SaiPa turnausisäntänä Lappeenrannassa

LIIGA / Artikkeli
Tulevan viikonlopun turnaus avaa Lappeenrannan Kisapuiston kiekkokauden. Neljän joukkueen kaksipäiväinen tapahtuma on järjestetty vuodesta 1998. Kahtena viime vuotena SaiPan nappaamaa täyspottia lähtevät tällä kertaa tavoittelemaan rutiinivieraat Tampereen Ilves, Porin Ässät sekä uutena joukkueena Rauman Lukko.

Ilves aloitti harjoitusottelunsa kuluvan viikon alussa kohtaamalla venäläisen Nizhni Novgorodin. Ottelu päättyi lopulta tasan 3-3. Tupsukorvien maaleista ottelussa vastasivat Toni Koivisto ja Marko Anttila sekä uusi Ilves-kasvo Miikka Männikkö.

Porilaisten ylpeys Ässät on ehtinyt urakoimaan Rauman turnauksen lisäksi kaksi harjoituspeliä. Saldona viidestä ottelusta 1 voitto, 2 tasapeliä ja 2 tappiota. Viimeisin ottelu Turun Palloseuraa vastaan päättyi tappiollisesti 5-1.

Lukon harjoituspelikokemus on turnausnelikosta runsain tässä vaiheessa. Kuusi harjoitusottelua ovat jakautuneet tasaisesti voittoihin, tasapeleihin ja tappioihin. Ennen Lappeenrannan turnausta Lukko ja Ässät harjoittelivat hegemoniaa pursunneessa länsirannikon kilvassa tasapelin 3-3.

Hallitseva kaksinkertainen kotiturnausmestari SaiPa lähtee haastamaan tulevan kauden kilpakumppaneitaan kolmen pitsiturnauspelin ja yhden täysimittaisen KalPa-ottelun jälkeen. KalPa selätti SaiPan Savitaipaleella pelatussa ottelussa maalein 1-4.

Tämän vuoden ohjelmassa perjantaina toisensa kohtaavat Ilves ja Ässät sekä myöhäisottelussa SaiPa ja Lukko. Sijoitusottelut pelataan lauantaina.

Viime vuonna SaiPa valloitti ykkössijan mukiloimalla Ilveksen loppuottelussa 7-3. Ässät taas hävisi pronssiottelussa tuolloin KalPalle maalein 5-2.

Ilveksellä konkareita ja uusia kasvoja

Ilves lähtee jälleen sputnikkien isännöimään turnaukseen uudistuneella joukkueella. Mukana lienee kaikki kynnelle kykenevät pelaajat, sillä jo kauden ensimmäisessä harjoitusottelussa mukana olivat muun muassa Raimo Helminen ja Mikko Peltola, jotka yleensä ovat avausottelussa saaneet huilata.

Katsojien mielenkiinnon kohteena lienee erityisesti joukkueen ulkomaalaiskolmikko, joista puolustaja Eric Werner saapui ensi kertaa Tampereelle viime viikolla. Ruotsalaishyökkääjä Henrik Malmström ja koeajalla oleva keskushyökkääjä Jakub Koreis olivat joukkueen mukana jo ennen kesälomia.

Ilves on tehnyt täksi kaudeksi pari mielenkiintoista kotimaista hankintaa. Tapparalaislähtöinen Miikka Männikkö palaa kotikaupunkiinsa, mutta toiselle puolelle käytävää, ja leveyttä hyökkäyspään duunariosastoon tuo HIFK:sta tullut Turo Järvinen. Peräpäähän leveyttä tuo Kevin Kantee, kun taas Jokerien ja Ruotsin kautta kasvattajaseuraansa palanneen Arto Tukion odotetaan nousevan puolustuksen johtajaksi.

Huipputason maalivahteja koko seuran 75-vuotisen historian ajan kasvattanut Ilves on täysin uudenlaisen tilanteen edessä. Ensimmäistä kertaa seuran historian aikana sen molemmat maalivahdit, Ruotsista tullut Tero Leinonen sekä lappeenrantalaislähtöinen Pasi Häkkinen eivät ole junioritasolla edustaneet Ilvestä.

Loukkaantumisten vuoksi poissa on varmuudella ainakin Teppo Tuomanen, joka on ollut poissa jo kohta vuoden ajan. Niko Snellman, Joonas Lehtivuori ja Jarkko Näppilä ovat alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana Lake Placidissa.

Lukko tekee vastavierailun Lappeenrantaan

Lukko saapuu Lappeenrantaan ryhmällä, joka on astetta lähempänä tulevan kauden avauskokoonpanoa kuin toistaiseksi harjoitusotteluissa kettupaitaa kantanut joukkio. Turnausta edeltävänä viikonloppuna raumalaisryhmä kutistui viidellä pelaajalla, kun Atte Engren, Olli Palola, Juhani Jasu ja Jarkko Heikkinen siirtyivät Kajaaniin, eikä Lukko jatkanut Ari Kovasen sopimusta testijakson umpeuduttua.

Edelleen Lukon pelaajistossa on ylimääräisiä nimiä, ja lisänäyttöjä vaaditaan ainakin Marko Virtalalta, Nico Aaltoselta, Ville-Vesa Vainiolalta, Ossipekka Lehtoselta ja lupaavasti esiintyneeltä Jussi Makkoselta, jotta portit liigaan avautuisivat.

Lukon tuoreista ulkomaalaisvahvistuksista puolustajat Mike Siklenka ja Doug O'Brien ovat jo tehneet debyyttinsä kettupaidassa, mutta keskushyökkääjä Greg Jacinan taidoista on saatu osviittaa vasta harjoituksissa. Jacina sairastaa astmaa, eikä hänellä ole toistaiseksi ollut tarvittavaa lääkärintodistusta lääkityksestään.

Loukkaantumisten takia Lukon kokoonpanosta ovat olleet sivussa puolustajat Mikko Viitanen, Juha Alen ja Markus Nordlund.

Tähtinen ja Petré Ässillä mukana, Hisey ei

Porin Ässät jatkaa harjoitusotteluitaan Lappeenrannan turnauksessa. Ennen Lappeenrannan koitosta porilaisilla on takanaan perinteinen Pitsiturnaus Raumalla sekä kaksi täyspitkää ottelua Lukkoa ja TPS:ää vastaan. Joukkueella on siis jonkin verran pelikokemusta alla ennen viikonloppua.

Ässät saapuu paikalle osittain valmiilla kokoonpanolla, joskin joillekin pelipaikoille on vielä tulijoita luvassa. Tuore hankinta Rob Hisey ei vielä Lappeenrannan turnauksessa esiinny. Paluumuuttajana kaukalossa sen sijaan nähdään oma kasvatti Markku Tähtinen.

Kokoonpanossa muita mielenkiintoisia pelaajia ovat varsinkin Lappeenrantalaisyleisölle tuttu Henrik Petré, maalilla torjuva Kimmo Kapanen sekä Ilveksestä hankittu hyökkääjä Tommi Huhtala. Koeajalla pelipaikkaa hakevat Anssi Rantanen, Veli-Matti Savinainen, Pasi Reunanen ja Blake Robson

Loukkaantumisten vuoksi turnauksen jättävät väliin ainakin Tuomas Huhtanen ja Jussi Peltomaa. Lisäksi Teemu Virkkusen pelaaminen polvivamman vuoksi on epävarmaa.

Onko SaiPa valmis luopumaan pokaalista?

Keltamusta idän ylpeys Saimaan Pallo pääsee ensimmäistä kertaa näyttämään kotiyleisölleen uutta joukkuettaan. Vaikka kokoonpano ei kovin mullistavia muutoksia viime kauteen nähden olekaan kohdannut, on joukkueessa silti tukku uusia mielenkiintoisia nimiä.

SaiPan ulkomaalaisosasto on mennyt täysin uusiksi. Puolustajista koeajan puitteissa seurajohtoa yrittävät vakuuttaa kanadalainen Dan Iliakis sekä liettualainen Arturas Katulis.
Hyökkääjistöön suoralla vuoden sopimuksella on hankittu kanukkiväkkärä Alex Nikiforuk sekä ruotsalainen voimahyökkääjä Henrik Höglund.

Uusia kasvoja ovat myös Mikkelin Jukureista saapunut Simo Mälkiä ja puolustajalupaus Juho Mielonen Ilveksestä. Ikävin tilanne on HPK:sta SaiPan hyökkäyspäähän tulleella Joni Lappalaisella. Lappalaisen ensiesiintymistä jouduttaneen odottamaan pitkälle syksyyn polvivamman vuoksi.

SaiPan todelliseksi murheeksi on noussutkin harmittava loukkaantumissuma, joka on sotkenut kuvioita heti harjoituskauden alussa. Tilanteen ei soisi enää tukaloituvan, sillä erinäisten vaivojen takia sivussa on yli ketjullisen verran miehiä, joista lähes kaikki lukeutuvat SaiPan tulevan kauden ehdottomiin tukipilareihin.

Eetu Holma, Jarkko Immonen, Joni Lappalainen, Petri Koskinen, Pauli Levokari, Jarno Lippojoki ja Juho Mielonen joutuvat näillä näkymin kaikki jättämään kotiturnauksensa väliin.

Kun moni ratkaisuihin pystyvä pelaaja on tällä hetkellä sairastuvalla, annetaan näyttöpaikkoja nyt nuorille. Ehkä näkyvin seurattava juniori on turkulaislähtöinen 19-vuotias Jonne Virtanen. Pituutta nuorukaiselle on kertynyt 199 senttiä ja painoa kunnioitettavat 117 kiloa. Ulottuvana pelaajana Virtanen suojaa kiekkoa hyvin, mutta paremmat avut näkyvät kovissa otteissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle