KalPa panostaa omiin kasvatteihin

LIIGA / Artikkeli
KalPa näytti, että seuran tulevaisuus on omissa kasvateissa. Kuopiolaiset jatkoivat monen lahjakkaan nuoren pelaajan sopimusta. Samalla seura antaa kasvateilleen mahdollisuuden nousta SM-liigapelaajaksi.

Jääkiekko on muuttunut Suomessa vuosi vuodelta kovemmaksi liiketoiminnaksi. Yleisökeskiarvot eivät ole nousseet toivotulla tavalla ja samalla kulupuolella pelaajien palkat ovat nousseet hurjasti. SM-liigan uusi tv-sopimus, seurojen uudet yhteistyösopimukset ja oheistuottojen kasvattaminen ovat avainasemassa, kun toimitusjohtajat laskevat joukkueiden budjetteja. KalPa kamppailee monen muun seuran tavoin samoista ongelmista, kun joukkueiden kokoamiseen ei ole loputtomasti pelimerkkejä.

lisää

KalPalle jatkosopimuksia
[lue lisää]

- Nostamme pelaajabudjettia noin 40 prosenttia. Kuluvalla kaudella budjetti oli noin miljoona euroa ja ensi kaudella budjetti tulee olemaan noin 1,4 miljoonaa, valotti KalPan toimitusjohtaja Jukka Pennanen KalPan tulevaa kautta.

Kuopiolaiset kasvattavat pelaajabudjettiaan 40 prosentilla, mutta edes 400.000 euron budjetin kohotus ei välttämättä riitä nostamaan KalPaa pudotuspeleihin. Joukkue on kuitenkin ilmoittanut tavoitteen olevan pudotuspeleissä kaudella 2008-09. KalPa aikookin satsata laatuhankintoihin sekä omiin lahjakkaisiin kasvatteihin.

Pitkäjänteisellä työllä menestykseen

Vanha kasku kertoo: Ei Roomaakaan rakennettu yhdessä yössä. Kuopiossa pitkäjänteinen rakennustyö on vielä kovasti kesken. Joukkue on parantanut otteitaan vuosi vuodelta ja seuraava kausi näyttää, onko joukkue valmis ottamaan seuraavan askeleen, pudotuspeleihin pääsyn, matkalla kohti kärkeä.

- Ensi kauden joukkuetta rakennetaan selkeästi menestyvämmäksi kuin tämän kauden joukkuetta. Pudotuspelit ovat tavoitteemme, KalPan toimitusjohtaja Jukka Pennanen.

Soitellen sotaan Kuopiossa ei kuitenkaan olla lähtemässä. Toimitusjohtaja Pennanen on useaan otteeseen kertonut, että KalPa ei lähde liian kovalla riskillä liikkeelle. Kuluva tilikausi tulee olemaan hieman tappiollinen, muttei ole missään nimessä katastrofaalinen organisaatiolle.

- Pitkän linjan kehitys on avainsana, jota haluan korostaa. Omien nuorien kanssa julkaistut usean vuoden jatkosopimukset kuvastavat meidän strategiaamme, kertoi Pennanen.

Ainoastaan omilla junioreilla ei kuitenkaan liigassa pärjätä. KalPa aikookin satsata seuraavalla kaudella kärkipelaajiin, jotka pystyvät ratkomaan otteluita kuopiolaisille.

Juniorityö elinehto

KalPa on viritellyt jo pitemmän aikaa yhteistyötä maakunnan muiden seurojen kanssa. Kuopiolaisten tavoitteena on luoda KalPasta koko Savon ja Itä-Suomen oma joukkue, joka pystyy tarjoamaan maakunnan lahjakkuuksille mahdollisuuden päästä eteenpäin urallaan.

- Rakennamme pitkäjänteisesti oman kylän ja maakunnan pojista joukkuetta Kuopioon, kertoi Pennanen.

Kuopiossa on parasta aikaa menossa erinomainen yhteistyö oppilaitosten kanssa. KalPa haluaa tarjota omille lahjakkuuksilleen mahdollisuuden saada laadukasta koulutusta urheilu-uran ohella. Junioriakatemia periaatteella kuopiolaiset pyrkivät saamaan maakunnan lupaavimmat nuoret sisään organisaatioon jo varhaisessa vaiheessa.

style="border: solid 1px #ddd; border-right: solid 1px #ddd; padding: 4px;">,,

- Väitän, että Suomen mittapuussa KalPan junioripelaajien tilanne on miltei ainutlaatuinen. -Pekka Virta

- Olemme perustaneet noin kahdenkymmenen nuoren pelaajan Tulevaisuuden KalPalaiset –ryhmän, jossa keskitytään nuorten yksilölliseen valmentamiseen. Kasvattajaseuran merkitys tulee korostumaan entisestään tulevaisuudessa. Joukkue, joka pystyy kasvattamaan pelaajia omassa organisaatiossa, tulee pärjäämään, kertoi KalPan junioripäällikkö Markku Keinänen.

- Väitän, että Suomen mittapuussa KalPan junioripelaajien tilanne on miltei ainutlaatuinen, mietiskeli KalPan päävalmentaja Pekka Virta.

Kuopiossa uskotaan, että pelaajavirta vie kovia pelaajia pois SM-liigasta. Kovapalkkaiset liigat keräävät jälleen kauden jälkeen pelaajiston kerman Suomesta ja uusia pelimiehiä täytyy haalia nuorista tai alemmilta sarjatasoilta. Kuopiossa nähdään, että paras mahdollisuus on hankkia pelaajia oman pelaajakasvatuksen kautta.

- Kylmä fakta on, että Ruotsi, Sveitsi ja Venäjä tulevat viemään tulevaisuudessa osansa liigapelaajista. Tiedän muutaman muunkin seuran suunnittelevan samanlaista mallia, mikä meillä on täällä Kuopiossa käytössä, täsmensi Virta.

Kärkipelaajat vielä julkaisematta

Joukkueen vaihtuvuus on ollut KalPassa aika kovaa kausi kaudelta, tosin melkein kaikki SM-liigajoukkueet kamppailevat samanlaisien ongelmien kanssa. Kuluvan kauden runkopelaajista Jani Tuppurainen jätti jo joukkueen, Jiri Bicek ilmoittaa kauden jälkeen suunnitelmistaan ja Ville Hämäläisen ja Jarkko Kauvosaaren kanssa neuvottelut on päätetty tuloksettomina.

- Meillä on hallittu suunnitelma, miten joukkuetta rakennetaan. Erittäin pitkällä on monien pelaajien kanssa neuvottelut, kertoi Virta.

Pekka Virta visioi, että joukkueeseen tulee viidestä seitsemään uutta pelaajaa ykkös– ja kakkoskenttiin. Pääsääntöisesti pelaajat ovat kotimaisia kiekkoilijoita, joiden ominaisuudet tunnetaan jo ennestään.

Ulkomaalaisvahvistuksien kanssa KalPa on liikkeellä suhteellisen matalalla profiililla. Kuluvalla hetkellä KalPa on keskustellut yhden ulkomaalaisen kanssa. Todennäköisesti joukkueessa esiintyy yhdestä kahteen ulkomaalaisvahvistusta.

- Olemme käyneet katsomassa ja keskustelemassa yhden pelaajan kanssa. Halpaa ja hyvää ei pysty tässä lajissakaan hankkimaan. Ulkomaalaisten kanssa ei voi mennä enää rähmälleen. Sen takia olemme keskittyneet kotimaisiin pelaajiin, visioi Virta.

Puolustajamarkkinat ovat Suomessa kaikista kiperimmät. Laatupakkeja on vapailla markkinoilla erittäin vähän ja kilpailu seurojen kesken on erittäin kovaa. KalPa kaipaa puolustukseen lisää syvyyttä ja kokemusta, mutta tilanne näyttää aika vaikealta.

- Pakkimarkkinat ovat Suomessa kaikista hankalimmat. Voi olla, että joudumme sillä puolella hankkimaan vahvistusta ulkomailta, päätti Virta.

Herrasmiessopimuksen mukaan kesken pelikauden joukkueet saavat neuvotella ainoastaan oman joukkueen pelaajien kanssa. Kun kausi on loppunut, seuroilla on mahdollisuus lähestyä vapailla markkinoilla olevia pelaajia. KalPa on luvannut tiedottaa uusista pelaajasopimuksista heti, kun SM-liigakausi on päättynyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle