Mielipide

Dufva tyytyväinen Jukurien pistetahtiin

MESTIS / Kolumni
Mikkelin Jukurit lähti meneillään olevaan kauteen paitsi hallitsevana Mestiksen mestarina, myös voimakkaasti uudistuneena. Viime kauden joukkueen pelaajista yli puolet vaihtoi maisemia. Uuden joukkueen kokoaminen onnistui kuitenkin jälleen mainiosti, ja Mikkeliin saapuikin kolmen kentällisen verran pelaajia, joilla lähes kaikilla on kokemusta SM-liigasta ja/tai eri ikäluokkien maajoukkueista.

Jukurit lähti kauteen useimpien mielestä jälleen mestarisuosikkina. Joukkue ei ole pettänyt odotuksia, vaan on esittänyt syksyn aikana vauhdikasta ja viihdyttävää jääkiekkoa, jonka ansiosta se on syyskauden jälkeen tiiviisti mukana kärkiryhmässä. Jukurien esitysten arvoa nostaa vielä se, että joukkue koki hieman kivikkoisen syksyn. Vähäinen jääharjoittelu ennen sarjan alkua ja lukuisat loukkaantumiset painoivat vaakakupissa, mutta joukkue onnistui silti säilyttämään tasonsa, eikä pahempia notkahduksia syksyn peleissä tullut.

Jatkoajan haastatteluun istuutuivat syyspakettia purkamaan Jukurien päävalmentaja Risto Dufva ja toiminnanjohtaja Matti Turunen.

Jukurit joutui siis ennen sarjan alkua hakemaan jääaikaa muualta ja matkustelemaan paljon Kalevankankaan hallin ollessa remontissa. Miten reissaaminen näkyi ensimmäisissä sarjapeleissä?

RD: Ennen viime kauden alkua meillä oli n. 60 jääharjoitusta ja nyt alle 30, joten eihän me varmasti parhaimmillamme oltu. Sitä on vaikea sanoa, että miten matkustelu varsinaisesti näkyi kentällä. Sarja lähti mielestäni ihan hyvin käyntiin.

Oliko matkusteluun varauduttu taloudellisesti? Miten se rasitti seuran taloutta?

MT: Matkusteluun ei oltu varauduttu. Hallin piti olla kunnossa jo paljon aiemmin, mutta jäällehän päästiin vasta sarjan alettua. Reissaamisesta koitui n. 17 000 euron lisälasku.

Saiko Jukurit Mikkelin kaupungilta tukea liikuntapaikan remontista seuralle aiheutuneisiin kustannuksiin?

MT: Olemme päässeet kaupungin kanssa asiasta molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.

Joukkueessa oli paljon loukkaantumisia syksyn aikana. Haettiinko aktiivisesti vahvistuksia?

RD: Ennen ensimmäistä Continental Cupin turnausta haimme yhtä hyökkääjää. Marko Kivenmäen onnistuimme tuolloin saamaan joukkueeseen. Tarpeeksi hyviä vahvistuksia oli todella vaikea saada.

Loukkaantumiset vaikuttivat voimakkaasti ketjukoostumuksiin. Oliko pelaajilla sopeutumisvaikeuksia uusissa ketjuissa?

RD: Olisimme vaihdelleet ketjuja syksyn aikana kaikissa tapauksissa, sillä kaikki tähtää kevääseen. Meillähän ei tällä kaudella ole ollut varsinaista nelosketjua. Näin laajaa neljän kentän käyttöä ei Jukureissa ole aiemmin nähty. Esim. KalPaa vastaan kaikki kentälliset pääsivät pelaamaan ylivoimaa. Pelaajilla ei ole ollut sopeutumisvaikeuksia uusissa ketjuissa. Nyt kentälliset alkavat olla hyvin lähellä lopullista muotoa.

Continental Cupista putoaminen masensi

Mitä mieltä olet joukkueen esityksistä Continental Cupissa?
RD: Meillä oli tähän syksyyn lähtiessä neljä tärkeää kiintopistettä, joihin erityisesti tähtäsimme. Ne olivat sarjan alku, ensimmäinen CC:n turnaus, toinen CC:n turnaus ja syyskauden päätös kolmeen tärkeään otteluun. Ainoastaan yhdessä epäonnistuimme. Joukkueen peliin turnauksissa olen tyytyväinen, mutta valitettavasti se ei riittänyt jatkoon.

Mestis on tällä kaudella aiempaa tasaisempi. Millä osa-alueilla joukkueet ovat mielestäsi menneet eteenpäin?

RD: Mestis on todellakin aiempaa tasaisempi sarja, ja erityisesti puolustuspelissä on menty eteenpäin. Myös tietynlainen urheilullisuus joukkueissa on kehittynyt.

Joukkueella oli tässä muutama viikko sitten ns. vuoristoratavaihe, jolloin voittoja ja tappioita tuli lähes vuorotahtiin. Olivatko tappiot vain muiden joukkueiden hyvyyttä vai oliko joukkueella jokin lamavaihe?

RD: Kyllä meillä siinäkin vaiheessa oli piste/peli -tahti. Tasaisessa sarjassa tappioitakin tulee joskus. Putoaminen Continental Cupista varmasti masensi meitä jonkun verran, sillä panostimme todella siihen turnaukseen. Toisaalta olen tyytyväinen, että olimme putoamisen jälkeen pettyneitä, sillä ei me muuten olisi sitä (jatkopaikkaa) aidosti haluttu.

27 pelistä on nyt kasassa 40 pistettä ja runkosarjassa kolmas tila. Oletko tilanteeseen tyytyväinen? Entä esityksiin, joilla pisteet ovat tulleet?

RD: Tilanteeseen olen tyytyväinen. Olemme samassa pistetahdissa kuin viime vuonna tähän aikaan. Peli ei ole vielä jatkuvasti ihan sellaista kuin pitäisi, mutta tämä on prosessi, joka on vielä kesken.

Joukkue lähes liigatasoa, organisaatio ei

Oletko tyytyväinen kotiotteluiden yleisömääriin syksyn ajalta?

MT: Olen tyytyväinen, koska ollaan budjetissa. Tyytyväinen myöskin siksi, että meillä on näinkin tuntematon joukkue. Mestiksen yleisömääriin taas en ole tyytyväinen. Pelaajat ovat yleisölle liian tuntemattomia ja pelaajien tunnettavuutta tuleekin jatkossa pyrkiä lisäämään.

Miten joukkueen pelin tulisi parantua, jotta runkosarjan voitto varmistuisi?

RD: Runkosarjan voitto tulee jos tulee, mutta se ei ole tässä se tärkein asia. Peli täytyy saada siihen suuntaan, jotta ansaitsemme parempilaatuista hyökkäyspeliä. Joukkueen tavoitteena on voittaa mestaruus.

Miten itse ottelutapahtumaa tullaan kehittämään jatkossa?

MT: Videotaulun tarjontaa tullaan kehittämään ottelun sisäisen TV-ohjelman suuntaan. Videotaululle on tulossa pelaajahaastatteluja ym. Tätä kautta pyrimme nimenomaan lisäämään pelaajien tunnettavuutta. Myös pieniä tilamuutoksia on tulossa.

Kansaa aina kiinnostaa, millä rahalla joukkuetta pyöritetään. Mikä on Jukurien edustusjoukkueen budjetti tälle kaudelle? Entä pelaajabudjetti?

MT: Budjetti on n. 500 000 euroa ja pelaajabudjetti n. 150 000 euroa. Pelaajien palkoista sen verran, että yhdellekään pelaajalle ei makseta yli 9000 euroa kaudesta.

Viime aikoina keskustelut suljetun SM-liigan avaamisesta ja Mestis-seurojen liigakelpoisuudesta ovat jälleen voimistuneet. Miltä osin Jukurit on tällä hetkellä ´liigakypsä´ ja miltä osin ei?

MT: Jukurit on pienillä muutoksilla joukkueen osalta liigakypsä. Olosuhteet, kehitysvaiheessa oleva organisaatio ja junioritoiminnan laatu eivät tällä hetkellä edusta liigakypsyyttä. Pyrimme kuitenkin jatkuvasti kehittämään toimintaa ja olemaan etujoukoissa, kun mahdollinen karsintaruletti tms. joskus alkaa. Joukkue on siis tällä hetkellä kypsempi kuin seura.

» Lähetä palautetta toimitukselle