Jortikka ja Pelkonen Kupittaan tukipilarit

MESTIS / Haastattelu
TuTossa tuikkii monta tähteä, mutta joukkue ei ole mikään välkkeellä koristeltu korttitalo. Myös perusasiat ja oma pää ovat kunnossa. Siitä pitävät huolen muun muassa Mikko Jortikka ja Matti-Pekka Pelkonen.
lisää

Mestis-finaaleissa vain yksi suosikki
[lue lisää]

Talven ensimmäinen kunnon lumimyräkkä sekoitti elämänmenoa Turussa keskiviikko-iltapäivällä. Kaduilla meininki on paikoin kaoottista, mutta Kupittaan jäähallilla vallitsee levollinen tunnelma.

Siinä missä tiistaina paikkansa Mestis-finaaleissa varmistanut Hokki vietti keskiviikon kurvaillen nietosten keskellä halki Suomen, TuTon joukkue haki viimeistä terävyyttä lyhyessä jääsessiossa.

Lukuun ottamatta aina varusteet päällä ollessaan ärsytettyä petoeläintä muistuttavaa maalivahti Petri Koivistoa atmosfääri on varsin leppoisa niin kaukalossa kuin pukukopin liepeilläkin.

– Ilmapiiri on todella hyvä, ei tuolla kopissa kukaan stressaa, vahvistaa luottopuolustaja Matti-Pekka Pelkonen.

Samoilla linjoilla on Pelkosen uskollinen vierustoveri Mikko Jortikka.

– Erittäin hyvä fiilis on. Tekisi mieli päästä jo pelaamaan, on tätä odotettukin.

Puolustajaparin molemmat osapuolet ovat samaa mieltä siitä, että odotettavissa on tiukka finaalisarja. Millään muotoa helpolla he eivät odota pääsevänsä, vaikka ennakkoasetelmat suosivatkin turkulaisjoukkuetta.

– Kyllähän tässä kova haaste on edessä. Siellä on hyvin liikkuva joukkue, nuoria taitavia äijiä. Hokissa riittää neljään kenttään vikkeliä miehiä, pohtii Pelkonen.

Haalarimiesten juhla-aikaa

Helpolla Jortikka–Pelkonen –duo ei pääse senkään vuoksi, että he ovat TuTon puolustuspelaamisen kulmakiviä. He kantavat isoa vastuuta siitä, että vastustajan vilkkaat kiekkotaiturit ja vaarallinen ylivoima pysyvät kurissa.

TuTossa sarjan nimekkäin ykkösnyrkki kerää jatkuvasti suurimman huomion, mutta himmeämmissä valokeiloissa raatava duunariosasto on yhtä olennainen osa joukkueen vakuuttavassa marssissa.

Vaikka suuri yleisö ei näitä miehiä aina noteeraa, joukkueen sisällä he eivät kärsi arvostuksen puutteesta. Selkeintä kieltä siitä kertoo se, että puolustuksen peruspakkien rooli on kasvanut tasaisesti mitä pidemmälle kausi on edennyt.

– Tämä on tällaista haalarimiesten juhla-aikaa, meidän vastuu on sitä mukaa kasvanut, Pelkonen summaa.

– Ei niistä rooleista niin paljon puhuta, mutta se on varmasti ihan yhtä tärkeä osa kuin pisteiden tekeminenkin. Kun on suotu enemmän lahjoja peruspelaamiseen, ei tarvi haikailla toisenlaisen roolin perään.

Kaksikko ei toisaalta edes haikaile suurempaa huomiota. Tähtien takana on hyvä puurtaa pyytettömästi. Kynttilää ei silti pidetä vakan alla, vaan miehet tietävät arvonsa.

– Nimenomaan se on helppoa painaa taustalla, kun isot herrat ottavat kaiken huomion. Kyllä valmennus ja seurajohto sen tietää, että mekin ollaan onnistuttu, Jortikka vahvistaa.

Hyvä flow kantaa

Nykymallinen TuTo mielletään ennen kaikkea railakkaasti hyökkääväksi ja maaleja takovaksi joukkueeksi. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että turkulaisryhmällä on myös sangen tiivis puolustus.

Hyvä hyökkäys on toki paras puolustus, mutta TuTon peli kulkee myös omassa kenttäpäädyssä ja vastustajan pitäessä kiekkoa. Pelitavan toimivuuden lisäksi merkittävä tekijä tässä on TuTo-puolustuksen vakiintuneisuus. Pakiston runko on ollut kasassa pitkään ja vaihtuvuus on ollut vähäistä.

– Parit ovat säilyneet aika pitkään, siitä on etua. Varsinkin kun on Jortikan kanssa pelannut, niin tietää jo, mitä se tekee ja mihin menee, myöntää Pelkonen.

– Ei mitään vaikeuksia olisi jonkun muunkin kanssa pelata, mutta on se iso juttu, kun ei tarvitse miettiä, missä toinen menee, Jortikka komppaa.

Sama asia leimaa pitkälti koko TuToa, palapelin osaset tuntuvat loksahdelleen kohdalleen niin pakkiparien, ketjujen kuin kentällistenkin osalta. Onnistumisten jakaantuminen koko ryhmälle näkyy jäällä.

Pelkän ykkösnyrkin tehojen sijaan TuTo onkin napsinut voittoja vaihtelevasti jokaisen ketjun kantaessa vastuuta vuorollaan.

– Nyt on todella itseluottamus jokaisella, ollaan päästy ikamaisesti ”hyvään flow’hun”, virnistää pakkiparinsa kanssa sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä Mestiksen tehotilaston kärkipäässä viihtynyt Jortikka.

– Todella hyvin on koko porukka onnistunut varsinkin nyt pudotuspeleissä. Kivasti tullut onnistumisia kaikille, kehaisee myös Pelkonen.

Suosikin asema sopii

Harjoituskauden, syyskauden, kevätkauden ja aiempien playoff-kierrosten tapaan TuTo on finaaleissakin ennakkosuosikki. Suosikin viittaa ja henkisesti painavaa säkkiä on Turussa opeteltu kantamaan koko kausi. Siitä on pitänyt huolta paitsi päävalmentaja Ismo Lehkonen, myös pelaajat itse.

– Suosikin statuksella on pelattu koko ajan, ei siitä varmaan kukaan ota paineita tässä vaiheessa, Pelkonen toteaa.

Lehkosen mielipuheenaiheita viime kuukausina on ollut ennakkosuosikin aseman käsitteleminen. Ainakin Pelkosen ja Jortikan kohdalla opit ovat menneet perille.

– Mun mielestä on vaan hienoa, että meitä pidetään ennakkosuosikkeina. Hokki-valmentaja Kai Suikkasen haastattelu tiistain pelin jälkeen oli aika hauska, yritti sysätä meille vielä lisää paineita. Mutta se sopii meille, lataa Jortikka muistuttaen, ettei vastassa oleva hallitseva mestarikaan silti mikään pelkkä altavastaaja ole.

Pakkiparilla on selvät sävelet sen suhteen, millä reseptillä Hokki kaatuu. Samalla he tiivistävät pari keskeistä syytä sille, miksi TuTo on ollut monelle joukkueelle niin ikävä vastus tällä kaudella.

– Liike on ollut meidän vahvuus koko ajan ja tulee olemaan jatkossakin. Pitää pystyä luistelemaan ja liikuttamaan kiekkoa koko ajan hyvin, sillä se hoituu, tuumaa Pelkonen.

Jortikka huomioi, että pienikokoiset Hokki-hyökkääjät ovat niin ikään liukkaasti liikkuvia, mutta siihenkin löytyy lääke.

– Harmittaa, kun ne on niin perkeleen pieniä kaikki. Mutta pitää pelata kovaa ja pitää maila alhaalla, kyllä ne siihen pysähtyvät, summaa itsevarma puolustaja henkilökohtaisen pelikirjansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle