Martin Brodeur on NHL:n tasaisin torjuja

NHL / Haastattelu
Martin Brodeur nollasi viime viikon perjantaina Philadelphia Flyersin 2-0 New Jerseyn ottaessa pisteet kotihallissaan. Voiton myötä 34-vuotias kanadalaismaalivahti nousi kaikkien aikojen voittotilastossa toiseksi ja nollapelitaulukossa kolmanneksi.

Brodeur ohitti 462:lla voitollaan Floridan Ed Belfourin. Piikkipaikkaa pitää yhä Patrick Roy, jolla on kasassa huimat 551 voittoa. Nollapelitilastossa Brodeur puolestaan kipusi kaikkien aikojen tilastossa jaetulle kolmannelle sijalle yhdessä Hall Of Fame -legenda Glenn Hallin kanssa 84 nollapelillään.

- Olin onnellisissa asemassa siinä mielessä, että suurin osa nollapeleistäni tuli puolustusvoittoisella aikakaudella. Tämän päivän NHL:ssä nollapelien saavuttaminen on paljon vaikeampaa. Se on varmaa, että Terry Sawchukin nollapeliennätys on nykykiekossa äärimmäisen vaikea saavuttaa.

Brodeur on ollut Devilsin kiistaton lukko jo yli vuosikymmenen ajan. Viimeisen kymmenen kauden aikana kanadalainen on pelannut jokaisella kaudella vähintään 70 ottelua. Brodeurin tasaisuudesta kertoo jotain hänen tilastonsa: hänen torjuntaprosenttinsa ei ole kertaakaan ollut alle 90 prosentin ja huonoimmallakin kaudella hänen päästettyjen maalien keskiarvonsa on ollut 2,57.

- En osaa sanoa mistä tasaisuus tulee. Kai se on rakkaus lajia kohtaan, jonka takia jaksan yrittää parhaani jokaisessa ottelussa. Olen myös äärimmäisen onnellisessa tilanteessa organisaation suhteen. Devils on tukenut minua valtavasti koko urani ajan.

Brodeur myöntää sääntömuutosten muuttaneen paljon myös maalivahtien pelaamista. Suurimmaksi tekijäksi hän nostaa lisääntyneet erikoistilanteet.

- Ylivoimapelaamista on paljon ja muutenkin pelaaminen tapahtuu tällä hetkellä paljon hyökkäämisen ehdoilla. Pelaajat pääsevät nykyään paljon useammin vapaisiin paikkoihin. Vielä muutama kausi saatoin pelata useammankin nollapelin, jossa jouduin torjumaan ottelussa vain reilut kymmenkunta kertaa. Enää tuollaisia pelejä ei tule oikeastaan ikinä, Brodeur nauraa.

Aikakausia menee ja tulee, Brodeur säilyy

Vielä 1990-luvulla eurooppalaiset maalivahdit olivat harvinaisuuksia NHL:ssä. Suurin osa hyvistä maalivahdeista tuli Quebecistä. Nyt tilanne on heilahtanut lähes päälaelleen. Suomen vahva tilanne ei ole jäänyt Devils-ikonilta huomaamatta.

- Euroopasta tulee uskomattoman paljon hyviä maalivahteja. Kiprusoffin ja Lehtosen lisäksi Bostonin nuori veskari Hannu Toivonen tekee hyvää työtä. Se on vain hienoa, että hyviä maalivahteja tulee ympäri maailmaa, eikä pelkästään Pohjois-Amerikasta.

Brodeur näkee maalivahtitilanteen menevän NHL:ssä aaltomaisissa sykleissä.

- Patrick Roy dominoi yksinään 80-luvun lopulla ja 90-luvun alkupuolella. Tuolloin oli paljon muitakin Quebec-lähtöisiä maalivahteja. Tämän jälkeen eurooppalaiset vahdit alkoivat tehdä läpimurtoa Dominik Hasekin johdolla. Muutaman eurooppalaisen vahdin läpilyöminen varmasti antoi lisää uskoa monelle ja tätä kautta syntyi positiivinen kierre, joka näkyy tällä hetkellä eurooppalaisten maalivahtien määrässä.

Brodeur on iästään huolimatta yhä yksi NHL:n dominoivimmista maalivahdeista. Kolminkertainen Stanley Cup -voittaja ei näe valtavassa ottelumäärässään mitään ongelmaa.

- Olen tottunut alusta lähtien pelaamaan paljon, joten suuret pelimäärät eivät ole minulle ongelma. Yritän aina verrata itseäni kenttäpelaajiin. Scott Stevens pelasi 36- ja 37-vuotiaana täydet kaudet, eikä pyytänyt kertaakaan ottelupäivää vapaaksi. Pyrin samaan niin kauan, kun olen avuksi joukkueelleni.

Brodeur tiedostaa oman uransa olevan jo ehtoopuolella. NHL:n maalivahtitilanne ei miestä kuitenkaan huoleta.

- Katso nyt vaikka Kari Lehtosta. Uskon hänen olevan tulevaisuudessa ehdottomasti todellinen tekijä, jonka avulla Atlanta voi edetä vielä todella pitkälle. Lisäksi Henrik Lundqvistissa on potentiaalia. New York ja erityisesti Rangers eivät ole nuorelle maalivahdille mikään helpoin paikka pelata. Pittsburghissa on tällä hetkellä valtavasti potentiaalia joka osa-alueella ja uskon myös heidän maalivahtinsa Marc-Andre Fleuryn tulevaisuuden näyttävän kirkkaalta. Hänessä on ainesta nousta todelliseksi huippuveskariksi.

Sarjassa vähän yllätyksiä

New Jersey Devils on pelannut alkukauden hyvin ja taistelee tiukasti Atlantin divisioonan kärkisijasta yhdessä New Yorkin muiden joukkueiden kanssa.

- Philadelphian heikko alkukausi on ollut minulle suuri yllätys. Heillä on hyvä joukkue, jossa on paljon hyviä pelaajia. Uskon heidän kääntävän kurssin vielä vähitellen parempaan suuntaan. Muista joukkueista Anaheim ja Buffalo ovat olleet juuri niin vahvoja, kuin etukäteen kuviteltiin. Phillyn lisäksi ehkä Ottawa on ollut pienoinen pettymys. Odotin heidän dominoivan enemmän.

NHL-vahdit pelaavat nyt toista kautta pienennetyillä varusteilla. Brodeurin mukaan se näkyy maalivahtien pelaamisessa yllättävän vähän.

-Työsulun takia sopeutumisaikaa oli reilusti. Vuoden pelaamattomuus näkyi varmasti monen otteissa, mutta nyt kaikki ovat jälleen saaneet rytmistä kiinni. Väitän, että muuttunut pelityyli on tuottanut maalivahdeille enemmän vaikeuksia kuin pienentyneet varusteet.

Brodeur on ainoa maalivahti, joka on torjunut kymmenenä kautena peräkkäin joukkueelleen vähintään 30 voittoa. Mikäli ihmeitä ei tapahdu, kuluvan kauden jälkeen kaksinkertaisella Vezina-voittajalla on yli 30 voiton kausia kasassa jälleen yksi enemmän.

» Lähetä palautetta toimitukselle