NHL:n kuumat perunat, viikko 47

NHL / Artikkeli
Tällä kertaa pelaajista palstatilaa saavat muun muassa Peter Mueller, Brendan Shanahan ja Rich Peverley, joukkueista vastaavasti Chicago Blackhawks.

Kuluvan kauden ajan Jatkoajan NHL-toimittajat ilmaisevat viikoittain ja kuukausittain mielipiteitään erinäisistä ajankohtaisista NHL-tapahtumista.

Viime kaudella säväyttäneistä tulokkaista mm. Peter Mueller, Patrik Berglund ja Luke Schenn ovat olleet selkeästi vaisumpia tällä kaudella. Onko kyseessä vain "sophomore slump" vai jotain muuta?

Hurmerinta: Muellerin kohdalta on sanottava, että muillakin Phoenixin nuorilla, kuten Mikkel Boedkerilla ja Kyle Turrisilla on myös ollut vaikeaa. Vaikka joukkuetta valmentajan vaihtuminen varmasti auttoi, niin nuorille se ei ollut hyvä asia. Schenn on menettänyt hieman asemiaan parin uuden pakin myötä. Nyt häneltä myös odotetaan enemmän, kuva The Hockey Newsin kausikirjan kanteen ja niin edespäin. Berglundilla on ollut valmentajan kanssa ongelmia ja se näkyy pelissä.

Kröger: Schennin Maple Leafs on liigan krooninen katastrofijoukkue, Berglundin Blues oman divisioonansa jumbo ja Muellerin Coyotes kamppaili vielä kauden alla olemassaolostaan ilman tietoa tulevasta päävalmentajasta. Joten lähtökohdatkaan nuorten miesten kaudelle eivät olleet ideaalit.

Tulee kuitenkin muista, että nämä herrat ovat vielä nuoria ja kehittyvät koko ajan. Annetaan heille aikaa ja 'slump' taittuu varmuudella.

Brendan Shanahan lopetti uransa. Mitä siitä jäi parhaiten mieleen?

Hurmerinta: Detroitilta puuttui kovuutta vuosien 1995 ja 1996 pudotuspeleissä, joten Shanahanin tulo oli todella tärkeä osa mestaruuksia. Ei sovi unohtaa myöskään muita arvokkaita voittoja Kanadan paidassa. Myös hänen vaikutuksensa työsulun jälkeen tapahtuneisiin sääntömuutoksiin on nostettava esiin.

Kröger: Shanahan muistetaan kaukalossa armottomana ratkaisijana, loistavana maalintekjänä ja voimalaiturin prototyyppinä sekä luonnollisena johtajana. Kaukaloiden ulkopuolella mies toimi innokkaana pelaajayhdistysaktiivina ja voisikin kuvitella miehen jatkavan työntekoa pelaajauransa jälkeenkin hänelle rakkaan ammattiyhdistyksen parissa. Minulle henkilökohtaisesti Brendan Shanahan tuo mieleen lukuisat tärkeät voitot ja menestyksen kaukaloissa.

Videotarkistukset puhuttavat. Esimerkiksi Detroitilta hylättiin Dallasia vastaan maali. Onko systeemi täysin toimiva?

Hurmerinta: Tuo tapaus osoittaa, että videotarkistuskaan ei ole aukoton. Maali hylättiin sen takia, että tuomari oli aikeissa viheltää pelin poikki ennen kuin kiekko oli maalissa. Sitä oli toki vaikea selvittää videolta, koska kiekkoa maalissa ja erotuomaria oli mahdoton nähdä samaan aikaan kuvissa.

Kröger: Ei varmaankaan täysin toimiva, kuten ei liene mikään ihmisen kehittämä systeemi, mutta suunta on oikea. Tekniikka kehittynee kuitenkin koko ajan, joten lienee vain ajan kysymys, kun videosysteemi paranee. Kärsivällisyyttä vaaditaan tässäkin asiassa.

Chicago on huhujen mukaan lähellä jatkosopimusta kolmikon Kane-Toews-Keith kanssa. Joukkue on kuitenkin tiukoilla palkkakaton suhteen. Mitä pitäisi tehdä?

Hurmerinta: Tuo kolmikko on sen verran tärkeä joukkueelle, että muutokset on syytä tehdä muualla. Brian Campbellin palkka on kestämätön. Kun sopimus on vielä tasainen joka vuodelle, niin edes joukkueilla, jolla on palkkakatossa reilusti tilaa mutta ei niin paljon rahavaroja, ole välttämättä kiinnostusta häneen. Ulosostamisesta saisi noin 4,5 miljoonaa tilaa, mutta onko sekään hyvä ratkaisu? Hyökkääjistä joku kolmikosta Dave Bolland-Kris Versteeg-Dustin Byfuglien on todennäköisesti pakko myydä.

Kröger: Niinpä. Tässä näkyy nyt valitettavan selkeästi edellisen Hawks-GM Dale Tallonin 'toilailut': Blackhawks-johdossa ollaan mahdottoman tehtävän edessä, kun menestyksen kannalta olisi elintärkeää saada nuoret avainhahmot lukittua pitkiin sopimuksiin. Ei vain ole rahaa.

Valitettavasti käynee niin, että joku em. kolmikosta vaihtaa maisemaa kauden aikana. Mutta kuka? Kane on joukkueen hyökkäyspelin kapellimestari, Toews kapteenina Hawks-miehistön sydän ja Keith puolustuksen suvereeni johtaja ja tuleva Norris-kandidaatti. En kadehdi Stan Bowmanin ja kumppaneiden työsarkaa.

Atlantan Rich Peverley on yksi kauden suurimmista yllättäjistä. Millaisiin saldoihin hänellä on koko kaudella mahdollisuuksia?

Hurmerinta: Vaikka tämän hetken tahti kertoisi jopa sadasta pisteestä, en siihen usko. Silti noin piste per peli eli noin 80 pistettä olisi jo loistava saldo. Atlanta voi kiittää Nashvillea hänen poispäästämisestään. Sopimuskin on pariksi seuraavaksi vuodeksi, ja jos hän jatkaa näin, hän on NHL:n alipalkatuin.

Kröger: Laimeasti sanottuna sellaisiin lukemiin, jollaisista 27-vuotias ontariolainen ei ole vielä koskaan osannut uneksiakaan. Alkukaudenhan mies on nakuttanut miltei syötön per ottelu-tahtia ja on koko liigan pistepörssissä juuri kymmenen parhaan listan ulkopuolella. Vaikka tahti laantuisikin, on kausi jo tähän mennessä ollut suuri menestys. Veikataan nyt, että mies sijoittuu liigan pistepörssissä kolmenkymmenen parhaan joukkoon ja uusi tähti on syntynyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle