TUTO–K-Vantaa: Vantaalaisten vire todelliseen testiin

MESTIS / Artikkeli
TUTO ja K-Vantaa lähtevät taistelemaan finaalipaikasta.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com
Mestiksen välierät alkaa keskiviikkona, ja SaPKon ja Espoo Unitedin lisäksi finaalipaikasta kamppailevat TUTO ja K-Vantaa. Panokset kasvavat ja jännitys tiivistyy, mutta pään pitää silti pitää kylmänä. Millä vahvuuksilla turkulaiset ja vantaalaiset iskevät yhteen?

Puolivälierissä suoraan neljässä pelissä vastustajansa ulos laittaneiden TUTOn ja K-Vantaan välisestä välieräsarjasta ei ennakkoasetelmien mukaan ole tulossa yhtä helppoa nakkia. K-Vantaalla on tällä hetkellä päällä joukkueen paras kausi sitten vuoden 2002 hopeakevään. Runkosarjassa toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneiden joukkueiden keskiviikkona alkavaa mittelöä pysähtyivät pohtimaan TUTO-toimituksen Milla Sundell ja K-Vantaa-toimittaja Mikko Roivas.

Milla: Nyt on viikon mittainen tauko taputeltu ja paluu tositoimiin alkaa. Sen voi ainakin todeta heti alkuun, että molemmat joukkueet ovat saaneet hyvin aikaa palautua ja hioa sotasuunnitelmiaan.
Jokipoikia vastaan K-Vantaa mätti melko mukavan määrän maaleja. Viimeistä peliä lukuun ottamatta maaleja syntyi vähintään kolme. TUTOn vastukseksi taitaa siis saapua maalintekovoimaa ja salamannopea hyökkäys, vai mitä Mikko?

Mikko: Lohipaidat petrasivat hyökkäystä sopivasti pudotuspeleihin, ja uudet kasvot ratkaisijoina toivat voiton ottelusarjassa Jokipoikia vastaan. Vahvuuksia hyökkäyksessä ovat ehdottomasti vahvat kiekon ylöstuonnit, mikäli keskialueella oli tilaa nousta.

Mutta on hyökkäyksessä heikkouksiakin. Esimerkiksi epätarkat laukaukset kiusasivat lohipaitoja puolivälierissä. Lukuisat laukaukset tulivat pääosin kauempaa kuin maalintekosektorilta. Lisäksi ne olivat liian korkeita.

Puolivälierissä Jokipoikia vastaan vantaalaisista onnistujista on nostettava esiin Atte Mäkinen ja Frank Gymer. Mäkinen on pörssissä kolmantena, eikä Gymerkään mikään keskinkertainen ole ollut. Näitä turkulaisten kannattaa siis varoa. Mitäs TUTOlla on antaa vastukseksi?

Milla: Maaleja, niitä TUTOllakin on tarjota. Etenkin, jos välierät saavat yhtä lennokkaan alun Turussa kuin aikaisempi ottelupari, on K-Vantaalle tiedossa kylmää kyytiä: Peliitat jäi nimittäin avausottelussa täysin nollille.

Turkulaisten hyökkäys tulee olemaan vauhdikasta ja vantaalaisten on syytä varautua todella äkäisiin vastahyökkäyksiin. Turkulaispoppoo kaivaa kiekon itselleen melkein tilanteesta kuin tilanteesta, joten yhteenkään nukahdukseen ei lohipaidoilla ole varaa.

TUTOn hyökkäyspeli on tähän mennessä ollut varmaa ja maltillista, mutta ainakin Peliittojen kanssa peli oli huomattavasti varmempaa koti- kuin vieraskaukalossa. Nähtäväksi siis jää, näyttäytyykö peli Tikkurilassa samanlaisena. Jatkoonpääsyn kannalta olisi todella tärkeää, että TUTOn onnistuisi pitää pää kylmänä myös vieraskaukalossa.

Jos turkulaisten on syytä varoa Mäkistä ja Gymeriä, kannattaa vantaalaisten kiinnittää erityistä huomiota konkari Aki Keinäsen taituroinnin lisäksi myös Aleksi Rutasen maalintekovoimaa ja Hannu Kurun nappisyöttöjä. Rutasella on kasassa kolme maalia ja Kurulla kolme syöttöpistettä.

Luvassa on vauhdikkaita hyökkäyksiä kohti maalia.
Luvassa on vauhdikkaita hyökkäyksiä kohti maalia.
Kuva © Timo Savela

Mikko: Pelkkä hyökkäyspeli ei kuitenkaan vie kovin pitkälle. Oman maalin tuntumassa on osattava myös pitää pää kylmänä. Ainakin Tikkurilassa puolustus on toiminut kuin junan vessa. Se on onnistunut tuomaan kiekon yli keskialueen, jos syöttöpaikkoja ei ole avautunut. Kiekko-Vantaa pyrkii avaamaan peliä vauhtiin, ja viivelähtöjä tehdään harvoin.

Lohipaidat pelaavat usein puolustuksen kautta hyökkäysalueella, mikä sopii viivamiehille. Joukkueella on sopivasti hyökkääviä puolustajia, mutta myös perinteisiä taklaavia pelaajia. Näinpä Kiekko-Vantaan puolustuksen vahvuudet löytyvät nimenomaan viivapelaamisesta. Lassi Raitasella, Lasse Uusivirralla ja Nico Nurmikannalla on aina vaaralliset laukaukset.

Jos turkulaiset paineistavat ja karvaavat ylhäältä, Kiekko-Vantaa on pienessä pulassa. Jos puolustajat eivät saa purettua tai avattua peliä, tulee vastustajalle liian helposti mahdollisuuksia.

Milla: TUTO on pudotuspeleihin lähdettäessä panostanut hyvin puolustukseen, ja ainakaan Peliittoja joukkue ei helpolla maalipaikoille päästänyt, sen toki voi havaita jo pelkästään maalimääristä. Peliitat nimittäin iski neljässä ottelussa yhteensä vain viisi maalia.

Turkulaispuolustus on päässyt loistamaan myös pistetilastoissakin, sillä pudotuspelitilastojen kärjessä turkulaisilla on kaksi puolustajaa, Kristian Tuohilampi ja Petteri Nummelin, ensimmäisellä tehot 2+2 ja jälkimmäisellä 1+3. Nummelinin voidaan siis hyvällä omalla tunnolla sanoa tuoneen sitä paljon puhuttua kokemusta ja voimaa puolustukseen.

Mutta mitä sanottavaa sinulla on puolustuksen parhaasta kaverista, maalivahdista, Vantaan osalta? Miltä näyttää K-Vantaan maalinsuulla?

Mikko: Puolivälieräsarjan yksi tärkeimmistä pelaajista oli maalivahti Jani Kautto. Hän on maalivahtipörssissä piikkipaikalla, kun torjuntaprosentti on ollut huikeat 96,2.

On Kiekko-Vantaan onni, että Jokerit putosi KHL:n Gagarin Cupin taisteluista, sillä nyt Kautolla on aikaa pelata lohipaidoissa. Jokerilaina matkusti narripaitojen vieraspeleihin, ja hänen panostaan vantaalaiset tarvitsevat.

Voinkin todeta, että tiiviin puolustuspelin lisäksi yksi iso tekijä välieräpaikan saamiseen oli juurikin maalivahtipeli. TUTO saa siis tehdä paljon töitä näissä välierissä.

TUTOn maalilta löytyy osaamista.
TUTOn maalilta löytyy osaamista.
Kuva © Timo Savela

Milla: Jos K-Vantaa aikoo lähteä haastamaan TUTOa vain Kauton turvin, voin siihen todeta TUTOlla olevan hieman enemmän pelivaraa maalinsuulla. Kuten turkulaisilla perinteisesti, on tälläkin kaudella maalivahtipeli ollut mallillaan, eikä vastuu ole jakautunut vain yhdelle vahdille.

Peliittoja vastaan työnjako näytti kuitenkin varsin selvältä: runkosarjan ehdoton ykkösvahti Karolus Kaarlehto pelasi lopulta vain yhden ottelun puolivälieräsarjassa, kun päävastuun otti runkosarjassa vain kuusi peliä pelannut Rasmus Rinne.

Twitterissä olen törmännyt Kaarlehdon twiitteihin, joissa nuorukainen antaa ymmärtää kirjoittavansa tänä keväänä ylioppilaaksi. Liekö hektiset kirjoitukset ja niihin keskittyminen vieneet veskarin avaamaan luukkua? Nyt kun lukiolaisten kevään kovin koitos on ohi, saattaa olla, että Kaarlehto hyppääkin takaisin kuskin paikalle keväänsä toisessa kovassa koitoksessa.

Yhtä kaikki, olen ainakin itse hieman yllättynyt K-Vantaan kovasta iskusta. Vielä pari kautta sitten vantaalaiset olivat jumbosijalla, ja vaikka viime kauden seiskapeliin asti venynyttä Jukurit-sarjaa voidaankin muistella vantaalaisen kiekkoilun kohokohtana, en silti olisi odottanut tällä kaudella näkeväni vantaalaiset kolmantena.

Mikko: Kyllä, vantaalaisten viime kaudet ovat olleet ailahtelevaisia. Ja lähteehän Kiekko-Vantaa tähän ottelusarjaan haastajana. TUTO lähtee varmuudella täydellä teholla, tulee karvaamaan ja taklaamaan, kuten on tapahtunut joukkueiden edellisissäkin otteluissa, mutta ihan suoraan neljällä voitolla eivät turkulaiset ottelusarjaa voita.

Uskoisin, että vantaalaiset kampeavat ainakin kaksi voittoa, mutta päätyyn asti lohipaitojen taistelu ei vielä riitä. Näin TUTO jatkoon. Mitä itse veikkaat?

Milla: Lyhyt ja ytimekäs arvio. Olen samoilla linjoilla kanssasi. Ennustin jo Peliitat-sarjasta kovaa vääntöä, mutta se ei ihan toteutunut. Tässä asetelma on kuitenkin eri juurikin Vantaan kovan vireen vuoksi.

Suoraan neljällä voitolla turkulaiset eivät jatkoon mene, mutta itse uskon, että tällä ottelusarjalla on kaikki mahdollisuudet venyä aina seitsemänteen peliin asti. Onhan K-Vantaa tehnyt sen ennenkin ja vielä paljon selkeämmältä haastajan paikalta.

» Lähetä palautetta toimitukselle