Sasu Hovi - Hokin viimeinen lukko

MESTIS / Haastattelu
Yhtenä Kajaanin Hokin menestyksen takuumiehistä läpi kauden torjunut Tappara-vahti Sasu Hovi, 22, on kevään ratkaisupelien lähestyessä kovan tehtävän edessä. Mestiksen huippuvahteihin lukeutuva pienikokoinen Hovi joutuu pysäyttämään kovia joukkueita, mikäli linnapaidat mielivät saada arvometallia kaulaan kauden päätteeksi. Ja mikäli se Hovista on kiinni, näin tulee myös käymään.

Elokuussa 1982 Toijalassa syntynyt 175-senttinen ja 70-kiloinen maalivahti aloitti kiekkoharrastuksensa pihapelien parissa. Seurajoukkueeseen tie vei hieman myöhemmin.

- Aloitin pihapelien pelaamisen Toijalassa ja joskus yhdeksän vanhana liityin Akaan Kiekon joukkueeseen Toijalassa. Ekan vuoden olin kentällä ja sen jälkeen olen sitten ollut maalivahtina. Maalivahdin paikka oli kiinnostanut eniten ihan junnunakin, mutta eka vuonna joukkueessa oli jo maalivahdit, Hovi kertaa uransa alkutaivalta.

- Vuoden pelasin Akaan Kiekossa. Sitten pääsin Tapparaan ja siitä lähtien olen käynyt Tampereella. C-junioreissa voitettiin mestaruus ja A-junioreissa kanssa. Mestaruudet ovat itselleni isoimpia saavutuksia, muuten ei tule oikein mieleen selkeästi korkeammalle nostettavia saavutuksia, Hovi jatkaa.

Liigaura käynnistyi hienosti

Jukka Rautakorpi nosti keväällä 2001 kirvesrintojen A-nuoret SM-kultaan torjuneen Hovin Tapparan kakkosvahdiksi kaudelle 2001-02, jolloin kahdessa liigaottelussa edelliskaudella luukkuvahtina ollut Hovi pelasi ensimmäiset SM-liigapelinsä. Nuoren maalivahdin aloitus liigajäillä oli satumainen.

- Kaksi ekaa peliä olivat nollapelejä. Olihan se aikamoista huumaa ja hyvä tuurikin siinä kävi. Ekalla kaudella sain pelata kuusi peliä ja kolme niistä taisi olla nollapelejä. Torjuntaprosentti jäi jonnekin 97:ään, Hovi muistelee hopeajuhliin päättynyttä ensimmäistä liigakauttaan.

Toisen peräkkäisen hopean hankkineen Tapparan maalilla ensimmäiset pelinsä torjuneen Hovin tilastot jäivät komeaksi, sillä torjuntaprosentin (97,01) lisäksi päästettyjen maalien ottelukohtainen keskiarvo (0,66 maalia/pelattu 60 minuuttia) on komeaa katseltavaa. Hovi pukeutui kauden aikana 54 runkosarja- ja kymmeneen pudotuspeliotteluun. Päävastuun torjunnoista kantoi Tom Draper.

Ottelut ovat Hovilla tuoreessa muistissa vieläkin, sillä mies pitää liigauransa alkutaipaleen pelejä uransa ikimuistoisimpina. Myös kauden 2002-03 ensimmäinen ottelu Pelicansin paidassa jäi nuoren maalivahdin mieleen.

- Kyllä nämä ensimmäiset liigapelit ovat tietysti niitä ikimuistoisimpia. Muita ei oikein tule nopeasti mieleen … No se jäi mieleen, kun pelasin Pelicansissa ekan pelin, voitettiin JYP 2-1 ja muistaakseni 54 torjuntaa oli siinä pelissä.

Raskas kausi 2002-03

Pelicansin paitaan Hovi pukeutui Tapparan mestaruuteen päättyneellä kaudella 2002-03. Ensimmäisen SM-kultansa kevään 1988 jälkeen voittaneen tamperelaisjoukkueen juhlissa ei kuitenkaan Hovia nähty eikä mies mitalia saanut, sillä joulutauon jälkeen Hovi pelasi Lahdessa Pelicansin paidassa.

- Aika raskas kausi se oli. Harjoituspelit menivät hyvin ja pääsin pelaamaan ensimmäiset pelit sarjassa. Silloin oli mahdollisuudet ottaa ykkösmaalivahdin paikka. Alussa oli kuitenkin vaikeita otteluita, laukauksia ja torjuntoja ei tullut paljoa, mutta maaleja upposi paljon ja ne näkyivät heti tilastoissa, torjuntaprosentikseen lukeman 88,90 saanut Hovi muistelee.

Penkkikomennusta seurasi Tapparan paniikinomainen maalivahtikokeilu seuran haaliessa maalinsa suulle kanadalaisen Alfie Michaudin. Myöhemmin Michaudin tilalle tuli Pasi Kuivalainen, joka pelasi Mika Lehdon parina loppukauden. 25 ottelussa (peliaikaa 11 ottelussa) Tappara-paitaan pukeutuneen Hovin pelipaikka löytyi muutosten jälkeen Lahdesta, jossa mies oli kokoonpanossa 24 ottelussa. Peliaikaa kertyi seitsemässä ottelussa.

- Siinä tuli sitten Tapparan maalivahtikokeiluja ja pelaaminen kävi raskaaksi. Olin sen vuoden armeijassa, kaikki mahdollinen tuntui menevän vikaan. Pelicansissa rupesin sitten löytämään peli-iloa ja peli alkoi kulkemaan paremmin, lahtelaisseurassa kiekkoja 90,98-prosenttisesti torjunut Hovi muistelee.

Tapparan mestaruusjuhlien jälkeen Hovi palasi Tampereelle ja torjui kaudella 2003-04 14 ottelua hyvällä torjuntaprosentilla 92,07.

Hokki-kuvio hyväksi Hoville

Kuluvalla kaudella Hoville on tullut peliaikaa reilusti. Tampereella Lehto on edelleen ykkönen, joten Hovi ja Pekka Tuokkola ovat hakeneet vuorotahtiin peliaikaa Kajaanin Hokin Mestis-joukkueen paidassa. Ennen kauden alkua Tapparan ja Hokin välille solmittu yhteistyösopimus takaa yhden kirvesrintojen sopimusvahdin koko kauden ajaksi kajaanilaisjoukkueeseen.

- Tosi hyvä ollut mun kannalta, että olen päässyt pelaamaan ja olen onnellinen, että yhteistyötä on tällä kaudella ollut. Tappara on ollut tosi hyvin mukana eikä ole ajatellut pelkästään omaa etuaan vaan tehnyt fiksusti ainakin mun kohdalla.

Maalivahdeille sopimus on tiennyt matkustelua Tampereen ja Kajaanin välillä. Haastatteluhetkellä Hovilla on tilillään 26 ottelua linnapaidassa. Neljässä eri pätkässä kasatut ottelut ovat tienneet matkustelua riittämiin.

- Kyllä se matkan pituus huoletti, jos tulee vaikeaa tai raskasta. Olen tyytyväinen joukkueeseen, missä ei ole samassa kaupungissa tai aivan lähistöllä SM-liigajoukkueeseen vaan kaupungissa keskitytään Mestis-joukkueeseen. Aiemmilla kausilla olin Vantaalla, Hermeksessä ja KooKoossa, ja pelitouhuun keskittyminen on parempaa kun on ykkösjoukkue kaupungissa, Hovi näkee.

- Jätkät muuttaa tänne pelkästään pelaamaan. Harva on kotikaupungissaan vaan tänne on sen takia lähdetty, että paneudutaan pelaamiseen, Hovi jatkaa.

Hovin ensimmäinen Kajaanin visiitti kattoi kolme ensimmäistä Mestis-ottelua. Seuraavat viisi ottelua torjuntavastuu Hokissa oli Tuokkolalla ja Hovi palasi jälleen Kajaaniin 13.10. pelattuun Kiekko-Vantaa-otteluun. Toinen komennus kesti viisi peliä ja kolmas, 19.11. pelatusta Salamat-ottelusta alkanut Mestis-keikka oli yhdeksän ottelun mittainen.

Tammikuun puolenvälin jälkeen Hovi palasi Kajaaniin neljännen ja viimeisen kerran ja torjuu loppukauden linnapaitojen viimeisenä lukkona. Tampereella torjuntavastuuta kantavat loppukauden ajan Lehto ja Bostonista tullut NHL-työsulkuvahvistus Andrew Raycroft. Tuokkola täydentää kirvesrintojen maalivahtikolmikon kolmosvahdin paikallaan.

Lainat Kouvolaan, Kokkolaan ja Vantaalle eroavat Hovin mukaan selvästi tämän kauden Kajaanin kuviosta.

- Aika lyhyitä nuo aikaisemmat komennukset oli. Tällä kaudella pituudet ovat vaihdelleet eikä tarkkaa kestoa tiennyt kuin ihan loppuvaiheessa. Nyt on ihan erilainen fiilis aiempiin lainoihin verrattuna kun on päässyt joukkueen sisälle ja pelejä on kertynyt niin paljon, Hovi sanoo.

Kausi hyvä kehityksen kannalta

Hovi on saanut linnapaidassa paljon vastuuta. Mies on osoittanut olevansa luottamuksen arvoinen, sillä haastatteluhetkellä Hovin nimi keikkuu yli 1/3 kokonaispeliajasta pelanneiden maalivahtien tilaston kolmospaikalla KalPan Pasi Kuivalaisen ja Jukureiden Mikko Strömbergin jälkeen.

Hovin torjuntaprosentti näyttää 26 pelatun ottelun jälkeen lukemaa 93,23. Päästettyjä maaleja pelattua 60 minuuttia kohden on 2,18. Nollapelejä tilillä on kolme, samoin maalisyöttöjä.

- Siitä olen tyytyväinen, että ensimmäisen kerran moneen vuoteen olen saanut varmuudella pelata. Palli ei heilu jos yksi helppo menee vaan takana on luottoa. Se on tosi hyvä asia kehittymisen kannalta, Hovi kiittelee.

Olisiko kakkosvahdiksi Tampereelle juuttuneen Hovin sitten kannattanut lähteä peliminuuttien hakuun jo aiemmin?

- Toisaalta olisi voinut. Mutta olen oppinut kuitenkin paljon muita asioita liigassa. Nyt olen päässyt pelaamaan paljon ja muut jutut kehittyy. Asioilla on kaksi puolta, SM-liigajoukkue on SM-liigajoukkue, mutta liian pitkä aika pyöriä siellä on huono asia. Nyt oli aika lähteä jonnekin pelaamaan, Hovi sanoo.

Miten pelit Mestiksessä ja SM-liigassa eroavat toisistaan maalivahdin näkökulmasta?

- Liigassa puolustaminen on vähän systemaattisempaa ja yllättäviä tilanteita tulee vähemmän. Siellä pelit ratkeavat aika paljon ylivoimilla, koska vastustajalla on aina laittaa silloin kovia kentällisiä jäälle. Mestiksessä pelaaminen on yllätyksellisempää. Enemmän sattuu ja tapahtuu kuin liigassa.

Liigassa Hovi torjui tällä kaudella seitsemässä ottelussa torjuntaprosentilla 88,83. Päästettyjä maaleja pelattua tuntia kohden kertyi 3,96. Tapparan paitaan Hovi pukeutui 18 kertaa.

Siren vaihtui omatoimisuuteen

Tapparassa viimeksi Jaakko Sirenin maalivahtikoulussa olleelle Hoville tilanne Kajaanissa on ollut erikoinen, sillä mies joutuu tulemaan toimeen ilman maalivahtivalmentajaa.

- Ei mulla ole Kajaanissa ollut valmentajaa ollenkaan, mutta koko pienen ikäni olen saanut maalivahtivalmennusta, Sirenin Jaskalta viimeksi. Se kantaa pitkälle vaikka nyt ei valmentajaa täällä olekaan, kyllä sitä aika paljon pystyy itseään valmentamaan jonkin aikaa.

- Siren on tosi tiukka ja omaa ainutlaatuisen silmän maalivahtien tekemiseen, hän huomaa kyllä virheet, Hovi kiittelee urallaan 148 SM-sarjaottelua HIFK:n, Reippaan ja Ilveksen paidassa pelannutta legendaa.

Kuinka tärkeänä hyvää oppia saanut Hovi sitten pitää maalivahtivalmennusta?

- Kyllä se on erittäin tärkeää. Ammattitaitoinen maalivahtivalmentaja on erittäin tärkeä. Ei meikäläisestä olisi ainakaan tullut hyvää maalivahtia ja aika epätodennäköistä on, että olisin tässä huonolla maalivahtivalmennuksella tai jos maalivahtivalmennusta ei olisi ollut ollenkaan.

Suhteellisen kokeneena maalivahtina Hovi selviää varmasti kevään ajan, vaikka kajaanilaisjoukkueen harjoituksissa ei maalivahtivalmentajaa nähdäkään. Seurassa on kuitenkin kokemattomia maalivahteja, sillä syyskauden ajan Hokki-paitaa kantoi vuonna 1984 syntynyt Ville Ranta-aho, ja nyt ringissä on mukana kaksi vuotta Ranta-ahoa nuorempi Simo Leinonen. Ovatko nuoret vahdit kyselleet kauden aikana neuvoa tai vinkkejä kokeneemmalta Hovilta?

- Ei ole neuvoja kyselty, vaikka maalivahdit pystyisivätkin hyödyntämään toisiaan keskustelujen avulla. Lehdon kanssa puhuimme Tampereella aika paljon, toisen maalivahdin silmä kertoo jos jotain tekee väärin eikä itse sitä huomaa. Täälläkin voisi alkaa keskustelemaan, jos ei saada maalivahtivalmentajaa. Se voisi olla hyvä idea.

Kehitystä isoin harppauksin

- Tosi isoin harppauksin on kehitystä tullut. Ikä on tehnyt hyvää, aiemmin olin kova jännittäjä enkä pelannut hyvin paineen alla. Ajan myötä on tottunut liigapelien yleisöön ja tekeminen helpottuu. Viimeiset pari kautta olen odottanut kunnon paikkaa näyttää, nyt on tullut vain yksittäisiä pelejä pitkän tauon jälkeen. Silloin pitää pelata aina huippupeli että saa jatkaa maalilla. Toistaiseksi ei ole onnistunut, vaikka pari kertaa on ollut mahdollisuus, Hovi kuvaa kehitystään.

- Se vaatii, että saat luottoa ja sinuun uskotaan että uskot itsekin. Silloin tatsi säilyy eikä tule notkahduksia niin helposti, Hovi jatkaa.

Kehitystä onkin tapahtunut kausi kaudelta ja Hovi alkaa olla jo valmis valtaamaan pelaavan maalivahdin paikan liigatasollakin. Mitä ominaisuuksia mies itse pitää vahvuuksinaan ja missä on kehitettävää?

- Varmasti liikkuminen ja pelinluku ovat niitä vahvoja puolia. Heikkoutena on ehkä liian tasapaksu tyyli. Olisi mukavampaa, jos tyyli olisi räväkämpi ja persoonallisempi.

Millä tavalla maalivahti sitten keskittyy otteluun?

- Olen keskittyjätyyppi ja koitan aika vahvasti keskittyä peleihin. Se helpottaa pelaamista, kun tietää mihin on menossa kun lähtee hallille. Koitan käydä peliin liittyviä asioita mielessäni läpi ennen otteluita.

- Kaava vaihtelee, eikä mitään erityisiä rituaaleja ole. Enemmän se on sitä, että saa keskitettyä mielen peleihin, Hovi jatkaa.

Ruotsin systeemi ehkä paras mahdollinen

SM-liigan portteja ollaan avaamassa kauden päätyttyä asetetut kriteerit täyttävälle Mestis-mestarille. Kuluvalla kaudella onkin käyty runsaasti keskusteluja suljetun ja avoimen liigan puolesta. Sekä SM-liigassa että Mestiksessä tällä kaudella kiekkoja torjuneella Hovilla on asiasta oma mielipide.

- Joukkueita voi lisätä, mutta kaikilla pitää olla tarvittavat resurssit pärjätä liigassa. Jos Mestiksessä on resurssit jollain joukkueella niin kyllä sitä toisaalta voisi tiputtaakin joukkueita, jos joukkueita olisi tulossa enemmänkin. Kun nyt on KalPa ja Vaasa tulossa, niin ehkä se pitäisi avatakin.

Hovin mielestä mallia sarjasysteemiin voisi ottaa länsinaapurin suunnalta.

- Ehkä Ruotsin tapainen sarja olisi paras. Silloin Mestis-joukkueilla olisi parempi mahdollisuus pelata laajempi sarja kuin pelkät karsinnat tai liigasta pudotus, Hovi näkee.

Maalivahtien varusteet ovat olleet silloin tällöin myös keskustelujen aiheena laskevien maalimäärien vuoksi. Hovin mukaan maalitilanteita saataisiin lisää kaukaloiden pienentämistä rajoittamalla.

- Kyllä varusteiden pitää olla sopusuhtaiset suhteessa maalin kokoon. Varusteet kevenevät ja tulevat peittävämmäksi, jolloin maalimäärä vähenee. Nyt on aika hyvät säädökset, joten tällä hetkellä asiat ovat hyvällä mallilla. Sen verran säädöksiä voisi kiristää, että tulisi nykyistä enemmän tarkastuksia.

- Enemmän maalimääriin vaikuttaa, jos kaukaloita ajetaan pienempään suuntaan. Se vähentää mun mielestä maalimääriä. En tiedä tilastoista, mutta mun mielestä maalipaikkoja tulee sitä enemmän, mitä enemmän on tilaa, Hovi lisää.

”Saarinen ei saanut mielipiteitään läpi”

Mestaruuskauden jälkeen Jukka Rautakorven paikan Tappara-luotsina ottanut Mika Saarinen sai väistyä tehtävistään tammikuussa. Hovi kertoo Saarisen joutuneen päävalmentajan paikalle vaikeassa tilanteessa mestaruusjuhlien jälkeen.

- Saarisella oli vaikeat lähtökohdat. Rautakorvella oli kova arvostus, hän oli tiukka ja pelaajat tykkäsivät. Joukkueessa jatkoi paljon mestarijoukkueen pelaajia eikä uusi valmentaja saanut niin paljon uskottavuutta. Ajateltiin monesti, että Rautakorpi teki näin ja näin.

- Saarisella oli hyviä mielipiteitä, mutta hän ei saanut niitä läpi joukkueessa. Hän ei saanut sitä asemaa kuin Rautakorpi, ajatukset eivät menneet läpi ja pelaajat vähän kapinoivat vastaan, Hovi jatkaa.

Kajaanissa ei Hovin mukaan vastaavaa ongelmaa ole ollut. Toista kauttaan joukkuetta luotsaava tshekki Vladimir Kolek saa kiitosta nuorelta maalivahdilta.

- Vlado on semmoinen pelaajaystävällinen, hän kuuntelee pelaajia ja yrittää auttaa heitä pelaajille sopivalla tavalla. Kolek ei ole liian tiukka, mikä sopii meille hyvin koska joukkueessa on taiteilijoita ja luovia pelaajia varsinkin hyökkäyspäässä ja silloin on turha asettaa tiettyjä rajoja. Hyvin ja fiksusti on homma toiminut ainakin mun mielestä tällä kaudella.

Hokilla mahdollisuudet minne vain

Kolmatta kauttaan Mestiksessä kiekkoileva Hokki pelaa parasta kauttaan maamme toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Kahden aiemman kauden kuudennet sijat runkosarjan lopputaulukossa vaihtuvat vähintään neljänteen, todennäköisesti kolmanteen sijaan. Hovin mukaan joukkueella on kevään tosipeleissä mahdollisuuksia vaikka mihin.

- Mun mielestä kun eilisen pelin (19.2.2005 Hokki-KalPa 1-3) ottaa vertailukohdaksi, jos niin hyvin pelataan kuin silloin, meillä on mahdollisuudet minne vain. Välillä emme pelaa niin hyvin, mutta kun pleijarit lähestyy ja asenne pysyy samana ja katsomot ovat täynnä yleisöä, yritystä löytyy enemmän. Mun mielestä pelasimme 5-5-peliä paremmin kuin KalPa, mutta saimme jäähyjä enemmän ja ne ratkaisivat.

- Hokista löytyy tällä kaudella riittävän hyviä pelaajia, yksi joukkueen ehdottomista avainpelaajista toteaa.

Mitkä joukkueet ovat pahimpia vastustajia kevään koitoksissa?

- Jukurit on ollut äärimmäisen paha tähän mennessä. He puolustavat tiiviisti samalla kaavalla ja kun olemme päässeet alueelle, he pelaavat maalinedustan tiiviisti. Olemme joutuneet laukomaan kauempaa ja pyörimään pienellä alueella ja Jukurit on päässyt tosi vahvoihin vastahyökkäyksiin kolmella kahta vastaan tai kahdella yhtä vastaan. Ne ovat pahoja varsinkin, jos on ollut kylmänä pidemmän aikaa. Heitä vastaan on tosi vaikea pelata, Hovi sanoo.

Hovin sopimus Tapparan kanssa päättyy tänä keväänä. Millaiset ovat suunnitelmat ensi kauden suhteen?

- Ne eivät ole yhtään selkiytyneet vielä. Paikkaa haetaan ja olen valmis lähtemään minne vaan kunhan löytyisi paikka, joka olisi ponnahduslauta. Silloin pääsisi kunnolla näyttämään ja se on tärkeää. Penkkihommaa on nähty jo liian paljon enkä ole aikaisemmin saanut roolia, mikä nyt on Hokissa. Sellaista tarttee, että kehittyy ja luottaa itteensä. Varmuus näkyy sitten peleissä.

Kiinnostaako ulkomailla pelaaminen jossain vaiheessa uraa?

- Kyllä se kiinnostaa. Olisi hienoa, jos ammatin avulla pääsisi näkemään maailmaa.

Laajempiin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu siis ykkösvahdin paikka ensi kaudelle. Mitä muita odotuksia tämän kauden Mestiksen maalivahtieliittiin kuuluvalla Hovilla on tulevaisuuden suhteen?

- No se ykkösvahdin paikka ois, saisi ykkösmaalivahdin nimeä ja pystyisi pelaamaan SM-liigassa ykkösmaalivahtina. Myös Euroopasta löytyy paikkoja, missä voisi pelata ykkösmaalivahtina. Ne ovat realistisia tavoitteita ja niihin tähtään. Pois kakkosmaalivahdin maineesta, Hovi ilmoittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle