Mielipide

K-Vantaa ennakkosuosikki, SaPKo yllätysvalmis

MESTIS / Kolumni
Puolivälierissä Sportille suoraan 3-0 otteluvoitoin hävinnyt Kiekko-Vantaa jatkaa pelejään Mestiksen putoamiskarsinnoissa eli play-outeissa. Vastaan asettuu lähes kaksi viikkoa levännyt ja peliään hionut SaPKo.
haastattelu

Kokkonen ja Siikala luottavat omiinsa
[lue lisää]

Lähtökohdat ottelusarjaan ovat mielenkiintoiset. K-Vantaa taisteli kapealla materiaalillaan esimerkillisesti liiganousua tavoittelevaa Sportia vastaan puolivälierissä. On mielenkiintoista nähdä, miten paljon vantaalaisten jaloissa painaa raskas puolivälieräsarja, jossa vastuupelaajat pelasivat hurjia minuuttimääriä.

SaPKo sen sijaan lähtee taistoon levänneenä ja taatusti hyvin latautuneena. Kaudeksi 2006-2007 Mestikseen noussut joukkue ei halua luopua sarjapaikastaan yhden kauden jälkeen. Savonlinnalaiset pelasivat runkosarjan lopun erittäin pirteästi, sillä se hävisi yhdeksästä viimeisestä ottelustaan vain kolme.

Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset runkosarjassa sujuivat K-Vantaan komennossa. Otteluvoitot menivät vantaalaisille 3-1 maalierolla 20-9. Menneisiin tilastoihin K-Vantaan leirissä on kuitenkin turha tuijotella, odotettavissa on tasainen ottelusarja.

Hyökkäyksen avaimet K-Vantaan käsissä

Joukkueet pelaavat samantapaista vastahyökkäysjääkiekkoa. Peli perustuu tiiviiseen ja riskittömään puolustuspelaamiseen ja nopeisiin vastahyökkäyksiin.

K-Vantaan hyökkäysmateriaali on laadukkaampi kuin SaPKon. Ottelusarjan avainkysymys onkin, miten vantaalaiset pystyvät hyödyntämään pelaajien korkeamman henkilökohtaisen taitotason. Sport sarjassa K-Vantaan pelaajat pelasivat erittäin kurinalaisesti ja täysin puolustuspelin kautta. Huomioitava on myös Pekka Siikalan ilmeisen hyvin onnistunut pelaajien roolitus pudotuspelejä varten.

Pelaamisen perussapluunaa vantaalaiset eivät tietenkään tulevaan ottelusarjaan muuta, mutta tietyllä asteella lohipaitojen on kyettävä myös ottamaan pelin virtaus haltuunsa eikä ainoastaan turvauduttava ylipassiiviseen pelaamiseen kuten Sportia vastaan.

Altavastaaja SaPKon aseet K-Vantaata vastaan sen sijaan ovat kovalla prosentilla onnistuvissa nopeissa vastahyökkäyksissä. Savonlinnalaiset pyrkivät pitämään pelitempon erittäin kovana ja väsyttämään raskaammalla jalalla pelaavan vastustajansa. Mikäli SaPKo pystyy rikkomaan K-Vantaan yksilöiden pelihuumorin eikä anna hyökkäyspeliotetta täysin vantaalaisille on joukkue vahvoilla.

Puolustuksen ja maalivahtien taistelu

Kummankaan joukkueen pelistä ei siis löydy selkeätä organisoitua hyökkäyspelirakennetta, vaan pelaamisen rakenne perustuu tarkkaan puolustamiseen. Ottelusarjasta onkin tulossa puolustuspelaamisen taisto.

K-Vantaa on pelannut viime ajat erittäin kapealla puolustusmateriaalilla ja tiettyjä pelaajia on tämän takia kuormitettu huomattavan paljon. Tiedot vantaalaisleiristä kuitenkin kertovat, että mahdollisia apuja sairastuvalta on tulossa.

Nähtäväksi jää, miten K-Vantaan tiivis puolustuspelaaminen toimii, kun vastassa ei olekaan enää ennakkoon huomattavasti vahvempi joukkue, vaan vantaalaiset ovat ennakkosuosikkeja ja tulevat määräämään otteluiden tahdin. Lisääntyvätkö henkilökohtaiset virheet ja merkkausvirheet hyökkäyspelaamisen lisääntyessä?

Molempien joukkueiden puolustuspelaamisen viimeisenä lukkona seisovat maalivahdit. Ottelusarjan tärkein taistelu käydäänkin joukkueiden maalivahtien välillä. SaPKon maalilla Iiro Tarkki ja Tuomas Lohtander jakoivat vastuun runkosarjassa tasaisesti ja tarvittaessa molemmat pystyvät tukkimaan savonlinnalaisten maalin.

K-Vantaan maalilla vastuu on pudotuspelien alettua annettu Heikki Kokkoselle. Sportia vastaan Kokkonen pelasi hyvin, mutta paineet jatkuvat ja virheisiin on putoamiskarsinnoissa vielä vähemmän varaa.

Arvio

K-Vantaa lähtee ottelusarjaan ennakkosuosikkina ja sillä on kaikki omissa käsissään. On hyvä muistaa, että K-Vantaalla on takanaan kaikin puolin onnistunut puolivälieräsarja Sportia vastaan.

SaPKolla on kuitenkin valmius tehdä vantaalaisten olosta erittäin tukala. Mikäli SaPKo onnistuu ensimmäisessä ottelussa yli odotusten, saa se kovan henkisen hurmostilan päälle ja ottelusarjassa on kaikki auki.

Otteluvoitot K-Vantaalle 3-1.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös