Mielipide

Vantaalaislama jatkuu?

MESTIS / Kolumni
Edellisellä kaudella ensimmäistä kertaa Mestiksen pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt Kiekko-Vantaa lähtee uuteen kauteen jälleen kovasti uudistuneella miehityksellä. Tavoitteet ovat jatkopeleissä, mutta realismia on, että päämäärän saavuttaminen on kovan työn takana.

Menneen kauden jälkeen Tikkurilan jäähallin takaoven saranat olivat kovilla. Pukukoppi tyhjeni pelaajien jättäessä joukkueen kuka mistäkin syystä. Kesän aikana seurajohdolla onkin ollut täysi työ löytää mitat täyttäviä korvaajia.

Lähtijät on pystytty kutakuinkin korvaamaan, ja ainakin päävalmentaja Harri Aholalla pitäisi nyt olla käsissään haluamansa valmentajan näköinen joukkue. Eri asia on, löytyykö joukkueesta tarvittavaa taitoa, jolla pärjätään Mestis-tason kinkereissä.

Kysymys löytyy myös vaihtopenkin takaa: pystyykö Ahola luomaan toimivaa pelitaktiikkaa? Edellisellä kaudella palaset olivat enemmän tai vähemmän levällään. Onnistuneet hyökkäykset eivät nojanneet taktiikkaan vaan pelaajien henkilökohtaiseen luovuuteen.

Avoimia kysymyksiä riittää, joten ei liene yllätys, että Kiekko-Vantaa lähtee kauteen yhtenä altavastaajista. Joukkueessa on yllätyspotentiaalia, mutta todennäköisin skenaario on lohipaitojen taisteleminen pudotuspeliviivan tuntumassa. Joukkueessa ei ole juuri lainkaan osa-alueita, joilla pärjäisi vertailussa Mestiksen kärkiryhmien kanssa.

lisää

Ahola rauhallinen toisen kauden aattona
[lue lisää]



Kolme ennustusta Vantaalle
[lue lisää]

Maalivahtipeli yhden Matin varassa

Periaatteessa Kiekko-Vantaan maalivahtiosaston pitäisi olla kunnossa. Periaatteessa. Joukkueen ykkösmaalivahdiksi viime kaudeksi hankittu, SM-liigassakin esiintynyt Matti Kaltiainen jatkaa edelleen veräjän vartijana.

Paperilla kova nimi ei kuitenkaan ole tarkoittanut todellista menestyksen takuuta. Hyvien perustorjuntojen lomassa Kaltiaisella oli viime kaudella taipumuksena lipsautella helppoja maaleja lähes pelissä kuin pelissä, eivätkä alkavan kauden harjoitusottelutkaan ole osoittaneet suurempia voittavan maalivahdin merkkejä.

Osin epävarmoista otteista huolimatta Kaltiainen on joukkueen kiistaton ykköskassari. Taustatukea hänelle on antamassa nuori Joakim Wessman, josta ei vielä ole astumaan Mestis-joukkueen luottomieheksi. Myös HIFK:n kolmosvahti Jani Nieminen torjunee otteluita Vantaan maalilla. Nieminen saattaa olla kauden aloittava maalivahti, sillä Kaltiainen kärsii kauden kynnyksellä lievästä jalkavammasta.

Maalivahtiosastoon liittyy sekä odotuksia että riskejä. Pienellä tasonnostolla Kaltiainen voisi lähes yksinään kannatella joukkuetta hyvinkin korkealle ja osoittaa olevansa yhä myös liigatason torjuja. Kiekko-Vantaan menestyshaaveiden kannalta on tärkeää, että Kaltiainen tervehtyy nopeasti ja pysyy loppukauden ehjänä.

Pakistossa kiekollisuutta, mutta jotain puuttuu

Koko joukkueen tasoon rinnastettuna puolustusosasto on ainakin paperilla Kiekko-Vantaan paras osa-alue. Osasto on myös varsin kokenut. Ainoastaan Jukka-Pekka Suomalainen on Mestis-tason keltanokka.

Puolustuksen, ja samalla koko joukkueen, ikänestorit ovat 33-vuotias kanadalainen Henry Acres sekä vasta viimeisten joukossa sopimuksen tehnyt 31-vuotias Aki Tuominen. Kun tähän vielä lisätään Mestis-tasolla paljon kokeneet Ville Vuorisaari ja Timo Ahonen sekä 21-vuotiaat Niko Mäntylä ja Niko Koskela, vaikuttaa joukkueen alakerta muuhun joukkueeseen nähden varsin vahvalta.

Aholan valmennuspestin aikana Kiekko-Vantaan puolustus on ollut erittäin rakoilevaa. Kun pelaajilla ei ole ollut selkeää ja toimivaa strategiaa pelin avaamiseen, on syntynyt virheitä, jotka ovat johtaneet paniikin kautta takaiskumaaleihin. Vaikka paketti ei harjoituspeleissä ole vielä kunnossa ollutkaan, tuovat kokeneet pelimiehet puolustuspeliin rutkasti rauhallisuutta, josta on hyvä lähteä peliä rakentamaan.

Vaikka Kiekko-Vantaan puolustuksesta löytyykin kelvollisia pelimiehiä, jotain silti puuttuu. Joukkueen alakerta kaipaisi pelaajia, jotka pystyvät suojelemaan omaa maaliaan fyysisin ja osin ilkeinkin ottein.

Teemana on ollut, että vastustajien hyökkääjät ovat saaneet surutta nousta maalille ja ovat myös päässeet ensimmäisinä irtokiekkoihin. Juuri tähän ovat liian monet ottelut ratkenneet, joten parannusta kaivataan rutkasti.

Loistava ykkösketju – entä muut?

Kiekko-Vantaan hyökkäyksestä löytyy sekä pieniä ilonaiheita että suuria murheenkryynejä. Ilonaiheista vastaavat harjoituspeleissä ykkösvitjana pelanneet kokenut keskushyökkääjä Jussi Haapasaari sekä laidoilla viilettävät taitava Blues-juniori Roope Ranta ja LeKistä siirtynyt Tomas Jasko.

Kolmikon peli on ollut uomissaan ja he ovatkin vastanneet hyökkäyspelin toimivuudesta. Varsinkin Ranta on säväyttänyt otteillaan, kun hän on veivaillut vastustajia kioskille ja järjestellyt maalipaikkoja sekä itselleen että ketjukavereilleen.

Ykkösketjuun ilonaiheet sitten loppuvatkin. Varsinaista kakkosnyrkkiä, joka pystyisi illasta toiseen tuloksekkaaseen hyökkäyspeliin, ei joukkueesta löydy. Muun porukan taidot ja pelityyli sopivat enemmänkin kolmos- ja nelosketjun rooleihin. Leveyttä ei siis vantaalaisittain yllättävänkin laajasta materiaalista löydy.

Lohipaidat kaipaisivat hyökkäyspäähän lisävahvistuksia, joita saattaakin kauden aikana tulla ainakin pääyhteistyöseura HIFK:sta. Apujen tarve nähtiin jo vantaalaisten isännöimässä turnauksessa, jossa HIFK:sta lainattu viisikko otti kakkosketjuna suurta hyökkäysvastuuta. Vantaa myös pyrkii löytämään joukkueeseen vielä yhden keskushyökkääjän lisää.

Jos ei Kiekko-Vantaan hyökkäyksestä löydy hirveästi taitoa, niin potentiaalista fyysisyyttä sitäkin enemmän. Jo harjoituspeleissä on nähty, miten ahnaasti osa pelaajista pyrkii kiekottomana taklaamaan ja horjuttamaan vastustajiensa tasapainoa. Parhaana esimerkkinä toimii herhiläisen tavoin ärsyttävä Matias Keränen, joka sai Vantaan turnauksessa KooKoosta sittemmin jo kenkää saaneen Steve Makwayn täysin pois tolaltaan.

Joko-tai

Jo syksyn ensimmäiset ottelut tulevat olemaan vantaalaisille erittäin tärkeitä. Voittoja, tai ainakin pisteitä, olisi pystyttävä keräämään heti kauden alusta asti, jottei heikohko joukkue ajaudu vielä henkiseen kriisiin.

Omin avuin lohipaidat eivät kaudesta kiitettävin arvosanoin selvinne, mutta yhteistyö liigaseura HIFK:n kanssa voi muuttaa asetelmia rajustikin. Joukkue kaipaa kentällisen verran lisää hyökkäysvoimaa, ja jos Vantaan turnauksessa nähtyjen lainamiesten tasoisia pelaajia joukkueeseen liittyy, nousee vantaalaisten hyökkäysarsenaali sarjan keskikastin tasolle.

Kiekko-Vantaan kauden 2008-09 mestaruus olisi pudotuspelihuuman kokeminen vuoden tauon jälkeen.

href= http://www.jatkoaika.com/mestis.php?sivu=kolumnit&id=7861>Mestiksen kausiennakko 2008-2009

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös