Mikko Manner – Sportin päävalmentaja

MESTIS / Artikkeli
Sport on Mestiksen ylivoimaisesti mielenkiintoisin joukkue. Sen kannattajapohja ja yleisömäärät ovat omalla tasollaan. Joukkueessa on joka kausi Mestiksen nimekkäimmät pelaajat ja se maksaa suurimmat pelaajapalkkiot. Joukkuetta valmentaa Mikko Manner.

Mikko Manner on vaasalaissyntyinen heinäkuussa 32 vuotta täyttävä jääkiekkovalmentaja. Sportissa on kaikki Mestiksen suurinta ja nimekkäintä, paitsi valmennus.

Manner pelaajana

Aloitetaan Mannerista kertominen hänen pelaajaurastaan. Sport-kasvatti tunkeutui ensimmäisen kerran Sportin edustusjoukkueeseen kaudella 91–92. Samasta 1974-syntyneestä ikäluokasta joukkueessa pelasi mm. Veli-Pekka Ahonen ja Johan Sjöberg. Sport tippui kauden päätteeksi II-divisioonaan. Pisteiden muodossa läpimurto tapahtui vasta kaudella 95–96, mutta aivan joukkueensa terävimpään kärkeen Manner ampaisi kaudella 96–97, joka päätteeksi Sport lopetti korpivaelluksensa II-divisioonassa. Manner oli 66 runkosarjapisteellään Sportin tehokkain ikätoveri Miika Kosusen kanssa.

Divisioonaan nousseessa Sportissa Manner ei pisteillä juhlinut. Jukka Jalosen seuraavalla kaudella korvannut Kari Heikkilä ei löytänyt pienikokoiselle laiturille sopivaa roolia ja kaudeksi 99–00 Manner karistikin Vaasan pölyt jaloistaan. Tie vei ensin Ruotsiin, Kalmariin ja siellä pelatun kauden jälkeen Tanskaan, Vojens IK:hon. Kalmarissa Manner pelasi samassa joukkueessa tulevan valmentajaparinsa Ari-Pekka Pajuluoman kanssa.

Lisää Sport-juttuja

Sportin kausi paketissa
[lue lisää]



Sport-pelaajien arvosanat
[lue lisää]

Manner on sanonut, että ulkomaan vuosien aikana hän ryhtyi ajattelemaan jääkiekosta analyyttisemmin. Asunnon jakaneiden Pajuluoman ja Mannerin päivärutiineihin kuului olennaisesti jääkiekosta puhuminen. Manner näki Jukka Jalosen, Staffan Nykvistin ja Kari Heikkilän ohella muita valmentajia ja tapoja toimia ja ammensi niistä tietoa.

Manner oli pelaajana pienikokoinen ja ei erityisen nopea. Fyysisesti huonot kortit käteensä saanut Manner paikkasi muiden etua hyvällä pelikäsityksellä ja taidolla. Taklauksissa ja kulmapaineissa hän ei ollut vahvimmillaan, mutta vapauttava syöttö lähti lavasta hanakasti.

Paluu kotkapaitaan

Manner palasi kasvattiseuraansa kaudeksi 01–02. Pahoissa rahavaikeuksissa olleen vaasalaisseuran kokoonpano meni miltei kokonaan uusiksi ja Manner oli yksi, ei niin nimekkäistä, vahvistuksista. Sport pelasi kaikkien yllätykseksi hyvän kauden. Manner oli osa toimivaa ketjua, jossa sentterin virkaa hoiti tuttu Pajuluoma ja maalintekijän postia nuori Andre Smulter. Valmentajana toimi KalPassa nykyään toimitusjohtajan roolissa oleva Arto Sirviö. Kausi 02–03 jäi Mannerin viimeiseksi Mestiksessä.

Arto Sirviön opit eivät purreet enää kaudella 02–03 ja hänen saatuaan potkut astui valmentajavastuuseen Kenneth Westerback, jonka kanssa Mikko Manner oli pelannut samassa joukkueessa ennen Sportin sukellusta II-divisioonaan. Manner siirtyikin Westerbackin ja kakkosvalmentaja Jari Kiviniemen apuriksi jo seuraavalle kaudella. Samaan aikaan Manner piti kuntoaan yllä II-divisioonan KoMu HT:ssa, jossa rooli kokeneena pelimiehenä oli suuri.

Sportin kausi oli huono ja Kenneth Westerback sekä Jari Kiviniemi erosivat itse tehtävistään kesken kauden. Kokematon Mikko Manner astui ensimmäisen kerran vastuuvalmentajaksi ja sai apurikseen Sport-legenda Jukka Sepon. Manner teki mitä pystyi, mutta joukkue päätyi risaisella kaudella heikoimmalle sijoitukselleen koskaan Mestiksessä. Kauden päätti Kouvolan KooKoo jo puolivälierissä. Manner oli pettynyt että juuri hän oli se, jonka alaisuudessa Sportin sijoitus oli heikoin.

Jälkeenpäin on helppo sanoa, että aika ei ollut Mannerille vielä kypsä. Kokemusta valmentajan työstä oli yksinkertaisesti liian vähän. Seuraavaksi kaudeksi Manner ryhtyikin osaksi valmennuskolmikkoa, jossa jatkoi Jukka Seppo ja vastuun otti nimekäs Juhani Tamminen.

Opissa, mutta isossa roolissa

Tammisen aika Sportissa ei jättänyt ketään kylmäksi. Tuskin myöskään Mikko Manneria, joka näki - tällä kertaa penkin takaa – yhden huippuvalmentajan tapoja toimia. Vaikka Tamminen oli ulkomaailmaan liki koko Sport, oli myös Mannerin rooli suuri. Tammisen hoitaessa myös toimitusjohtajan työtä, jäi osa harjoituksien vetämisestä Mannerin ja Sepon harteille. Manner otti kaksikosta, kuin luonnostaan, aktiivisemman roolin. Manner veti paljon harjoituksia niin jäällä kuin kuivalla maalla.

Tammisen tuoma pelityyli muutettiin joulutauolla passiivisemmaksi, liki samaksi jolla Sport oli pelannut jo Kari Heikkilän aikana ja vuosia sen jälkeen. Muutoksen yksi suurimmista syistä oli Tammisen pelitavan toimimattomuus. Manner käytännössä palautti Sportin pelityylin vanhaan ja muutos oli onnistunut. Sport kiilasi runkosarjan neljänneltä sijalta Mestiksen finaaliin, jossa KalPa nöyryytti vaasalaisia voitoin 3-0.

Uusi yritys

Mikko Manner sai uuden mahdollisuuden Sportin vastuuvalmentajana tällä kaudella. Juhani Tamminen sai rahakkaan tarjouksen Sveitsistä ja Manner nousi toisen kerran kesken kauden Sportin päävalmentajaksi. Tällä kertaa aika oli, jos ei kypsä niin ainakin, kypsempi.

Manner otti heti joukkueensa täydelliseen hallintaa ja yskähdellyt peli napsahti uomiinsa. Manneria valmennuspuuhissa avusti aluksi kokenut puolustaja Miika Jämsä, joka kärsi tuolloin polvivammasta. Myöhemmin Jämsän palattua kaukaloon kakkoseksi siirtyi tuttu Ari-Pekka Pajuluoma, jonka kausi päättyi olkapäävammaan ennen joulutaukoa. Tutut pelinpohdiskelijat saivat muuttaa ajatuksensa käytäntöön kasvattiseuransa peräsimessä.

– Mikko Manner haluaa olla jääkiekkovalmentaja. Hän elää vahvasti mukana ja rakastaa lajia. Silloin on aina helpompi toimia kuin, että tekisi jotain väkisin, Sportin puheenjohtaja Kalervo Laaksoharju näkee.

Manner valmentajana

Mikko Manner on valmentaja, jonka joukkue on pelaajien joukkue. Hän on usein teroittanut, että pelaajat pelaavat ja tekevät ratkaisut kentällä. Silti Manner kantaa täyden vastuun joukkueesta ja tuloksesta.

Manner on rehellisen suomalaisen miehen kuva. Median edessä nuori valmentaja on ulospäin suuntautunut, rennon letkeä. Tuijottavien silmien takaa kommentit ovat usein yksinkertaisuuksia, mutta silmien takana raksuttaa kone, joka ei paljasta sanojen muodossa kaikkea. Manner pohdiskelee peliä paljon, on antautunut sille.

- Mamba (Manner) on innokas ja asialleen omistautuva ihminen. Harvemmin näkee murjottavaa Mambaa, varsinkaan jäähallilla. Jos jostain ihmisestä voi sanoa, että on omistautunut jollekin lajille, niin hän on sitä jääkiekolle, Sport-puolustaja Jussi Heikkinen kuvailee Manneria.

Manner nauttii kannattajien suosiota myös siksi, että hän ei pelännyt peluuttaa junioreita. Nimi selässä ei painanut nuoren valmentajan mielessä, kun Sportin edustusjoukkueessa pelasi tällä kaudella 15 pääasiassa A-junioreissa vastuuta kantanutta nuorukaista. Sport-kannattajien jo vuosia omille junioreilleen vaatimat näyttöpaikat olivat realismia ja läpimurtojakin nähtiin.

Kalervo Laaksoharju kuvaa Mannerin junioreiden peluutusta rohkeaksi riskiksi.

– Mikko otti positiivisen riskin peluuttamalla A-junioreita. Se motivoi samalla koko seuraa. Muutkin juniorit näkivät, että Sportissa on mahdollisuus murtautua junioreista edustusjoukkueeseen.

Mannerin yksi selkeä vahvuus on hänen vaasalaiskiekon tuntemuksensa. A-junioreita valmentavan Kenneth Westerbackin kanssa yhteistyö toimii ja kun Westerbackin tekemä työ A-junioreiden parissa alkaa näkyä, miksi hakea lainapelaajia muualta niin kuin Vaasassa on monta vuotta toimittu.

Suurin kysymysmerkki Mannerin kohdalla on ollut se, että hän on ollut monien tällä kaudella Sportissa pelanneiden pelaajien joukkuetoveri. Osan kanssa pelivuosia on takana useampi. Sama tilanne on kakkoskoutsi Ari-Pekka Pajuluomalla.

- Ei Mannerilla ole ollut mun mielestä suoranaisia ongelmia auktoriteetin kanssa. Kaikki ne pelaajat jotka ovat pelanneet Mikon kanssa, on jo sen verran kokeneita, että eivät ala luulemaan että olisi jotain erilaista kun on kaveri valmentajana. Ja jos joku pelaa huonosti, niin ei se kato mitä lukee selässä, vaan se kyllä ilmoittaa ihan samalla lailla joka jätkälle, Heikkinen kuvailee tilannetta.

– Mikko on, niin kuin monet valmentajat, jääräpää, positiivisella tavalla. Pitää kiinni näkemyksistään. Ei ole tuuliviiri, sanoo Kalervo Laaksoharju.

Mannerin tapauksessa tuntuu, että moni pelaaja on löytänyt itsestään uuden puolen joukkueelle pelaamisessa. Vaasalaisten pelaajien kohdalla tunne tulee varmasti sitä kautta, kun näkee Mannerin esimerkin vaasalaisena siitä miten omaan seuraan sitoudutaan. Heikkinen nostaakin Mannerin valmentajaominaisuuksista sitoutumisen esille.

- Se on hyvä näyttämään esimerkkiä jäällä ja sen ulkopuolella. Manner on myös innokas oppimaan koko ajan uutta.

Vaikka Manner ei värikkyyden osalta pääsekään Juhani Tammisen tasolle, ei vaasalaiskoutsistakaan puutu särmää. Sportin kaadettua TuTon Mestiksen välierissä Manner ei epäröinyt kertoa erikoisen motivaationsa taustoja. Ei tarvitse olla kovinkaan suuri pohdiskelija, että ymmärtää lausahduksen piikiksi Lehkoselle.

Tammisen aikana Sport keräsi paljon jäähyjä, monesti aiheesta. Vaikka pelityyli ei Tammisen lähdön jälkeen juurikaan muuttunut, Sportin peli siistiytyi. Osaltaan vähentyneisiin jäähyihin on syynä Mikko Mannerin käyttäytyminen vaihtoaitiossa. Manner on usein rauhallinen ja ei protestoi tuomarin ratkaisuja. Sillä on ollut selkeä vaikutus pelaajiin. Manner on myös kertonut joukkueen uusista arvoista julkisesti, piikki lensi tuolloin Tammisen suuntaan. Tamminenhan tunnetaan siitä miten hän laittaa itseään likoon esimerkiksi vaihtoaitiossa.

Tulevaisuus

Vaikka Mannerin kausi ei voittojuhliin päättynytkään, voi häntä pitää viime kauden osalta aika suurena voittajana. Viime päävalmentaja pesti päättyi karuun tappioon ja nytkin se oli lähellä Salamoita vastaan puolivälierissä. Manner kuitenkin kokosi itsensä ja joukkueensa kreivin aikaan ja nousi välieriin, jossa Sportin peli palasi taas uomiinsa. Mannerin itsensä kannalta Sportin eteneminen finaaliin oli ensiarvoisen tärkeää. Manner näytti itselleen ja arvostelijoille, että hänestä on joukkueen johtajaksi vaikeillakin hetkillä.

Kokemattomuus on edelleen Mannerin suurin heikkous. Tai ainakin se on helposti esiin nostettava seikka, kun puhutaan hänen valmiuksistaan valmentajana. Miten Sportin puheenjohtaja Kalervo Laaksoharju vastaa väitökseen siitä, että Manner on liian kokematon Sportin valmentajaksi.

– Väitös on osittain totta. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikki valmentajat ovat jossain vaiheessa kokemattomia. Halusimme antaa seurana mahdollisuuden Mannerille ja hän lunasti sen. Luotamme häneen sataprosenttisesti. Olisi tänne tulijoita ollut ennen ja jälkeen Mikon kanssa kirjoitetun sopimuksen.

Sportin ongelmana ovat jo useana vuonna olleet lukuisat loukkaantumiset. Täksi kaudeksi niiden oli Tammisen suunnitelman mukaan poistuttava, mutta niin taas moni pelaaja päätti kautensa ennen aikojaan tai pelasi puolikuntoisena. Mannerin linjaus on, että seuraan on hankittava fysiikkavalmentaja, jonka tehtävä on laittaa miehet fyysisesti kestävämpään kuntoon. Tuntuu fiksulta.

Ensimmäinen suuri haaste on ensi kauden joukkueen rakentaminen. Vaasassa joukkue rakennetaan Mannerin johdolla, taustavoimien vastatessa taloudellisesta puolesta. Sport tulee mitä todennäköisimmin menettämään monta avainpelaajaansa. Mannerin täytyy onnistua hyvin, että joukkue on yhtä kilpailukykyinen kuin tällä kaudella. Vaikka Manner löysi kauden aikana hyviä pelaajia Sportiin, täytyy muistaa että joukkue kokonaisuutena oli Juhani Tammisen rakentama.

Sportin penkin takana tuuletus on tunnetusti ollut suurta. Syystä tai toisesta valmentajat ovat vaihtuneet viime kausina tiuhaan. Seuran etu olisi, että valmennus saataisiin rauhoitettua. Nähtäväksi jää onko Vaasan oma poika, Mikko Manner, kypsä Sportin pitkäaikaiseksi koutsiksi tavoitteiden ollessa korkealla, SM-liigassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle