Mielipide

Uudistunut kainuulaisryhmä matkalla pudotuspeleihin

MESTIS / Kolumni
Kainuussa on tapahtunut kesän aikana paljon muutoksia. Sarjanousun myötä joukkueeseen on hankittu rutkasti uutta verta päämäärätietoisesti ja tarkkaan harkiten. Tulijoita olisi ollut enemmänkin, mutta pelipaikkoja on kuitenkin rajallinen määrä.

Kesän lopulla Hokki julkaisi yhteistyösopimuksen II-divisioonassa pelaavan Suomussalmen Palloseuran kanssa. Tehty sopimus auttaa Hokkia ylläpitämään laajaa pelaajarinkiä. Keväällä solmittu yhteistyösopimus Oulun Kärppien kanssa voi aiheuttaa kauden aikana lievää pelaajaliikennettä ylöspäin, mutta suurempaa ruuhkaa tuskin on luvassa.

Valmentajat

Hokin päävalmentajana jatkaa Timo Meriläinen. Meriläinen on nähnyt kajaanilaisen jääkiekkoilun viimeisimmän nousun ollen itse yksi sen tärkeistä lenkeistä. Meriläiselle ei ole aiempaa kokemusta valmentamisesta Mestiksessä, mutta nythän sekin "puute" korjaantuu.

Myös kakkosvalmentaja Vladimir Kolek on entuudestaan tuttu kainuulaisille jääkiekon ystäville. Puolustaja kuului Meriläisen luottomiehiin vielä viime kaudella, mutta ura päättyi kuitenkin loukkaantumisten seurauksena keväällä. Kolek ei omaa aiempaa valmentajakokemusta, mutta saa nyt hyvää oppia suoraan sorvin ääressä. Kolekilla on varmasti paljon annettavaa nuorelle pelaajistolle.

Tasaiset maalivahdit

Ennen kauden alkua näyttää siltä, että ainakaan maalivahtipeliin Hokki ei tulevalla kaudella kompastu. Kainuulaisten on kuitenkin syytä pitää jalat maassa ja muistaa, että mitä tahansa voi tapahtua.

Suomi-sarjan runkosarjassa torjuntavastuun kantoi terveenä ollessaan Ville Salminen. Harmittava loukkaantuminen piti kuitenkin Salmisen ulkona pudotuspeleistä jättäen näin sankarin paikan kesken kauden Raahe-Kiekosta hankitulle Sami Kitinpramille. Tasaista kaksikkoa kirittämään hankittiin Kärppien A-nuorista Riku Välitalo. Salminen ja Kitinprami näyttivät jo viime kaudella luotettavuutensa tiukoissa paikoissa, eikä Välitalokaan ole "pekkaa pahempi". Luvassa on mielenkiintoinen taistelu pelipaikasta. Sankarin viitta on tarjolla kaikille, mutta kuitenkin yhdelle herralle kerrallaan.

Puolustajat

Puolustajien osalta pahin takaisku kainuulaisille oli Vladimir Kolekin aktiiviuran päättyminen. Tshekki esitti viime kaudella otteita, joilla sai kainuulaisyleisön puolelleen. Hyvää taustatukea Kolekille tarjosi Jarkko Heikkinen. Myös Juha Falin ja Jari Puustinen pystyivät ottamaan vastuuta Kolekin ja Heikkisen haukatessa happea. Mestiksessä esiintyvistä pelaajista 17-vuotias Jonne Hattunen joutui vielä liian usein penkin päähän tiukoissa väännöissä.

Uusista miehistä eniten toiveita herättää Lauri Lahesalu. TuTosta hankitulta virolaiselta odotetaan kauden aikana tasaisia otteita ja tietysti pisteitä. Muita uusia kasvoja joukkueen takalinjoilla ovat Antti Halonen (KalPa), Lauri Mikkola (Kärpät A), Mikko Saavinen (Kärpät A), Mikko Juutilainen (HeKi, KJT), Sami Siltavirta (JYP) ja Jaakko Heikkinen (Kärpät A).

Hyökkääjät

Huippuketju Jarno Levonen - Miikka Kuusela - Antti Tenhunen on enää muisto vain. Tämä ketju on varmasti syöpynyt syvälle useaan kainuulaiseen sydämeen näyttävän kiekollisen pelin ansiosta. Jatkossa tutkapari Tenhunen - Kuusela saa etsiä rinnalleen uuden pisterohmun Levosen lopetettua uransa. Kun vain Marko Kilpeläinen (A), Sauli Kela ja Petteri Heikkinen ovat Tenhusen ja Kuuselan ohella jäljellä viime kauden joukkueesta, on muutoksia tapahtunut runsaasti.

Mestisjuna muilutti pelaajia Vaasasta Kajaaniin oikein kaksin kappalein. Hokin kapteenina toimivan Kimmo Hapon ohella nälkämaille itsensä majoitti kesän aikana myös Sami Kaartinen. KooKoossa ilman pelipaikkaa jäänyt Antti Karhula tarttui myös haaviin. Kun hyökkäyksestä löytyvät vielä Teemu Juntunen (IPK, Ahmat), Mikko Karjalainen (Kärpät A), Harri Korpela (Kärpät A, KJT), Janne Pesonen (Kärpät), Juha Silvander (Kärpät A), Jani Tuppurainen (Kiekko-Oulu) ja Tuomo Yläinen (Diskos), on myös hyökkääjien pelipaikoista luvassa kilpailua.

Harjoituspeleistä

Hokki aloitti harjoituspelinsä voittaen Hermeksen ja kaksi kertaa Kiekko-Oulun. Tuloksellisesti hyvän alun jälkeen olivat vuorossa tappiot Hermekselle ja Jukureille. Tappioiden jälkeen Hokki palasi voittojen tielle KalPan kustannuksella. Viimeisin harjoituspeli Kärppien A-nuoria vastaan saatiin myös käännettyä voitoksi. Ennen kauden alkua Hokki pelaa vielä yhden harjoituspelin kohdaten tiistaina 10.9. Kajaanissa Kärppien A-nuoret.

Mihin asti eväät riittävät?

Realistisesti runkosarjan sijoitusta arvioidessa voi Hokin nähdä sijoilla 6 - 8. Mikäli joukkue saa kauteen hyvän alun, selviää kauden ilman pahoja loukkaantumisia, ja kaikki menee muutekin hyvin, voidaan Kajaanissa elättää toiveita jopa pudotuspelien kotiedusta. Kauhuskenaariossa puolestaan mikään ei toimi, heti alkuun koetaan nöyryyttäviä tappioita, puristetaan mailaa ja sijoitutaan sijalle 10. Onneksi jääkiekossa tulos ratkaistaan kentällä eikä tietokoneen ääressä.

» Lähetä palautetta toimitukselle