SaiPa sysäsi HIFK:n kuilun partaalle

LIIGA / Raportti
SaiPa juhli railakkaasti jatkoaikavoittoa Helsingissä.
Kuva © Jussi Kivimäki
Lappeenrannan SaiPa on enää yhden voiton päässä puolivälieristä. Sitkeästi taistellut lappeenrantalaisjoukkue oli luistimen piirron edellä kotijoukkuetta koko ajan ja otti ensimmäisen kiinnityksen puolivälieräpaikkaan lopulta 3-2 (1-0, 0-1, 1-1, 1-0) jatkoajan kautta.

66.20 jäi Nordenskiöldinkadun kelloon, kun SaiPa ratkaisi. Koko illan kotijoukkuetta piinanneet henkilökohtaiset virheet kostautuivat jälleen, kun Ilari Melart pelasi löysästi maalinedustalla menettäen kiekon takaa tulleelle Juha Koivistolle, jonka laukoma kiekko kimposi maalin edessä päivystäneelle Markus Poukkulalle. Illan toisen maalin iskenyt 24-vuotias laituri takasi osumallaan SaiPalle erinomaiset lähtökohdat perjantaiseen toiseen osaotteluun.

- Me oltiin nyt kärsivällisiä tässä pelissä. Jaksettiin puolustaa ja uskottiin siihen, että kun paikka tulee, niin isketään ja onnistuttiin siinä, SaiPa-luotsi Pekka Tirkkonen totesi ottelun jälkeen.

Melartin virhe oli vain yksi lukuisten samanlaisten joukossa. HIFK teki torstaina niitä aivan liikaa voittaakseen.

- Tällä tasolla ei ole varaa virheisiin. SaiPa osoitti tänään, miksi se oli kauden alussa sarjan kärjessä, vähäsanainen HIFK-luotsi Raimo Summanen sanaili.

HIFK tuli otteluun terävästi, mutta onnistumisten puuttuminen alkoi nopeasti puuduttaa isäntien peliä. Kotijoukkue oli selvästi raskaammalla jalalla liikenteessä kuin terävästi liikkunut vierasjoukkue. Tämä aiheutti punapaidoille ongelmia heti ensimetreistä alkaen.

HIFK:n heikko liikkuvuus tuli karmaisevalla tavalla esiin eritoten SaiPan avausmaalissa. Mika Hannula menetti kiekon hyökkäyspäässä ja terävästi vastaan iskenyt SaiPa karkasi kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen. Juha Koivisto tarjoili pelivälineen Markus Poukkulalle, joka laukoi kiekon suoraan syötöstä etukulmaan.

- Vähän alussa vain katseltiin tätä meininkiä. Se oli tietysti tärkeä maali. Saatiin nopeasti käännettyä siinä peliä ja sitä kautta saatiin rohkeutta pelaamiseen, Tirkkonen ruoti.

Jos avauserä oli isänniltä vaisuhko, sitä oli myös toinen erä. Kotijoukkue ei saanut jalkojaan ollenkaan liikkeelle ja käytönnössä kaikki helpotkin syötöt napsuivat joko saipalaisten lapaan tai suojuksiin. Pelin avaaminen oli avauserän tapaan tuskaista, jota SaiPa toki vaikeutti merkittävästi karvaamalla aktiivisesti.

Stefano Giliatin heti erän alkuun ottama rangaistus kostautui kuitenkin vieraille. Martti Järventie ja Kimmo Kuhta tekivät esityön ja Iiro Pakarinen sai kaikessa rauhassa iskeä laatan tyhjään SaiPa-maaliin ohi Miika Wiikmanin.

Yleensä jääkiekossa maalilla on peliesitystä vapauttava efekti, mutta sellaista sillä ei ainakaan tällä kertaa ollut. Kotijoukkueen pelillinen takalukko meni vain tiukemmalle, mitä vanhemmaksi erä kävi. SaiPa aiheutti uneliaalle kotijoukkueelle sydämmen tykytyksiä tämän tästä, mutta Joni Ortion erinomainen torjuntavire sekä osittain tuurikin pitivät numerot 1-1:ssä.

- Toisessa erässä meillä oli aika monta paikkaa ratkaistakin jo peli. Onneksi kääntyi jatkoajalla ja saatiin ensimmäinen kiinnitys.

Söderholmin tahtomaali valoi uskoa isäntiin

HIFK nousi vaikeuksista huolimatta kertaalleen kuskin paikalle ajassa 43.42. Eero Somervuori blokkasi uhrautuvasti SaiPa-puolustajan laukauksen ja Toni Söderholm riuhtoi itsensä läpiajoon. HIFK-puolustaja väänsi väkisin saipalaisten tiukasta estelystä huolimatta luukulle ja iski helsinkiläiset johtoon.

Maalin jälkeiset vaihdot isäntäjoukkue oli tovin vahvasti niskan päällä luoden erinomaista painetta Wiikmanin vartioimalle maalille. SaiPan kärsivällisyys piti kuitenkin paletin kasassa, eikä kotijoukkue päässyt iskemään kenties jo ratkaisevaa kolmatta maalia taululle.

- Kyllä me siinäkin painotettiin, ettei meidän tarvitse heti seuraavassa vaihdossa tehdä maalia. Maltettiin vaan odottaa ja sieltä se lopulta tulikin, Tirkkonen totesi viitaten Tommi Jokisen tekemään tasoitusmaalin ajassa 50.10

"Huominen tulee todella nopeasti"

Seitsemän vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin palannut SaiPa ei ehdi kauaa nauttia maukkaasta vierasvoitosta.

- Huominen tulee todella nopeasti. Kyllä tämä täytyy nyt unohtaa ja keskittyä jo huomiseen, Tirkkonen painotti.

- Täysi kisapuisto odottaa meiltä siellä. Se on tukenut meitä hienosti koko kauden ajan.

HIFK on selkää seinää vasten. Se tietää panosten olevan tapissa. Sen kausi loppuu nopeasti, jos se jatkaa torstaina nähdyllä tavalla.

- Hyökkäyksiin pitää saada vähän enemmän suoraviivaisuutta. Se jäi jähän puuttumaan. Ihan hyvä ilme oli, ei kukaan kuitenkaan luovuttanut. Hieman puristamista näkyi. Ensimmäinen peli ja kotona, HIFK-hyökkääjä Kimmo Kuhta pyöritteli.

Helsinkiläisillä on tuoreessa muistissa edellinen vierailu Lappeenrannassa. Silloin HIFK kampesi 3-1-voiton runkosarjan viimeistä edellisessä ottelussa viime lauantaina.

- Nyt pelataan ihan eri panoksin. Oli siellä varmasti hyviä juttuja, miten mennä sitä kohti, mutta en mä nyt ole vielä hirveästi ajatellut huomista. Katsotaan sitten huomenna, millä eväillä lähdetään liikkeelle, Kuhta päätti.

-Jos alkaa tässä kohtaa liikaa miettimään, mitä tehtiin väärin, keskittyy vääriin asioihin. Pitää laittaa vaan kroppaa kuntoon ja palautella. Mennä pienin palasin kohti huomista.

» Lähetä palautetta toimitukselle