Mielipide

Salamat – jumbo vai pudotuspeleissä?

MESTIS / Kolumni
Kun Jatkoajan Mestis-toimitus viikko takaperin äänesti sijoitusarviot joukkueille, Salamat jäi tylysti viimeiseksi. Pahimpien uhkakuvien toteutuessa jumbosija voi olla todellisuutta, mutta kauden alun lähestyessä alkaa näyttää siltä, että Salamat saattaa jälleen yltää jopa pudotuspeleihin.
haastattelu

Päävalmentaja Tuukkanen uskoo pudotuspelipaikkaan
[lue lisää]



Manageri Kulmala: Konkurssihakemus saadaan pois
[lue lisää]

Varmaa Kirkkonummella on vajaa viikko ennen kauden alkua vain se, että ilmassa on suurempia kysymysmerkkejä kuin muilla Mestis-paikkakunnilla. Sen sijaan että mietittäisiin, kuinka pitkälle alkavan kauden eväillä ylletään, pitää ensin selvittää, mistä eväät oikein koostuvat.

Keskustelluimpaan kysymykseen – edelleen vireillä olevan konkurssihakemuksen kohtaloon – on manageri Markku Kulmalan mukaan luvassa vastaus vielä ennen runkosarjan alkua. Jos ja kun kaivattu vastaus saadaan, voidaan viimeistään pitää varmana, että Salamat pelaa alkavan kauden läpi.

Muut kysymykset liittyvät pelaajatilanteeseen. Siihen, minkä verran Salamat vahvistuu kauden kynnyksellä ja sen aikana. Ja etenkin siihen, minkä tasoisen ykkösnyrkin joukkue saa kokoon.

Edelliskausina seitsemänsiä sijoja kerännyt joukkue jätettiin viime talvena tylysti kymmenenneksi. Alemmissa pudotuspeleissä tuli turpaan HeKiltä, mutta KOO-VEE sentään kukistui, jottei karsimaan tarvinnut lähteä. Heikon loppusijoituksen alleviivasi pimeä, vaisu ja täysin penkin alle mennyt lopputalvi, mutta montaa pykälää ylemmäs ei silloisella pelaajamateriaalilla olisi realistia edellytyksiäkään ollut.

Paluumuuttajista tukijalka

Suurin puute Salamoilla oli selkeiden profiilipelaajien loistaminen poissaolollaan. Johtavaa puolustajaa ei löytynyt, ja hyökkääjistön osalta suurimman ongelman voi lukea suoraan pistepörssistä. Tehokkain – Ranskaan siirtynyt Simo Romo – kokosi 45 ottelussa 23 tehopistettä. Selkeää ykkösketjua tai läpi kauden ratkaisuihin pystynyttä hyökkääjää ei kokoonpanosta löytynyt.

Tällä kaudella tilanne näyttää paremmalta. Pakiston paluumuuttajille Antti Nyrhiselle ja Tommi Pelkoselle kaavaillaan suurta roolia, ja fyysisellä ja rutinoituneella parivaljakolla on eväät vastata huutoon.

Nyrhinen pelasi vahvan kauden KooKoossa ja vankisti asemiaan sarjan kärkipään pakkien joukossa. 24 tehopistettä ja tehotilaston lukema +16 kertovat komeaa kieltään. Pelkosella on takanaan vaikea kausi TuTossa, mutta harjoituspelit ovat vihjanneet, että kolmena kautena Espoossa liigaakin pelannut jämäkkä puolustaja ei pelaa toista huonoa kautta putkeen.

Hyökkäyspäässä Salamat sai jalkeille mitat täyttävän ykkösketjun viimeiseen harjoitusotteluun LeKiä vastaan, mutta ainoastaan paluun Mestis-tasolle tekevällä taitosentteri Antti Tevasella on sopimus alkavalle kaudelle. Tevanen myös kruunattiin joukkueensa tehokkaimmaksi pelaajaksi harjoituskaudella.

Laidoilla hyökkäsivät Tevasen vanhat tutut jo vuosien takaa; Tomi Karlsson ja Ari Katavisto. Parivaljakolla on try out –sopimus Bluesin kanssa, mutta he pelasivat viimeisimmät harjoitusottelut salamapaidassa. Jatko selviää ensi viikon alussa, mutta luultavasti Karlsson ja Katavisto ainakin aloittanevat kauden Salamoissa.

Varsinkin Karlsson olisi Mestiksen alemman kastin kahinoihin merkittävä vahvistus. Viime talvena Joensuussa Karlsson pelasi elämänsä kauden ja kokosi 39 tehopistettä.

Jääkö pakisto liian kapeaksi?

Salamoiden taivalta on värittänyt jo aiempina kausina yhteistyö Bluesin kanssa. Välillä nuoria liigalainoja voi olla käytössä useampikin, mikä nostaa eittämättä joukkueen tasoa. Viime kaudella Matti Uusivirta kävi lainassa 26 ottelun ajan ja oli laina-ajan loppupuolella joukkueen kuumin pelaaja.

Blues-lainoista ei kuitenkaan välttämättä ole apua Salamoiden parin viime kauden murheenkryyniin, keväällä laskeneeseen pelin tasoon, sillä siirtoaika päättyy tammikuun lopussa. Viime kaudella Bluesin sopimuspelaajia ei jäänyt Kirkkonummelle ainuttakaan. Tällä kaudella tilanne saattaa olla erikin, sillä Blues-ruorista väistynyt Kari Heikkilä halusi pitää ison pelaajaringin ympärillään ja toisaalta Blues kärsi monista loukkaantumisista.

Omien julkistettujen sopimuspelaajien määrä Salamoilla on vajaa viikko ennen kauden hämmästyttävän vähäinen, 14. Lukema ehtii vielä kasvaa, mutta etenkin pakistossa kapea materiaali saattaa tuottaa vaikeuksia.

Nyrhinen-Pelkonen-parin takana jatkavat kelpo Mestis-tasolle nousseet Pekka Huhtaniemi ja Joni Öhberg. Sen sijaan ainoa rightin pakki, Mikko Sairanen, päätti kauden alla jättää leikin kesken. Hyvän työpaikan saanut ja kipinän kadottanut Sairanen olisi täydentänyt avainpakkien joukon.

Kärkinelikon takana tilanne on vielä avoin. Mahdollinen vahvistus Salamoille on HIFK:n liigaryhmän matkasta kirkkonummelaisrinkiin liittyvä puolustaja Rony Ahonen, 20. Seitsemäntenä puolustajana tunnettu Timo Pieninkeroinen on pelannut hyvät harjoituspelit ja saattaa kasvattaa vastuutaan. Kokenut Matti Tevanen on siirtymässä länsinaapuriin, mutta oli vielä viimeisessä harjoitusottelussa kirkkonummelaisten kokoonpanossa. Try out-pakeista jäähyherkän Juhani Ijäksen sopimuksen kohtalo on avoin.

Maalivahtipeli vakain osa-alue?

Maalivahtiosaston suoritustasoa voi ennustaa tasaiseksi. Juha Korhonen täytti viime talvena paikkansa Mestis-tason ykkösmaalivahtina, mutta loukkaantuminen ja sairastelu tuottivat päänvaivaa. Nyt Korhonen saa rinnalleen samantasoisen vahtikollegan, kun Heikki Kokkonen lisää edustamiensa Uudenmaan Mestis-seurojen listaan Haukkojen ja Kiekko-Vantaan lisäksi Salamat.

Hyökkääjistössä jatkaa vanha runko. Runkopelaajia siirtyi muualle puolentoista ketjun verran, ja saman verran on myös uusia hyökkääjiä. Heistä paluumuuttaja Tevanen on osoittanut olevansa hyvässä kunnossa ja siten selkeä vahvistus, ja muutkin täyttävät oman ruutunsa.

Kokonaisuutena tämän hetkisten sopimushyökkääjien osalta kysymys on, nouseeko kukaan heistä ottamaan ratkaisijan viittaa toistuvasti harteilleen ja nakuttelemaan selkeästi yli kahdenkymmenen pisteen kauden. Ainakin Iippo Suutarisella olisi siihen edellytykset. Todennäköistä kuitenkin on, että Katavisto-Tevanen-Karlsson-ketjun kohtalo määrittää pitkälti myös Salamoiden pudotuspelitavoitteen realistisuuden.

Arvio: Monesta aiemmasta Mestis-kaudesta poiketen tällä kertaa ei ole tarjolla selkeää ehdokasta sarjajumboksi. Niinpä Salamat saattaa jäädä viimeiseksi, jos talousjutut alkavat painaa liikaa pelaajien takaraivoissa ja loukkaantumiset ravisuttavat kapeaa materiaalia. Todennäköisesti joukkue kuitenkin välttää karsinnat. Jos Karlsson ja Katavisto jäävät Kirkkonummelle ja Blues-yhteistyö toimii hyvin, pudotuspelipaikka on otettavissa perushyvällä suorittamisella.

href=http://www.jatkoaika.com/mestis.php?sivu=kolumnit&id=6513>Mestiksen kausiennakko 2007-2008

» Lähetä palautetta toimitukselle