Hermes ja Pasi Arvonen palasivat lähtöruutuun

MESTIS / Haastattelu
Kokkolan Hermeksen luotsina jatkava Pasi Arvonen joutui keväällä katsomaan voimattomana sivusta kun Mestis-pronssia voittaneen joukkueen runko hajosi käsiin. Kolmannen Hermes-kautensa aloittava Arvonen joutui aloittamaan joukkueen rakentamisen alusta.

- Vaihtuvuus on ollut suuri. Vie tietenkin aikansa ennen kuin uudet pelaajat sisäistävät joukkueen pelitapaa. Mutta harjoituspelit ovat kuitenkin sujuneet kohtalaisesti. Valmistelu kauteen on mennyt suunnitelmien mukaan, Arvonen sanoo.

Viime kaudella Jatkoajan Mestis-toimituksen vuoden valmentaja-tittelin voittanut Arvonen toteaa kuitenkin, että vaihtuvuudessa on positiivisiakin puolia.

- Se on selvä, että valmentajan naama kuluu. Kehitys pysähtyy helposti jos on liian pitkään tekemisissä samojen ihmisten kanssa. Nyt kun joukkue on melkeinpä täysin uusi, olen itsekin saanut uutta virtaa valmentamiseen. Valmentajana ei saa jäädä tuleen makaamaan, Arvonen lisää.

Tyyli ei muutu

Vaikka Hermeksen joukkue uusiutui lähes kokonaan, Arvosen opit pysyvät samoina: Kokkolassa pelataan alkavallakin kaudella hyökkäävää, yleisöönmenevää kiekkoa.

- Hermeksellä on taas kasassa hyvin liikkuva joukkue, joka on myös fyysisesti vahvempi kuin viime kaudella. Joukkueeseen on tullut lisää senttejä ja kiloja. Tarkoitus on pelata omilla vahvuuksilla, eli hyökkäävää kiekkoa on luvassa varsinkin kotikaukalossa.

Viime kauden pronssijoukkueesta ovat poissa mm. päävastuun maalinteosta kantaneet hyökkääjät Antti Hilden, Markku Vuorisalo, Mikko Kaukokari ja Antti Räikkönen. Arvonen ei kuitenkaan ollut huolissaan viikko ennen sarjan alkua.

- Näyttää siltä, että ollaan onnistuttu paikkaamaan lähtijöitä. Joukkue on haluamaani näköinen. Sarja tulee näyttämään kuka täyttää lähtijöiden saappaat. Uskon myös, että meillä on jotain tiedotettava ennen kauden alkua.

Ja tiedotettavaa Hermeksellä tosiaankin oli. Sportin jättänyt hyökkääjä Miikka Jäske liittyi Arvosen armeijaan pari päivää haastattelun jälkeen.

Tiukkaa kamppailua pelipaikoista

Valmentaja Arvonen on erityisen mielissään siitä, että kamppailu pelipaikoista tulee olemaan erittäin kova. Hermeksellä on tällä hetkellä riveissään 14 hyökkääjää ja 9 puolustajaa. Lisäksi joukkueeseen on vielä tulossa tryoutille kanadalainen pakki.

- Yhdeksän pakkia taistelevat tasaisesti kuudesta tai seitsemästä paikasta. Neljään hyökkäysketjuun on myös tungosta. Viime kaudella A-junioreissa pelanneet Olli-Pekka Kopiloff, Janne Tuominen ja Matti Pesonen ovat esiintyneet edukseen harjoitusotteluissa vaikka hyppäys miesten peleihin on iso.

Myös maalivahdit Vesa Lahtonen ja Iiro Tarkki kisaavat tiukasti ykkösveskarin paikasta.

- Tilanne on samankaltainen kuin viime kaudella. Sekä Vesa että Iiro ovat pelanneet hyviä harjoituspelejä. Terve kilpailu pitää molemmat hereillä kokoajan. Vasta joulun jälkeen ruvetaan katsomaan koko kantaa päävastuun ratkaisupeleissä, Arvonen paljastaa.

Hermeksen kapteenina jatkaa itseoikeutetusti Jani Uski. Luottopuolustaja Aapo Aro ja kesken viime kauden Kokkolaan tullut Ville Kiiskinen avustavat. Kiiskinen on tosin alkukaudesta sivussa, sillä epäonnistunut akillesjänneleikkaus pitää isokokoista keskushyökkääjää poissa kaukaloista ainakin kuusi viikkoa.

”Maltilla ja järjellä”

Hermes lähtee kaikkien aikojen Mestis-kauteen maltillisella tavoitteella. 415 000 euron budjetilla tavoitellaan sijoja 1-6. Eli pronssijoukkueen tähtäin on runkosarjassa ”vain” kuuden parhaan joukossa, vaikka niin kokonaisbudjetti kuin pelaajabudjettikin (170 000 euroa) pysyivät viime kauden tasolla.

- Täällä on aivan turhaa puhua SM-liigasta. Ensiksi pitää saada talous kuntoon. Rakennamme maltilla ja järjellä. Tilanne Mestiksessä on ylikuumentunut. Muutamassa seurassa otetaan tällä hetkellä älyttömiä riskejä, Hermeksen puheenjohtaja Tapani Vuolle sanoo.

Todennäköinen NHL-työsulku ei tule muuttamaan Hermeksen suunnitelmia.

- On turha kuluttaa energiaa asioihin joihin ei voida vaikuttaa. Vaikka työsulku tulisikin, ei sitä koskaan tiedä kuinka kauan se mahdollisesti kestäisi. Olen tyytyväinen nykyiseen materiaaliin, Arvonen toteaa.

Alkavan kauden suosikkeina Arvonen mainitsee tutun kaksikon, KalPan ja Sportin, mutta luettelee nopeasti myös puolenkymmentä muutakin joukkuetta.

- Jukurit, KooKoo, Hokki, K-Vantaa ja TuTo tulevat myös olemaan kovia. Mestis tulee olemaan entistäkin tasaisempi sarja jossa heittopussia ei ole, Arvonen uskoo.

Menestys kävi Hermekselle kalliiksi


» Lähetä palautetta toimitukselle