Lauri Rämet valmiina haasteisiin Hokin maalilla

MESTIS / Haastattelu
Kajaanin Hokin maalivahtiosastoon kuuluva 20-vuotias Lauri Rämet on valmiina ottamaan paikkansa Hokin maalin suulta. Tällä kaudella SuPS:ssa kakkosdivaria pelannut ja Hokin aitiossa luukkua avannut Rämet odottaa innolla mahdollisuutta päästä näyttämään taitonsa tolppien välissä.

Rämet aloitti kiekkouransa Kempeleen Kiekko-Kettujen paidassa 7-vuotiaana. Ensimmäisen vuoden mies pelasi kenttäpelaajana, sen jälkeen paikka on löytynyt tolppien välistä.

- Silloin joukkueellamme ei ollut kuin yksi maalivahti ja halusin kokeilla itse maalivahdin paikkaa. Siihen aikaan pelasimme pihapeleissä pallolla ja olin maalissa. Halusin jäälle kokeilemaan, miltä homma tuntuu, Rämet muistelee uransa alkuaikoja.

Sen jälkeen Rämet onkin tolppien välissä pysynyt. Mitään pelkotiloja miehellä ei maalivahdin hommia kohtaan ole koskaan ollut, tosin juniori-iässä asiat mietityttivät välillä.

- Ihan pienenä varusteet eivät olleet tätä luokkaa. Jos sai kunnon mällin johonkin paikkaan, se pisti mietityttämään miksi olen tolppien välissä. Nykyvarusteet ovat huippuluokkaa eikä pelkotiloja pääse syntymään. Olen myös välttynyt loukkaantumisilta koko urani ajan.

Alueen mahtiseura Kärpät houkutteli Rämetiä riveihinsä C-juniori-ikäisenä, mutta mies päätti jäädä Laseriin. Laseriksi Rämetin seura vaihtui siinä vaiheessa, kun lähialueen joukkueet yhdistetään tietyssä ikävaiheessa yhdeksi joukkueeksi (Lakeuden Seurarinki).

- C-junnuissa oli paikka lähteä Kärppiin. Jäin kuitenkin Laseriin, jossa pääsin pelaamaan hyviä sarjoja. Esimerkiksi B-junioreissa pelasimme SM-noususarjaa kahdella maalivahdilla. Peliaikaa oli luvassa, valmentajat olivat hyviä ja touhu ammattimaisesti ohjattua. Siksi jäin Laseriin.

Maalivahtivalmennuksessa puutteita

Vaikka valmennus Laserissa muuten hyvää olikin, ei Rämet ole täysin tyytyväinen maalivahtien valmennukseen seurassa.

- Siinä 8-11 vuoden iässä maalivahtivalmennus oli ihan kehittävää. Sitten B-junnuiässä Kärppien entinen maalivahtivalmentaja Launosen Eki tuli vetämään harjoituksia. Sain häneltä paljon hyviä vinkkejä.

- Laserissa maalivahtivalmennus ei kuitenkaan ollut niin hyvää kuin olisin toivonut. Hyvä, että oli kuitenkin jotain, Rämet jatkaa.

Jos oli Laserin maalivahtivalmennuksessa toivomisen varaa, on sitä myös jonkun verran Hokinkin vastaavassa. Seuran Mestis-joukkueella ei nimittäin edes ole omaa maalivahtivalmentajaa. Hokin juniorijoukkueilla on kuitenkin ohjattua maalivahtivalmennusta.

- Kajaanissa ei ole maalivahtivalmennusta edustusjoukkueessa ollenkaan. En tiedä mistä asia on kiinni, mutta tällä tasolla on tärkeää, että sellainen olisi. Ei voi ajatella, että parikymppiset kaverit osaavat kaiken ilman maalivahtivalmentajaa.

- Nykypäivänä maalivahtivalmennus on erittäin tärkeä osa joukkueen valmennusta, Rämet jatkaa.

Täysin toivoton asia maalivahtivalmennus ei kuitenkaan Hokin Mestis-joukkueessakaan ole, sillä nuorten maajoukkueen maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen on vieraillut kerran harjoituksissa jakamassa vinkkejä seuran maalivahtikolmikolle. Kajaanissa Lehtonen käy vielä pari kertaa kuluvan kauden aikana.

Kajaaniin kesken viime kauden

Kausi 2002-2003 käynnistyi Rämetin osalta Laserissa A-nuorten ykkösdivarissa. Syksyllä mies sai tiedon, että Hokki etsii maalivahtia. Joulutauolla Rämet otti paikkansa joukkueesta. Yksi syy Hokin harjoitusleirille tuloon oli tammikuussa edessä ollut armeija.

- Aloitin viime kauden Laserissa. Sitten tuli tieto, ettei Kajaanissa ole toista maalivahtia. Armeija lähestyi ja joulutauolla kävin Hokin harjoitusleirillä.

Rämet onnistui vakuuttamaan valmentaja Timo Meriläisen taidoistaan muutamassa päivässä.

- Meriläinen huomasi kolmen tai neljän päivän jälkeen, että minulla on mahdollista pelata joukkueen kakkosveskarina ja tarjosi sopimusta. Tarjousta ei tarvinnut kauaa miettiä, Rämet muistelee.

- Loppukausi meni siinä, että sain hyvää jäätreeniä ja kehityin sitä kautta.

Rämet pääsi myös tositoimiin viime kauden Mestis-aikanaan. Tilanne tuli tosin yllättäen kesken ottelun. Vastassa oli kaksi edellistä mestaruutta voittanut Mikkelin Jukurit, joka voitti mestaruuden myös viime kaudella.

- Vaihto tuli ihan yllättäen. Jukurit teki tilanteeksi 2-0 kolmannen erän alkupuoliskolla. Häkkisen Pasi kuumeni tilanteessa ja ampui kiekon kulmaan. Tuomari luuli Pasin ampuneen häntä kohti ja antoi kymmenen minuutin käytösrangaistuksen. Pasi otettiin pois, ettei hän kuumenisi lisää ja sain komennuksen maaliin.

- Tilanne oli tosi vaikea, emme olleet koko ottelussa saaneet yhtään kunnon tilannetta Jukuri-maalille. Vähän se pisti tutisuttamaan, kun maalille luistelin. Sain alkuun muutaman hyvän kopin ja aloin uskomaan, että voin pelata tälläkin tasolla. Hallissa oli paljon yleisöä ja hyvä tunnelma.

Lyhyessä ajassa Rämet ehti kiekon tielle 13 kertaa. Maaleja mies päästi kaksi ja Mestis-debyyttiä voidaan pitää onnistuneena.

Alkukausi Suomussalmella

Kuluvan kauden alun Rämet on torjunut kiekkoja Hokin yhteistyöseura Suomussalmen Palloseuran paidassa kakkosdivarissa. SuPS:n maalilla mies on välillä joutunut todelliseen kiekkosateeseen, laukauksia sataa maalia kohti parhaimmillaan yli 50 ottelua kohden. Lisämausteita kakkosdivarimaalivahdin arkeen tuovat lukuisat läpiajot ja ylivoimahyökkäykset. Läpiajoja Rämet on torjunut useita joka ottelussa, rangaistuslaukauksiakin kaksi.

Viimeisten kahden ottelun ajan Rämet on availlut Hokin vaihtoaition luukkua ja aiemmin tällä kaudella vastaavassa tehtävässä Hokissa ollut Janne Väisänen hakee nyt pelituntumaa Suomussalmelta. Molemmat miehet harjoittelevat kuitenkin koko ajan Hokin mukana.

- Tämän kauden vuorottelemme Jannen kanssa SuPS:ssa, jos peliaikaa Mestiksessä ei irtoa. Näin kumpikin saa pidettyä pelituntumaa yllä. Toivon pelaavani hyviä pelejä kakkosessa.

Mestiksen ja kakkosdivarin välisistä eroista Rämetillä on selkeä käsitys.

- Mestiksessä peli on huomattavasti nopeampaa kakkoseen verrattuna ja pelaajat ovat taitavampia.

Kakkosdivarin ottelut ovat toisaalta Mestiksen pelejä haasteellisempia.

- Maalivahdille ei kakkosessa helppoja otteluita ole. Osa on jopa pahempiakin kuin Mestiksessä. Mestiksessä maalivahti voi pelata hyvän ottelun torjumalla kolmisenkymmentä laukausta. Pari päästettyä maaliakaan ei haittaa, kun joukkue voittaa. Hyvässä kakkosdivaripelissä joutuu torjumaan lähes poikkeuksetta 50 kertaa ja läpiajoja kahdella tai kolmella nollaa vastaan tulee koko ajan. Mestiksessä nämä ovat harvinaisempia.

Myös kakkosdivarin taitopelaajat ovat jääneet Rämetin mieleen.

- Kalajoen Markkanen (Sami) pelaa rullakiekon maajoukkueessa ja on parhaita pistemiehiä lajin MM-kisoissa. Mies voisi pelata Mestistäkin taitojensa puolesta. Ja tämä on vain yksi esimerkki siitä, että taitoa riittää myös kakkosessa. Sarjakonkarit ovat todella taitavia.

Rämet toivoo tosissaan SuPS:n nousua Suomi-sarjaan. Tämä olisi hyödyksi myös Hokille.

- Olisi hyvä, jos olisi Suomi-sarjajoukkue, jossa voisi käydä kauden aikana kiekkoilemassa ja kehittymässä vahvemmaksi kakkosvahdiksi. SuPS:n nousu olisi siksi ihanteellinen asia. Hyvä se olisi myös Hokin kannalta, sillä juniorit voisivat kiekkoilla siellä. Ei tarvitsisi pompata suoraan Mestikseen tai lähteä muualle.

Tavoitteena Mestis-paikan vakiinnuttaminen

Tällä kaudella Rämetin tavoitteena on päästä pelaamaan joitakin Mestis-pelejä. Mestis-paikan vakiinnuttaminen on tavoitteena seuraavien 2-3 vuoden aikana.

- Tämän kauden tavoitteena on päästä pelaamaan muutama Mestis-peli ja onnistua niissä. Se on realistinen tavoite ja positiivista ensi vuotta ajatellen. Kahden-kolmen vuoden aikana tavoitteena on vakiinnuttaa pelipaikka Mestikseen.

Rämet on valmis haastamaan Jaakko Huhdin tosissaan taistelussa maalivahdin paikasta.

- Hyvähenkinen kilpailu maalivahtien kesken on aina hyvä asia. Viime kaudella Häkkisen Pasia ei ollut mahdollista haastaa, mutta tällä kaudella siihen olisi realistiset mahdollisuudet, jos saisi tilaisuuden, Rämet pohtii.

- Kilpailu palvelee kumpaakin maalivahtia ja on henkisesti hyväksi molemmille. Mielestäni luottamus pitää kerätä harjoituksissa. Olen aina tottunut, että maalivahtien kesken on kilpailua ja se pelaa, joka on vireessä, mies jatkaa.

Tällä kaudella Rämet ei ole toistaiseksi saanut mahdollisuuttaan vaikka harjoitukset ovat kulkeneet hienosti. Tämä on mietityttänytkin miestä.

- Treenit ovat kulkeneet tosi hyvin ja odottelen, milloin näyttöpaikka avautuu. Vähän se panee yläkerran miettimään, miksi treenaa näin paljon. Harjoituksia on paljon ja ne menevät hyvin, paremmin kuin viime kaudella. Sitä miettii, mitä pitäisi vielä tehdä paremmin, että saa aloitusmahdollisuuden peliin. Jos onnistuu hyvin harjoituksissa, miksi ei onnistuisi hyvin peleissäkin, Rämet kysyy.

Aloitusmahdollisuuden saamista Rämet pitää erittäin tärkeänä.

- Kesken pelin on aina vaikea tulla mukaan tällä tasolla. Varsinkin, kun ei ole pelejä alla.

Tämän kauden aikana Rämet on huomannut myös sen, ettei luukkuvahdin homma ole kaikkein kehittävämpiä.

- Viime kaudella tuntui, että on mahtavaa päästä treenaamaan Mestis-joukkueessa ja avata luukkua. Nyt tajuaa, ettei se ole mahtava homma. Pelit kehittää, vaikka ne olisivatkin kakkosdivaria. Luukun avaaminen ei vie eteenpäin.

Vahvuuksista, heikkouksista ja keskittymisestä

Pitkän mietinnän jälkeen Rämet nimeää vahvuuksikseen peiton ja nopean reagoinnin.

- Laukausten peittäminen on vahvuuteni. Kokoa on suhteellisen hyvin vaikken iso olekaan. Lisäksi torjuntatyylini on sellainen, että pystyn reagoimaan lähitilanteisiin nopeasti.

Parannettavaksi osa-alueekseen Rämet sanoo kiekon kontrolloinnin.

- Mestiksessä peli on nopeampaa, laukaukset lähtevät nopeammin ja tilanteet syntyvät nopeammin. Kiekon kontrollointi vaikeutuu, siinä on parantamisen varaa.

Rämetillä ei ole mitään varsinaisia taikauskoisia rituaaleja ennen ottelua, mutta keskittyminen on tiukkaa ja päiväjärjestys samanlainen jokaisena pelipäivänä.

- Hyvä yöuni, oikeaan aikaan herääminen, hyvä ruokailu ja musiikin kuuntelu kuuluvat ottelupäivieni ohjelmaan. Kun nämä asiat tekee hyvin, on lopputuloskin yleensä hyvä.

Rämet haluaa pysyä Kajaanissa

Rämet on tyytyväinen Kajaaniin ja opiskelupaikkaansa Kajaanin Ammattikorkeakoulussa. Siksi hän haluaisikin saada mahdollisuutensa Hokin paidassa.

- Täällä on koulu ja hyvät mahdollisuudet opiskella. Siksi haluaisin mahdollisuuden kiekkoilla täällä. Kajaani tuntuu hyvältä paikalta ja olen valmis yrittämään täällä myös ensi kaudella, jos paikka ei nyt aukea. Jos se ei täällä onnistu, olen valmis yrittämään jossain muualla.

- Haluan yrittää muutaman vuoden ajan tosissani niin kovasti kuin paukut vain riittävät, Rämet jatkaa.

Lopettaminen ei ole käynyt koskaan miehen mielessä. Ei, vaikka Laserin aikaisista pelikavereista suurin osa onkin kiekkoilun lopettanut.

- Lopettaminen ei ole koskaan käynyt tosissaan mielessä. Sen verran tykkään pelata, että pelaan niin kauan kun paikat kestää, mies suunnittelee.

- Luukkosen Terrykin (SuPS) pelaa rakkaudesta peliin vuodesta toiseen.

Rämet on tyytyväinen Vladimir Kolekin panokseen Hokin valmentajana.

- Vlado on ollut positiivinen yllätys tällä kaudella. Hän on aloittanut tosi hyvin eivätkä tappiot ole hänen syytään. Hän pitää hyviä ja monipuolisia harjoituksia.

» Lähetä palautetta toimitukselle