KalPalla onnistunut alkukausi

MESTIS / Artikkeli
Hallitsevan Mestis-mestari KalPan alkukautta voidaan pitää vähintäänkin onnistuneena. Viidellä pisteellä sarjaa johtava kuopiolaisjoukkue on esittänyt ajoittain erittäin hyviä otteita. Jatkoajan KalPa-toimituksen joulupaketissa analysoidaan mennyttä alkukautta päävalmentaja Mika Pieniniemen kanssa sekä arvioidaan miten pelaajahankinnat onnistuivat.

Kuopiossa lähdettiin joulutauolle hyvillä mielin. Kilpipaidat lähtivät sarjatauolle tukevasta sarjajohdosta. Kuopiolaisten mahat eivät ole silti liian täynnä, tavoitteet on asetettu kevääseen. Positiivista on kuitenkin se, että peli on jo nyt ajoittain valmiin näköistä. Työtä on kuitenkin vielä paljon jäljellä, parastaan kuopiolaisryhmä haluaa esittää kevään pudotuspeleissä.

- Me lähdettiin joukkueen kanssa tähän kauteen kovin tavoittein. Asetettiin tavoitteeksi 66 pistettä runkosarjasta, millä ollaan ainakin lähellä runkosarjan voittoa. Toisaalta me ollaan jaettu kausi yhteentoista neljän pelin jaksoon. Jaksotavoitteena oli saada kuusi pistettä jokaista jaksoa kohti. Alkukaudella pisteitä tuli joka jaksolta joko kuusi tai enemmän. Vasta tässä viimeisellä jaksolla jäätiin pisteen verran jaksotavoitteesta, KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemi kommentoi.

- Jos tätä alkukautta vain tuloksellisesti katsoo, niin siihen kympin perään voi laittaa vain pienen miinuksen, mutta tämä vain tuloksien valossa. Suorittaminen on kuitenkin tässä vaiheessa tulosta tärkeämpää. Joukkueen kanssa puhutaankin mieluimmin suorittamisesta kuin tuloksesta. Meidän suorittaminen ei ole ollut vielä lähellekään kymppiä.

- On voitettu paljon pelejä yhden hyvän erän ansiosta. Ihan puhtaasti tuloksien valossa oltaisiin lähellä sitä kymppiä, peilaan kuitenkin paljon mieluimmin suorittamisen tasoa. Siinä meillä on vielä paljon tekemistä, että päästään edes lähelle kymppiä. Pelaajien tavoite on pelata täydet 60 minuuttia omalla parhaalla tasollaan, tai ainakin lähellä sitä. Pelien sisällä ja pelien välissä tapahtuvaa ailahtelua ei saisi tapahtua lähellekään näin paljoa.

Pieniniemen sanoissa piilee viisauden siemen. Tuloksellisesti KalPan alkukausi sujuikin vallan mainiosti. Joukkue voitti useita otteluita huonollakin esityksellä juuri muutamien hyvien hetkien vuoksi. Varsinkin kotikentällä tiukat kamppailut kääntyivät lopulta voitoksi, viime ottelut tosin vasta jatkoajalla. Toisaalta pelintaso ei ole pysy yhdessäkään ottelussa hyvänä täyttä 60 minuuttia, mikä on ehdottomasti joukkueelle pieni ongelma.

Kotikaukalo on ollut kilpipaidoille edelleen suuri vahvuus. Joukkue on voittanut kaikki kolmetoista kotiotteluaan, tosin kaksi viimeistä vasta jatkoajalla. Niiralan iso kaukalo ja hyvin liikkuva kuopiolaisryhmä tekevät Kuopiosta pahan paikan vierasjoukkueille. Hieman terävyyttä KalPa tarvitseekin nimenomaan vieraspeleissä. Joukkue on toistaiseksi hävinnyt kaikki kolme kärkikamppailua vieraskaukaloissa, tappiot olivat alkukauden ainoat.

Räväkkä alku

Sarja alkoi kuopiolaisryhmältä yli kaikkien odotusten. Joukkue voitti kolmetoista ottelua peräkkäin. Ensimmäisessä kolmessa ottelussa KalPan verkkoon ei tehty yhtään maalia. Ensimmäisenä KalPan verkkoon kaksi maalia värkkäsi Vaasan Sport, ottelu oli KalPalle runkosarjan yhdeksäs.

KalPan peli oli jo avausotteluissa yllättävän valmiin näköistä, kun muut ryhmät kärsivät vielä samaan aikaan alkukauden ongelmista. Hyvä alku olikin pienoinen ihme, sillä harjoitusotteluissa kilpipaitojen peli ei kulkenut. Sarjapelien alettua viisikkopelaaminen hyppäsi kuitenkin välittömästi ison askeleen eteenpäin.

- Jäällä tapahtuva suorittaminen lähtee pelaajista. Pelaajien turha stressaaminen harjoituspeleillä ei kuulu meidän toimintatapoihin. Ei annettu prässiä siihen, että harjoituspelien pitäisi olla voittavaa illasta toiseen. Pelaajat sai kokeilla harjoituspeleissä omia juttujaan ja uudet pelaajat ajatettiin niissä sisään joukkueen pelitapaan, Pieniniemi arvioi.

- Pelaajat ymmärsivät sen, että meidän tekemisen pitää perustua johonkin. Tässä on kuitenkin monta jätkää, jotka ovat olleet pidempään mukana. He tiesivät, että meidän pelisysteemillä voi pelata jääkiekkoa. Aikaisemmin mukana olleet lähti vaatimaan kaikilta sitä ryhtiliikettä, minkä myötä peli näyttäisi siltä, mitä haluamme.

- Faneille ja yleisölle olisi tietenkin tärkeää pelata jo harjoituskaudella voittavaa kiekkoa. Kuitenkin tämä tapa on mielestäni parempi. Pystytään sitten sarjassa pitämään peli muotissa ja olemaan lähellä sitä omaa tasoa. Tämä on pitkä sarja, ei meidän peli vieläkään valmista ole.

Pelkkä asennenoituminen ei kuitenkin vaisua harjoituspeliotteita selitä. KalPan peli oli alkusyksyllä ajoittain virheiden sävyttämää. Runkosarjan alettua peli tarkentui huomattavasti. Ensimmäisissä peleissä riskit minimoitiin selvästi, mikä tuottikin kolme nollapeliä perätysten. Onnistumisen myötä myös hyökkäyspeli alkoi kulkea ja joukkue löysi oman pelitapansa.

Vaisumpi lopetus

Vastaavasti kuopiolaisten viimeiset pelit ennen joulutaukoa sujuivat hieman vaisummin. Kuudesta viime ottelustaan varsinaisella peliajalla KalPa voitti vain yhden, kun Hermes kaatui Kokkolassa. Kotitaika piti kuitenkin yhä, kun sekä KooKoo että Jokipojat kaatuivat jatkoajalla. Sen sijaan vierasottelut Kajaanissa ja Mikkelissä päättyivät niukkaan yhden maalin tappioon.

- Tämä huonompi jakso tuli oikeastaan hyvään vaiheeseen. Täytyy kiittää pelaajia siitä, että kun istahdettiin alas puimaan pientä pelillistä lamaa, niin jokaiselta löytyi näkemys asiasta. Jokaisen pistejakson jälkeen on istuttu alas ja mietitty miksi pistetavoite saavutettiin. Nyt sitten istuttiin joukkueen kanssa alas ja mietittiin minkä takia jäimme pistetavoitteesta, Pieniniemi kertoi.

- Yksi iso tekijä oli varmasti se, että meillä oli erittäin hyvä sarjaan lähtö. Voitosta – voittoon kulkeminen sotki vähän ajatuksia. Ajateltiin enemmän tulosta kuin omaa suorittamista. Jos ei esimerkiksi johdettu peliä ensimmäisen erän jälkeen, niin meille alkoi kasvaa valtava paine voittamisesta. Ei oltu enää huolissaan suorituksesta, siitä miltä se näyttää ja siitä miltä se tuntuu, vaan katseltiin mitä taululla oli.

- Ei pystytty viimeisellä jaksolla enää paineen alla hyvään suoritukseen. Myös yksilötasolla taso hieman laski. Virheitä tuli enemmän ja henkilökohtaiset ratkaisut hyökkäyspäässä jäivät uupumaan. Nyt kuitenkin päästään hyvin lataamaan akkuja ennen kuin pelit jatkuvat, joten ihan luottavaisena olen.

KalPa saalisti viimeisestä kuudesta ottelustaan yhteensä seitsemän pistettä. Suoritusta on kuitenkin pidettävä vähintäänkin kohtalaisena. Vastassa olivat kuitenkin kovat kotijoukkueet Kajaniin Hokki ja Mikkelin Jukurit. Voittoisan alkukauden jälkeen osa kannattajista kuitenkin odotti enemmän myös Mikkelin ja Kajaanin peleiltä.

KalPan peliä leimasi joulutauon kynnyksellä munattomuus. Tietynlainen röyhkeys ja päättäväisyys puuttuivat peliotteista. Joukkue hallitsi hienokseltaan myös vieraspelejä, mutta varsinaiset maalipaikat olivat kortilla.

Yksilösuoritukset ja räväkkä ajaminen vastustajan maalille puuttuivat lähes tyystin. Peli oli puuroutui välillä näpertelyksi. Paineiden kasvu näkyi aina lehtoparvelle asti, osa pelaajista hieman tuskastui, kun maalit jäivät ratkaisupaikoissa tekemättä. Joulutauko tulikin KalPan kannalta parhaaseen mahdolliseen aikaan.

Erikoistilanteet ja maalivahtipeli uomissaan

Kuopiolaisryhmän suurin sankari on alkukaudella ollut veteraanimaalivahti Pasi Kuivalainen. Mikko Romon liityttyä KalPan markkinointiryhmään markkinointipäällikkö Kuivalainen on pystynyt panostamaan hieman enemmän myös kiekolliseen puoleen. Syksy on ollut harjoittelun, pelien ja markkinointityön osalta varmasti kiireinen, mutta otteissa väsymys ei ole näkynyt.

Monien mielestä Kuivalainen pelaa jopa uransa parasta kautta, mikä on varsin kova väite miehen pelihistorian tuntien. Hyvä Kuivalainen on kieltämättä ollutkin. Viime kaudella nähdyt ajoittaiset nukahdukset ovat olleet harvassa. Paraatipelastuksia ja ratkaisupaikoissa venymistä on sen sijaan esiintynyt paljon.

Myös kilpipaitojen viisikkopelaaminen Kuivalaisen edessä on toiminut mallikkaasti. Tunnollisesti puolustava KalPa-viisikko päästää harvoin vastustajaa ylivoimahyökkäyksiin. 1,5 päästettyä maalia ottelua kohti on hyvä saavutus. Samaan on pystynyt vain Mikkelin Jukurit. Puolustuspään iloisin yllätys on eittämättä ollut Juha Alastalo. Pienikokoinen Alastalo on nostanut pelin tasoaan entisestään ja haastaa jo välillä väkevästi ykköspakki Samuli Suhosen.

arvostelu

Uusien miesten näyttävä esiinmarssi[lue lisää]

- Meidän maalivahtipeli on ollut alkukaudella hyvää. Toisaalta kuitenkin meidän viisikkopeli on toiminut sen verran hyvin, että maalivahdit ovat päässeet ajoittain aika vähällä. Tietynlainen kurinalaisuus on ollut alkukauden positiivisin asia, Mika Pieniniemi arvioi.

- Positiivista on myös se, että meillä on kaksi hyökkäysketjua ollut todella tehokkaita. Meillä kuitenkin materiaalin laajuus on sitä luokkaa, että tehot olisivat voineet jakaantua laajemminkin. Toki Hämäläisen ja Hallin ketjut kantavat päävastuun ylivoimapelaamisesta ja sitä kautta saavat luonnollisestikin enemmän tehoja. Silti tietyiltä pelaajilta odottaisi enemmän myös hyökkäyspäässä. Uskon kuitenkin, että keväällä meiltä löytyy vielä enemmän ratkaisijoita.

Myös erikoistilannepelaaminen on ollut kuopiolaisilla kunnossa. Alkusyksyllä takellellut ylivoimapeli on saatu pikku hiljaa toimimaan. Ylivoimaprosentti 22,96 on Mestiksen paras. Ylivoimapelaamisessa on kuitenkin vielä petraamista. Kuopiolaisryhmä ei lauo tarpeeksi ylivoimiensa aikana. Vastuuta siirrettään vielä varmoissa vetopaikoissakin. Myös vastustaja on päässyt rokottamaan turhan usein alivoimalla.

Alivoimapelaaminen kuopiolaisilla on sen sijaan mallikasta. Alivoimaprosentti 93,77 on erittäin hyvä. Alivoimapelaamisesta iso kiitos kuuluu joukkueen alivoimaspesialisteille, Henri Huohvanaiselle, Timo Kuuluvaiselle ja Saku Kekäläiselle. Ärhäkästi karvaava kolmikko sekoittaa vastustajan ylivoimakuvion yleensä jo viimeistään keskialueella.

Onnistujia kuopiolaisryhmällä on ollut paljon. Maalintekovastuuta kantaneet Tomi Mustonen, Kasper Kenig ja Sami Kaartinen ovat pelanneet hyvän alkukauden. Tosin maalihanat ovat hieman viime aikoina kuivuneet. Myös jenkkisentteri Adam Hall on ollut kuopiolaisille tärkeä. Marko Ahosilta oli varsinkin alkusyksyllä todella vakuuttava. Duunariosastolta onnistujiin voidaan lukea Saku Kekäläinen ja Timo Kuuluvainen. Puolustuspäässä parhaiten ovat esiintyneet totutusti Juha Alastalo sekä Samuli Suhonen.

Varsinaisia epäonnistujia ei ole, mutta muutamalta pelaajalta on lupa odottaa enemmän. kakkossentteri Ville Hämäläinen on ollut tasaisen varma, mutta otteet kaipaisivat lisää terävyyttä. Myös keskushyökkääjä Max Kenigillä on hieman petrattavaa varsikin kiekollisessa pelaamisessa. KalPa-kapteeni Aki Korhosen alkukausi oli yllättävän vaisu, kunnes sormivamma katkaisi pelit pitkäksi aikaa.

Puolustuspäässä eniten petrattavaa jäi Jermu Pistolle ja Kalevi Aitiolle. Piston ja Aition peruspelaaminen on ollut välillä hyvinkin epävarmaa ja virheiden sävyttämää. Harhasyöttöjä esiintyy aivan liikaa. Myös kakkosmaalivahti Ari Luostarinen pelasi hieman epävarman loppusyksyn. Epäonnistujiin ketään yllä mainittua ei kuitenkaan voida laskea.

Rauhallinen joulutauko

Joulutauko Kuopiossa otetaan rauhallisesti. Marraskuun lopulla alkanut harjoittelun tehostaminen päättyi joulutaukoon. KalPan osalta joulutauko on hieman rikkonainen. Ensimmäinen taukoviikon kuopiolaisryhmä vietti kokonaan lomaa. Toista joulutaukoviikkoa sotkevat loukkaantumiset ja Mestis-maajoukkueen pelit. Maajoukkueen mukana on peräti viisi kalpalaista. Kunnolla KalPa kokoaa rivinsä vasta uudenvuoden jälkeen, jolloin koko joukkue on kasassa.

KalPa pelasi joulutauon kynnyksellä myös kaksi harjoitusottelua. Niiralassa vierailivat Lappeenrannan SaiPa sekä Venäjän pääsarjan Severstal Tsherepovets. Kilpipaidat pelasivat molemmat ottelut kokeilumiehistöllä. Peliaikaa saivat syksyllä vähälle peliajalle jääneet miehet. Molemmat ottelut päättyivät kuopiolaisten niukkaan tappioon.

- Joulutauko kannattaa käyttää ennen kaikkea järkevästi. Ei tässä ajassa hirveitä pelillisiä muutoksia tehdä. Meillä on ollut fyysinen harjoittelu koko syksyn mukana, se kantaa hedelmää varmasti keväällä, jos nyt maltetaan olla joulutauolla järkeviä. Joulutauko aloitetaan kuuden päivän ruhtinaallisella lomalla. Se on tarkoitettu henkisen akun lataamiseen. Heitinkin pojille toivomuksen, että viikon päästä tullaan latautuneena hallille ja lähdetään ikään kuin kokonaan uuteen kauteen, Pieniniemi kommentoi.

- Meidän seuraava harjoitusviikko on puolestaan hyvin rikkonainen, kun viisi kaveria on Mestis-maajoukkueen mukana ja muutama sitten loukkaantuneiden kirjoissa. Joukkue on kokonaisuudessaan kasassa vasta uudenvuoden jälkeen. Siitä ei olekaan pitkä matka enää ensimmäiseen peliin. Joulutauolla on tärkeintä, että harjoittelu olisi nimeen omaan järkevää, keskitytään olennaiseen eikä rasiteta pelaajia liikaa.

Joulutauko päättyykin KalPan osalta erittäin mielenkiintoiseen otteluun, kun joukkue kohtaa Sportin Vaasassa. Suurimpien liigakandidaattien kohtaamisessa KalPa on ollut toistaiseksi vahvempi. Kuopiolaiset voittivat Vaasassa lukemin 2-3 ja Kuopiossa peräti 8-3. Varmaa kuitenkin on, että Sport haluaa näyttää osaamistaan juuri kuopiolaisille.

KalPa pääsee Sport otteluun miltei parhaalla miehistöllään. Joulutauon aikana lähes kaikki loukkaantuneet saadaan pelikuntoon. Vaasassa ovat varmuudella mukana Marko Ahosilta, Samuli Suhonen ja Juho Kuronen. Myös Jussi Savolaisen pelaaminen on todennäköisestä. Sen sijaan kapteeni Aki Korhonen ei liene vielä pelikuntoinen, Korhosen sormivamma ei ole luutunut odotetulla tavalla.

KalPa marssittaa Vaasaan myös työsulkupelaajansa. Adam Hall ja Sami Kapanen jatkavat joukkueessa, jos työsulku ei pääty ennen loppiaista. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan myös Kimmo Timosen pelaaminen loppiaisena oli mahdollista. Päivitetyn tiedon mukaan Timosen ensiesiintyminen KalPa-paidassa tapahtuu kuitenkin myöhemmin.

Katseet suunnattu kevääseen

Joulutauon aikana kilpipaitojen kentällisiin tehdään pieniä muutoksia. Adam Hall ja Sami Kapanen istutetaan jatkossa samaan kenttään, mutta molemmat laitahyökkääjiksi. Väliin nousee todennäköisesti Tatu Miettinen. Sami Kaartinen ja Tomi Mustonen saavat rinnalleen Max Kenigin. Hämäläisen vitja pysynee entisellään. Tosin toisessa variaatiossa Hämäläistä suunniteltiin työsulkupelaajien keskelle. Nelosketjun keskelle nostetaan Tuomo Litmanen. Lopulliset ketjukoostumukset nähdään kuitenkin vasta loppiaisena Vaasassa.

Kuopiossa tehdään määrätietoista työtä kohti kevään pudotuspelejä. Tähtäin on asetettu selvästi ja vakaasti kevään tärkeisiin peleihin. Kilpipaitojen valmennusryhmästä huokui syvä luotto omaan joukkueeseen. Vaikeinta vastustajaa päävalmentaja Pieniniemi ei halunnut nimetä.

- Kaikki ne joukkueet, jotka sijoittuu kahdeksan parhaan ovat varmasti pahoja vastuksia sitten pudotuspeleissä. Uskon, että meidän joukkue vain vahvistuu tässä lopputalven aikana. Näen, että meidän suurin haaste on siinä, että jokainen pelaaja pystyy tekemään ratkaisuotteluissa parhaansa. Ettei mentäisi sen taakse, että joku toinen hoitaa homman, Pieniniemi kertoi.

- Kevään suurin haaste on se, että ollaanko valmiina suorittamaan parhaamme laajalla rintamalla. Ei siellä ole kuin vaikeita vastustajia kahdeksan joukossa. Kaikki kuitenkin lähtee omasta suorittamisesta. Me kuitenkin keskitytään mieluimmin omaan peliin kuin tutkimaan, mikä vastustajan olisi mahdollisesti vaikein.

KalPa ei tälläkään kaudella pystynyt runkosarjassa voittamaan Jukureita Mikkelissä. Historian valossa Mikkeli onkin ollut kuopiolaisille todella vaikea paikka, vaikka kevään finaaleissa asetelmat hieman kääntyivätkin. Jukurit on pelannut jälleen äärimmäisen hyvän alkukauden. Kaksikon kohtaaminen pudotuspelien loppuvaiheessa on mahdollista. Jukureiden kohtaaminen sopisi kuopiolaisten valmennusjohdolle mainiosti.

- Se ensimmäinen Mikkelin peli harmittaa minua vieläkin, oltiin siellä niin huonoja. Ei oltu ihan tunnekuolleita, mutta vähintään tunneköyhiä. Ei oltu sillä asenteella mukana, mitä vaaditaan, että voittaa Jukurit Mikkelissä, Pieniniemi kommentoi.

- Toinen peli oli jo ilmeeltään ja taistelultaan aivan eri luokkaa. Se oli hyvin pienestä kiinni. Voitto Mikkelistä jäi kuitenkin odottamaan itseään. Joukkueella on kokemusta voittaa siellä. Ei se mikään peikko meille ole. Parasta osaamistamme ei ole vielä Mikkelissä tällä kaudella näytetty, mutta toivottavasti senkin aika vielä tulee.

Kuopiolaisleirissä pullat ovat hyvin uunissa. Viime aikojen vaisuista otteista huolimatta pelaajien ja valmennusjohdon luotto omaan tekemiseen on korkealla. Jalat ovat kuitenkin tiivisti jään pinnalla. Mestis on kärjen osalta äärimmäisen tasainen. Pienet asiat tulevat ratkaisemaan sen, kuka pärjää keväällä pudotuspeleissä. Varmaa kuitenkin on, että KalPa on väkevä ehdokas mestarisuosikiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle