Mielipide

Menestystä tutulla reseptillä?

LIIGA / Kolumni
Tampereen Tappara roikkuu Lukon takana viimeistä pudotuspelipaikkaa kärkkyen. Panosta ja pelattavaa on tälläkin kaudella siis vielä jäljellä, mutta suuremmat menestyshaaveet lepäävät tulevissa kausissa. Ensi kaudeksi Tapparalla on kasassa terve pohja jonka päälle rakentaa. Valmennusvastuun jälleen kerran Tapparassa harteileen ottavan ja sen jälkeen seuran urheilujohtajaksi siirtyvän Jukka Rautakorven projektissa kausi 2012–2013 on kuitenkin vasta ensiaskel.

Tappara sijoitti hyvissä ajoin tulevaisuuteen kiinnittämällä seuran suurimman juniorimyllyn kultakimpaleen Aleksander Barkov jr.:n kolmeksi vuodeksi eteenpäin riveihinsä. Kolmivuotiset pahvit tehtiin myös Jukka Peltolan ja Joonas Liimataisen kanssa. Liimatainen on Barkov juniorin tapaan antanut ensimmäiset todelliset liiganäyttönsä tällä kaudella. Peltola puolestaan näyttäisi tällä kaudella ottavan lopulliset askeleet tärkeäksi osaseksi Tapparan hyökkäyspelissä.

Kaikenkaikkiaan Tapparan tämän kauden tärkeimmistä pelaajista lähes kaikki jatkavat kirvesrinnoissa myös ensi kaudella. Ainoa poikkeus on IFK:sta lainalla oleva Jerry Ahtola. Yksitoista maalia Tappara-paidassa tähän asti tehnyt Ahtola kelpaisi takuuvarmasti Tapparalle myös jatkossakin. Toisaalta luulisi hänen kelpaavan HIFK:llekin.

Hyökkäysarsenaalin runko on kelvollinen, sillä Barkovin ja Jussi Makkosen ympärille on mahdollista rakentaa kaksi tehoihin pystyvää ketjua. Tuomas Vänttisen sopimus on katkolla ja on mielenkiintoista nähdä, jatkaako Vänttinen Tapparassa. Kuitenkin hänelle olisi selvästi keskushyökkääjän tontti 3-4 ketjussa tarjolla. Tällöin Tapparalle jäisi eteen yhden keskushyökkääjän hankinta. Toisaalta liigajoukkueessakin jo esiintynyt Arttu Ilomäki saanee myös mahdollisuutensa. Toinen mahdollinen nouseva nimi Tapparan nuorista voisi olla Jonatan Tanus.

Laitahyökkääjäosastolle Tappara kaipaisi kipeimmin tulivoimaa. Ahtolan kiinnittäminen joukkueeseen olisi varmasti helpoin askel numero yksi, mutta jos se ei onnistu, täytyy markkinoille lähteä isolla haavilla. Peltola ja odotetustikin tämän kauden ykköspyssy Antti Erkinjuntti ovat olennaisessa roolissa ensikaudellakin, mutta lisää tarvitaan. Miikka Männikkö ja Sami Venäläinen ovat kohta taas vuoden vanhempia ja heidän käyränsä näyttäisi olevan alaspäin. Olli Palola on onnistunut kohtalaisen hyvin tultuaan mukaan kesken kauden ja jatkoakin voi tulla. Nestori Lähteen ja Tomi Pekkalan jatko on puolestaan epävarmemmalla pohjalla, sillä kumpikin on profiloitunut nelosketjun pörrääjäksi.

Puolustuspäässä joukkueella näyttäisi olevan kasassa runko nimenomaan puolustamista ajatellen. Ylivoimaa ja hyökkäysten tukemista ajatellen joukkueelta puuttuu kuitenkin riittävä tulivoima. Siinä missä Tapparalla oli vielä joku vuosi takaperin kolmekin kovaa viivapommittajaa, ei tällä kaudella sellaisia ole ollut yhtään. Mielenkiinto kohdistuu tietysti myös Tuukka Mäntylään ja siihen, jatkaako hän ulkomaanvisiittiään.


Jukka Rautakorpi palaa Tapparan penkin taakse.

Rautakorven avulla parempaan huomiseen

Jukka Rautakorven odotettu paluu kirvesrintojen peräsimeen ei voi tuoda tullessaan, kuin asioiden menemistä parempaan suuntaan. Rautakorpi on tunnetusti erinomainen nuorten pelaajien kehittäjä. Paluu on varmasti erinomainen uutinen esimerkiksi Barkov juniorin näkökulmasta. Rautakorvella on luultavasti myös imua muiden nuorten pelaajien keskuudessa ja Tapparan luulisikin olevan siirtomarkkinoilla kiinnostavampi, kuin vähään aikaan.

Luultavasti 3+1-vuotisen valmentajapahvin Tapparan kanssa tehneelle Rautakorvelle haetaankin potentiaalisia Tapparassa mahdollisen läpimurron tekeviä pelaajia ja todellisesta työn hedelmästä ei välttämättä vielä nautita heti ensi kaudella. Tappara turvaa Rautakorven myötä laatua pelaajahankinnoissa ja -kehityksessä valmentajasopimuksen jälkeenkin, jolloin miehen on määrä siirtyä seuran urheilujohtajaksi. Kaikenkaikkiaan pelaajahankinnoissa voi odottaa olevan vähemmän harhalaukauksia ja enemmän pitkäjänteisyyttä.

Kun katseet pidetään kuitenkin yhä vasta ensi kaudessa, voi Tapparan kuvitella palaavan ainakin viimeistään silloin pudotuspeleihin. On mielenkiintoista nähdä millaiseksi Rautakorven joukkue alkaa muodostumaan. Ilmassa leijuu monia kysymyksiä, kuten esim. se, missä Ville Nieminen ensi kaudella pelaa. Tai että löytyykö Rautakorven suunnitelmissa minkäänlaista roolia Juha Leimulle, joka pelasi pari kautta puolustajalle erinomaisin pistein? Risto Dufvan filosofiaan hän ei ole istunut, koska Dufva lähtee enemmänkin siitä, että ei se mitään jos et puolustajana toisessa päässä paljon verkkoa heiluttele, kunhan oma pää ei soi. Entä taikooko Rautakorpi Jussi Makkosesta sen saman vajaan 60 tehopisteen miehen, jonka taikoi HPK:ssa?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös