Kärpät kiisi Ässien ohi

Haataja jatkoi torstaina pistetehtailua kahdella maalilla.
Lennokkaan alkukauden jälkeen syksy on ollut Ässille rankkaa aikaa. Runsaat 4200 katsojaa saivat todistaa tappioiden jatkumoa torstaina, kun Kärpät ryösti pisteet kotijoukkueelta huikean kirin saattelemana lukemin 4-3.

Ässät aloitti ottelun yhtä rehvakkaasti kuin tiistaina Lappeenrannassa SaiPaa vastaan: Jesse Joensuu iski ottelun avausmaalin ennen kuin pelikello ehti täyttyä edes toisesta minuutista. Nerokkaan esityön maaliin antoivat Stephen Dixon ja Veli-Matti Savinainen.

Loukkaantumisista kärsinyt kärppärivistö ei kuitenkaan antanut kotijoukkueen makustella maalia liikaa. Kahdeksan minuuttia myöhemmin ässäkasvatti Mika Halava ja mahataudista kärsineen Ville Mäntymaan tilalle noussut Ville Pokka taituroivat syöttöpisteet Joonas Kemppaisen tasoitusosumaan.

Samassa sysäyksessä Kärpät pääsi johtoasemaan Juha-Pekka Haatajan maalilla, joka syntyi vain kymmenisen sekuntia edellisen kärppämaalin jälkeen.

- Ekassa erässä tuli yksi tumma minuutti ja siihen kaksi (maalia). Muuten kokonaisuuteen tänään olen tyytyväinen, tuo loppu oli ihan shokki. Ei tässä nyt paljon lätistävää, Ässien päävalmentaja Karri Kivi kertoi ottelun jälkeen.

Tuomareille palautetta

Kärppien peräsintä hallinnoiva Hannu Aravirta antoi noottia illan tuomaritoiminnalle. Esimerkkinä Aravirta käytti Halavaa, jonka hymy ei ole enää yhtä kaunis vahingossa naamaan osuneen viikatteen takia. Ottelun aikana tuomareille tulistunut Aravirta antoikin mielipiteensä kuulua lehdistötilaisuudessa.

- Tuomarit olivat kyllä niin up and down molempiin suuntiin. Ei ollut heidän iltansa, jos ei ollut minunkaan iltani tuomarien kanssa kommunikoinnissa. Ihmeellisiä vihellyksiä molempiin suuntiin.

Vähintäänkin yhtä mietityttävä jäähypohdinta oli Jyri Marttisen kohdalla, kun ässäpuolustaja sai taklauksen selkäänsä Simon Suorannalta. Kärppälaituri selvisi tilanteesta kaksiminuuttisella, vaikka Marttinen poistuikin kaukalosta hetken kuluttua koppikäytävän uumeniin. Puolustaja palasi toiseen erään, mutta lensi lopulta suihkuun kolmannen erän alussa, kun pauhasi tuomareille Savinaisen laitataklauksesta.

Haataja-komeetta iski uudelleen

Keväällä polvivamman saanut Tommi Taimi teki ennenaikaisen paluun Ässien puolustusosastoon, ja kirjauttikin itselleen heti ensimmäisessä erässä tilastomerkinnän jäähyn muodossa. Kauden ensimmäinen maalikaan ei ollut kaukana, mutta Tomi Karhunen tilkitsi tolppienvälinsä varmasti.

Kärppien parhaimmistoa edusti joukkueen ykkösketju. Haatajan lisäksi vitjan sentteri, NHL-hyökkääjä Kyle Turris, näytti vahvoja otteita illan aikana.

Oululaiset ovat kärsineet paljon loukkaantumisista syksyn mittaan, ja Kärpät ilmoittikin keskiviikkona hankkineensa viime kaudella Ässiä edustaneen Antti Mäkilän lainaan kahden ottelun ajaksi. Aravirran mukaan lauantain pelin jälkeen tarkistetaan loukkaantumistilanne ja suoritetaan arviointi Mäkilän pestin jatkumisesta.

Ässien ilopillerinä ottelussa pyörähti kauden neljännen ottelunsa pelannut Nico Aaltonen, joka pääsi Aki Uusikartanon syötöstä tälläämään tasoituksen toisen erän alussa. Patapakka jatkoi maalilauluaan, kun Michael Ryan pisti kotijoukkueen johtoon viimeisessä erässä.

Tämä ei silti sopinut Kärppien ruutukaavaan. Sekä piste- että maalipörssikärki Haataja sivalsi ottelun loppuhetkillä tasoituksen, kun vieraat pelasivat kahden miehen ylivoimaa ilman maalivahtiaan.

Ässien ilta synkkeni entisestään ajassa 59.45, kun porilaiset möhlivät ylivoimallaan ja vartioimaton Mikko Lehtonen sai syötön Miikka Salomäeltä ja iski ottelun voittomaalin Antti Raannan selän taakse.

- Hitonmoinen sarjapeli, että jos tämä ei ole viihdettä, niin mikä. Koko 60 minuuttia mitä tunnetta ja intensiteettiä ja tapahtumia, Kärpät-luotsi Aravirta suitsutti.

- Tietysti meidän kannalta toisenlainen loppu kuin kaksi päivää sitten. Voin hyvin Karrin fiilikset tuntea. Meillä oli täysin homma hanskassa KalPaa vastaan, ja niin oli Ässilläkin siinä 3-2-vaiheessa tänään, Aravirta jatkoi.

Ässät jatkaa pelaamista kotihallissaan, kun Tampereen Ilves astuu Isonmäen hallin ovista sisään lauantaina. Kärpät taas isännöi samaisena päivänä Espoon Bluesia Raksilassa.