Tomi Mustonen - Hokin värikäs huippulahjakkuus, osa II

MESTIS / Haastattelu
Kajaanin Hokin parhaan pistemiehen sinistä kypärää kantavan Tomi Mustosen haastattelun ensimmäinen osa käsitteli Mustosen menestyksekästä uraa tähän kauteen asti, kertoen mm. nuorten MM-pronssista ja ikimuistoisista otteluista. Nyt ilmestyvä toinen osa kertoo värikkään ja lahjakkaan hyökkääjän tämän kauden edesottamuksista sekä kentällä että sen ulkopuolella ja kevään menestymisodotuksista joukkueen ja miehen itsensä kannalta.

Kesällä 2003 Kajaaniin tullut Mustonen sai hyvän vastaanoton kajaanilaisjoukkueelta, jossa oli useita Mustoselle tuttuja pelimiehiä uran aikaisemmilta vuosilta.

- Joukkueessa oli jo kesällä paljon tuttuja pelaajia. Minut otettiin tosi hyvin vastaan joukkueeseen, pystyin menemään heti joukkueen mukaan yhtenä pelaajista, Mustonen muistelee.

Hokin joukkueeseen Mustonen liittyi syksyn harjoituspelien kynnyksellä. Miehen mukaan joukkueesta näkyi jo silloin menestymisen mahdollisuudet eikä mies ihmettelisi yhtään, vaikka joukkue pääsisikin keväällä todella pitkälle.

- Neljän sakkiin meno on realistinen ja kova tavoite. Parhaana päivänä pystymme kaatamaan kenet tahansa, kuten kaadoimme esimerkiksi KalPan kotonamme 7-1. Huonona päivänämmekin hävisimme heille vain 4-1 ja 0-1. Lisäksi olemme voittaneet Jukurit kerran kotonamme, kerran pelasimme tasan Mikkelissä. Hermeksen olemme voittaneet molemmissa kotiotteluissamme, Mustonen sanoo.

- Joukkueemme suuri vahvuus on se, että pystymme hyvänä päivänämme voittamaan kenet tahansa. Se on todella suuri etu kevään otteluissa, Mustonen uskoo.

Mustonen muistuttaa, että pudotuspelit ovat oma maailmansa, jossa mitä tahansa voi tapahtua. Mies muistuttaa myös sarjan kärjessä olevien joukkueiden menestyspaineista.

- Play offsit ovat eri pelejä. Kärkiporukoiden menestymisen tarve on paljon suurempi, Jukureilla tai KalPalla on keväällä suoranainen menestymisen pakko. Meillä on hyvät mahdollisuudet voittaa keväällä kenet tahansa, koska meillä ei ole mitään paineita menestymiseen, Mustonen toteaa.

SM-liigan ja Mestiksen suurimmat erot tilassa ja ajassa

Kauden liigaa ja lähes kauden Mestistä pelanneena Mustonen löytää sarjojen väliltä joitain eroja.

- Suurimpana erona liigan ja Mestiksen välillä näen sen, että tilaa ja aikaa on vähän enemmän Mestiksessä, Mustonen sanoo.

Myös harjoittelussa on eroa liiga- ja Mestis-joukkueen välillä. Liigassa mennään luonnollisesti kovempaa.

- Treenit saisivat olla täällä paria luokkaa kovempia. Mestiksessä ehkä näkee sitä, että kaikki eivät pysty panostamaan niin paljoa kiekkoiluun kuin liigassa. Tämä näkyy nimenomaan harjoituksissa, peleissä jokainen pelaaja antaa aina kaikkensa.

- Harjoitukset ovat kyllä hyviä nytkin. Kyllä niissä kehittyy jos vain haluaa. Lätkä on siinä mielessä mielenkiintoinen laji, että viime kädessä itse päätät, minkälainen pelaaja sinusta tulee. Jos haluat johonkin päämäärään tarpeeksi kovasti niin kovalla työnteolla sen saavuttaa varmasti, Mustonen jatkaa.

Mustonen lisää kuitenkin heti perään, että yksin ei kiekossa kuitenkaan menesty. Menestyminen vaatii koko joukkueen panoksen.

- Yksin tässä lajissa ei kuitenkaan menesty vaan menestykseen tarvitaan 22 kaveria. Jokaisella pelaajalla on oma rooli joukkueessa, ja jos kaikki hallitsevat roolinsa, kasassa on toimiva paketti. Jos joku pelaajista ottaa isomman roolin, se on aina parempi joukkueelle, Mustonen tuumii.

- Jos esimerkiksi joku nelosketjun kaveri onnistuu tekemään maalin, hän periaatteessa ottaa suuremman roolin, koska häneltä ei odoteta maaleja niin paljoa. Silloin meidän pitäisi myös voittaa ottelu, sillä siitä lähdetään joka ketjun osalta, että omiin ei mene maaliakaan.

Kovat ja realistiset tavoitteet keväälle

Hokin joukkue asetti syyskuussa ennen sarjan alkua pitämässään palaverissa tavoitteekseen pudotuspelipaikan. Tämä vaatii sijoittumista kahdeksan parhaan joukkoon. Mustosen mukaan Hokilla on kuitenkin mahdollisuudet paljon pidemmälle.

- Tavoitteenamme oli realistisesti pudotuspelipaikka, mutta miksi emme voisi mennä jopa mitalipeleihin asti. Joukkueen materiaali riittää mihin vain.

- Hyvänä puolena joukkueessa on se, että meillä on sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä selkeitä profiilipelaajia. Joukkueellemme on todella tärkeää, että Heikkisen Jake pystyy pelaamaan ja Palomäen Mikko jäi Kajaaniin, Mustonen jatkaa.

Mustonen toivoo sairastuvalta apuja kevään ratkaisupeleihin. Ihannetilanne olisi se, että joko Lauri Lahesalu tai Mikko Saavinen pystyisivät pelaamaan vielä tämän kevään aikana.

- Vielä kun saisimme Saavisen Mikon tai Lahesalun Laten pelikuntoon, niin tilanne olisi vieläkin parempi. Molemmat ovat taitavia kiekollisia pelaajia ja profiilipakkeja joukkueessamme. Mikäli saisimme heistä edes toisen mukaan, ylivoimaamme tulisi yksi variaatio lisää, Mustonen pohtii.

Henkilökohtaisellakin tasolla Mustosella on tavoitteita kevään otteluihin. Miehen ykköstavoite liittyy kuitenkin joukkueen menestykseen.

- Aina on oltava tavoitteena se, että joukkue menestyy. Voittavasta joukkueesta nousee sitten esille yksilöitä niin kuin tälläkin kaudella on käynyt.

- Henkilökohtaisesti odotan, että pystyn pelaamaan sitä peliä, mitä minulta odotetaan. Tavoitteena on myös saada paljon vastuuta, nyt on se aika kaudesta että pitää olla vastuun arvoinen, Mustonen toteaa.

Varsinkin kahden ensimmäisen ketjun on pystyttävä Mustosen mukaan maalintekoon tärkeissä peleissä.

- Kahdelta ensimmäiseltä kentältä odotetaan maaleja. Jos niitä ei tule, olemme pelanneet alle odotusten vaikka omiin ei päästettäisikään maaleja.

Valmentaja Kolek saa kiitosta Mustoselta

Tsekkiläinen tulokaspäävalmentaja Vladimir Kolek saa paljon kiitosta Mustoselta.

- Minulla ei ole Vladosta mitään pahaa sanottavaa. Hän on erittäin pelaajaläheinen valmentaja, joka kuulostelee pelaajia ja kyselee jatkuvasti, voiko harjoitella, jos pelaajalla on joku paikka kipeänä. Sairaana ei missään tapauksessa tarvitse harjoitella Kolekin joukkueessa, Mustonen sanoo.

Mustosta miellyttää myös Kolekin tapa toimia ongelmatilanteissa. Mies ei tee yksinään joukkueen pelaamiseen vaikuttavia päätöksiä vaan pelaajienkin mielipiteet otetaan huomioon. Tämän hetken Hokissa puheenaiheena on ylivoimapelin tehottomuus.

- Vlado kuulostelee pelaajilta, miksi ylivoima ei toimi ja haluammeko muutosta siihen. Hän ei siis istu kopissaan ja päätä Nipan (kakkosvalmentaja Kari Niemi) kanssa yksin asioista. Vlado kertoo meille oman mielipiteensä jonka jälkeen me kerromme omamme. Yhdessä päätämme sitten asioista, jotka kaipaavat muutosta. Tämä asia on toiminut erittäin hyvin tällä kaudella, Mustonen kiittelee.

Hokin ylivoima on yskinyt pahasti viime aikoina. Joukkue iski edellisen ylivoimamaalinsa Sportin verkkoon jatkoajalla loppiaisena. Joukkue pelasi siis käytännössä koko tammikuun ilman ylivoimaosumaa, ylivoimamaalittomia otteluita kertyi peräkkäin peräti seitsemän. Lisäksi joukkueen helmikuukin alkoi ilman ylivoimamaalia, joten viimeisimmästä ylivoimaosumasta on aikaa jo kahdeksan ottelua.

- Suurin syy ylivoiman tehottomuuteen on uskomattoman huono tuuri. Harjoittelemme ylivoimaa aivan riittävästi, mutta pelissä kiekko ei vaan uppoa maaliin mistään paikasta. Esimerkiksi edellisessä Sport-ottelussa Härkönen torjui Sportin maalissa 46 kertaa ja teimme vain yhden maalin. Väitän, että meille sattui niihin 46 kertaan jokunen hyväkin maalipaikka, ylivoimallakin, Mustonen sanoo.

Mustonen muistaa kiitoksissaan Kolekin lisäksi myös seurajohtoa.

- Seura on hoitanut hommansa tosi hyvin kohdaltani, mies toteaa Hokin seurajohdosta.

Ketju Mustonen-Paré-Tuppurainen osoittautunut toimivaksi

Mustonen on pelannut valtaosan kaudesta samojen ketjukavereiden kanssa. Ketju Mustonen-Jean-Philippe Paré-Jani Tuppurainen on osoittautunutkin erittäin toimivaksi ketjuksi, sillä kolmikko on miehittänyt jo useamman kuukauden ajan joukkueen sisäisen pistepörssin kolmea ensimmäistä paikkaa. Mustonen johtaa pistepörssiä 15 maalillaan ja 18 syöttöpisteellään. Tehotilastolukema +8 on joukkueen toiseksi paras.

- Minulla on ollut onnea, että olen saanut pelata tuossa ketjussa. Kiitos valmennukselle siitä että saan pelata Allun ja Parén kanssa, Mustonen sanoo.

Kanadalaissentteri Jean-Philippe Paré on Mustosen mukaan hyvä pelaaja huononakin päivänä. Paré on Hokin sisäisen pistepörssin kakkonen yhdeksällä maalillaan ja 23 syötöllään. Myös Paré pärjää tehotilastossa, sillä lukema +6 on Hokin kolmanneksi paras. Lisäksi miehen uudella mantereella opittu pelityyli oman joukkueen puolustamiseksi on Mustosen mukaan hyvä asia.

- Paré on hyvänä päivänä loistava pelaaja ja huononakin hyvä. Hän on vahva sentteri, joka tykkää hyökätä todella paljon. Sen vuoksi meidän ketjullemme on tullut niin paljon takaiskuja omiin, kun hyökkäämme ahkerasti kolmen miehen voimin.

- Paré on erittäin hyvä aloittaja ja vahva pelaaja. Lisäksi hän on hyvä kaksinkamppailuissa ja syötöissä. Tarpeen tullen mies osaa olla myös riittävän kova. Esimerkiksi silloin kun maalivahtia tai vaikkapa minua tai Allua on rikottu, Paré on tullut kyllä antamaan rikkojalle takaisin Pohjois-Amerikassa opitun pelitavan mukaisesti, Mustonen kiittelee.

- Paré on lisäksi erityyppinen keskushyökkääjä kuin muut joukkueemme sentterit. Tämäkin tuo syvyyttä joukkueemme peliin, Mustonen jatkaa.

Ketjun toisessa laidassa viilettävä Jani Tuppurainen on Mustosen mielestä Hokin tämän hetken tärkein pelaaja. Tuppurainen on Hokin pistepörssissä kolmantena tehoilla 11+20. Lisäksi miehen tehotilastolukema +10 on joukkueen korkein.

- Tuppuraisen Jani on kova menemään noin luiseksi jätkäksi. Minun ja varmaan kaikkien muidenkin meidän pelaajien mielestä Allu on joukkueemme tärkein mies tällä hetkellä. Häntä emme voi menettää, Mustonen sanoo.

- Huononakin iltana Allu järjestää liikkeellään, taistelullaan ja uhrautuvaisuudellaan todella paljon paikkoja minulle, Parélle ja puolustajille. Tuppurainen on ehdottomasti yksi parhaista ellei paras laitahyökkääjä, jonka kanssa olen pelannut, Mustonen kertoo.

Tuppuraisesta tosin löytyy Mustosen mukaan myös huonompi puoli.

- Korttiringissä Allu on pirun kova kiukuttelemaan. Kyllähän se rassaa kun tulee rotsiin, mutta ei sitä tarvitsisi joka reissulla purkaa joukkuekavereihin.

Mustosen mukaan hyvään ketjukoostumukseen tarvitaan aina kolme toisiaan täydentävää hyökkääjää.

- Hyvää ketjua ei tehdä yhdestä eikä kahdestakaan pelaajasta, ketjun rakentamiseen tarvitaan aina kolme pelaajaa. Esimerkiksi minä ja Allu emme olisi tehneet niin paljon maaleja ilman Parén syöttöjä emmekä minä ja Paré oltaisi onnistuttu ilman Allun työntekoa.

Parin viime ottelun ajan Mustosen ja Parén lisäksi kakkosketjussa on kiekkoillut Kimmo Happo. Tuppurainen on puolestaan pelannut ykkösketjussa Juho-Tuomas Appelin ja Sauli Kelan kanssa.

- Kimmo tuo rightin pelaajana oman syvyytensä ketjuumme, Mustonen pohtii.

Värikäs persoona

Juho-Tuomas Appel kertoi viikko sitten Jatkoajan haastattelussa Mustosen olevan värikäs persoona, jolta voi odottaa mitä tahansa. Mustonen kertookin suhtautuvansa asioihin huumorilla, mutta ei osaa nimetä mitään erikoisen värikästä juttua kerrottavaksi.

- Niitä juttuja on kyllä, niistä pitäisi kysyä joltain muulta joukkuekaverilta kun en itse osaa oikein kertoa, Mustonen sanoo.

- Olen aina ollut sellainen, ettei tämä homma ole niin vakavaa että tappiopelien jälkeen ei pystyisi heittää huulta. Kyllähän esimerkiksi Salen sorsapilli laukaisee tunnelman tappiopelin jälkeen, Mustonen kertoo.

Mustonen sanoo viljelevänsä paljon huumoria. Mies huomauttaa kuitenkin, että Hokin joukkueessa on muitakin huumorimiehiä.

- Itse menen niin paljon kuin pokka vain riittää. Juttuja menee koko ajan. Joukkueessa on muitakin huumorimiehiä, esimerkiksi Halosen Antti, ruhtinas-Rolle, huumori-Jarmo ja periaate-Pekka.

- Kyllähän sitä tulee aika paljon väriteltyä pelireissuilla, Mustonen jatkaa.

Mestis-maajoukkueen matka Ranskaan oli hieno kokemus

Joulutauolla Mustonen pukeutui Mestis-maajoukkueen paitaan Ranskan turnauksessa. Mustosen lisäksi Mikko Palomäki edusti Hokkia Mestis-maajoukkueen historialliseen turnausvoittoon päättyneessä Mont Blancin turnauksessa.

- Reissuna Ranskan matka oli älyttömän siisti. Pelipaikat ja asumiset oli hoidettu viimeisen päälle. Ruuat olivat hyviä mutta niitä oli pirun vähän. Pari kiloa tuli laihduttua reissun aikana mutta se ei haittaa, kiinteyttääpähän kroppaa.

Turnauksessa olivat mukana Mestis-maajoukkueen lisäksi Ranskan maajoukkue, Venäjän B-maajoukkue sekä ranskalaisseura Rouen. Mestis-pelaajien parhaimmistosta koottu joukkue pelasi tasan Venäjän kanssa ja voitti sekä Rouenin että Ranskan. Mustonen kasasi kolmessa ottelussa tililleen yhden maalin. Mies iski 1-4 -maalin Rouenin verkkoon 1-5 päättyneessä ottelussa.

Mustonen pelasi turnauksessa samassa ketjussa KalPa-kaksikon Ville Hämäläinen-Teemu Somppi kanssa. Mies ei ole täysin tyytyväinen otteisiinsa turnauksessa.

- Ranskan turnaus meni mielestäni kohtalaisesti. Pelasin Hämäläisen Villen ja Sompin Teemun kanssa samassa ketjussa. Tosi hyviä kavereita oli rinnalla, omat pelit olisivat voineet mennä paremminkin, Mustonen sanoo.

- Reissuna turnaus oli hieno kokemus. Siellä sai taas tutustua uusiin jätkiin, Mustonen lisää.

Mustonen onkin todella tyytyväinen jääkiekon antamiin lukuisiin kaverisuhteisiin.

- Jääkiekko on antanut minulle paljon uskomattoman hyviä kaverisuhteita. Kaikissa joukkueissa joissa olen pelannut, on tullut aina hyvin juttuun kaikkien kanssa. Mitään kinaa ei ole ollut, Mustonen sanoo.

Pelaajauran varrelta on jäänyt erityisesti mieleen joitakin pelaajia. Heidän kanssaan Mustonen on kiekkoillut pidempään ja myös tuntenut heidät kauemmin.

- Niistä kavereista, joiden kanssa olen pelannut pidempään ovat jääneet päällimmäisinä mieleen Mäenpään Miksa, Jaakolan Topi, Jämingin Tommi, Pyörälän Mika, Juntusen Henrik ja Pitkäsen Joni, jonka olen tuntenut 7-vuotiaasta asti. Asuimme silloin naapureina ja päivät pitkät pelasimme pihalla ja touhusimme muutenkin kahdestaan. Joni on ehdottomasti ansainnut menestyksensä, on hienoa nähdä hänen pärjäävän NHL:ssä. Joni on taitavimpia puolustajia, mitä olen koskaan nähnyt.

- Mielestäni se on suuri elämänrikkaus, että olen saanut mahdollisuuden pelata tuommoisten kavereiden kanssa samoissa porukoissa, Mustonen jatkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle