Sport lakki kourassa kohti liigaa

LIIGA, MESTIS / Artikkeli
Keväällä SM-liigaan tähtäävä Vaasan Sport on aloittanut Kypärä-kiertää kampanjan, jossa kerätään lahjoituksia seuran taloustilanteen parantamiseksi ja liigahaaveiden toteutumiseksi. Alku on ainakin ollut hurja.

Viime viikolla alkaneen kampanjan tarkoituksena on yritysten lahjoituksilla sekä tekstiviestein kerätä noin 300 000 euroa.

– Yritysten lahjoituksilla saimme heti avauspäivänä 43 000 euroa, emme ole vielä kysyneet operaattorilta paljonko rahaa on sitä kautta kertynyt, Sportin markkinointipäällikkö Juha Saari valottaa pariviikkoisen kampanjan käynnistymistä.

– Ideahan on toimitusjohtaja Tammisen. Samantyyppisesti on rahaa kerätty myös Porissa.

Keräyksen suorittaa varsinaisesti Sportin Fan Club, koska osakeyhtiö ei vaasalaisten mukaan voi tällaisia keräyksiä suorittaa.

– Se miten varat fan clubilta siirretään, on vielä auki, Saari myöntää.

– Vaihtoehtoja on useita. Yksi on, että fan club tulee seuran osakkaaksi tai että fan club ostaa osakeyhtiöltä eri palveluja.

Keräys on jakanut mielipiteitä vaasalaisten keskuudessa. Useat ovat lähettäneet tekstiviestejä tukeakseen seuraansa, mutta monet ovat esittäneet aiheellisen kysymyksen: Mitä tapahtuu rahoille, mikäli Sport ei nouse?

– Mikäli näin käy, rahat käytetään meidän ensi vuoden joukkueeseen ja organisaation vahvistamiseen, Saari vakuuttaa.

– Muitakin tukemisen keinoja on, mikäli tällaista keräystä vierastaa. Osakeanti, joka on edelleen käynnissä, on tuottanut jo 120 000 euroa. Järjestämme keväällä vielä yritysseminaarin, johon voi tulla kuuntelemaan luentoja.

Talous kuntoon kynnysrahaa varten

Sport on tällä kaudella herättänyt Pohjanmaalle kiekkobuumin. Kansaa on valunut halliin ja yritykset ovat lähteneet sankoin joukoin mukaan. Se näkyy myös seuran kassassa.

- Tällä hetkellä näyttää, että olemme tekemässä positiivisen tuloksen. Erityisen ylpeä olemme siitä, että olemme saaneet aikaan buumin. Ihmisiä tulee halliin kauempaakin ja meidän maakuntareissutkin ovat olleet onnistuneita. Meidän farmijoukkue Seinäjoki pärjää hyvin, siellä on kauden mittaan ollut meidän pelaajia. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Ihan ruusuista ei kuitenkaan ole Sportin kirstunvartijan arki. Taustalla on vanhoja rasitteita.

– Viime vuonna teimme noin 100 000 euroa tappiota ja sen kanssa tässä on elettävä. Osa syy rahan keruuseen on liigan puskuriraha, jonka suuruutta liiga ei ole kertonut.

– Vaasalaiset selitelkööt itse puskurirahapuheitaan, SM-liigan toimitusjohtaja Urpo Helkovaara kuittaa Mestis-ympyröissä pyörineeseen keskusteluun puskurirahoista.

SM-liiga on kuitenkin osakeyhtiö ja on luonnollista, että yrityksen osakkeet maksavat rahaa.

– Liigahallitus päättää aikanaan tapauskohtaisesti mitä osakkeet maksavat, Helkovaara vakuuttaa.

Kun seura ryhtyy keräämään varoja kansalaiskeräyksellä, se saattaa onnistuneen keräyksen jälkeen yrittää vastaavaa temppua myöhemminkin, mikäli taloustilanne sitä vaatii. Kestääkö SM-liigan imago vastaavanlaisia keräyksiä liigaseuroilta, nykyisiltä tai tulevilta?

– Ei ole meidän asia puuttua seurojen varainkeruuseen. Mikäli niissä on jotain hämärää, se on viranomaisten asia, muutoin asia ei kuulu meille, Helkovaara selventää.

– Eikä tässä kannata mennä asioiden edelle, ei ole varmaa pelaako Sport edes liigaa ensi vuonna.

» Lähetä palautetta toimitukselle