Mielipide

Mikkelissä kaikki kunnossa

MESTIS / Kolumni
Mikkelin Jukurien edelliskautta voisi kuvata vähintäänkin tapahtumarikkaaksi. Jälkikäteen tarkastellen Mestis-hopeaa voidaan pitää kelpo saavutuksena, sillä viikinkipaitojen paatti seilasi aika ajoin todellisessa myrskyn silmässä. Myllerrys näyttäisi nyt olevan ohi ja Jukurien pakka on valmis uuteen kauteen.

Jo totuttuun tyyliin, Jukurien pelaajistossa on tapahtunut vaihtuvuutta kesän aikana. Tästä huolimatta, näkyvin muutos on tapahtunut mikkeliläisten penkin takana. Valmennuksellisen päävastuun kantaa alkavalla kaudella Kari Makkonen, joka vielä edelliskaudella toimi Rauli Uraman apuna Tapparassa.

Maalivahtiosasto uusiin puihin

Alkavalle kaudelle Jukurit lähtee täysin uudistuneella maalivahtikaksikolla. Jukurien ykkösvahdin viittaa kantaa Hokista saapunut Joni Myllykoski eli sama nuori mies, joka edelliskauden Mestis-finaaleissa torjui kajaanilaisten paidassa Jukurit kumoon erinomaisilla esityksillään.

Haastattelut

Lehtonen: "Hommassa taas tekemisen meininki"
[lue lisää]



Makkonen: "Piikkipaikka tavoitteena"
[lue lisää]

Kakkosvahdin paikasta käytiin harjoituskaudella kovaa kilpailua. Try out- sopimuksella pelipaikkaa Mikkelistä hakivat niin Jukka Kuusivuori kuin Pekka Lahikainenkin. Molemmat esiintyivät harjoituskaudella edukseen, mutta lopulta Jukurit päätyi tarjoamaan toisen maalivahdin paikkaa Lahikaiselle. Lahikainen on Jukurien oma kasvatti, joka vielä edelliskaudella torjui kiekkoja seuran A-nuorten paidassa.

Myös mikkeliläisten edelliskauden maalivahdit jatkavat Mestis-tasolla. Edelliskauden ykkösveskari Ari Reunanen siirtyi ikään kuin vaihdossa Kajaanin Hokin veräjänsuulle. Pitkään Jukurien kakkosmaalivahtina tilaisuuttaan odottanut Kai Tillanen puolestaan saanee mahdollisuutensa läpilyöntiin sarjanousija Titaanien maalilla.

Maalivahtiosaston peluutus näyttää etukäteen melko selvältä. Edelliskaudella SM-liigassakin piipahtanut Myllykoski tulee terveenä pysyessään pelaamaan valtaosan otteluista, kun taas Lahikaisen annettaneen rauhassa kypsyä miesten peleihin kakkosvahtina. Maalivahtiosastoon Jukurit tuskin tällä kaudella tulee kaatumaan, sen verran vahvat ovat Myllykosken näytöt edelliskevään ratkaisuotteluista.

Puolustukseen ylitarjontaa

Vaikka jukurileiristä vielä alkukesästä valiteltiinkin puolustajamarkkinoiden vaikeaa tilannetta, on Jukurit saanut puolustuksensa loppukesän aikana hyvään kuosiin. Määrällisesti Mestis-tasolle pätevistä puolustajista on Mikkelissä tällä hetkellä jopa ylitarjontaa.

Siinä missä puolustuspään ainoat merkittävät poistujat olivat Tuomas Immonen (Sport), Simo Mälkiä (SaiPa) ja Kaj Öhberg, on Mikkeliin hankittu uusina niminä Hokista Kärppien kasvatti Teemu Metso, SaPKosta KalPan juniorikoulun läpikäynyt Olli-Pekka Komulainen sekä Leksandista Iisalmen Peli-Karhujen kasvatti Ilkka Vaarasuo. Hiljattain Jukurit ja Tappara sopivat vielä lahjakkaan Matti Koistisen pelaavan seuraavat pari kuukautta viikinkipaidassa.

Edellä mainittujen lisäksi Mikkelissä jatkavat jo pitkään Mikkelissä viihtynyt Ilkka Kallioinen, joukkueen kapteenina harjoitusotteluissa esiintynyt Esa Hämäläinen, runsaasti potentiaalia omaava Eero Hyvärinen sekä fyysinen peruspakki Tuomo Kortelainen.

Näiden lisäksi Jukurit sai pidettyä myös maailman kiekkokaukaloita kiertäneen Lauri Kinoksen takalinjoillaan. Kinos jatkanee Jukurien ylivoiman viivapelotteena, sillä edelliskaudella puolustaja tykitti peräti 17 täysosumaa. Maaleista lähes kaikki syntyivät nimenomaan ylivoimapelaamisen tuloksena.

Jukurien puoluksesta löytyy siis paljon laajuutta, joten yksittäiset loukkaantumiset eivät juuri mikkeliläisten puolustuspäätä heilauta. Erityisesti fyysisten, niin sanottujen stay-at-home -puolustajien, osalta kokoonpano näyttää hyvältä.

Pieni kysymysmerkki nousee kuitenkin puolustajien kiekollisen pelaamisen ylle. Ainakin Eero Hyväriselle ja Ilkka Kallioiselle olisikin nyt tarjolla paljon kiekollista vastuuta mikkeliläisten takalinjoilla. Tuleva kausi näyttää onko jyväskyläläislähtöisistä puolustajista nousemaan jukuripuolustuksen eturiviin.

Hyökkäyksessä ei puutetta ratkaisijoista

Jukurien hyökkäyskalusto näyttää todella tulivoimaiselta. Ratkaisumaaleja voidaan odottaa ainakin kolmelta ensimmäiseltä ketjulta ja vielä neljänteenkin vitjaan riittää kyvykkäitä pelimiehiä.

Hyökkääjistän isoimmat menetykset olivat HPK:n paitaan vaihtanut sentteri Ossi Pellinen sekä Ruotsin Allsvenskaniin palannut Andreas Sundin. Tilalle Jukurit hankki Kiekko-Vantaan tehomiehiin edelliskaudella lukeutuneet Jesse Urosen ja Jussi-Mikko Makkosen. Makkoselta voidaan odottaa maaleja myös Jukurien paidassa, sillä mies voitti edelliskaudella Mestiksen maalikuninkuuden iskemällä peräti 24 osumaa.

Lisäksi Jukureiden hyökkäysosastolle ovat uusina miehinä liittyneet HeKistä tullut Jani Tossavainen sekä JYPin A-nuorten kapteenina toiminut Kalle Mäkinen. Mäkinen on 168 sentillään oletettavasti Mestiksen pienikokoisin pelimies, mutta tästä huolimatta hän pelaa jokaisen vaihdon suurella sydämellä. Pikkumiehellä onkin kaikki edellytykset nousta jo debyyttikaudellaan Kalevankankaan yleisön suursuosikkien joukkoon.

Mikkeliläisten hyökkäys on erinomainen sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa.

Kokonaan oman lukunsa muodostaa Kalevankankaan jäähallissa jo vuosia yhdessä kiekkoa vastustajan maaliin leiponut tutkapari Petri Lehtonen ja Antti Laakso. Lehtonen menetti lähes koko harjoituskauden loukkaantumisen takia, mutta kuntoon päästessään ”Lehi” on eittämättä yksi koko sarjan parhaista senttereistä.

Kokenutta kaartia edustaa myös koko 2000-luvun Jukureita edustanut Tuomo Jormakka, joka edelliskaudella pelasi tuloksellisesti parhaan Mestis-kautensa. Myös kesken edelliskauden Mikkeliin siirtynyt Timo Kuuluvainen alkaa, täyden SM-liigakaudenkin pelanneena, olla jo melko kokenut tekijä Mestis -kaukaloihin.

Kun hyökkäyksestä löytyy vielä lisäksi Makkosen, Tomi Lindforsin, Tero Kettusen ja Janne Jaakkolan kaltaisia nimiä, niin joukkueen menestys ei tule jäämään ainakaan kokemuksen ja rutiinin puutteesta kiinni.

Juuri kahdenkympin ikäpaalun ohittaneista pelaajista suurimmat odotukset kohdistuvat Turo Asplundiin ja Jesse Uroseen. Keskushyökkääjän tontilla viihtyvä Asplund väläytteli jo viime keväänä osaamistaan, ja debyyttikausi Mestiksessä toi mukanaan mukavat 25 tehopistettä.

Jokereiden kasvatti Uronen puolestaan dominoi parisen vuotta sitten A-junioreiden SM-liigaa mielin määrin. Tehokkaimmalla kaudellaan helsinkiläinen paukutti Jokereiden A-nuorissa hurjat tehot 36+20=56. Edelliskaudella Uronen edusti K-Vantaan lisäksi niin Jokereiden SM-liiga kuin A-nuortenkin joukkueita.

Leveyttä Jukurien hyökkäykseen tuovat myös seuran omat kasvatit, jotka esiintyivät harjoitusotteluissa pirteästi. Anssi Laitinen, Jesse Kiukas ja Taneli Hiltunen saavat kauden mittaan omat tilaisuutensa sarvipäiden edustusasussa.

Makkosen mahdollisuus

Kari Makkonen on toiminut edelliset kuusi pelikautta Tapparan kakkosvalmentajana. Nyt mies saa ansaitsemansa mahdollisuuden vastuuvalmentajana. Vuodet Jukka Rautakorven apuna näkyvät Makkosen valmennusfilosofiassa. Huhut Kalevankankaan maastosta kertovatkin Jukurien harjoitelleen menneenä kesänä erittäin kovaa. Kuntopohjan rakentamiseen on siis panostettu edellisvuotta enemmän. Tämä voi näkyä alkukaudesta lievänä tukkoisuutena, mutta mikkeliläisten tähtäin onkin luonnollisesti asetettu loppukevääseen.

Makkosen apuna toimii edelliskevään vastuuvalmentaja Pekka Lipiäinen. Myös paljon nähneellä Lipiäisellä on varmasti paljon annettavaa mikkeliläisten penkin takana.

Mikään salaisuus ei ole, että Mikkelin Mestis-dynastian luoneen Risto Dufvan ja Jukurien johtoryhmän välit ovat edelleen lämpimät. Tämä voi heijastella tulevalla kaudella jonkinasteisena epävirallisena pelaajayhteistyönä Jukurien ja JYPin välillä. Toisaalta, ilman suurta loukkaantumisaaltoa, Makkonen tuskin haluaa lähteä sotkemaan joukkueensa kemiaa ottelun tai parin mittaisilla lainasopimuksilla.

Jälleen kerran mukana mestaruustaistossa

Vuodesta toiseen Jukurit on ollut mukana Mestiksen mestaruustaistelussa, eikä alkava kausi tule tekemään tässä suhteessa poikkeusta. Paperilla joukkue ei ole ainakaan heikentynyt edelliskaudesta ja joukkueen hyökkäyskalusto näyttää erittäin vahvalta. Pieniä kysymysmerkkejä voidaan kuitenkin asetella joukkueen maalivahtiosaston ja valmennuksen ylle.

Myllykoski on osoittanut olevansa erinomainen torjuja Mestikseen, mutta miehen loukkaantuminen ajaisi mikkeliläiset maalivahtikaupoille. Pekka Lahikainen on nuori ja lupaava torjuja, mutta aika ei ole vielä kypsä Mestiksen mestaruudesta taistelevan joukkueen vastuutorjujaksi.

Makkonen puolestaan on vastuuvalmentajana vielä melko kokematon, mutta pitkä pelaajaura ja runsas kokemus huippuvalmentajien kakkosena toimimisesta, yhdistettynä tinkimättömään sitoutumisasteeseen, auttavat varmasti Makkosta käyttämään mahdollisuutensa päävalmentajana. Kun apuna vielä jatkaa pitkäaikainen jukurivalmentaja Pekka Lipiäinen, pienenevät valmennuksen ylle asetetut kysymysmerkit marginaalisen pieniksi.

Summa summarum, kestomenestyjä Mikkelin Jukurit tulee tänäkin vuonna taistelemaan Mestiksen kirkkaimmista mitaleista.

href=http://www.jatkoaika.com/mestis.php?sivu=kolumnit&id=6513>Mestiksen kausiennakko 2007-2008

» Lähetä palautetta toimitukselle