Teemu Laine etsimässä uusia haasteita

LIIGA / Haastattelu
Alkavalla kaudella eräs mielenkiintoisimmista TPS-pelaajista tulee olemaan Teemu Laine. Tapparasta TPS:aan kesällä siirtyneen Laineen ura on toistaiseksi ollut tasaisen nousujohteinen. Turussa tarjolla on isot saappaat ja mahdollisuus kääntää tasainen nousu entistä jyrkempään kulmaan.

Helsingistä lähtöisin oleva Laine ehti pelata viimeiset kolme kautta nousujohteisesti Tapparassa ennen saapumistaan Turkuun. Runsaan viiden viikon jälkeen mies hehkuttaa estoitta sekä kaupunkia että organisaatiota.

- Olen nyt viitisen viikkoa ollut täällä ja kaikki on sujunut seuran puolelta tosi hyvin. Harjoituspelitkin ovat menneet hyvin. Kaiken kaikkiaan tosi positiivisella mielellä olen, Laine hymyilee.

- Viihdyn myös kaupungissa tosi hyvin. Verrattuna Tampereeseen Turku on vähän enemmän Helsingin tyylinen kaupunki. Tamperekin on hieno kaupunki, mutta tämä on ikään kuin sokkeloisempi, mies luonnehtii.

Turusta uutta motivaatiota

Vaikka pelit Tapparassa kulkivat ja Laine kaupungissa viihtyi, alkavaksi kaudeksi mies halusi uralleen uusia haasteita.

- Uusia haasteita tässä uralle haetaan. Olin kuitenkin Tapparassa kolme vuotta. Jos on liian pitkään samassa paikassa, niin tulee rutinoituneeksi, eikä se välttämättä ole hyvä. Parempi silloin hakea motivaatiota muualta, Laine sanoo.

TPS valikoitui uudeksi seuraksi miehen mukaan melko helposti.

- Tepsi oli kiinnostunut musta ja oli itselläkin intressejä tulla. Halusin vuoden sopimuksen ja TPS oli sellaiseen valmis. Täällä tarjottiin vastuullista roolia ja on nuori ja nälkäinen joukkue, joka haluaa eteenpäin. Tänne oli helppo tulla.

Kestettävää uran vuoksi

Ennen TPS:aa Laine on edustanut liigaurallaan siis Tapparaa ja kasvattiseuraansa Jokereita. Lisäksi mies on pelannut Mestistä Kiekko-Vantaan riveissä.

Liigadebyyttinsä 25-vuotias Laine teki Jokereiden paidassa jo kaudella 1999-2000. Vakiopaikan valtaamiseen meni pari vuotta, mutta se aukesi 2001-02. Jokereissa mies ehti pelata kevääseen 2005 ennen kuin siirtyi Tapparan leiriin.

Jokeritaustaisen Helsingissä syntyneen, ja edelleen lähes viikoittain pääkaupungissa käyvän, miehen siirtyminen Tapparan kautta TPS:aan ei edusta suomalaisen jääkiekkoilijan tavanomaisinta mahdollista urakehitystä. Lainekaan ei ole välttynyt uravalintojaan koskevasta ystävällismielisestä palautteesta.

- Aluksi tietysti varsinkin Stadissa tuli kavereilta vähän kuittailua, mutta kyllä se aika pian loppui. Ovat olleet loppujen lopuksi ihan positiivisia ja kannustaneet, Laine naurahtaa.

Laine ei ota paineita

Useista liigavuosista huolimatta Laine on edelleen nuori pelaaja, jolla on terveenä pysyessään paljon pelivuosia jäljellä. Alkavalla kaudella Laineelle on kaavailtu isoa roolia TPS-hyökkäyksessä. Peliaikaa ja vastuuta on tarjolla paljon. Onnistuessaan Laineella on mahdollisuus ottaa pelaajana jälleen yksi askel eteenpäin.

- Onhan tässä tavallaan näytön paikka, vaikka mielestäni löin itseni läpi jo viime vuonna. Sen verran pelasin tärkeässä roolissa ja pisteitäkin tuli ihan kivasti, mies toteaa.

Vaikka Turussa odotetaan tuloksia niin seuran kuin fanienkin puolelta, Laine kiistää ottavansa tilanteesta paineita, vaikka tiedostaakin häneen kohdistuvat odotukset.

- Kahdeksan vuotta olen pelannut kiekkoa liigassa ja viime vuosi oli ensimmäinen, kun pelasin ylivoimaa ja alivoimaa. En ajattele, että tämän pitäisi olla ns. "se vuosi".

- Tepsi minut hankki ja organisaatio tietysti odottaa, että pystyn saamaan aikaan tulosta. Totta kai siihen huutoon pitää vastata. Se on yksinkertaista. Kaikki on ammattiurheilijoita ja kaikkien pitää tehdä duunia, hän toteaa jämäkästi.

- Ihan sama, mitä tekee. Jos roskakuski ei vie roskia, niin kohta ei enää ole niitä roskia vietävänä, Laine vertailee.

Ei Nurmisen saappaille

Ottaa mies itse tilanteestaan paineita tai ei, TPS-kannattajien silmät seuraavat varmasti Lainetta erityisen tarkkaan. Odotukset ovat kovat. Paitsi että ykkösketjussa toistaiseksi pelanneelta Laineelta odotetaan onnistumisia yleisellä tasolla, myös pelipaikka velvoittaa kannattajien silmissä. Takoihan samalla pelipaikalla maaleja useiden vuosien ajan Kai Nurminen.

Laine kieltää ajattelevansa pelipaikkansa historiaa. Hän ei halua astua Nurmiseksi Nurmisen paikalle, eikä hän lupaa 25 maalia kaudessa.

- Ei sitä kannata alkaa miettiä mitä täällä ennen on ollut. Kaitsuhan on legenda täällä ja vieläkin iso tekijä SM-liigassa. En ala hänen saappaisiin astua.

- Minä teen oman työni. Ei minua tietääkseni ole Kaitsun rooliin hankittu, uudeksi Kaitsuksi. Olen kuitenkin erityylinen pelaaja ja minulla on se oma tapani tehdä juttuja, hän painottaa.

Tärkeintä miehen mukaan on, että ketjun työnjako toimii ja tulosta kokonaisuutena syntyy. Kokonaiskuva ratkaisee, ei henkilökohtaiset pistemäärät.

- Onnistumisiin ja siihen kuka ne maalit tekee vaikuttaa niin monet asiat, ketjun kemiat ja sellaiset. Viime kaudella sattui tulemaan enemmän syöttöjä. Pisteiden tekeminen aina vähän riippuu siitä kenen kanssa pelaa, Laine miettii.

Toistaiseksi Laine on yhdellä kaudella tehnyt parhaimmillaan seitsemän maalia. Oli ketjun työnjako mikä tahansa fakta on, että Turussa halutaan nähdä roima parannus Laineen maaliennätykseen. Mies myöntääkin, että liian usein peli menee turhaksi kaarteluksi.

- Joo, suoraviivaisuutta pitäisi saada lisää. Voisihan sitä vähän hanakammin ampuakin, Laine ruoskii itseään.

Kysyttäessä muista kohennusta kaipaavista pelin osa-alueista vastausta ei tarvitse pitkään odottaa.

- Jäähyjä vähemmälle. Se on ihan ehdoton juttu. Nykypäivänä kuitenkin yleensä se joka istuu vähemmän jäähyllä myös usein pelejä voittaa.

Yhtä nopeasti mieleen tulevat myös omat vahvuudet.

- Luistelu ja fyysisyys. Se, että pystyy pelaamaan tiukoissa paikoissa, joissa on kova tempo, niin kuin pudotuspelit. Niissä koen olevani parhaimmillani, toteaa pikaluisteluakin lapsena harrastanut Laine.

Itseluottamuksen kautta tuloksiin

Turussa on totuttu menestykseen ja sitä ainakin osa kaupungista helposti odottaa myös alkavalla kaudella, vaikka edellytyksiä liigan kärkisijoille ei olisikaan. Muun Suomen puolelta TPS:lta ei varmasti odoteta suurtekoja.

Tulevalla kaudella TPS on joukkue, joka ei paperilla ole lähelläkään liigan kärkeä. Nuorille pelaajille voisi kuvitella olevan pelkästään etu, jos joukkue kykenee pelaamaan paineettomassa tilassa.

- Totta kai meillä on nuori joukkue, mutta ainakin tähän asti on mennyt hyvin, vaikka kukaan ei odota mitään. Nordic Trophyn kansainväliset pelit varsinkin ovat nuorelle joukkueelle tosi tärkeitä. Jokainen peli ja jokainen voitto on tosi tärkeä itseluottamuksen kannalta, Laine sanoo.

Toistaiseksi joukkue ei ole asettanut itselleen tavoitteita. Harjoituskausi on käytetty pelitavan sisäänajoon ja sen viilaamiseen.

- Varmaan ennen kauden alkua asetetaan tavoitteita, mutta nyt pelataan näitä harjoituspelejä ja yritetään saada omaa pelisysteemiä kasaan, Laine kertoo.

Esimerkkinä nuoremmille

Jotain TPS:n joukkueen nuoruudesta kertoo sekin, että 25-vuotias Laine edustaa joukkueen kokeneempaa kaartia. Tilanne on miehelle itselleenkin uusi ja tuntuu jopa hieman huvittavan Lainetta.

- Viime kaudella Tapparassa olin yksi nuorimmista ja nyt mennään kohti toista laitaa. Vuodessa vaihtuu tilanteet aika paljon, hän naurahtaa.

Laine kertoo, että kokemuksen tuoneen uudenlaista vastuuta joukkueen sisällä.

- Totta kai pitää olla esimerkki nuoremmille. Harjoituksissa ja peleissä ja muutenkin näyttää ns. miten ammattilaiset toimii, Laine summaa kokeneempien pelaajien vastuuta ja jatkaa.

- Yleensä nuoremmat oppivat vanhemmilta pelaajilta. Pitää yrittää käyttäytyä samalla tavalla kuin ne, joilta itse on ottanut oppia.

Muutokset eivät häiritse

Monet SM-liigajoukkueet ovat kasanneet joukkueensa rungon hyvissä ajoin ennen kauden alkua ja sitten täydentäneet runkoa sopivilla hankinnoilla. TPS on enemmän ja vähemmän pakon sanellessa joutunut, ja joutuu, elämään muutosten keskellä. Haastattelupäivänä joukkueeseen oli juuri liittynyt Johannes Alanen ja puolitoista erää TPS:ssa pelaamaan ehtineen Justin Morrisonin korvaajaa Luke Fulghumia odotettiin saapuvaksi maahan. Lisäksi Aki Berg oli loukkaantunut paria päivää aiemmin.

Lainetta joukkueen miehistössä tapahtuvat muutokset eivät miehen omien sanojen mukaan häiritse.

- Ei se kauheasti vaikuta, tai ei ainakaan saisi vaikuttaa. Jokainen on kuitenkin ammattilainen niin pitää keskittyä omaan tekemiseen. Jos uusia pelaajia tulee, niin pitää vaan toivoa, että he auttavat joukkuetta. Ei voi jäädä miettimään vanhoja vaan tulevaan pitää keskittyä koko ajan., hän toteaa ja jatkaa.

- Kyllähän esimerkiksi Bergin tapaisen pelaajan loukkaantuminen vaikuttaa. Kun on liigan parhaimpia pakkeja ja joukkueen kapteeni, niin pakostihan se tuntuu. Tuollaiset jutut pitää vaan pystyä käsittelemään oikein ja kääntää voitoksi.

Joukkue ennen yksilöä

TPS pääsee siis lähtemään, ainakin muiden kuin turkulaisten silmissä, kauteen altavastaajana. TPS:n valmentajien Hannu Virran ja Kalle Kaskisen julkisissa lausunnoissa moneen kertaan toistuneita ilmauksia ovat esimerkiksi yrittäminen, uskallus pelata ja aktiivinen luistelu. Kun Teemu Laineen kanssa tulee puheeksi nyky-TPS:n vahvuudet, huomaa nopeasti, että ainakin hän on sisäistänyt valmennuksen ajamat opit.

- Innokkuutta meillä on. Uskon, että meillä on tosi luisteleva joukkue. Ei voi sanoa, että varmasti luistelevin SM-liigassa, kun kaikki aina sanoo, että "meillä on sitä ja meillä on tätä", mutta tosi aktiivisia me yritetään olla.

- Minun mielestä me pelataan iloista kiekkoa. Meillä saa yrittää ja saa tulla virheitäkin, kunhan yrittää kaikkensa, Laine summaa.

Kaiken kaikkiaan Laineesta huokuu sellainen joukkueen eteen pelaamisen asenne, joka ei ehkä ole ollut viime vuosina aivan itsestäänselvyys TPS:n leirissä. Joukkueen menestys tuntuu olevan henkilökohtaisia pistesaldoja tärkeämpää.

- Ei minulla ole erityisiä henkilökohtaisia tavoitteita. Tulin Turkuun, koska haluan kehittyä pelaajana. Turha alkaa huudella henkilökohtaisia tavoitteita ennen kuin joukkue asettaa omat tavoitteensa, hän sanoo.

- Tietysti tarkoitus on pelata paljon ja kehittyä itse ja sitä kautta auttaa sitten joukkuetta paljon, Laine päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle