TuTon pörssiykkönen Topi Riutta Jokipoikiin

MESTIS / Uutinen
TuTon pistepörssin ykkönen Topi Riutta vahvistaa ensi kaudella Jokipoikia. Muita uusia tulokkaita Mestikseen valmistautuvan nousijajoukkueen riveissä ovat Jukureista siirtyvä Perttu Ahvenainen sekä paluumuuttajat Ville Partanen (SaiPa A) ja Pekka Sorsa (JYP A). Joensuulaisseuralla on nyt yhteensä 21 pelaajasopimusta.

Topi Riutta on eittämättä uusista vahvistuksista mielenkiintoisin nimi ja samalla melkoinen yllätyssiirto. 24-vuotias Riutta on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt nähdä useita seuroja ja kirjauttanut tililleen myös 48 SM-liigaottelua JYPin riveissä.

Riutta on alkujaan Heinolan Kiekon kasvatti, mistä hän siirtyi C-juniori-ikäisenä Lahteen. Pelicansista Jyväskylään nuorukaisen tie vei vuonna 1998 ja siellä hän viihtyi kolme kautta: ensin kaksi vuotta JYPissä ja sitten vuosi Mestiksen Diskoksessa. Vuonna 2000 Riutta sai myös kunnian pukea päälleen leijonapaidan nuorten MM-kisoissa.

Jyväskylästä Riutta suuntasi Kokkolaan. Visiitti Hermeksessä jäi puolen vuoden mittaiseksi ja joulutauolla mies siirtyi Uudenkaupungin Jääkotkiin. Autokaupungissa Riutta viihtyi UJK:n putoamiskevääseen 2003 asti. Uusi osoite löytyi tällä kertaa lähempää ja viime kauden Riutta pelasi TuTossa.

Kausi Turussa oli Riutalta henkilökohtaisesti hyvä, vaikka seura karsintasarjaan muun muassa Jokipoikien seuraksi joutuikin. 181-senttinen Riutta tekaisi runkosarjassa tehot 13+19 ja karsinnoissa syntyi vielä päälle 3+1. Näillä lukemilla hän voitti TuTon sisäisen pistepörssin.

Jatkosopimus TuToon ei kuitenkaan tarpeen mukaan sekä laidassa että keskellä pelaamaan pystyvää hyökkääjää kiinnostanut. Topi Riutta teki rohkean päätöksen ja päätti lähteä hakemaan uusia haasteita toiselta puolen Suomea. Siviilipuolen asiatkin järjestyivät nohevasti, sillä hän pystyy jatkamaan Turussa aloittamiaan hallinnon opintoja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa.

- Joensuussa tuntuu olevan rempseä meininki, seura on juuri noussut ja puhtia täynnä. Tuollaiseen kelkkaan on hyvä hypätä. Varis (Jouni) se sieltä soitteli useamman kerran ja sai kai sitten vähän ylipuhuttua, Riutta naurahtaa.

Topi Riutta käväisi viimeksi pelaamassa Joensuussa Mestiksen karsintasarjassa. TuTo haki tärkeän voiton Joensuusta, mutta vastaavasti Jokipojat onnistui nipistämään sittemmin Kupittaalta arvokkaan pisteen.

- Jokipojat vaikutti jo karsinnassa iskukykyiseltä joukkueelta, siellä näytti olevan ihan pelimiehiä. Joensuun ottelussa yleisöäkin oli yli 2 000. Joensuulla on perinteitä, ja toivottavasti ensi kaudellakin saataisiin halliin hyvä fiilis ja paljon porukkaa, Riutta tuumaa.

Nopeutta, tilannekovuutta ja pelinlukutaitoa parhaimpina ominaisuuksinaan pitävä Riutta ei ole myöskään unohtanut SM-liigaa, sinne tekee yhä mieli.

- Totta kai haluan näyttää, että pystyn pelaamaan liigassa. JYPin aikoina olin ehkä vielä vähän liian nuori siihen, mutta nyt olen pelaajana kokeneempi ja parempi. Itse asiassa nyt keväälläkin oli neuvotteluja muutaman liigaseuran kanssa, hän paljastaa.

Toinen Mestis-kokemusta omaava tulokas Jokipoikien ryhmässä on Perttu Ahvenainen. Mestiksessä menestystä niittäneistä Mikkelin Jukureista saapuva 23-vuotias Ahvenainen tekaisi viime kaudella runkosarjassa pisteet 2+1. Joensuussa isokokoiselle (185 cm/94 kg) hyökkääjälle lienee tiedossa vastuuta enemmän. Riutan tapaan myös Ahvenaisella on opiskelupaikka ammattikorkeakoulussa.

Maalivahti Pekka Sorsa ja hyökkääjä Ville Partanen ovat puolestaan iältään parikymppisiä Jokipoikien omia kasvatteja, jotka nyt palaavat takaisin Joensuuhun. Molemmat ovat päässeet haistelemaan seuroissaan myös hieman SM-liigan ilmapiiriä ja pelanneet muutamia poikien maaotteluita.

Kapteeni Arttu Käyhkö jatkaa

Uusien pelaajien lisäksi Jokipojat on tehnyt lisää sopimuksia myös päättyneellä kaudella seuran Mestikseen nostaneiden pelaajien kanssa. NHL:n farmiliigoissakin pelannut jykevä kapteeni Arttu Käyhkö jatkaa joukkueen takalinjoilla.

Jatkosopimuksen ovat tehneet myös hyökkääjät Jani Keränen, Marko Mönkkönen ja Lasse Leppänen sekä puolustaja Aki Piiroinen.

Jokipoikien sopimuspelaajat (suluissa sopimuksen päättymisajankohta)

Maalivahdit (2 kpl): Marko Mäkkeli (2006), Pekka Sorsa (2006).

Puolustajat (7 kpl): Miika Haapala (2005), Jarkko Immonen (2005+optio), Arttu Käyhkö (2005), Esa Lehikoinen (2005+optio), Tomi Pakarinen (2006), Aki Piiroinen (2005), Jarkko Rosenius (2005+optio).

Hyökkääjät (12 kpl): Tapio Ahtonen (2006), Perttu Ahvenainen (2005), Jani Keränen (2005), Lasse Leppänen (2005+optio), Marko Mönkkönen (2005), Ville Partanen (2005+optio), Sami Puruskainen (2005+optio), Petri Pyhäjärvi (2005+optio), Juhana Repo (2005+optio), Topi Riutta (2005), Mikko Vanninen (2005+optio), Ville Venäläinen (2005).

» Lähetä palautetta toimitukselle