Wanhoja tuttuja

MESTIS / Artikkeli
Sitä tikulla silmään, kuka menneitä muistelee. Sportin ja KooKoon tiet ovat kuitenkin vuosien varrella kohdanneet niin usein, että ehkä – tikulla tökkimisen uhallakin – on syytä kerrata kuinka aiemmin on käynyt.

Siinä vaiheessa kun kiekko putoaa jäähän käynnistäen pudotuspelit, ei aiemmilla kohtaamisilla juurikaan merkitystä ole. Jotain joukkueiden voimasuhteista voi kuitenkin päätellä tutkailemalla aiempia kohtaamisia.

Sportin ja KooKoon kolme ensimmäistä mittelöä tämän kauden runkosarjassa muodostivat melkoisen erikoisen sarjan. Kotijoukkue ei nimittäin tehnyt niiissä maalin maalia. Lokakuussa KooKoo haki Vaasasta voiton lukemin 0-1 ja tammikuussa maalit olivat 0-6. Siinä välissä Sport oli käynyt rikkomassa Jaakko Suomalaisen nollat 0-3-voitollaan. Loppuun asti sarja ei kuitenkaan yhtä eriskummallisena jatkunut, sillä viimeisin peli päättyi vajaa kuukausi sitten Kouvolassa 5-4-kotivoittoon.

Keskinäisten kohtaamisten paras pistemies oli viimeisessä pelissä kypärätempun iskenyt Tuomas Vänttinen (3+1). Tatu Kattelus keräsi pisteet 2+3 ja Simo Mälkiä syötti kolme KooKoon maalia. Sportin tehokkain oli pisteet 2+1 neljännessä pelissä kerännyt Teemu Kuusisto. Puolustaja Juha Salmun tehot olivat 1+2.

Jaakko Suomalainen pelasi kaikki neljä peliä. Sport sai kiekon miehen selän taakse vain kuusi kertaa. Torjuntaprosentti oli näin päälle 95:n. Vaasalaisvahdit eivät yltäneet samaan. Håkan Danielsson (90,2%) pelasi pelit Kouvolassa ja Marko Härkönen Vaasassa. Danielsson piti nollat ensimmäisessä pelissä, mutta viimeisimmässä kohtaamisessa hörppäsi muutaman helpon. Marko Härkösen torjuntaprosentti tappio-otteluista oli 89,6%.

Historia vahvasti KooKoon puolella

Perinteisesti kotietu on ollut voimissaan, kun KooKoo ja länsirannikon joukkueet ovat kohdanneet, sillä istuttavaa bussissa kertyy. Viime aikoina taika on kuitenkin murentunut etenkin KooKoon ja Sportin kohtaamisissa.

KooKoo on voittanut viimeisimmät neljä Vaasassa pelattua runkosarjapeliään (0-6, 0-1, 3-6, 1-2). Väliin mahtuu myös yksi tasuri (3-3) ennen edellistä kotivoittoa. Sport voitti syksyllä 2001 maalein 5-2. Sitä ennen Vaasa oli ollut paha paikka pohjoiskymenlaaksolaisille. Kaudesta 1999-2000 lähtien Sport on voittanut isännöimistään kymmenestä runkosarjapelistä neljä ja hävinnyt viisi. Maaliero on kuitenkin kolmen vuoden takaisen murskavoiton (8-1) turvin sille 32-29.

Kouvolassa KooKoo on pysynyt niskanpäällä. KooKoo voitti viimeisimmän pelin, Sport kaksi sitä edeltävää. Vuosien 1999 ja 2003 välillä vaasalaiset onnistuivat kuitenkin saamaan matkaansa vain pisteen. Niinpä KooKoo on voittanut kymmenestä viimeisestä runkosarjan kotikoitoksestaan kuusi ja Sport kolme. Pelit ovat olleet äärimmäisen tiukkoja, mistä kertoo myös maaliero: 27-29 Sportille.

Viime kausien ajan KooKoo on ollut Sportille erittäin hankala vastus. Kymmenestä viime runkosarjakohtaamisesta se on voittanut seitsemän, pelannut yhden tasan ja hävinnyt vain kaksi. Maaliero on kouvolalaisille 30-23.

Ainakin runkosarjan lähihistoria puoltaa tässä otteluparissa siis KooKoota. Se antaa myös odottaa tasaista ja vähämaalista ottelusarjaa. Kokonaan toinen asia on sitten se, onko menneiden tonkimisella mitään merkitystä.

Kohtaamisia myös pudotuspeleissä

Sportin ja KooKoon tiet ovat kohdanneet kahtena edellisenä keväänä myös pudotuspeleissä. Vuosi sitten joukkueet ratkaisivat pronssin kohtalon, kun Jukurit oli pudottanut Sportin ja K-Vantaa KooKoon. Kouvolassa pelattu ottelu päättyi enemmän voittoa himoinneelle kotijoukkueelle yhden maalin erolla.

Kaksi kevättä sitten joukkueet kohtasivat välierissä. FPS:n pudottanut KooKoo oli tuolloin runkosarjan kakkonen ja TuTon kaatanut Sport neljäs. Kotietu oli KooKoolla, joka sen myös piti loppuun asti edeten finaaleihin voitoin 3-2.

Sarjan erikoisuus oli sen ensimmäinen ottelu. Jatkoajalle mentiin tilanteessa 2-2. Samoissa lukemissa mentiin myös toiseen jatkoerään. Ja sitten kolmanteen. Lopulta Tomi Pöllänen ratkaisi pelin isännille, kun kello näytti jo puolta yhtätoista ja ottelua oli pelattu 101 minuuttia ja 57 sekuntia.

Seuraavissakin peleissä päädyttiin niukkoihin kotivoittoihin: ensin Sport tasoitti 3-1-voitollaan ja sitten oli KooKoon vuoro nokittaa (4-2). Vaasalaiset nousivat vielä tasoihin (5-1), mutta joutuivat lopulta antautumaan ratkaisevassa ottelussa kun KooKoo iski toisessa erässä neljä maalia ja voitti 5-2.

Joukkueet ovat muuttuneet kahden kauden takaa melkoisesti. Pronssipeliin passitetusta vaasalaisryhmästä kostoa hautoo enää vain kourallinen pelaajia. Marko Härkönen oli tuolloinkin Sportin ykkösvahti. Vesa Myllyahon, Pasi Kuusiston ja varsinkin Kristian Hjerpen, Mikael Hallbäckin sekä Olli Hällforsin rooli sen sijaan on kasvanut vuosien varrella. Pelaamassa oli myös Sportin nykyinen päävalmentaja Mikko Manner sekä loukkaantuneet A-P Pajuluoma, Miika Jämsä, Jarno Kosonen ja Teemu Viemerö.

Eipä löydy kovin montaa ottelusarjan muistelijaa KooKoonkaan joukkueesta. Puolustuksessa pelasivat jo tuolloin Jari Raattama sekä juniorit Jani Haapalainen ja Mika Rissanen. Hyökkääjistä mukana ovat yhä Tatu Kattelus, Mikko Mattila, Teemu Timoskainen, Jari Keltanen, Reino Soijärvi ja Antti Huuhka. Lisäksi KooKoon riveissä pelasi myös nyt Sportin paitaa kantava Antti Karhula.

» Lähetä palautetta toimitukselle