Kärpät Alatalon johdolla kohti uusia haasteita

LIIGA / Haastattelu
Oulun Kärppien peräsimeen keväällä tarttunut Matti Alatalo tiesi ottavansa vastaan kovan haasteen. Runkosarjan alla kärppälauma on vähitellen hioutunut kovempaan iskuun, mutta tekemistä Oulussa yhä riittää.
lisää

CHL ei päällimmäisenä mielessä
[lue lisää]

Kärppien alkusyksy on nyt kolmatta kertaa sujunut Nordic Trophy –turnauksen puitteissa. Suomen ja Ruotsin huippujoukkueet kokoava kiertue on tarjonnut oululaisille oivan tilaisuuden mitata tasoaan kovia joukkueita vastaan.

Kovan uudistumisen huomioiden pelit ovat sujuneet varsin mukavasti, vaikka tekemistä on edessä vielä paljon.

- Yhdeksän kovaa peliä on pelattu Nordic Trophyn muodossa. Tässä tilanteessa ja tähän muutokseen, mikä on myllertänyt, ovat pelit olleet hyviä tilaisuuksia. Olemme päässeet näkemään missä mennään ja mitkä resurrssit pelaajilla on, Kärppien päävalmentaja Matti Alatalo näkee.

- Aika hyvin on pelillisiä asioita saatu vietyä sisään: viisikkopeliä ja –koostumuksia. Erikoistilannepeliä emme ole päässeet hiomaan, kun meillä on ollut paljon vaihteluita ja loukkaantumisia. Se on siten jäänyt vähän vähemmälle huomiolle. Nämä viimeiset päivät ja viikot yritetään keskittyä siihen.

Nordic Trophyn finaaliturnaus pelataan Ruotsissa viimeisenä viikonloppuna ennen SM-liigan alkua. Alatalolle kokemukset turnauksesta ovat olleet positiivisia ja pelaajien motivointikin on helpompaa kuin normaaleihin harjoituspeleihin. Joukkue on jaksanut taistella, mistä osoituksena päätöserän taistelu HIFK:ta vastaan, kun Kärpät nousi neljän maalin takaa vielä taistelemaan voitosta.

- Minulle tämä on ollut tosi mielenkiintoinen kokemus. Pidän todella: kovia pelejä ja vähän ylimäärästä panosta, kun sijoja ratkotaan ja vähän rahaakin panoksena. Se sytyttää ja motivoi joukkuetta.

- Viimeinen peli HIFK:ta vastaan oli silmiinpistävin juttu. IFK pääsi 5-1-johtoon, mutta saimme vielä piikin ja peli muuttui. Normaali harjoituspeli olisi mennyt varmasti ohi sen lopun osalta. Uskon, että pelaajilla se vaikuttaa motivaatioon ja pelaamiseen, kun on tällainen turnaus.

Sentteriosasto vajaana harjoituskaudella

Alatalon ja muun valmennusporukan hommaa ei ole ainakaan helpottanut se, että Kärppien sentterikaluston on ollut pahasti hajallaan. Daniel Corso saapui Ouluun vasta elokuun lopussa ja Tommi Paakkolanvaara sekä Jari Viuhkola ovat kärsineet selkävammoista.

- Se alkuvaihe oli tosi hankala. Nyt on pikkuisen helpottanut, kun Paakkolanvaara pääsi mukaan - samoin tietysti Corson saapuminen. Vain viikko on kuitenkin menty näillä miehityksillä. Vasta Viuhkolan paluu selvittää lopullisesti missä mennään.

Kanadalaissentteri Corso on pelannut kärppäpaidassa vasta pari peliä, joten hänen lopullisesti iskukyvystään on paha vielä sanoa painavaa sanaa. Otteet ovat kuitenkin olleet lupauksia herättäviä.

- Tehojen valossa hyviä pelejä häneltä. Uskon, että hän voi olla liigasassa hyvä pelimies. Corso on nopea, älykäs ja taitava pelaaja. Uskon, että sellaisia pelaajia liigassa tarvitaan. Vaikea saada kuitenkin viimeisestä iskukyvystä selvyyttä, mutta nyt kun hän asettuu taloksi ja päästään etenpäin, niin nähdään enemmän.

Lasaretin puolella on kuitenkin yksi keskushyökkääjä. Luottosentterien puuttumisen vuoksi harjoitusotteluissa isossa vastuussa ollut nuori Veikko Karppinen parantelee olkapäätään jonkin aikaa.

- Veikko on jonkin aikaa sivussa olkapäävamman vuoksi. Kestoa on vaikea ennustaa, voi olla että hän voi pelata kolmen viikon päästä, mutta jos joudutaan leikkaamaan tähystyksellä, niin pitempään.

Corson ohella Kärppiin saapui loppukesästä puolustaja Martti Järventie. Molemmille miehille on kaavailtu Oulussa isoa tonttia ja varsinkin ylivoimapelissä kummankin panos tulee olemaan tärkeä.

- Molemmat ovat kiekollisia pelaajia ja täten rooli on iso. Ylivoimavastuuta ja kiekollista pelaamista; niihin molemmilla on eväät ja vahuudet ja niissä heitä hyödynnetään.

Pelaajamarkkinoilta oululaisseuralla ei ole uutta kerrottavaa. Välitöntä tarvetta vahvistuksille ei tällä hetkellä ole, mutta esimerkiksi loukkaantumiset voivat luonnollisesti muuttaa tilannetta.

- Emme välttämättä tarvitse mitään. Pakolla ei kannata ketään raahata tai ahdata paikalle. Joukkue on hyvin hitsautumassa ja se vie aikansa. Uusissa joukkueissa on monia läpikäytäviä vaiheita ja olemme siinä suhteessa hyvässä aikataulussa. Jos ajatellaan rakentumista, niin ei ole järkevää tuoda ketään. Loukkaantumiset voivat muuttaa tilannetta, ja niissä tapauksissa pitää seurata tilannetta ja katsoa mitä voidaan tehdä.

Lentävä lähtö?

Viime kaudella Alatalon joukkue HPK rämpi heti sarjan alussa. Oulussa odotetaan jälleen menestystä, joten hyvä alku olisi valmentajan toiveissa. Liikoja ei kuitenkaan kriittisellä oululaisyleisöllä kannata odottaa, sillä tilanne on edellisvuosiin verrattuna varsin erilainen.

- Aina on tavoitteena, että alussa pitää olla valmiina. Varmasti kaikki joukkueet tähtäävät siihen. Alussa kaikki ovat vaarallisia ja kukaan ei tunne toisiaan, joten tulokset voivat heitellä paljon suuntaan ja toiseen. Jyväskylän aikoinani mentiin niin, että panostimme kaikkemme sarjan alkuihin ja saimmekin loistavia lähtöjä. Siitä varmasti lähdetään täälläkin.

Kärpissä on alkavalla kaudella tarjolla isoa roolia pelaajille, jotka ovat kärkkyneet tilaisuuttaan enemmän ja vähemmän. Nyt miehillä on mahdollisuus osoittaa mihin pystyvät.

- Meillä on paljon mielenkiintoisia pelaajia. Yksittäisiä en ehkä halua sanoa, mutta ison liudan voin luetella liigajäille arvotuksellisia pelaajia. Uusi maalivahti Petri Koivisto, puolustajat Atte Ohtamaa, Juho Jokinen ja maajoukkuekomennuksen saanut Oskari Korpikari kolmantena.

- Hyökkäyksessä entistä isommissa saappaissa ovat Kristian Kuusela, Juhamatti Aaltonen ja Jonas Andersson. Try out -pelaajista Juho Keräsellä on mielenkiintoinen tilanne. Mikko Alikoski - oma kasvatti, vielä nuori pelaaja. Siinä iso liuta pelaajia, joista joku voi ottaa askeleen eteenpäin.

Valmentajat eivät kuitenkaan voi vaikuttaa paljon siihen, miten pelaajat kentällä onnistuvat. Jokaisen kiekkoilijan on osoitettava jäälle päästessään taitonsa ja täten ansaita lisävastuuta.

- Se on niin paljon pelaajista itsestään kiinni: harjoituskaudellakin on jo annettu tilaisuuksia ja pelaajista itsestään on kiinni, mihin se johtaa.

Pääkäskijä itse nauttii tällä hetkellä työstään, vaikka urakkaa riittää varsin paljon. Alatalon päivärytmi on kiireinen ja illalla suoritetun haastattelunkin jälkeen miehellä riittää vielä hommia. Ainakaan valmennuksen laiskuuteen Kärppien ei pitäisi kaatua.

- Olen ollut tosi motivoitunut ja innostunut. Aika kovan kauden jälkeen olen nauttinut työstäni. Puitteet ovat hyvät ja työkaverit loistavia. Taustat ovat kunnossa, niin on ollut kiva tehdä töitä. Pitkää päiväähän tämä alkuvaihe varsinkin on, tänäänkin on seitsemältä aamulla tultu ja yhä täällä ollaan.

Alatalon Kärpistä huokuu positiivinen henki, vaikka edessä on isoja haasteita. Tekemistä riittää monella osa-alueella, mutta kova into auttaa suoriutumaan urakasta. Mihin asenne ja työnteko riittävät, jää nähtäväksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle