Tuomaritoiminta puhutti - jälleen kerran

MESTIS / Artikkeli
Kajaanin Hokin ja Vaasan Sportin hyvätasoisen ja viihdyttävän Mestis-ottelun jälkeen puhe kääntyi tuomareihin. Jälleen kerran.

Päätuomari Kimmo Nilsenin vihellykset ja niiden linjattomuus eivät ole uusi asia ainakaan Kajaanissa Mestis-kiekkoa seuraaville kiekkojännäreille. Loppiaisen kamppailussa Nilsen jatkoi omalla linjattomalla linjallaan.

Vihellykset ja viheltämättä jättämiset seurasivat toisiaan. Pelaajien kannalta tilanne on erittäin paha, koskaan ei tiedä, mistä pilli soi ja mistä ei. Lisäksi mies viheltää säännöllisesti paikkausjäähyjä. Tämä aiheutti kyseenalaisia tilanteita myös tiistaina Kajaanin jäähallissa.

Räikein Nilsenin viheltämättä jättäminen nähtiin tilanteessa, jossa Hokki pelasi alivoimaa.
Sportin Teemu Kuusisto koukki aikansa alivoimahyökkäykseen päässyttä Jani Tuppuraista ja kun miehen vauhti oli tarpeeksi hiljentynyt, kaatoi tämän. Nilsen ei uskaltanut tilanteessa pilliinsä viheltää.

Erityisesti Sport-valmentaja Mikko Manner oli pettynyt tuomaritoimintaan.

- Avauserän viisi kaksiminuuttista viiteentoista minuuttiin on jotain aivan uskomatonta. Meillä on taitava joukkue ja hallitsimme peliä, mutta saimme hirveän määrän jäähyjä, Manner ihmetteli ottelun jälkeen. Osin aiheestakin.

Vastaavasti pilli soi heppoisemmissakin tilanteissa. Linja oli kuitenkin molemmille joukkueille samanlainen eikä kumpikaan kaatunut ottelussa tuomariin. Tai tuomarikolmikkoon.

Hokin väärästä vaihdosta tulleisiin joukkuerangaistuksiin oli osasyyllisinä koko viirupaitakolmikko. Ensimmäinen rangaistuksista johtui linjatuomari Jorma Leinosen estettyä hokkilaisia vaihtamasta. Mies seisoi Hokki-aition luukulla tukkimassa pelaajaliikennettä. Hokki-valmentaja Vladimir Kolek ei tilannetta ymmärtänyt.

- En ymmärrä linjatuomari Leinosta. Mies estää vaihtoon tulevaa pelaajaa seisomalla luukun edessä ja viheltää sitten jäähyn. Toinen joukkuerangaistus oli sitten täysin oikeutettu ja kolmas olisi pitänyt viheltää, Kolek sanoi.

Toinen rangaistuksista oli täysin ansaittu, mutta kolmas rike, se jota ei koskaan vihelletty, oli surkuhupaisa taidonnäyte koko pillipiiparikolmikolta. Toisen erän lopulla 5-3 -alivoimaa pelannut Hokki luistelutti jäälle neljä miestä. Molemmat joukkueet huomasivat tämän ja huutojen saattelemina kaksi linnapaitaa luisteli samanaikaisesti pois jäältä. Joukkueen piti siis pelata kolmella miehellä, mutta jäällä nähtiin sekä neljä että kaksi pelaajaa. Kukaan kolmesta tuomarista ei kuitenkaan huomannut tilannetta.

Otteluvalvoja Rauno Piiroinen oli Kolekin kanssa yhtä mieltä siitä, miten väärä vaihto -jäähyt olisi pitänyt viheltää. Myös Manner oli miesten linjoilla, tosin sillä erotuksella ettei nähnyt ensimmäisen jäähyn rikettä. Manner myös näki, miksi kolmatta väärää vaihtoa ei vihelletty.

- Meidän pelaaja kaatoi hokkilaisen keskialueella ja tuomari paikkasi viheltämättä jättämistään sallimalla Hokin vaihtovirheen, Manner totesi.

Sportin viimeinen, ajassa 59.25 vihelletty rangaistus aiheutti myös keskustelua.

- Puoli minuuttia ennen erän loppua annettu kiinnipitämisjäähy oli aivan uskomaton tuomio. Samanlaisia tilanteita jäi viheltämättä lukemattoman paljon pitkin ottelua, Manner sanoi.

Otteluvalvoja Piiroinen totesi rangaistuksen olleen ansaittu, koska Fogström roikkui niin pitkään kiinni Hokki-pelaajassa. Sekä Piiroinen että Kolek myönsivät kuitenkin, että rangaistus ei ollut pelin hengen kannalta kovinkaan oikeudenmukainen; suurissa otteluissa ei juuri ottelun viime minuuteilla pilli soi. Samaan hengenvetoon Kolek totesi kuitenkin Hokin joutuneen vastaavanlaiseen tilanteeseen Turussa. Erotuksena oli vain se, että rangaistukset jatkuivat jatkoajallakin.

Nilsenin linja ei ole koskaan aiheuttanut hurraa-huutoja ainakaan Kajaanissa. Vladimir Kolek näki miehen otteissa kuitenkin jotain positiivista.

- Kauden alussa Nilsen vihelsi täällä ja oli ihan katastrofi. Pyysimme, ettei hän vihellä enää meidän ottelujamme. Nyt hän tuli taas ja oli parempi kuin ennen, Kolek sanoi.

Sportin valmentaja Manner heitti puolitosissaan ilmaan kysymyksen.

- Pitäisikö meidänkin sitten sanoa, ettei Nilsen vihellä ottelujamme. Sitten kun hän tulisi takaisin, hän viheltäisi paremmin myös meille.

- Tänään nähtiin kuitenkin huippuottelu, ei me tuomariin kaaduttu, Manner muistutti.

Virallisen kannan tuomaritoiminnasta antoi otteluvalvoja Rauno Piiroinen.

- Tänään nähtiin loistavaa jääkiekkoa Mestis-tasolla. Eivät nämä ole helppoja pelejä tuomareille, mutta eivät he mitenkään epäonnistuneet, Piiroinen sanoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle