Autiosaari

NHL / Artikkeli
Vanha halli, sijainti pitkällä kaupungin ulkopuolella ja huono menestys. New Yorkin alueen kolmosjoukkueen Islandersin näkymät eivät ole erityiset valoisat, eikä alkava NHL-kausi näytä tuovan niihin juurikaan parannusta.

New York Islandersin mielenkiintoisimmat henkilöuudistukset ovat muutaman viimeisen kauden aikana liittyneet joukkueen johtoportaaseen. Omistaja Charles Wang ja varamaalivahdista GM:ksi siirtynyt Garth Snow pyörittävät toimintaa omalla hyvää kommunikaatiota painottavalla johtamistyylillään.

Pitkän tauon jälkeen NHL-valmentajaksi palannut Ted Nolan aloitti ensimmäisellä kaudellaan positiivisesti, mutta viime kaudella ilmaan nousivat taas puheet huonoista suhteista niin pelaajiin kuin seurajohtoon. Nolan saikin lähteä kesällä huolimatta sopimuksesta, jota oli jäljellä vielä vuosi.

Uudeksi valmentajaksi löytyi AHL:n Providence Bruinsia viimeiset vuodet valmentanut Scott Gordon. AHL:n parhaaksi valmentajaksi valittu Gordon saa eteensä kovan tehtävän rakentaa Islandersin materiaalista toimiva joukkue. Toisaalta uudet ja tuoreet ideat voivat raikastaa joukkueen esityksiä, eivätkä suuret paineet voi ainakaan painaa miehen harteita.

DiPietro suurin tähti

Islandersin suurin tähti löytyy maalin suulta. Aikoinaan koko draftin ykkösvaraus ja 15 vuoden sopimuksen mies, Rick DiPietro onkin suuressa roolissa Islandersin menestyksessä. DiPietro pelaa käytännössä niin paljon kun pystyy. Suuri kuorma onkin tuonut mukanaan loukkaantumisia, joihin joukkueella ei olisi varaa.

Viime kaudella AHL:ssä pelannut Joey MacDonald sai yhden suunnan sopimuksen ja entinen kakkosvahti Wade Dubielewicz lähti tieltä pois KHL:ään. Montrealin organisaatiossa viimeiset neljä vuotta pelannut Yann Danis on myös mukana maalivahtikuvioissa.

Puolustuksessa joukkueella on esitellä kesän ykköshankinta, Montrealista tullut Mark Streit. Viiden vuoden sopimuksen tehnyt Streit oli Canadiensissa erittäin tehokas etenkin ylivoimalla. Islandersissa hän pelaa puolustajana tasakentällisin, kun taas Montrealissa mies istutettiin laiturin rooliin. Islandersin ylivoimassa muut miehet eivät ole samaa tasoa kuin Streitin viime vuoden joukkuetoverit, joten 62 pisteen saldon toistaminen on todella vaikeaa.

Puolustukseen aikaisempina kesinä vapaina agentteina liittyneet Brendan Witt ja Andy Sutton ovat kyllä kovaotteisia, mutta eivät missään nimessä nopeita pelaajia. Nuoret Chris Campoli ja Bruno Gervais olisivat modernimpia puolustajia, mutta heidän otteensa ovat ailahdelleet liikaa NHL-tasolla. Radek Martinek pystyy monipuoliseen peliin ja kerääkin suuret minuutit takalinjoilla.

Puolustuksen tasosta kertoo se, että Islander teki harvinaisen waiver-poiminnan, kun se otti naapurijoukkue Rangersin harjoitusleiriltä farmiin lähettämän itävaltalaisen Thomas Pöckin riveihinsä. Nähtäväksi jää saako mies raivattua itselleen paikan pelaavaan kokoonpanoon.

Hyökkäys heikoilla

Hyökkäyksen runko on koottu lähinnä muiden joukkueiden ylijäämäpelaajista. Mike Comrie – Bill Guerin kaksikko aloitti viime kauden lupaavasti, mutta tahti hiipui vuoden edetessä. Kesän hankinta hyökkäykseen oli 37-vuotias Doug Weight, joka sai kasaan viime kaudella 37 pistettä St. Louisissa ja Anaheimissa. Weightiltä odotetaan panosta joukkueen ylivoimapelaamisen parantamiseen.

Hyökkäystä heikensi monen runkopelaajan lähteminen. Vaikka Pittsburghiin siirtyneet Miroslav Satan ja Ruslan Fedotenko eivät onnistuneet erityisen hyvin, olivat he silti rutinoituneita NHL-pelaajia. Myös Josef Vasicek ja Shawn Bates ovat siirtyneet syrjään.

Aukot materiaalissa antavat hyvät mahdollisuudet nuorille hyökkääjille. Aiemmin puolittain paikkaansa joukkueessa ottaneet Jeff Tambellini ja Blake Comeau ovat isoissa rooleissa. Eniten odotetaan kuitenkin vahvarakenteiselta laituri Kyle Okposolta. Okposo pelasi viime kauden lopussa yhdeksän NHL peliä, joissa hän merkkautti viisi pistetä. Viime kesän ykkösvaraus, 18-vuotias hyökkääjä Josh Bailey saattaa aloittaa kauden NHL:ssä

Vain vähän peliaikaa viime kaudella saaneen Sean Bergenheimin mahdollisuudet isompaan rooliin näyttävät myös paremmilta. Jesse Joensuun ensimmäinen kokonainen kausi Pohjois-Amerikassa menee AHL:n puolella.

Puolustavammista rooleista löytyvät NHL:n superkiertolainen Mike Sillinger, joka aloittaa jo lähes sensaatiomaisesti kolmannen peräkkäisen kautensa samassa joukkueessa, ja kotiyleisön suosikki, jokaisessa tilanteessa taklaava Trent Hunter.

Välivuosia

Islandersin tavoitteet alkavalle kaudelle eivät voi olla erityisen korkealla. Pudotuspelipaikka olisi voitto uudelle valmennukselle ja osoitus pelitavan toimimisesta. Pelaajien houkutteleminen seuraan tulevina vuosina voisi olla myös helpompaa, jos systeemit tiedettäisiin hyviksi.

Joukkueen johdossa ajetaan uutta hallihanketta, joka nostaisi Islandersin resursseja huomattavasti ylöspäin. Tällä hetkellä jääkiekkotoiminta vaikuttaa enemmänkin siltä, että seurassa pidetään välivuosia ja toivotaan, että joku asia muuttaa jossain vaiheessa. Ennen sitä Islanders ei voi toivoa suuria menestyksiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle