Mielipide

Tiukkojen tilanteiden kapteeni

NHL / Kolumni
Hall of Fameen juuri valitussa Mark Messierissä tiivistyy kapteeniuden syvin olemus. Pitkän ja merkittävän uran pelannut Messier ei koskaan epäröinyt johtaa joukkuetta omalla esimerkillään. Nyt eläkepäiviään viettelevä kuusinkertainen Stanley Cup –voittaja pohtii jo paluuta kiekkomaailmaan.

Mark Messier kutsuttiin maanantaina Hall of Fameen yhdessä Ron Francisin, Al MacInnisin, Scott Stevensin ja Jim Gregoryn kanssa.

Kauteen 2003-2004 lopettanut Messier on viettänyt eläkevuosiaan tiiviisti perheensä parissa ja hyväntekeväisyyttä harjoittaen. 25 vuotta kiekkoillut mies myöntää kuitenkin veren vetävän jääkiekon pariin. Helmikuussa mies ilmoitti julkisesti olevansa kiinnostunut New York Rangersin GM:n virasta.

– En hae tällä hetkellä aktiivisesti mihinkään työhön, mutta toivon pääseväni kuvioihin mukaan jossain vaiheessa elämääni. Uskon pelivuosieni myötä oppineeni monia asioita, joita voisin hyödyntää. Jääkiekko on kuitenkin se asia, jonka osaan parhaiten.

Sanojensa mittainen mies

Messier on ainoa pelaaja, joka on kapteenina johdattanut kaksi eri NHL-joukkuetta mestaruuteen sakka. Kuudesta Stanley Cup –voitosta muistetaan parhaiten vuoden 1990 mestaruus, jolloin Messier johdatti Oilersin mestaruuteen ilman entistä ketjukaveriaan ja hyvää ystäväänsä Wayne Gretzkyä, sekä vuoden 1994 mestaruus New York Rangersin riveissä. Messier ei osaa, eikä halua, tehdä tärkeyseroa näiden mestaruuksien välille.

– Tätä on kysytty minulta monesti. En koskaan ole osannut iloita siitä, että voitimme ilman Waynea. Enemmänkin olin surullinen, että hän ei ollut enää mukana. New Yorkin mestaruus oli tavallaan samanlainen kuin ensimmäinen mestaruutemme Oilersissa. Se oli jotain aivan uutta ja kukaan ei oikein tiennyt miten suhtautua asiaan.

Vaikka Messier on tehnyt runkosarjassa toisiksi eniten pisteitä kaikista NHL-kiekkoilijoista, hänet muistetaan ennen kaikkea tärkeiden pudotuspeliotteluiden miehenä. Yhtenä legendaarisimmista tapauksista NHL:n pudotuspelin historiassa tullaan muistamaan ”Moosen” lupaus medialle vuoden 1994 itäisen konferenssin finaaleissa.

Rangers oli otteluvoitoissa häviöllä New Jersey Devilsille 3-2, kun kapteeni astui median eteen ja lupasi voiton kuudennesta pelistä. Kyseisessä ottelussa Messier ampui kolmannessa erässä hattutempun ja kuroi kiinni Devilsin kahden maalin johtoaseman.

Lopulta Rangers voitti ottelusarjan ja eteni Stanley Cup –voittajiksi ensimmäistä kertaa 54 vuoteen. Messias oli lunastanut odotukset ja samalla sinetöinyt paikkansa kiekkomaailman suurimpien joukossa.

Johtajuus tulee kokemuksen kautta

Edmontonin kolmannella kierroksella vuonna 1979 varaama Messier tunnustetaan kiistattomasti yhdeksi kaikkien aikojen kapteeneista. Messier uskalsi vaatia joukkuetovereiltaan, mutta tiukoissa paikoissa mies vaati vielä enemmän itseltään. Miehen itsensä mielestä johtajuus on monen osan summa.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että johtajaksi kasvetaan, eikä synnytä. Olen saanut koko urani pelata ihmisten kanssa, joista olen voinut oppia muuallakin kuin kaukalossa. Kokemuksen myötä joutuu tekemään päätöksiä. Joskus valitsee oikein, joskus väärin. Virheistä ja itsensä koettelemista oppii ja uskon hyvän johtajuuden syntyvän tätä kautta.

Messierin mukaan hyvän johtajuuden edellytys on hyvä työympäristö, jossa kaikki sitoutuvat asiansa puolesta.

– Vaikka kuinka haluaisi, niin kukaan ei voi voittaa yksinään. Se on vain mahdotonta jääkiekon kaltaisessa joukkuelajissa.

Messier on ollut myös onnekas. 1756 runkosarjaottelua on uskomaton määrä pelejä, katsoipa sitä miltä kantilta tahansa. Pitkän uransa aikana Messier onnistui välttämään pahemmat loukkaantumiset.

– Minulla on ollut loukkaantumisten suhteen uskomattomasti tuuria. Minulle on tehty vain yksi leikkaus olkapäähäni ja sekin oli pieni operaatio, joka tehtiin urani loppupuolella.

Kovinta Messierille loukkaantumisessa oli saman pelintason saavuttaminen, jolla hän oli pelannut ennen loukkaantumisia.

– Paluu ja huippukunnon kaivaminen esiin oli aina henkisesti raskasta. Arvostan äärettömän paljon Steve Yzermanin ja Joe Nieuwendykin kaltaisia pelaajia, jotka ovat kokeneet paljon loukkaantumisia mutta palanneet aina ja tehneen pitkän uran. Se ei yksinkertaisesti ole helppoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle