiellä. Itse tiedät kuitenkin, mihin sä pystyt ja sun täytyy pyrkiä siihen. Aina ei siihen pääse. Jos tarpeeksi haluat, niin pääset. Ei mulla mitään paineita ole, pyrin vain omaan suoritukseen.

Kun vaihtaa joukkueita, pääsee maajoukkueeseen, pääsee kokemaan erilaisia valmennustyylejä ja erilaisia joukkueita. Teemun valmentajiin lukeutuvat mm. sellaiset nimet kuin Summanen, Tamminen, Rautakorpi ja nyt viimeisimpänä Toivola.

- Sinänsä kyllä on vaikea tyylejä verrata. Kaikki ovat sinänsä ihan eri tyylisiä. Ainoa, ehkä mikä yhdistäisi kaikkia on sellainen korkea vaatimustaso. Ilman sitä ei joukkue voi menestyä. Pelityylit aika erilaisia kaikilla.

Usein keskustellaan SM-liigan pienten ja suurten joukkueiden eroista ja etenkin siitä, kuinka vaikeaa on nousta ns. pienistä joukkueista maajoukkueeseen. Pelaajabudjettien ero voi olla jopa miljoona euroa. Myös Teemu on päässyt kokemaan pelaamisen sekä ns. pienissä joukkueissa että myös suurissa.

- Pelaajabudjeteissa on eroa, mutta ei se kiekko muutu miksikään, joka paikassa on pakko lähteä joka peliä voittamaan. Ei se siihen voi vaikuttaa. Pienemmissä seuroissa joutuu joka ikisestä pelaajasta ottamaan kaiken irti, siellä ei ole samanlaista arsenaalia varastossa. Kun joku loukkaantuu, niin suurissa seuroissa on heti viisi kaveria paikkaamassa. Pienissä seuroissa pelaajista todella otetaan kaikki irti.

Teemua on moitittu ajoittain pehmeäksi ja ei niin fyysiseksi pelaajaksi. Viime kausi Ässissä kuitenkin osoitti, että mies osaa myös fyysisen pelin.

- En tiedä kuka on sanonut pehmeäksi. Aina olen mielestäni pelannut samalla tavalla. No, jokaisella on oma mielipide. Tottakai fyysisyyttä tulee sitä kautta, kun sä saat pelata, niin fyysiset ominaisuudet paranee. Olen pyrkinyt aina pelaamaan omalla tavallani. Tottakai, kun on saanut pelata, on tullut sitä fyysisyyttä lisää, mutta en ole hirveästi muuttunut.

Porissa on kiekkokuume nousemassa. Ässien harjoituspelit ovat menneet hyvin ja viimein katsojat saavat sitä, mitä ovat halunneet jo monen kauden ajan, fyysistä räminäkiekkoa.

- Tottakai on tuonut itseluottamusta, kun homma on lähtenyt toimimaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että ne on harjoituspelejä, että homma voi kääntyä myös toiseen suuntaan. Ei niitä pidä liikaa tuijottaa. Tietenkin se, että systeemit, mitä valmentajat on ajaneet, ovat menneet joukkueeseen sisään.

Myös Teemulle uusi pelityyli sopii. Hän on työntekoa pelkäämätön taistelija, joka antaa aina itsestään vähintään 100 %.

- Olen aina pyrkinyt aina samalla tyylillä pelaamaan. Tietenkin täytyy aina sopeutua siihen tyyliin, miten valmentaja haluaa pelattavan. Pistän kaiken likoon, mitä ikinä lähtee, se on ehkä myös tavallaan vahvuus eli aina kun olen kentällä, pelaan täysillä. Tietenkin, jos valmentajalla on erityistoiveita, niin täytyy pyrkiä niitä toteuttamaan.

Joukkueen ensisijainen tavoite tulevalla kaudella on kauan kaivatun pudotuspelipaikan saavuttaminen. Henkilökohtaiset tavoitteet vaihtelevat pelaajittain - toisilla niitä on, toisilla ei.

- Ei ole mitään pistetavoitteita. Joukkuetta pyrkii auttamaan, että päästään play offseihin. Omaa tasoaan vain pyrin parantamaan.

Tulevaisuus on itsestä kiinni

Tulevaisuuteen vaikuttaa jokainen pelattu peli, mutta etenkin kausi kokonaisuudessaan. Jokaisen nuoren ja vähän vanhemmankin pelaajan ajatuksissa on ainakin joskus pyörinyt NHL ja sen tuoma maine ja kunnia.

- Tietysti kaikilla kiekkoilijoilla on se tavoite, mutta täytyy ottaa askel kerrallaan ja parantaa suoritustaan koko ajan, niin silloin sä voit päästä. Täytyy koittaa keskittyä siihen, että parantaa suoritustaan, mihin se sitten riittääkin. Tottakai se mukanaan tulee, jos pystyt kehittymään, maajoukkueet ja muut. Mutta on parempi, jos ei lähde sellaisia pilvilinnoja rakentamaan. Tulee mitä tulee.

Kaikkea ei voi eikä kannata laittaa yhden kortin varaan. Ammattikiekkoilijan ura voi päättyä hetkessä ja tällöin voi jäädä täysin tyhjän päälle. Kauppatieteiden yo Teemu Virkkusella ei tällaista ongelmaa ole, vaan hän opiskelee mahdollisuuksien mukaan tulevaisuutta silmällä pitäen.

- Joskus hieman ihmetyttää toiset, tietenkin jokaisella on oma valinta, että joko opiskelee tai ei opiskele. Lyhyt ura tämä kuitenkin on ja harva sillä Euroopassa tienaa ja muutenkin oman itsensä takia on ihan sivistävää. Ja se, että on kiinnostunut muistakin asioista kuin jääkiekosta, on ihan hyvä asia. Mua ainakin kiinnostaa tuo oma ala ja moni muukin ala. Tietenkin mulla on isä ja veli samalla alalla ja heillä on omat yritykset. Ehkä sitä voi joskus olla perheyrityksessä mukana tai sitten onko joku oma ala. Rauhassa nyt opiskellaan ja katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, onko se ehkä joku oma firma tai jonkun muun firma. Aika näyttää. Kyllä mä ihan tykkään opiskella. Tulevaisuuden kannalta ja itsensä kannalta.

Teemu Virkkusen kausi alkaa paremmista lähtökohdista kuin viime kaudella. Kesällä hän on kyennyt harjoittelemaan täysipainoisesti ja tulevalla kaudella on lupa odottaa hyvää ja taistelevaa ilmettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle