Tammisen Sportille kelpaa vain mestaruus

MESTIS / Haastattelu
Vaasan Sport käyttää tulevasta Mestis-kaudesta työnimeä ”näytön vuosi”. Viime kaudella se antoi näyttöjä huimista yleisömääristä, myyntiennätyksistä ja hyvästä jääkiekosta, mutta taloudelliset voitot jäivät vielä saavuttamatta johtuen korkeista hallivuokrista ja oheismyyntien puutteesta. Jatkoaika jututti päävalmentaja Tammista kauden kynnyksellä.

Sportin viime kausi oli värikäs. Runkosarjassa se rämpi ajoittain pahasti, mutta lopulta se nousi sillasta aina finaaliin saakka. Tamminen muisteli asioita, jotka käänsivät finaalisarjan selkeästi KalPalle.

- Kapasen, Timosen ja Hallin panos näkyi. Mä en jaksanut tätä joukkuetta kasatessani uskoa siihen, että NHL:ää ei pelattaisi tammikuun 31. päivä. Silloin tiesin, että meidän mahdollisuudet ovat ihan nappisuorituksessa.

Sportia jo vuosia vaivannut loukkaantumiskurimus ei ota hellittääkseen. Tällä hetkellä telakalla ovat hyökkääjät Kalle Mattila ja Pete Suonpää. Mattila palasi jäälle pitkän tauon jälkeen vain loukatakseen rintalihaksensa. Paha lihasvamma pitää voimahyökkääjän sivussa joulun tienoille. Suonpään tilanne on se, että mies palaa jäälle muutaman viikon päästä ja pelikuntoon Tamminen uskoo laiturin pääsevän lokakuun alussa. Viime kauden ratkaisuhetket eivät juuri poikenneet tämän hetkisestä.

- Peruspakkeja ei ollut finaaleissa enää kuin muutama ja siellä pelasi Nabbia, Osalaa ja puolustajia, joita kaavailtiin tänne vain opetteleviksi junioripakeiksi, muisteli Tamminen.

Loukkaantumisten välttäminen onkin noussut yhdeksi tulevan kauden pääteemoista. Silti Tamminen laskee sen edelleen joukkueen yhdeksi heikkoudeksi.

- Kulttuurissa on edelleen jotain korjattavaa, vaikka ollaan parannettu oheisharjoittelua ja suhteutettu kuormitusta. Mestis-pelaajilla useilla on siviilityöt, on pitkät pelimatkat ja sen suhteuttaminen harjoitteluun on vaikeaa. Meidän valmennuksessa on pitänyt oikein havahtua siihen.

Kiekollinen peli Sportin selkäranka

Sportin joukkue on pysynyt hyvin koossa viime kaudesta, mikä on Mestiksessä perin harvinaista. Jatkuvuus on Tammisen mielestä ensisijaisen tärkeää. Viime kauden tähtipelaajien jättämien aukkojen paikkaajaksi Tamminen ehdottaa viime kaudella pienemmissä rooleissa olleita pelaajia.

- Jatkuvuus on kaiken A ja O joukkueen kehittymisessä. Me menetettiin paljon lahjakkuutta, Fandul ja Allen oli parhaimmillaan todella kovia pelimiehiä. Nyt meillä on uutta sankaruutta jaossa. Onko näistä kavereista nyt ratkaisijoiksi? Se on iso askel.

Pelillisesti Sport on Tammisen mielestä paremmassa kunnossa kuin viime kaudella.

- Menetettiin lahjakkuutta, mutta pelataan ihan yhtä hyvää kiekkoa. Se tarkoittaa että peli on paremmin kuosissa. Se on prosessi minkä kanssa valmentajat tekee aina töitä. Me ollaan korkeammalla tasolla, koska meillä on takana enemmän yhteisiä harjoituksia, kokemuksia ja pelejä.

Tamminen löytää Sportista kolme selkeää vahvuutta.

- Kiekollinen pelaaminen on tämän sarjan parasta. Sami Heinonen on toiveeni mukaan tämän sarjan Pasi Kuivalainen. Heinonen, jos ei tämän sarjan kovin molari niin ainakin, tappelee siitä tittelistä. Ylivoimamme tulee olemaan tehokasta.

Ei enää idioottijäähyjä

Sport kunnostautui varsinkin runkosarjassa paljon jäähyilevänä joukkueena. Ongelmaan paneuduttiin kesken kauden ja playoffeihin vaasalaiset saivatkin siistittyä pelitapaansa. Ylimääräistä ylivoimaa ei tälläkään kaudella haluta antaa.

- Kun mä Kärppien kanssa tulin tänne niin yksi meidän lähtökohdista oli, että ennemmin tai myöhemmin Sportin pinna pettää. Viime kaudella Jokipoikien Rauhanenkin siitä puhui. Tosiasia on että Sport on aina ollut puolikuriton jengi, mutta myös emotionaalinen jengi. Nyt yritetään putsata sitä kurittomuutta pois niin, että se tunne jäisi.

- Mä haluan että tämä on voittava ja mielenkiintoinen joukkue, joka toteuttaa itseään. Se raja, jonka puitteissa äijien täytyy pysyä, meidän on löydettävä. Se on yksi kauden teemoista. Viides pelin teema minulla on ”nerves”. Pokerin täytyy pitää. Esimerkiksi hyökkäyspään jäähyjä mä kutsun idioottijäähyiksi, niitä me ei oteta.

Pelitapaa jalostetaan

Sportin aktiivinen pelitapa kulminoitui ennen joulutaukoa itsemurhan näköiseksi, kun vaasalaisten valmius laski. Kun valmius hiipui niin vastustaja pääsi ylivoima-hyökkäyksiin.

Joulutauolla Sport muutti pelitapaansa enemmän tilannetta lukevaksi ja se ei enää pelannut itseään tilanteista ulos. Kaksivaiheinen karvaus puri parhaimmillaan kuin vesikauhuinen koira.

- Muutoksia ei ole tulossa siihen yhteisesti joulutauolla löydettyyn pelitapaan, lähinnä jalostamisesta on kyse. Meillä on siinä kolme pääteemaa, mitä tehdään, kun vastustaja saa kiekon. Mitä tehdään, kun itse saadaan kiekko ja mitä tehdään kun kiekko on vapailla markkinoilla. Me ollaan yksi harvoista suomalaisista joukkueista joilla on hyökkäyspelin suunnitelma. Useimmilla on vain puolustuspelin suunnitelma.

Tamminen uskoo Sportin olevan vaikeammin kaadettavissa kuin viime kaudella. Kiekkopiireissä usein viljelty termi voittamisen kulttuuri on kasvanut vaasalaisrykelmässä.

- Ihminen oppii ensisijaisesti onnistumisista, koska se mielihyvä antaa sen energian ja mielihyvän. Kun me viime kaudella voitettiin se Jukurit-sarja, niin se oli monelle iso ahaa-elämys. Ne kokemukset ovat vieneet tämän joukkueen lähemmäs sen ymmärtämistä mitä se vaatii. Se vaatii sitä, että laitat kaiken peliin joka ilta. Kilpaurheilussa sun täytyy todistaa kykysi joka ilta. Mä näen, että me ollaan lähempänä maksimaalista tasoa nimenomaan noiden viime kauden lopun tapahtumien ansiosta.

Kotietu kotiyleisön siivittämänä

Mestaruus on hopeaa viime kaudella voittaneen Sportin selkeä tavoite. Tamminen antaa kuitenkin Sportille aikaa. Piikkipaikalla ei tarvitse olla ensi kierroksista saakka.

- Lähdetään runkosarjaan filosofialla sijoille 1-4. Tähdätään ykköseksi, mutta ei ahdistuta vaikka ei siellä oltaisi. Sarja on pitkä, me ei olla nähty kaikkia joukkueita ja ratkaisut tapahtuu vasta playoffseissa.

Viime kaudellakin Sportin kunnonajoitus osui nappiin ja se nosti tasoaan tosipelien kynnyksellä. Sama on tarkoitus toistaa tulevalla kaudella.

- Siinä vaiheessa pelaajien tulee olla energisiä, terveitä ja freshejä. Ja ne pelit pitää päästä aloittamaan kotona. Viime kaudella nähtiin että se ei ole tärkeintä, että pääset aloittamaan piikkipaikalta, vaan se että pääset aloittamaan kotona.

Vaasa Arena, jonka nimeä ollaan tulevalle kaudella kauppaamassa, on Sportin vahvuus ja myös heikkous. Kun peli kulkee Red Army mylvii punapaitojen jalkoihin lisää vauhtia. Jos peli ei kulje asiantunteva yleisö antaa helposti palautetta.

- Lähdetään siitä, että me luodaan tästä areenasta tämän yleisön kanssa paikka, mitä omat rakastavat ja mitä vastustajat vihaavat. Uskon ja toivon, että kannattajat reagoivat niin kuin joukkuekin. Viime vuonna syntyi käsite Vaasan kiekkobuumi ja nyt lähdetään siitä, että se jatkuu. Tämä vetoan kannattajiin, että tämä symbioosi jatkuu. Joukkue on vastannut huutoon voittamalla harjoitusotteluissa TuTon 7-1, Hokin 5-0 ja Hermeksen 4-1. Nyt tulee sarjan avauksessa vastaan Forssa. Toivon, että tämä lähtisi heti käyntiin.

Taloudellisista vaikeuksista huolimatta Juhani Tamminen uskoo Sportin nousuun suuremmille areenoille.

- Mä haluan tästä käsitteen koko valtakunnan tasolla. Jos Hämeenlinnassa on kuuluisa sikakatsomo, niin mä haluan, että täällä Vaasassa niin tunnelma kuin katsomokin tulevat kuuluisiksi. Meidän kannattajat eivät tulisi tänne vain katsomaan peliä, vaan elämään mukana neljän tunnin elämystarjonnassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle