NHL:ssä tapahtuu: Alfredsson ja Ottawa neljän vuoden jatkosopimukseen

NHL / Uutinen
NHL on alkanut ja tapahtumia riittää. Seuraavasta voit lukea viimeisimmistä pelaajasiirroista, loukkaantumisista ja pelikielloista.

Ottawa Senators on ilmoittanut tehneensä neljän kauden mittaisen jatkosopimuksen ruotsalaishyökkääjä Daniel Alfredssonin kanssa. Tuoreen sopimuksen arvo on 21,6 miljoonaa dollaria.

Vuodesta 1999 Ottawan kapteenina toiminut Alfredsson omistaa seuran kaikki tärkeimmät sisäiset ennätykset pelatuista otteluista pistemääriin. Tällä kaudella kolmattatoista kauttaan NHL:ssä pelaava Alfredsson on tehnyt kahdeksassa ottelussa yhdeksän pistettä.

Senatorsin omistaja Eugene Melnyk oli otettu tuoreesta kontrahdista.

- Sopimuksen syntyminen tässä vaiheessa kertoo Danielin sitoutumisesta tähän seuraan. Alfredssonin johtajan ominaisuudet ja monipuoliset kyvyt jäällä tekevät hänestä yhden NHL:n parhaimmista pelaajista, hehkutti Melnyk.

Alfredsson voitti NHL:n parhaan tulokkaan palkinnon vuonna 1996. Ruotsalainen on esiintynyt myös viisi kertaa liigan tähdistöottelussa.

35-vuotias Alfredsson oli Ottawan kuudennen kierroksen varaus vuoden 1994 varaustilaisuudessa.

Klee kojootteihin

Veteraanipuolustaja Ken Klee vaihtaa tällä kaudella jo kolmannen kerran seuraa. Phoenix Coyotes poimi Kleen ns. re-entry waivers-listalta, minne Kleen oli asettanut Anaheim Ducks. Aiemmin tällä kaudella Anaheim sai Kleen Atlantasta kaupattuaan Matthieu Scheneiderin Thrashersille.

Klee on tällä kaudella pelannut kolme ottelua ilman pistettäkään. Jäähyä on kertynyt neljä minuuttia. Kaikkiaan 37-vuotias Klee on pelannut NHL:ssä yli 800 ottelua ja tehnyt niissä 54 maalia ja antanut 130 syöttöä.

Cullimore Floridaan


Florida Panthers on tehnyt puolustaja Jassen Cullimoren kanssa yhden vuoden sopimuksen. Kolmevitonen Cullimore pelasi jo viime kaudella Floridassa. Hän onnistui tekemään 65 ottelussa kolme maalia ja antoi 10 syöttöä. Cullimoren merkittävin lukema oli kuitenkin plusmiinustilaston lukema +21, mikä oli joukkueen selvästi paras.

The 35-year-old Cullimore played in 65 games last season with Florida and had three goals and 10 assists along with a plus-21 rating while averaging over 18 minutes of ice time.

He has played in 708 career NHL games with Vancouver (1994-97), Montreal (1997-98), Tampa Bay (1998-2004) and Chicago (2005-07), registering 24 goals and 69 assists.

Ovetshkin Venäjälle


Washington Capitalsin hyökkääjä Aleksandr Ovetshkin lensi kotimaahansa Venäjälle. Ovetshkinin isoisä on huonossa tilassa sairaalassa. Venäläistähden maalihanat ovat olleet alkukaudella tukossa ja kasassa on vain kaksi maalia kahdeksasta ottelusta. Ovetshkin jättää väliin ainakin joukkueen seuraavan pelin Nashvillea vastaan.

Viikon tähdet valittiin


NHL valitsi viikon parhaiksi pelaajiksi Calgary Flamesin hyökkääjän Jarome Iginlan, Colorado Avalanchen maalivahdin Peter Budaj'n ja Detroit Red Wingsin hyökkääjän Marian Hossan. Viikon parhaaksi pelaajaksi valittu Calgary-kapteeni Iginla teki kolmessa viikon pelissä viisi maalia ja seitsemän pistettä. Budaj torjui Coloradolle kolme voittoa ja Hossa teki Detroitille kolmessa pelissä 3+3 pistettä.

Rypien leikkaukseen, Salo lähellä paluuta


Vancouver Canucksin energinen hyökkääjä Rick Rypien joutuu alavatsaleikkaukseen ja sivussa kentiltä toistaiseksi määrittelemättömän ajan. Rajuna taistelijana tunnettu, mutta urallaan useista loukkaantumisista kärsinyt Rypien ehti pelata Canucksin paidassa viisi peliä ja tekemään näissä kaksi maalia.

Vancouver on saamassa myös hyviä uutisia, kun loukkaantuneena ollut suomalaispuolustaja Sami Salo on pystynyt harjoittelemaan joukkueen mukana täysipäiväisesti. Salo saattaa pukea pelivarusteet ylleen jo Canucksin seuraavassa ottelussa Boston Bruinsia vastaan. Salo on pelannut tällä kaudella viisi täyttä peliä ja antanut näissä kolme maalisyöttöä.

Leclaire sivuun nilkkavamman vuoksi


Columbus Blue Jacketsin maalivahti Pascal Leclaire kärsii kipeästä nilkasta ja hänen odotetaan olevan kentiltä sivussa vähintään viikon. Leclaire on pelannut tällä kaudella seitsemän ottelua, joista hän on voittanut kolme peliä. Columbus kutsui ylös paikkaamaan Leclairen loukkaantumista farmimaalivahti Dan LaCostan.

Columbuksen energinen hyökkääjä Jared Boll on sen sijaan pelikuntoinen. Boll oli sivussa niska- ja päävammojen vuoksi Blue Jacketsin viisi edellistä peliä.

DiPietron polvi vaivaa edelleen


NY Islandersin maalivahti Rick DiPietro joutuu jättämään maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa pelattavan ottelun NY Rangersia vastaan väliin. DiPietro kärsii kesällä leikatusta polvestaan. Islanders kutsui farmista ylös maalivahti Yann Danisin.

Joni Pitkänen polvileikkaukseen


Carolina Hurricanesin puolustaja Joni Pitkäselle tehdään polvioperaatio. Pitkäsen polvessa on nivelkierukka repeytynyt, ja Hurricanesin kotisivujen mukaan leikkauksesta toipuminen vie kolmesta neljään viikkoa.

Pitkänen, 25, on NHL-urallaan kärsinyt useista loukkaantumisista. Terveimmällä kaudellaan hän on saanut tililleen 71 runkosarjaottelua. Tämän kauden alussa Pitkänen ehti ennen loukkaantumistaan tehdä seitsemässä ottelussa 1+3 tehopistettä.

Leinolle näytönpaikka Red Wingsissä


Detroit on kutsunut suomalaishyökkääjä Ville Leinon farmista edustusmiehistöönsä. Leino saa näytönpaikan, koska ruotsalaishyökkääjä Johan Franzen loukkaantui viikonloppuna ja on sivussa noin kuukauden.

Harjoituspelikaudella Leino teki tehokasta jälkeä punasiivissä. Hänen saldonsa kahdeksassa ottelussa oli 3+3=6. AHL:ssä hän on ehtinyt koota 4+2=6 tehopistettä neljässä ottelussa.

Daniel Brierellä vatsalihasvamma


Philadelphia Flyersin sentteri Daniel Briere on sivussa suunnilleen kuukauden ajan vatsalihaksen repeämän vuoksi. Vamman korjaamiseksi Briere joudutaan leikkaamaan ja Flyersin toimitusjohtajan Paul Holmgrenin mukaan toipumiseen menee kolmesta neljän viikkoon.

Loukkaantuminen sattui ottelussa San Jose Sharksia vastaan. Vammasta huolimatta Briere pystyi pelaamaan pelin loppuun asti ja jopa teki joukkueelleen kolmannessa erässä 6-6 tasoitusmaalin.

Brierellä on koossa tällä kaudella seitsemän pistettä (kolme maalia, neäjä syöttöä) kuudessa ottelussa. Brieren kaltaisen tehopelaajan menettäminen kuukaudeksi on paha takaisku kauden kehnosti aloittaneelle Flyers-ryhmälle.

Hedican Anaheimiin


Anahein Ducks on tehnyt yhden vuoden sopimuksen veteraanipakki Bret Hedicanin kanssa. Kauden takellellen aloittanut Ducks maksaa 38-vuotiaalle Hedicanille kaudesta 870 000 taalaa.

- Bret on hyvin liikkuva puolustaja, joka pelasi viime kaudella hyvin Carolinassa, toimitusjohtaja Brian Burke kommentoi uutta hankintaansa.

Viime kaudella Hedican keräsi 66 ottelussa kaksi maalia ja 15 syöttöä. Hänen plusmiinus-saldonsa +17 oli joukkueen paras.

Demitralla kylkivamma


Vancouver Canucksin keskushyökkääjä Pavol Demitra on sivussa kolmesta neljään viikkoon kylkivamman vuoksi. Viime kesänä vapaana agenttina Vancouveriin siirtynyt Demitra ehti tehdä kuudessa pelaamassaan ottelussa kolme pistettä (kaksi maalia ja yksi syöttö).

Allen polvileikaukseen


Florida Panthersin puolustaja Bryan Allen joutuu uudelleen polvileikkaukseen. Allenin vasen polvi leikattiin jo aikaisemmin kesällä. Hän ei pystynyt pelaamaan yhden harjoitusottelun lisäksi kuin kahdessa runkosarjan ottelussa, ennen kuin polven katsottiin tarvitsevan uuden leikkauksen. Allenin tervehtymisen aikataulua ei vielä tässä vaiheessa pystytä arvioimaan.

Varakapteeni Allenin lisäksi myös kesällä hankittu Bryan McCabe on yhä poissa pelaavasta kokoonpanosta. Toimitusjohtaja Jacques Martinin mukaan selkävaivoista kärsivä ex-Maple Leafs saattaa palata tositoimiin jo ensi viikolla.

Erskine jatkaa Capseissa


Kovaotteinen puolustaja John Erskine on tehnyt Washingtonin kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen. Sopimuksen kokonaisarvo on 2,5 miljoonaa eli Erskine saa 1,25 miljoonaa dollaria ensi ja sitä seuraavsta kaudesta.

Tämä kausi on Erskinen kolmas kausi USA:n pääkaupungissa ja seitsemän NHL:ssä. Uransa aikana Erskine on ehtinyt edustaa kolmea NHL-seuraa ja koonnut 226 ottelussa 512 jäähyminuuttia. Muhkean jäähysaldon lisäksi hän on tehnyt kuusi maalia ja antanut 16 maalisyöttöä.

Koci St. Louisiin, Pettinger Tampaan


Joukkueet ovat poimineet waivers-listalle asetettuja pelaajia. St. Louis Blues otti Tampa Bay Lightningin listalle laittaman tappelija David Kocin. Koci on urallaan pelannut NHL:ssä 28 ottelua tekemättä pistettäkään, mutta jäähyminuutteja plakkariin on kertynyt 160.

Tampa puolestaan otti ns. re-entry waivers-listalta Canucks-organisaatiota edustaneen Matt Pettingerin. Koska Pettinger poimittiin re-entry listalta, niin Vancouver joutuu maksaamaan puolet hänen palkastaan ja ko. summa lasketaan mukaan seuran palkkabudjettiin.

Pettinger pelasi viime kaudella helmikuuhun asti Washingtonissa ja loppukauden Vancouverissa. Kauden aikana hän sai 76 ottelussa kokoon 13 pistettä, kuusi maalia ja seitsemän syöttöä. Kauden alun Pettinger on pelannut Canucksin farmijoukkueessa Manitobassa.

Holikin sormi murtunut

New Jersey Devilsin sentteri Bobby Holik on sivussa kolmesta neljään viikkon pikkusormen murtuman vuoksi. Murtuma tuli ottelussa Washington Capitalsia vastaan. Jo ennestään Devilsien kokoonpanosta on poissa nilkkansa Atlanta-pelissä särkenyt Brian Rolston. Näin Devilsit joutuvat tulemaan toimeen ilman kumpaakin kesähankintaansa ainakin seuraavan kolmen viikon ajana.

Eurooppalaisvetoinen tähtiviikko


Eurooppalaissyntyiset pelaajat hallitsivat NHL:n toisen viikon tähdistöä. Itävallasta kotoisin oleva Thomas Vanek oli ykköstähti, suomalainen Niklas Bäckstrom kakkostähti ja ruuotsalaisrookie Fabian Brunnström kolmonen.

Buffalo Sabresin laituri Thomas Vanek johtaa NHL:n maalipörssiä seitsemällä osumalla. Ko. viikon aikana hän teki kuusi maalia neljässä ottelussa ja antoi myös kaksi syöttöä. Hän on tehnyt ainakin yhden maalin jokaisessa Buffalon viidestä ensimmäisestä ottelusta. Maalipörssin lisäksi Vanek johtaa laukaisutilastoa 32 vedolla viidessä ottelussa.

Bäckström voitti kaikki kolme pelaamaansa ottelua. Torjuntaprosentti oli erinomainen 95,2% päästetyjen maalien keskiarvo 1,30 ja mukaan mahtui yksi nollapeli. Huomioitavaa on että kaikki kolme ottelua olilvat vieraspelejä. Minnesota Wildin ja Bäckströmin kaatamat joukkueet olivat Atlanta Thrashers, Florida Panthers ja Tampa Bay Lightning.

Dallas Starsin Fabian Brunnström avasi NHL-uransa kypärätempulla Nashville Predatorsia vastaan. Hän on vasta NHL-historian kolmas pelaaja, joka tekee ensimmäisessä ottelussaan kolme maalia. Tehokkaan avauksen jälkeen ruotsalaislaituri jäi St. Louisia vastaan maaleitta, mutta ampui Colorado vastaan viikon neljännen maalinsa.

Lehtisen nivunen vaivaa edelleen


Jere Lehtinen ei osallistu Dallasin vieraskiertueelle, joka käsittää kolme ottelua (Rangers, Islanders, Devils). Kokenutta suomalaishyökkääjää vaivaa vieläkin nivusvamma, joka syntyi harjoitusleirillä. Lehtinen on ollut sivussa kaikista viidestä Dallasin runkosarjan ottelusta. Seuraava mahdollisuus miehen paluuseen on sunnuntain vastaisena yönä, kun Stars kohtaa kotikaukalossaan Washingtonin.

Peca pelikieltoon

NHL on langettanut Columbuksen Mike Pecalle viiden ottelun mittaisen pelikiellon. Rangaistus juontaa juurensa kauden avausotteluun Dallasissa, jossa Peca loukkasi tuomarin koskemattomuutta heti Starsin avausmaalin jälkeen.

- Michael Peca ylitti rajan suorittamalla fyysisen kontaktin tuomari Greg Kimmerlyyn. Tällä teollaan hän osoitti epäkunnioitusta tuomaritoimintaa kohtaan ja se on anteeksi antamatonta, sanoi NHL:n Gary Bettman.

Peca on ehtinyt kärsiä rangaistustaan jo kahden ottelun ajan. Vielä on kolme peliä pannaa jäljellä.

Greenelle jatkosopimus


Los Angeles Kings on sopinut puolustaja Matt Greenen kanssa viiden vuoden jatkosopimuksen. Sopimus päättyy kauteen 2013-14 ja on arvoltaan 14,75 miljoonaa dollaria. Greene saa 2,75 miljoonaa kahtena ensimmäisenä vuonna, 3 milliä kahtena seuraavana ja 3,25 miljoonaa sopimuksen viimeisellä kaudella.

Fyysisenä puolustavana puolustajana tunnettu Greene kaupattiin kesällä Edmontonista Kaliforniaan. Hän on pelannut NHL:ssä jo yli 150 ottelua ja tehnyt niissä yhden maalin. Jäähyminuutteja on yli 190 senttiselle ja satakiloiselle yhdysvaltalaiselle on kertynyt jo yli 200. Greene nimettiin Kingsien varakapteeniksi ennen kuin hän oli ehtinyt pelata joukkueessa otteluakaan NHL:n runkosarjassa.

Zidlicky loukkaantuneiden listalle

Minnesota Wild on asettanut kesällä joukkueeseen hankitun puolustaja Marek Zidlickyn ns. loukkaantuneiden listalle. Listalle asetettua pelaajaa ei voi käyttää peleissä ainakaan seuraavan viikon aikana, joten Zidlickyn sairasloman tarkemmasta pituudesta ei ole tietoa.

Ex-hifkiläinen loukkasi oikean nilkkansa syyskuun lopussa, eikä ole pystynyt pelaamaan tällä kaudella vielä otteluakaan. Viime kaudella tshekki teki Nashvillessä 79:ssä runkosarjan ottelussa 43 pistettä (5 maalia ja 38 syöttöä).

Hollweg pelikieltoon


Toronto Maple Leafsin laituri Ryan Hollweg on saanut kolmen ottelun pelikiellon. Hollweg sai St. Louisia vastaan pelatussa ottelussa laitataklauksesta pelirangaistuksen ja koska kyseessä oli Hollwegin neljäs pelirangaistus 41 ottelun aikana, niin NHL tuomitsi hänet automaattisesti kolmen ottelun pelikieltoon.

Malik Tampaan


Tampa Bay Lightning on tehnyt yksivuotisen sopimuksen puolustaja Marek Malikin kanssa.

33-vuotias puolustava puolustaja Malik on pelannut NHL:ssä kaksitoista kautta ja 649 peliä. Lähes kaksi metrinen ja yli satakiloinen tshekki tuo paljon kaivattua kokemusta ja rauhallisuutta Tampan puolustukseen.

Viime kaudella Malik pelasi NY Rangersissa 42 peliä ja teki 10 pistettä. Hän kärsi kauden aikana erilaisista pikkuvammoista, mutta suurimmassa osassa pelaamattomista otteluista Malik istui valmentaja Tom Renneyn koirankopissa.

Martinekilla ylävartalovamma


New York Islandersin puolustaja Radek Martinek on sivussa neljästä kuuteen viikkon "ylävartalon vamman" vuoksi.

Martinek loukkaantui St. Louis Bluein hyökkääjä David Backesin taklattua häntä Isles-maalin takana. Saarelaisilla on jo ennestään kaksi puolustajaa, Andy Sutton ja Chris Campoli, loukkaantuneena. Kaikki kolme sairastupalaista tulevat olemaan sivussa useampia viikkoja.

Hecht sivussa ainakin kaksi viikkoa


Buffalo Sabresin keskushyökkääjä Jochen Hechtin loukkaantunut sormi on joudutta leikkaamaan. Leikkauksesta toipumiseen menee ainakin seuraavat kaksi viikkoa.

Loukkaantuminen tapahtui New York Islandersia vastaan pelatun ottelun toisessa erässä. Hecht oli ehtinyt tehdä jo pelin ensimmäisessä erässä kauden avausmaalinsa.

Hecht on jo kolmas Sabres-sentteri sairastuvalla. Tim Connolly kärsii selkävaivoista ja Hechtin tavoin Paul Gaustad toipuu käsileikkauksesta.

Losin Johnson pitkälle sairaslomalle


Los Angelesin nuori puolustaja Jack Johnson loukkasi olkapäänsä sunnuntaisessa San Jose Sharksia vastaan käydyssä ottelussa. Vamma on niin vakava, että Johnson joutuu olemaan sivussa jopa kolme kuukautta.

Johnsonin loukkaantuminen on paha takaisku Los Angelesille, sillä hänen odotettiin nousevan tällä kaudella jopa joukkueen ykköspakiksi. Johnson on alunperin Carolinan Hurricanesin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2005, koko tilaisuuden kolmas valinta. Kun Carolina ei onnistunut tekemään sopimusta Johnsonin kanssa, niin seura kauppasi Oleg Tverdoskinn sekä Johnsonin oikeudet Losiin vaihdossa Tim Gleasoniin ja Eric Belangeriin.

Täydentääkseen pakkivajettaan Los Angeles poimi waivers-listalta Detroit Red Wingsissä muutaman ottelun pelanneen Kyle Quinceyn. Pääasiassa Quinceyn viimeiset kolme kautta ovat kuluneet Red Wingsin farmissa Grand Rapidsissa.

Ensimmäisen viikon tähdet valittu


Ensimmäisen NHL-viikon tähdistö on valittu. Ykköstähti oli Vancouverin Daniel Sedin, kakkonen Floridan Darryl Booth sekä kolmonen New Jerseyn Martin Brodeur.

Vancouver voitti kahdesti Calgaryn, ja Sedin teki otteluissa viisi pistettä (2+3). Jälkimmäisessä ottelussa ruotsalainen osui kahdesti, joista toinen oli voittomaali jatkoajalla.

Booth teki avausviikolla kolme maalia ja antoi yhden syötön. Carolinan kaadossa tehot 1+1 eivät auttaneet, vaan Panthers kärsi tappion. Kaksi päivää myöhemmin Atlantaa vastaan hän osui kahdesti. Sedinin tapaan hän onnistui tekemään voittomaalin jatkoajalla.

Martin Brodeur avasi kautensa kahdella voitolla. New Jersey kaatoi sekä New York Islandersin että Pittsburgh Penguinsin maalein 2-1. Koska jälkimmäinen tapahtui vasta jatkoajalla, maalikeskiarvo tippui lukemiin 0,97. Yhteensä Brodeur torjui otteluissa 39 laukausta. Hänen uran voittojen määrä on nyt 540, vain 11 vähemmän kuin Patrick Royn ennätys.

Alberts Philadelphiaan

Boston Bruins on kaupannut puolustaja Andrew Albertsin Philadelphia Flyersiin. Bostonin suuntaan matkasi hyökkääjä Ned Lukacevic ja ehdolllinen varausvuoro.

Alberts on Bostonin viides varaus, kaikkiaan tilaisuuden 179 otto, vuodelta 2001. Puolustavana puolustajana tunnetty Alberts on tehnyt 181 NHL-ottelussaan yhden maalin ja antanut 18 syöttöä. Albertsin myymällä Bruins kevensi palkkabudjettiaan 1,25 miljoonalla taalalla. Lukacevic ei ole pelannut NHL:ssä otteluakaan, vaan on viettänyt tähän astisen ammattilaisuransa farmisarjoissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle