Harri Ahola rauhallinen toisen kauden aattona

MESTIS / Haastattelu
Pudotuspelien kestojoukkue Kiekko-Vantaa jäi viime kauden päätteeksi kahdeksan parhaan joukon ulkopuolelle. Päävalmentajana jatkava Harri Ahola tietää, että tähtiin ei vielä alkavallakaan kaudella kurkoteta. Ahola on kuitenkin levollisemmalla mielellä kuin vuosi sitten.

Kauden 2007-08 yhdeksäs sija oli Kiekko-Vantaan Mestis-historian heikoin. Säästöliekillä koottu joukkue koki loukkaantumisia ja kokemattomuus näkyi karusti.

style="border: solid 1px #ddd; border-right: solid 1px #ddd; padding: 4px;">,,

Uusia puolustajia lähdettiin hakemaan, ja mielellään sellaisia, ettei tarvitse käydä kädestä hakemassa kiekkoa.

Kuten ennen viime kautta, joukkueen ykkösketju on jälleen viety muualle. Harri Ahola näkee kuitenkin, että hiljalleen mennään eteenpäin. Mahdolliset Kiekko-Vantaan suuruuden päivät ovat pitkäjänteisen työn täyteisten kausien päässä, mutta jotkut asiat ovat jo paremmin kuin vuosi sitten.

– Viime kaudella pelit menivät jo syksyllä ohi, kun ei ollut yhtenäistä ryhmää. Nyt on sellainen haju nenässä, että on yhtenäinen joukkue, jolla on yhteinen maali. Luotan tähän ryhmään, Ahola luonnehtii.

Erikoistilannepelaaminen kuosiin

Edelliskauden akilleen kantapää oli pelin avaaminen ja erikoistilannepelaaminen, jotka eivät sujuneet kuin hetkittäin. Ratkaisua on haettu vahvistamalla pakistoa. Kun Ville Vuorisaaren ja kanadalaisen Henry Acresin lisäksi Kiekko-Vantaa sai kiinnitettyä myös kokeneen Aki Tuomisen, alakerta on tukevammalla pohjalla kuin edellissesonkina.

– Uusia puolustajia lähdettiin hakemaan, ja mielellään sellaisia, ettei tarvitse käydä kädestä hakemassa kiekkoa. Tuominen on juuri tällainen pelaaja ja tärkeä lisä etenkin ylivoimapeliin. Viime kaudellahan emme tehneet siniviivalta juuri yhtään maaleja, Ahola toteaa.

taustaa

Vantaalaislama jatkuu?
[lue lisää]



Kolme ennustusta Vantaalle
[lue lisää]

– Acres on täyttänyt odotukset, vaikka viimeinen harjoituspeli oli köykäisempi. Tuo vähän johtajuutta, pelaa helppoa peliä ja sijoittuu hyvin.

Suurin haaste on tiiviissä oman pään pelissä, jossa oli viime kaudella vaikeuksia niin voima- kuin huolellisuuspuolellakin.

– Puolustuspelaamisesta kaikki lähtee. Hyökätä kyllä sitten osataan, Ahola painottaa.

– Viimeksi jouduttiin heittämään kiekkoa ulos omalta alueelta. Nyt pyritään siihen, että pystyttäisiin saamaan kiekkoa ylöspäin pelaamalla ja saamaan viisikko pelaamaan samalla alueella.

Kokonaiskuva näkyville

Aholaa ja Kiekko-Vantaata on kritisoitu puutteellisesta ja sekavasta pelikirjasta. Mies itse näkee, että ensin on keskityttävä perusasioihin.

– On helppo leikkiä taikuria valmentajana, jos on ostaa Kory Bakerin ja George Nistasin kaltaisia pelimiehiä joukkue täyteen. Meillä on työtä kuitenkin siinä, miten annetaan ja vastaanotetaan syöttöjä. En väheksy pelikirjajuttuja, mutta ne vaativat kuitenkin pelaajistolta tietyn määrän kokemusta ja osaamista.

Arvostelua Vantaa on kohdannut lukuisten try out –miehien peluuttamisesta, kun kokoonpanon pitäisi jo hahmottua ja pelaajaliikenteestä liigan suuntaan. Harri Ahola haluaa korostaa kokonaiskuvan näkemistä.

– Tämä ei ole mikään sadan metrin juoksukilpailu. Iso osa valmennuksesta on olosuhteiden luomista. Organisaation pitää kasvaa ja kehittyä. Nyt meillä on tehty ensimmäiset ylivuotiset sopimukset. Jossain vaiheessa olisi tarkoitus, ettei me kasvateta kausittain parhaita pelaajiamme maaseudun käyttöön, vaan he jäisivät tänne ja pystyttäisiin panostamaan joukkueeseen isomman budjetin kautta.

Liigalainat välttämättömyys

Eteenpäinmeno vaatii pitkäjänteisyyttä ja aikaa. Ahola muistuttaa, että samaan aikaan on myös pystyttävä huolehtimaan riittävästä urheilullisesta menestyksestä

– Liigayhteistyöllä me turvataan kilpailukykymme. On hienoa, jos jossain vaiheessa meillä on oma, kiinteä joukkue, mutta nykyisellä budjetilla tarvitaan liigalainoja täydentämään ryhmää. Tulosurheilussa kokonaisuus ratkaisee.

Vantaalaisjoukkueen eittämättä tärkein liigalaina on Espoon Bluesin sopimushyökkääjä Roope Ranta, 20, joka voitti näyttävien otteiden myötä Vantaan sisäisen pistepörssin harjoitusotteluissa. Miesten tason läpimurtoa havitteleva Ranta pelannee Kiekko-Vantaan paidassa ainakin jouluun asti.

– Olen luottavainen, että Ranta on meillä jopa koko kauden. Hyppäys junioreista miesten sarjoihin on suuri ja meillä Ranta saa pelata ykkösketjussa, erikoistilanteissa ja saa paljon vastuuta. Voiko parempaa kehityspaikkaa olla? Ahola tuumaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle