Tuomari turhaan tulilinjalla

LIIGA / Artikkeli
Tapparan herkkähipiäinen fanikatsomo otti erotuomari Jari Levosen hampaisiinsa lauantaina. Tunnerikkaassa ottelussa tapahtui sen verran paljon, että pienetkin kipinät riittivät leimahdukseen katsomossa.

Ottelussa Tappara−Jokerit tuomittiin yhteensä 18 kaksiminuuttista, mutta ylivoimaosumia ei syntynyt. Tamperelaisyleisö vaati kovaan ääneen vielä enemmän jäähyjä, ja Jari Levonen joutui huutomyrskyn silmään viimeistään kolmannessa erässä.

Sähköisessä kamppailussa myös jokeriluotsi Doug Shedden eli totutusti tunteella mukana ja elehti jatkuvasti vaihtoaitiossa. Saitte paljon jäähyjä, joten olitko tyytyväinen tuomarityöskentelyyn, Doug Shedden?

- Olenko koskaan?

Kotiyleisö kuumeni tuomarin takia, mutta mitä mieltä sinä olit tuomarin suorituksesta, Rauli Urama?

- Japa oli hyvä.

Jokainen voi itse päätellä, kenen mielipide on tässä tapauksessa uskottavin: tunteikkaan kotiyleisön, räiskyväksi tiedetyn valmentajan vai häviäjäjoukkueen rauhallisen päävalmentajan.

Levosen suoritus oli millä tahansa mittarilla hyvä. Hän piti päänsä kylmänä kontaktipelin keskellä eikä alkanut antaa jäähyjä huutoäänestyksen perusteella. Inhimillisesti katsoen Levonen antoi hädin tuskin yhtään selkeää virhetuomiota, ellei sellaiseksi lasketa sitä, että koko tuomarikolmikolta (ja myös monelta toimittajalta) jäi huomaamatta Teemu Nurmen kasvoihin saama isku.

Itse asiassa Levosen ei olisi pitänyt tuomita Jokereille niinkään monta jäähyä kuin hän nyt antoi. Parissa kontaktitilanteessa vihellys olisi nimittäin jäänyt tapahtumatta, jos tapahtumapaikalla olisi ollut joku muu kirvesrinta kuin kaatuiluun taipuvainen Teemu Laine.

- Numero 92, Laine, montako kertaa hän sukelsi hankkiakseen jäähyn? Neljä sukellusta ja kierii siellä jäässä. Hänen pitäisi mennä pelaamaan Ouluun ensi kaudella, Shedden jupisi.

Jokerit ja Tappara olivat lauantaina kiekollisessa pelissä ja etenkin ylivoimapelaamisessa kaukana parhaastaan. Siitä huolimatta ottelutapahtumaa voi kehua viihdyttäväksi. Kontaktipelin, ja tässä tapauksessa tarkoitan ennen kaikkea vartalo- enkä mailakontakteja, kieltäminen olisi saattanut tappaa pelistä hengen.

Siksi täytyy hieman ihmetellä, miksi pohjoisamerikkalaisen kiekon lähettiläs Shedden näytti jälleen meuhkaavan läpi ottelun. Helppoon kaatuiluun turhautuminen on ymmärrettävissä, mutta jatkuva viittilöinti ja pään pudistelu kielivät siitä, että pelin nostama tunnekuohu sumentaa kanadalaisvalmentajan pelinäkemyksen täysin.

Tapparan fanijoukkokin saisi katsoa peiliin. Jos jääkiekkoa tuomittaisiin Hakametsän kaarrekatsomossa majailevan poppoon mielen mukaan, taklaukset olisivat kiellettyjä. Tai ainakin vierasjoukkueen taklaukset.

» Lähetä palautetta toimitukselle