NHL: Brodeur 500 voiton kerhoon

NHL / Uutinen
Vilkkaalla NHL-kierroksella kolme neljästä suomalaisvahdista siivitti joukkueensa voittoihin. Toronton Vesa Toskala pelasi nollapelin Ottawaa vastaan. Kierroksen todellinen maalivahtisankari oli kuitenkin Martin Brodeur, joka saavutti NHL-historian toisena maalivahtina 500 voiton rajapyykin.

New Jersey Devilsiä koko NHL-uransa edustanut Martin Brodeur jahtaa tosissaan Patrick Royn kaikkien aikojen voittoennätystä. Brodeur johdatti joukkueensa 6−2-voittoon Philadelphiasta ja saavutti sitä myötä uransa 500. voiton. Roy torjui urallaan 551 voittoa, joten 35-vuotiaalla Brodeurilla on hyvät mahdollisuudet rikkoa ennätys ensi kaudella, jos hän pysyy terveenä.

Samassa ottelussa vastustajan maalivahdeilla oli huomattavasti synkempi ilta. Philadelphian maalinsuulla aloittanut Martin Biron torjui kahdessa erässä 18 laukausta päästäen neljä maalia. Sen jälkeen Biron teki tilaa Antero Niittymäellä, mutta suomalaisvahdin esitys ei ollut sen juhlavampi. Devils sai kolmannessa erässä vain kaksi laukausta kohti maalia, mutta niistä molemmista syntyi maali. Niittymäen illan torjuntaprosentiksi jäi tylysti nolla.

Niittymäkeä lukuun ottamatta suomalaisvahdeilla oli vahva ilta lauantaina. Parhaimmin onnistui nollapelin pitänyt Vesa Toskala. Toskala piti liigan kärkijoukkue Ottawan nollilla torjumalla 24 laukausta, kun Toronto voitti 3−0.

− Me juuri voitimme todennäköisesti tämän liigan parhaan joukkueen. Toivottavasti tämä voitto antaa meille lisää itseluottamusta, sillä meidän esityksemme ovat heilahdelleet, Toskala sanoi uutistoimisto AP:lle.

Voittoihin ylsivät myös Miikka Kiprusoff ja Hannu Toivonen. Kiprusoffin Calgary haki Albertan paikallistaistossa 3−1-vierasvoiton Edmontonista. Toivonen sai urakoida täydet 65 minuuttia ja rankkarikisan ennen kuin St. Louis kellisti Nashvillen maalein 4−3. Vasta kauden neljättä otteluaan pelannut Toivonen sai torjua 35 kertaa voiton eteen.

− Hän tosissaan seisoi siellä päällään, etenkin rangaistuslaukauskisassa. Hän teki valtavia torjuntoja ja pelasi ehjän esityksen meidän hyväksemme. Ja hän on aivan loistava ja kovasti töitä tekevä kaveri, joten oli hieno saada voitto hänelle, suitsutti joukkuekaveri Paul Kariya AP:n haastattelussa.

Bryzgaloville nollapeli debyytissä

Anaheim Ducksin maalivahtitilanteessa tapahtui muutoksia kuluneella viikolla, kun Ilja Bryzgalov asetettiin waivers-listalle. Tähtivahti Jean-Sebastien Gigueren asema ankkojen tukipilarina vahvistui siis entisestään.

Lauantaina Giguere loisti joukkueensa maalilla totuttuun tapaan, kun Anaheim voitti San Josen rankkareilla 2−1, mutta Phoenixiin siirtynyt Bryzgalov pisti vielä paremmaksi ja pelasi nollapelin. Ensimmäistä kertaa kojoottien maalia vartioinut venäläinen vakuutti heti uuden työnantajansa 28 torjunnalla. Phoenix tarvitsi voittoon vain yhden maalin. Sen teki hyökkääjä Shane Doan.

− Anaheimia oli siunattu kahdella hyvällä maalivahdilla, joten nyt oli aika saada Bryzgaloville mahdollisuus jossain muualla. Varmaan kaikki ovat ajatelleet, että hän pystyy olemaan ykkösvahti, Doan sanoi ja viittasi Bryzgalovin vahvoihin otteisiin pudotuspeleissä kaksi vuotta sitten.

Montrealissa sattui ja tapahtui

Montrealissa kotijoukkue Canadiens voitti Bostonin 7−4, ja seitsemän eri punapaitaa sai nimensä maalintekijöiden kirjoihin. Yksi heistä oli Saku Koivu. Koivun iltapuhde oli muutenkin vilkas, sillä hän sai maalin lisäksi yhden syöttöpisteen ja yhteensä kuusi jäähyminuuttia.

Kamppailussa oli lähellä leimahtaa isosti, kun kolmannessa erässä Bostonin nelosketjun hyökkääjä Jeremy Reich kampitti vauhdista Montreal-vahti Carey Pricen. Jälkipuinti käytiin nyrkein. Hetkeä myöhemmin Bruinsin Mark Stuart alkoi huitoa Andrei Kostitsinia Montrealin hyökkäysalueella, ja lopulta hekin päätyivät tappelemaan.

Tämän jälkeen Canadiensin valmentajakaksikko Guy Carbonneau−Kirk Muller kävi kuumana Bostonin valmentajan Claude Julienin suuntaan. Valmentajien välinen huutokilpailu rauhoittui lopulta, mutta ottelu ei. Kolmannen erän lopussa nähtiin vielä tappelut Zdeno Charan ja Guillaume Latendressen sekä Mark Stuartin ja Tom Kostopoulosin välillä. Ottelussa jaettiin yhteensä reilut sata jäähyminuuttia, mutta Suomeen verratessa on muistettava, että tappelut eivät helposti johda ulosajoihin ja pelirangaistus merkataan tilastoihin kymmenen minuutin jäähynä.

Yön NHL-tulokset ja suomalaistilastot

Los Angeles−Phoenix 0−1

Niko Kapanen PHX: 0+0, 0, 2 min, 10.36

Montreal−Boston 7−4

Saku Koivu MTL: 1+1, +1, 6 min, 17.43

Petteri Nokelainen BOS: 0+0, -1, 0, 6.18

Tuukka Rask BOS: luukkuvahtina

Carolina−Florida 2−1

Olli Jokinen FLA: 0+1, -1, 0, 26.11

Ville Peltonen FLA: 0+0, 0, 0, 12.45

Toronto−Ottawa 3−0

Vesa Toskala TOR: 24/24 torjuntaa

Philadelphia−New Jersey 2−6

Kimmo Timonen PHI: 0+1, -4, 0, 27.26

Sami Kapanen PHI: 0+0, -2, 0, 11.04

Lasse Kukkonen PHI: 0+0, -3, 2, 14.13

Antero Niittymäki PHI: 0/2 torjuntaa, 20.00 (3. erä)

Detroit−Chicago 3−5

Valtteri Filppula DET: 0+0, -2, 0, 13.15

Tuomo Ruutu CHI: 0+0, 0, 2 min, 17.00

Pittsburgh−NY Rangers 3−4 ja

Jarkko Ruutu PIT: 0+0, -1, 7 min, 5.50

San Jose−Anaheim 1−2 rl

Nashville−St. Louis 2−3 rl

Hannu Toivonen STL: 35/37 torjuntaa

Edmonton−Calgary 1−3

Miikka Kiprusoff CGY: 15/16 torjuntaa

» Lähetä palautetta toimitukselle